Ζοσέ Μουρίνιο για Τσάμπι Αλόνσο, Γιουνάιτεντ, Ντέλε Άλι και Πογκμπά: Πέντε φορές που ο Πορτογάλος ήταν αλάνθαστος στις προβλέψεις του (vids)
i

©Photo by Martin Rickett/PA Images via Getty Images/Ideal Images

Ζοσέ Μουρίνιο για Τσάμπι Αλόνσο, Γιουνάιτεντ, Ντέλε Άλι και Πογκμπά: Πέντε φορές που ο Πορτογάλος ήταν αλάνθαστος στις προβλέψεις του (vids)

Κώστας Τόπας 12:03 - 17.09.2023 / Ανανεώθηκε: 12:03 - 17.09.2023

Η επαλήθευση είναι κλασικό… φαινόμενο πλέον για τον Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν αλάνθαστος στις προβλέψεις που είχε κάνει στο παρελθόν για τους Τσάμπι Αλόνσο, Ντέλε Άλι, Πολ Πογκμπά αλλά και για την πορεία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο «Special One» έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι είναι πιο… μπροστά από τους υπόλοιπους. Ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν αλάνθαστος στις προβλέψεις που είχε κάνει στο παρελθόν για τους Τσάμπι Αλόνσο, Ντέλε Άλι, Πολ Πογκμπά αλλά και για την πορεία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η «προφητεία» για τον Τσάμπι Αλόνσο

Από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Λεβερκούζεν ο Τσάμπι Αλόνσο, οι οπαδοί πίνουν νερό στο όνομά του. Οι νέοι κι εντυπωσιακοί αριθμοί δίνουν το δικαίωμα στον Ισπανό προπονητή να είναι περήφανος για τη δουλειά του. Ο θρύλος του ποδοσφαίρου δείχνει τις προπονητικές του αρετές σε μια ομάδα που ψάχνει να βρει την ταυτότητά της και ο Αλόνσο είναι σε θέση να της τη δώσει.

Ο Τσάμπι Αλόνσο είχε συνεργαστεί επιτυχημένα με τον Ζοσέ Μουρίνιο στη Ρεάλ Μαδρίτης, με τον «Special One» να προβλέπει την πορεία του «μαθητή». Ο νυν προπονητής της Ρόμα από το 2010 είχε προβλέψει την πορεία του Αλόνσο στην προπονητική. 

Σε μια συνέντευξη που είχε δώσει στην ιστοσελίδα της FIFA είχε πει χαρακτηριστικά: «Έχει την ποιότητα ενός μετρονόμου. Είμαι σίγουρος πως όταν κρεμάσει τα παπούτσια του θα γίνει μεγάλος προπονητής εφόσον το επιθυμεί. Μου θυμίζει τον Πεπ Γουαρδιόλα, όταν τον είχα ποδοσφαιριστή. Από τότε ήταν προπονητής μέσα στο γήπεδο» είχε πει ο Μουρίνιο και προφανώς φαίνεται να πέφτει μέσα στις προβλέψεις του, τουλάχιστον στα πρώτα βήματα του Τσάμπι Αλόνσο στην προπονητική.

Όταν προειδοποιούσε τον Ντέλε Άλι για την… ελεύθερη πτώση του

Βέβαια, η επαλήθευση είναι κλασικό… φαινόμενο για τον Ζοσέ Μουρίνιο. Οταν ανέλαβε την Τότεναμ, ο Μουρίνιο φρόντισε να προειδοποιήσει τον Ντέλε Άλι για όσα βιώνει σήμερα. Ο Πορτογάλος κόουτς είχε προσπαθήσει να «ξυπνήσει» τον Άγγλο μεσοεπιθετικό ο οποίος τότε είχε δείξει τα πρώτα σημάδια «κοιλιάς».

Το 2019, όταν είχε αναλάβει την Τότεναμ, ο Μουρίνιο είχε κάνει ένα μίνι «κήρυγμα» στον Ντέλε Άλι για την… τεμπελιά του, με το βίντεο να βγαίνει στο φως της δημοσιότητας μέσα από το ντοκιμαντέρ «All or Nothing». Τότε ο Πορτογάλος είχε προτρέψει τον Άγγλο μεσοεπιθετικό να δουλέψει περισσότερο, ώστε να μη μετανιώσει στο μέλλον για τις πράξεις του. Ο Μουρίνιο είχε πει στον Άλι ότι το ταλέντο και μόνο δεν φτάνει, συμβουλεύοντας τον να σηκώσει… μανίκια και να «ξεσκιστεί» στη δουλειά, ειδάλλως η καριέρα του θα έπαιρνε την… κατηφόρα

Ωστόσο, όπως φάνηκε ο Ντέλε Άλι δεν τον άκουσε και η καριέρα του καταστράφηκε μόλις στο 27ο έτος της ηλικίας του.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση με τις εμφανίσεις της, καθώς βρίσκεται ήδη στην 13η θέση, εννέα βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Μάντσεστερ Σίτι. Η ήττα από την Μπράιτον αλλά και τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ Έρικ Τεν Χαχ και Τζέιντον Σάντσο, έχουν δυσαρεστήσει τους οπαδούς των «κόκκινων διαβόλων» αλλά και παράλληλα έχουν επιβεβαιώσει γι' ακόμη μία φορά τον Ζοσέ Μουρίνιο.

