Ο άγνωστος σούπερ σταρ του Καζακστάν που απειλεί την Ελλάδα στον δρόμο προς το Euro

Μπακτιγιάρ Ζαϊνουντίνοφ

i

© PrtScr

Ο άγνωστος σούπερ σταρ του Καζακστάν που απειλεί την Ελλάδα στον δρόμο προς το Euro

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 13:30 - 22.11.2023 / Ανανεώθηκε: 13:32 - 22.11.2023

Ο αθόρυβος σούπερ σταρ του Καζακστάν, Μπακτιγιάρ Ζαϊνουντίνοφ, δείχνει ικανός να κάνει τη... ζημιά στην Ελλάδα, στον επερχόμενο «τελικό» της Opap Arena.

Όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ (20/11), η Ελλάδα θα διεκδικήσει το εισιτήριο για το Euro 2024 της Γερμανίας τον ερχόμενο Μάρτιο στα playoffs του Nations League κόντρα στο Καζακστάν. Η ήττα των Καζάκων από τη Σλοβενία με 2-1 στον 8ο όμιλο των προκριματικών τους έστειλε απευθείας στη... Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί που θα διεκδικήσουν τις πιθανότητές τους για πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Η συγκεκριμένη αναμέτρηση της Opap Arena είναι προγραμματισμένη για τις 21 Μαρτίου 2024, ενώ επίσης ο νικητής θα παίξει στον τελικό των play offs στις 26 Μαρτίου με τον νικητή του έτερου ημιτελικού μεταξύ Γεωργίας και Λουξεμβούργου, με έπαθλο μία θέση στα γήπεδα της Γερμανίας.

Όσον αφορά στον επερχόμενο αντίπαλο της Ελλάδας, μπορεί να μην τρομάζει διότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ποιότητας, ωστόσο υπάρχουν κάποιες μονάδες που μπορούν να κάνουν τη... ζημιά και να οδηγήσουν το σύνολο του Γκουστάβο Πογέτ στον αποκλεισμό.

Ένας από αυτούς που έχουν ξεχωρίσει με τις επιδόσεις του στο Καζακστάν, είναι δίχως αμφιβολία ο Μπακτιγιάρ Ζαϊνουντίνοφ. Ο 25χρονος μεσοεπιθετικός αποτελεί τον σούπερ σταρ της Εθνικής, είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στα προκριματικά με τέσσερα γκολ και δείχνει έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση.

Το «who is who» του Ζαϊνουντίνοφ

Ο Μπακτιγιάρ Ζαϊνουντίνοφ κατάφερε να δείξει το αστείρευτο ταλέντο του και να ξεχωρίσει από μικρή ηλικία, με αποτέλεσμα να μπει στο στόχαστρο αρκετών ομάδων. Τη σεζόν 2016-17, ο 18χρονος τότε μεσοεπιθετικός μέτρησε τις πρώτες του επαγγελματικές συμμετοχές. Με τη φανέλα της Καζάκ κατέγραψε συνολικά 28 εμφανίσεις με απολογισμό επτά γκολ και τρεις ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

Όπως ήταν λογικό, με την έναρξη της επόμενης χρονιάς ήρθαν και οι πρώτες κρούσεις στον σύλλογο του Καζακστάν. Η Αστάνα ήταν αυτή που έδειξε πως τον θέλει περισσότερο, με αποτέλεσμα τον Γενάρη του 2018 να τον κάνει δικό της με ένα ποσό που δεν ξεπέρασε τις 500 χιλιάδες ευρώ. Με την «κίτρινη» φανέλα» αγωνίστηκε για μία σεζόν, κάνοντας κι εκεί κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία του, καθώς σε 35 ματς μέτρησε έξι γκολ και τρεις ασίστ.

Στη συνέχεια ακολούθησε και η πρώτη μεγάλη μεταγραφή στο εξωτερικό. Η συνολική του παρουσία με τη φανέλα της Αστάνα δεν πέρασε απαρατήρητη και παράλληλα οδήγησε τη Ροστόφ να «τεσκάρει» την περίπτωσή του. Στις 12 Ιανουαρίου του 2019, η ομάδα της Ρωσίας γνωστοποίησε τη μεταγραφή του, την οποία παρουσίασε έχοντας ως φόντο το μέλλον.

Ο Ζαϊνουντίνοφ αγωνίστηκε στο Ροστόφ για περίπου 1,5 χρόνο, μετρώντας τέσσερα τέρματα και δύο ασίστ σε 35 ματς. Το καλοκαίρι του 2020, έφτασε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα του Καζάκου ποδοσφαιριστή. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έβγαλε από τα ταμεία της δύο εκατ. ευρώ κι όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, αποδείχτηκαν... χρυσάφι.

Με τη φανέλα της ομάδα της Μόσχας, ο διεθνής ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε σε 83 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, με απολογισμό επτά γκολ κι οκτώ ασίστ.

Το νέο ξεκίνημα στην Μπεσίκτας και τα... έξι εκατομμύρια ευρώ

Στη μεταγραφική περίοδο του περασμένου καλοκαιριού, η Μπεσίκτας έκανε τη διαφορά στις αγορές. Η ομάδα της Τουρκίας πρόσθεσε στο δυναμικό της ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως οι Έρικ Μπαϊγί, Άλεξ Όξλεϊντ Τσέιμπερλεν και Άντερ Ρέμπιτς.

Εκτός από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι «ασπρόμαυροι» έκαναν δικό τους και τον διεθνή Μπακτιγιάρ Ζαϊνουντίνοφ, με μία μεταγραφή που έφτασε τα έξι εκατ. ευρώ.

Ο Καζάκος μεσοεπιθετικός είχε απασχολήσει και το προηγούμενο χρονικό διάστημα τους Τούρκους, ωστόσο τον περασμένο Αύγουστο έφτασε η κατάλληλη στιγμή.

Μέχρι στιγμής, ο Ζαϊνουντίνοφ δεν έχει καταφέρει να καθιερωθεί στη βασική ενδεκάδα της Μπεσίκτας, ενώ έχει καταγράψει συνολικά 15 συμμετοχές με ένα γκολ. Ο Ριζά Τσαλιμπάι δείχνει να πιστεύει στις ικανότητές του, με τον 25χρονο ποδοσφαιριστή να προσπαθεί κάθε φορά για το καλύτερο, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο προπονητής του.

Ο Ζαϊνουντίνοφ αποτέλεσε ένα από τα «wonderkids» του Καζακστάν, με το μέλλον του να αναμένεται λαμπρό. Στο επερχόμενο σπουδαίο ματς της Νέας Φιλαδέλφειας, ο Καζάκος επιθετικός θα πάρει αρκετές πρωτοβουλίες όπως το συνηθίζει άλλωστε στα περισσότερα ματς της Εθνικής του, με το μεγάλο «στοίχημα» των γαλανόλευκων να είναι ο περιορισμός των κινήσεών του.