Οι Έλληνες «γίγαντες» που οδήγησαν την Εθνική πόλο στη δεύτερη θέση του κόσμου
i

φωτογραφία αρχείου Intime

Οι Έλληνες «γίγαντες» που οδήγησαν την Εθνική πόλο στη δεύτερη θέση του κόσμου

Πηνελόπη Παπαδήμου 23:10 - 29.07.2023 / Ανανεώθηκε: 23:11 - 29.07.2023

Η Εθνική ομάδα πόλο κατέκτησε για πρώτη φορά το ασημένιο μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ποιοι είναι οι Έλληνες διεθνείς που ανέβηκαν στο βάθρο.

Η Εθνική ομάδα πόλο ανδρών συνεχίζει να γράφει ιστορία. Η «γαλανόλευκη» ηττήθηκε με 14-13 από την Ουγγαρία στα πέναλτι και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρο στη διοργάνωση της Φουκουόκα δύο χρόνια μετά το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. 

Αυτό ήταν το τέταρτο μετάλλιο για την Ελλάδα σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την πρόκρισή της στον τελικό, η Ελλάδα εξασφάλισε τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού. 

Ποιοι είναι, όμως, οι Έλληνες διεθνείς, που οδήγησαν την Εθνική πόλο ανδρών στην δεύτερη θέση του κόσμου;

Μάνος Ζερδεβάς

Θεωρείται, όχι άδικα, ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες του κόσμου. Ο Μάνος Ζερδεβάς ξεκίνησε να παίζει πόλο στην Ηλιούπολη και στη συνέχεια μεταγράφηκε στη Βουλιαγμένη. Η μετακίνησή του από την ομάδα των νοτίων προαστίων στον Ολυμπιακό έγινε σίριαλ και λύθηκε στα δικαστήρια. Εξαιτίας αυτής της υπόθεσης, ο Έλληνας τερματοφύλακας έμεινε σχεδόν έναν χρόνο εκτός αγωνιστικής δράσης. Ήταν μέλος της Εθνικής Νέων που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017. Ο Ζερδεβάς αναδείχτηκε κορυφαίος τερματοφύλακας της διοργάνωσης.

Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς

Αξιόπιστος σκόρερ και «εγκεφαλικός» περιφερειακός, ο Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς θεωρείται βαρόμετρο για την Εθνική ομάδας πόλο ανδρών. Ο 30χρονος πολίστας ξεκίνησε το πόλο στο Παλαιό Φάληρο και με προπονητή τον Θοδωρή Βλάχο έκανε ντεμπούτο στην Α1 σε ηλικία 15 ετών. Αγωνίστηκε σε κολλέγιο των ΗΠΑ, όπου κατέκτησε τρεις τίτλους NCAA λαμβάνοντας το βραβείο του MVP στον τελευταίο χρονικά. Επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Με την ομάδα του Πειραιά έχει κατακτήσει το Champions League ενώ ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής ανδρών που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο

Δημήτρης Σκουμπάκης

Ο πανύψηλος (2,03μ.) αμυντικός της Εθνικής είναι 25 ετών αλλά θεωρείται «παλιοσειρά». Ο Δημήτρης Σκουμπάκης πέτυχε το γκολ της νίκης στον προημιτελικό με το Μαυροβούνιο, ένα από τα σημαντικότερα της καριέρας του με την Εθνική ομάδα. Ξεκίνησε το πόλο στα Χάνια, που έχει βγάλει τεράστιους πολίστες. Μεταγράφηκε στη Γλυφάδα και στη συνέχεια στον Ολυμπιακό, όπου παρέμεινε για τρία χρόνια. Μετά το ασημένιο στο Τόκιο έπαιξε έναν χρόνο στη Βουλιαγμένη και στη συνέχεια «μετακόμισε» στο Βελιγράδι για λογαριασμό της Νόβι Μπέογκραντ με την οποία αγωνίστηκε στον φετινό τελικό του Champions League. Ήταν μέλος της Εθνικής Νέων που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017.