Τη δεύτερη σεζόν, υπό την καθοδήγηση του Ζοσέ Μουρίνιο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τερμάτισε στη δεύτερη θέση και μέχρι λίγο μετά τα μέσα της χρονιάς διεκδικούσε το πρωτάθλημα κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι. Πρόκειται για μία από τις σεζόν που ο Πορτογάλος δεν κατέκτησε τίτλο, αλλά ο ίδιος την έχει χαρακτηρίσει ως μία από τις καλύτερες της καριέρας του, η οποία χαρακτηρίζεται από επιτυχίες.

«Θεωρώ ότι μια από τις καλύτερες δουλειές της καριέρας μου ήταν να τερματίσω δεύτερος με τη Γιουνάιτεντ στην Premier League. Θα πείτε, “αυτός ο τύπος είναι τρελός”. Κέρδισε 25 τίτλους και λέει ότι η δεύτερη θέση ήταν ένα από τα καλύτερα του επιτεύγματα; Το λέω συνέχεια γιατί ο κόσμος δεν ξέρει τι συμβαίνει στo παρασκήνιo. 

Υπάρχουν πολλοί καλοί άνθρωποι μέσα στον σύλλογο, οπότε δεν είμαι χαρούμενος που έχω δίκιο. Δεν χαίρομαι που έχω δίκιο, θα ήθελα να κάνω λάθος. Θα ήθελα να κάνω λάθος, αλλά ήξερα ότι είχα δίκιο. Για μένα, το πρώτο πράγμα που αλλάζει όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά είναι η νοοτροπία και η οργάνωση, και αυτό δεν έρχονταν. Ήξερα ότι το να φύγω δεν θα έλυνε την κατάσταση. Το ήξερα δυστυχώς, αλλά τους εύχομαι τα καλύτερα και ελπίζω να τα καταφέρουν», είχε πει χαρακτηριστικά σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Πορτογάλος,

Ο «εφιάλτης» με τον Πογκμπά

Ο Πογκμπά επέστρεψε στο Μάντσεστερ το καλοκαίρι του 2016 για 105 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό ρεκόρ για τη Γιουβέντους που τον είχε αρπάξει από τη Γιουνάιτεντ τέσσερα χρόνια νωρίτερα χωρίς κόστος, όταν ήταν απλώς ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός παίκτης. Οι πρώτες σεζόν στην Αγγλία ήταν θετικές, ο Γάλλος έπαιξε και σημείωσε επίσης πολύ σημαντικά γκολ όπως αυτό στον τελικό του Europa League το 2017. Ωστόσο, λίγο αργότερα ξεκίνησε ο «εφιάλτης» του στο Μάντσεστερ. Συγκεκριμένα με τον Ζοσέ Μουρίνιο, τον οποίο κατηγόρησε ο Πογκμπά σε συνέντευξή του στη «Le Figaro» ότι ήταν το έναυσμα μιας σοβαρής μορφής κατάθλιψης από την οποία υπέφερε ο Γάλλος εκείνη την περίοδο.

Μάλιστα, η κόντρα μεταξύ των δύο κορυφώθηκε μετά το 2-2 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Σαουθάμπτον. Αφορμή στάθηκε μια φάση στην οποία ο έμπειρος μέσος αντί να δώσει την μπάλα με ασφαλή τρόπο στα πόδια κάποιου συμπαίκτη του προτίμησε να κάνει κάποιο κόλπο. Έτσι, έχασε την κατοχή της μπάλας δίνοντας το δικαίωμα στους «Άγιους» να βγουν μπροστά.

«Δεν γίνεται να κάνουμε τέτοια λάθη. Πολ έχω κουραστεί με όλα αυτά που κάνεις. Είσαι ένας ιός για την ομάδα. Της κάνεις κακό», φέρεται να είπε σε έντονο ύφος ο Μουρίνιο στον Πογκμπά, ο οποίος του απάντησε λέγοντας: «Είσαι άδικος με εμένα και με άλλους παίκτες. Είναι απίστευτο αυτό που κάνεις. Δεν αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου. Έχεις κάνει όλα τα άτομα που είναι δίπλα σου και έχουν πρόθεση να σε βοηθήσουν να θέλουν να φύγουν μακριά σου».