Στάθης Καλογερόπουλος

Είναι μόλις 22 ετών, ωστόσο έχει σημαντικές παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο. Ο Στάθης Καλογερόπουλος προέρχεται από τη «μεγάλη σχολή» της Βουλιαγμένης και έκανε το ντεμπούτο του στην ομάδα ανδρών του συλλόγου σε ηλικία 15 ετών. Είναι μέλος της «χρυσής γενιάς» του ελληνικού πόλο που κατέκτησε δύο διαδοχικούς παγκόσμιους τίτλους και έναν ευρωπαϊκό σε ηλιακά πρωταθλήματα. Ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας ανδρών που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.

Γιάννης Φουντούλης

Τα λόγια είναι περιττά για τον αρχηγό της Εθνικής ομάδας. Ο Γιάννης Φουντούλης είναι από τους κορυφαίους πολίστες που έβγαλε η Ελλάδα διαχρονικά. Περιφερειακός με «φονικό» ένστικτο είναι από πέρσι το καλοκαίρι ο κορυφαίος σκόρερ της Εθνικής ανδρών με πάνω από 550 γκολ. Ξεκίνησε να παίζει πόλο στη γενέτειρά του, τη Χίο προτού μετακινηθεί στον Ολυμπιακό με τον οποίο κατέκτησε τα πάντα. Αγωνίστηκε για τρία χρόνια στη Φερεντσβάρος και επέστρεψε το καλοκαίρι του 2021 στην ομάδα του Πειραιά. Ήταν παρών σε όλες τις μεγάλες στιγμές της Εθνικής πόλο τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Μετά την πρόκριση στον τελικό συγκλόνισε όλη την Ελλάδα όταν στις δηλώσεις του ζήτησε «συγγνώμη» για τη χαρά που εκδήλωναν ο ίδιος και οι συμπαίκτες του με την Ελλάδα να πλήττεται από πυρκαγιές.

Αλέξανδρος Παπαναστασίου

Είναι γεννημένος το 1999 αλλά έχει καταφέρει ουκ ολίγα στη μέχρι τώρα πορεία του. Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική ανδρών σε ηλικία 16 ετών. Είναι γιος του Τάσου Παπαναστασίου, του «πιλότου» του ελληνικού πόλο. Ο πατέρας του διακρίθηκε (με συμμετοχή σε τρεις διοργανώσεις Ολυμπιακών αγώνων) ως φουντάριστος αλλά ο Αλέξανδρος έχει ξεχωρίσει ως περιφερειακός κατακτώντας, μάλιστα, το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Ξεκίνησε να παίζει πόλο στη Γλυφάδα και το 2018 μεταγράφηκε στη θρυλική Γιουγκ. Από το καλοκαίρι του 2022 αγωνίζεται με το σκουφάκι του Ολυμπιακού. Ήταν μέλος των εθνικών ομάδων Νέων που σάρωσαν τις πρωτιές το 2017, το 2018 και το 2019 σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Έδωσε τη νίκη στην Εθνική κόντρα στις ΗΠΑ (15-14) και την πρωτιά στον πρώτο όμιλο στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα. 

Γιώργος Δερβίσης

Ο Γιώργος Δερβίσης αγωνίζεται ως αμυντικός. Ξεκίνησε να παίζει πόλο στις ακαδημίες της Βουλιαγμένης και από μικρή ηλικία πήγε στον Ολυμπιακό όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα με ένα μικρό διάλειμμα ενός χρόνου τη σεζόν 2016-2017 όπου και αγωνίστηκε στην Ιταλία με το σκουφάκι της Ποζίλιπο. Ήταν μέλος της ομάδας του Ολυμπιακού που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ στη Γένοβα το 2018. Ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής στα δύο χάλκινα μετάλλια στα παγκόσμια του 2015 και του 2022 αλλά στο ασημένιο του Τόκιο. Ο πατέρας του, Νίκος υπήρξε κολυμβητής με σπουδαίες διακρίσεις στις μεγάλες αποστάσεις.

Στέλιος Αργυρόπουλος - Κανακάκης

Ο Στέλιος Αργυρόπουλος - Κανακάκης είναι ένας all around πολίστας. Αγωνίζεται κυρίως στην άμυνα αλλά ξεχωρίζει για το καλό περιφερειακό του σουτ, ενώ πολλές φορές κάνει μπασίματα ως δεύτερος φουνταριστός. Ξεκίνησε να παίζει πόλο στον Ηλυσιακό, όπου και ξεχώρισε από μικρή ηλικία όπου και ξεχώρισε με αποτέλεσμα να αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό. Έκανε το... «αγροτικό» του στον Εθνικό όπου δόθηκε με υποσχετική. Η εξέλιξή του ήταν αλματώδης και επέστρεψε στον Ολυμπιακό με τον οποίο κατέκτησε το Champions League το 2018. Ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο της Βουδαπέστης το 2022. Έκανε τεράστιες εμφανίσεις στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε τέσσερα γκολ στον ημιτελικό με αντίπαλο την Ουγγαρία. Συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ομάδα του Ολυμπιακού τουρνουά. 

Δημήτρης Νικολαΐδης

Άλλος ένας πολίστας, μέλος της «χρυσής» γενιάς που σάρωσε τα χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στις μικρής Εθνικές. Ο Δημήτρης Νικολαΐδης μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε να παίζει πόλο στον ΠΑΟΚ. Βραβεύθηκε ως κορυφαίος rookie τη σεζόν 2016-2017. Εκείνο το καλοκαίρι μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, με το σκουφάκι του οποίου κατέκτησε το Champions League. Το 2019 έκανε το βήμα στο εξωτερικό για λογαριασμό της Μπρέσια κατακτώντας το πρωτάθλημα Ιταλίας. Τη σεζόν 2021-2022 αγωνίστηκε στη Σπαντάου πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για λογαριασμό της Βουλιαγμένης. Την επόμενη σεζόν θα παίζει στον Ολυμπιακό.

Κώστας Κάκαρης

Συνθέτουν μαζί με τον Νικολαΐδη το δίδυμο των φουνταριστών της Εθνικής αντικαθιστώντας τους Μουρίκη - Κολόμβο που έγραψαν τη δική τους ιστορία με τη «γαλανόλευκη». Ο Κώστας Κάκαρης ξεκίνησε το πόλο στην ομάδα του Παλαιού Φαλήρου ενώ ήταν μέλος των μικρών Εθνικών ομάδων που κατέκτησαν έναν παγκόσμιο και έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Το καλοκαίρι του 2018 μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό. Στη συνέχεια υπέγραψε στη Γιουγκ, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Τη νέα σεζόν θα αγωνιστεί στην Προ Ρέκο, τη Ρεάλ Μαδρίτης του πόλο. Ήταν μέλος της Εθνικής ανδρών που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο της Βουδαπέστης. Είχε αναδειχθεί, μάλιστα, κορυφαίος φουνταριστός στη διοργάνωση.

Ζαννής Αλαφραγκής

Άλλο ένα «παιδί» των μικρών Εθνικών πόλο που σάρωσε τα μετάλλια. Ο Ζαννής Αλαφραγκής κατάγεται από την Άνδρο και ξεκίνησε να παίζει πόλο στο Παλαιό Φάληρο. Αγωνίζεται ως περιφερειακός. Το 2020 μετακινήθηκε στη Βουλιαγμένη και μετά από τρία χρόνια στην ομάδα του Λαιμού από φέτος θα αγωνίζεται στον Ολυμπιακό.

Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης

Περιφερειακός που διακρίνεται για το σουτ και την ψυχραιμία του. Ο Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χίο και ξεκίνησε το πόλο στον τοπικό Ναυτικό Όμιλο. Αγωνίστηκε για πέντε χρόνια στη Βουλιαγμένη και το περασμένο καλοκαίρι μετακόμισε στον Πανιώνιο όπου θα αγωνίζεται και φέτος. Αναδείχθηκε δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική Νέων και μία φορά πρωταθλητής Ευρώπης με την ίδια ομάδα. Ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο.

Παναγιώτης Τζωρτζάτος

Ο Παναγιώτης Τζωρτζάτος είναι μαζί με τον Μάνο Ζερδεβά το δίδυμο των τερματοφυλάκων της Εθνικής ομάδας. Είναι 31 ετών και αγωνίζεται στην ομάδα της Βουλιαγμένης. Ξεκίνησε να παίζει πόλο στον Πανιώνιο. Στη συνέχεια φόρεσε το σκουφάκι του Εθνικού και του ΠΑΟΚ πριν μετακινηθεί στα νότια προάστια της Αθήνας. Ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας πόλο ανδρών που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο της Βουδαπέστης.

Νίκος Γκίλλας

Ο Νίκος Γκίλλας είναι 20 χρονών αλλά μέσα στην πισίνα παίζει με ωριμότητα τριαντάρη. Προέρχεται από το νησί της Χίου όπου και ξεκίνησε το πόλο από τον τοπικό Ναυτικό Όμιλο. Από το νησί του Αιγαίου βρέθηκε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2021 υπογράφοντας πενταετές συμβόλαιο.

Αριστείδης Χαλυβόπουλος

Ο Αριστείδης Χαλυβόπουλος ήταν αρχηγός της Εθνικής ομάδας Νέων ανδρών που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του 2019. Αγωνίζεται ως περιφερειακός. Ο Αριστείδης Χαλυβόπουλος ξεκίνησε να παίζει πόλο στις ακαδημίες του Ολυμπιακού μαζί με τον αδερφό του, Ιπποκράτη. Το καλοκαίρι του 2020 υπέγραψε συμβόλαιο τεσσάρων ετών με τη Βουλιαγμένη.

Θοδωρής Βλάχος

Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας είναι επίσημα ο πιο επιτυχημένος τεχνικός στην ιστορία της. Μπορεί από τον πάγκο της Εθνικής να έχουν περάσει σπουδαία ονόματα, ωστόσο με τον Βολιώτη στον πάγκο, η «γαλανόλευκη» έφτασε στο... Έβερεστ! Γεννημένος το 1969, ο Θοδωρής Βλάχος ξεκίνησε να παίζει πόλο στον τόπο καταγωγή του και συνέχισε στον Ολυμπιακό με τον οποίο κατέκτησε τίτλους σπάζοντας την κυριαρχία του Εθνικού στο άθλημα. Υπήρξε για πολλά χρόνια συμπαίκτης με τον πρώην τεχνικό της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Χάρη Παυλίδη.

Ήταν βοηθός του Ζόλταν Κάσας στην πρώτη κούπα Champions League που κατέκτησε ο Ολυμπιακός στο πόλο ανδρών το 2002.  Ως πρώτος προπονητής ανέλαβε το Παλαιό Φάληρο και το καλοκαίρι του 2011 πήγε στον Ολυμπιακό. Ως τεχνικός της ομάδας του Πειραιά κατέκτησε ένα Champions League, 10 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα και τρία Σούπερ Καπ Ελλάδας. Αποχώρησε από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2022 προκειμένου να αναλάβει αποκλειστικά την Εθνική ομάδα ανδρών.

Είναι στο τιμόνι της Εθνικής ομάδας από τον Δεκέμβριο του 2014. Με εκείνον στον πάγκο η «γαλανόλευκη» έχει κατακτήσει μεταξύ άλλων το ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο στο Τόκιο το 2021 αλλά και τρία μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα.