Κώνσταντίνος Πατσέλος: Ένας ακόμα νέος που εγκαταλείπει την Ελλάδα με φόντο το μέλλον του

Κωνσταντίνος Πατσέλος

i

© Facebook

Κώνσταντίνος Πατσέλος: Ένας ακόμα νέος που εγκαταλείπει την Ελλάδα με φόντο το μέλλον του

Τζιοβάνι Ζάκαρη 16:18 - 07.04.2023

Ο Κωνσταντίνος Πατσέλος περιγράφει στο Sportal το πως έφυγε από την Ελλάδα με προορισμό τη Γαλλία, με φόντο το πόλο και την εμπιστοσύνη που του έδειξε η Λιλ.

Η λέξη «ξενιτιά» περιέχει μόλις εφτά γράμματα, όμως το βάρος που κουβαλάει είναι πολύ βαρύ. Κάθε χρόνο, χιλιάδες Έλληνες μεταναστεύουν σε χώρες του εξωτερικού με στόχο ένα καλύτερο αύριο. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, εκτιμάται ότι στο διάστημα 2010-2020 πάνω από 500.000 - κατά κύριο λόγο νέοι - εγκατέλειψαν την πατρίδα τους.

Ανάμεσα τους βρίσκεται και ο Κωνσταντίνος Πάτσελος, ο οποίος με φόντο το αγαπημένο του άθλημα μετακόμισε πριν από δύο χρόνια στη Γαλλία. Η Λιλ τον εμπιστεύτηκε παρά το νεαρό της ηλικίας του και πλέον ανήκει στο τεχνικό team της ομάδας, παίρνοντας τα κατάλληλα συστατικά για να γίνει και εκείνος σταδιακά ένας κορυφαίος κόουτς.

Το Sportal συνομίλησε με τον νεαρό προπονητή, θέλοντας να ανακαλύψει τις διάφορες πτυχές της - αθλητικής - ζωής του νεαρού αθλητή, που από μικρή ηλικία αποφάσισε πως τα κοινά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ δεν είναι για εκείνον.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο ίδιος:

Πως ξεκίνησε η σχέση σου με το πόλο; Γιατί όχι ποδόσφαιρο, γιατί όχι μπάσκετ;

«Από μικρός είχα μεγάλη κλίση προς τον αθλητισμό γενικότερα. Είτε να παρακολουθώ είτε και να παίζω. Ξεκίνησα εννοείται όπως το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων με το ποδόσφαιρο επειδή ίσως είναι και το πιο εύκολα προσβάσιμο άθλημα. Έπειτα από πολύ νεαρή ηλικία ξεκίνησα και την κολύμβηση. Στην ηλικία των 12-13 έκανα την συχνή μεταπήδηση από την κολύμβηση στο πόλο, διότι ενώ μου άρεσε το κολύμπι, αναζητούσα κάτι διαφορετικό που να περιέχει περισσότερο και το κομμάτι της ομαδικότητας. πότε έχοντας την μεγάλη βάση της κολύμβησης το πόλο μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον».

Πως αποφάσισες να ακολουθήσεις επαγγελματικά το πόλο;

«Καθώς προχωρούσαν τα χρόνια, έφτασα στο σημείο που έπρεπε να σκεφτώ τι θα κάνω επαγγελματικά στην ζωή μου. Ήδη από τα πρώτα χρόνια του λυκείου είχα σκεφτεί ότι πιθανόν ο αθλητισμός θα είναι το κομμάτι που θα δραστηριοποιηθώ και επαγγελματικά. Έπειτα αποφάσισα ότι θέλω να περάσω στην Γυμναστική Ακαδημία και να προσπαθήσω να συνδυάσω το πόλο, που μέχρι στιγμής αποτελούσε σε μεγάλο βαθμό χόμπι στα 15-16 μου, με το μελλοντικό μου επάγγελμα. 

Με λίγα λόγια άρχισα να προσπαθώ από νωρίς, ώστε να καταφέρω τον στόχο του να γίνω ένας άνθρωπος που θα κάνει το χόμπι του επάγγελμα διότι από μικρός θεωρούσα ότι ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας σου και της ζωής σου που είναι το επάγγελμα σου, πρέπει να σου αρέσει για να γίνεις όσο το δυνατόν καλύτερος»

© Facebook

Η επαγγελματική σου καριέρα πως ξεκίνησε;

«Όταν τέλειωσε η στρατιωτική θητεία, πήγα στα Δελφίνια Μεταμόρφωσης ως προπονητής στις μικρές ηλικίες και βοηθός προπονητή στην αντρική ομάδα. Δυστυχώς λίγο αργότερα έφτασε η περίοδος της πανδημίας, οπότε δεν καταφέραμε να πάρουμε μέρος στα πανελλήνια πρωταθλήματα. Έπειτα ήρθε η πρόταση από την Λιλ και τα τελευταία 2 χρόνια βρίσκομαι στην Γαλλία».

Πως προέκυψε η πρόταση από τη Λιλ;

«Στην ομάδα πόλο των γυναικών της Λιλ, τρέχει εδώ και μια δεκαετία ένα πρότζεκτ από έναν επίσης Έλληνα προπονητή, τον Φίλιππο Σακέλλη ο οποίος μέσα από την δουλεία του από τότε που ήρθε κατάφερε να κάνει την ομάδα πρωταθλήτρια και σταδιακά να ανεβάζει το στάτους της και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πρακτικά, ήρθαμε σε τηλεφωνική επαφή και μου εξήγησε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες του προτζεκτ. Μετά από 2,3 εβδομάδες ήμουν ήδη στη Γαλλία. Η ομάδα κάνει μία προσπάθεια με παίκτριες από την Γαλλία αλλά και από αρκετές ακόμα χώρες οπότε υπάρχει συνεργασία ανθρώπων με διαφορετικές κουλτούρες, πράγμα που είναι πολύ ενδιαφέρον.

Γενικότερα ο χώρος του πόλο είναι πολύ μικρός, και ειδικά στην Ελλάδα που είναι μία χώρα 10 εκατομμυρίων. Οπότε μέσω άλλου προπονητή προέκυψε η επαφή μας. Το βήμα του να πας στο εξωτερικό δεν είναι απλό και το σωστό timing παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προπονητική σου καριέρα. Εγώ είχα και τον όρεξη ,και το όραμα και το σωστό timing για να κάνω αυτό το βήμα τότε, και θεωρώ πως είναι μοναδική ευκαιρία στην ζωή οποιουδήποτε μία πρόταση απ' το εξωτερικό. Πόσω μάλλον αν αυτή η πρόταση συνδυάζεται και από ομάδα υψηλού επιπέδου και συνθήκες διαβίωσης που σε ικανοποιούν».

© LOSC

Στην ομάδα ο πρώτος προπονητής και συνεργάτης μου είναι επίσης Έλληνας, ο Ανέστης ο Πεσματζόγλου, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει ότι το ελληνικό πόλο εκπροσωπείται και μακριά απ την Ελλάδα. Και τον ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια του και την συνεργασία μας».

Υπήρξαν ενδοιασμοί πριν φύγεις από την Ελλάδα;

«Εντυπωσιακά πολλοί! Είναι πολύ περίεργο το αίσθημα που νιώθεις όταν απ' την μία μέρα στην άλλη υπάρχει η πιθανότητα να αλλάξει η ζωή σου. Περνάνε πάρα πολλά σενάρια απ' το μυαλό σου, που καλώς κακώς το μυαλό μας τις περισσότερες φορές πλάθει τα αρνητικά σενάρια πρώτα. Το θέμα είναι να "βάλεις τα πραγματα κάτω" να ζυγίσεις τις επιλογές σου και να πάρεις μία απόφαση. Προσωπικά εγώ δεν άφησα τις δεύτερες σκέψεις μου να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για την απόφαση μου. Αλλά σε κάθε περίπτωση μία τέτοια απόφαση σε ωθεί στο να βγεις από την ζώνη άνεσης σου».

Ποιες ανέσεις θεωρείς ότι στερήθηκες και πως τις κάλυψες;

«Σίγουρα το πρώτο πράγμα που στερήσαι όταν πας για δουλειά σε άλλη χώρα για αόριστο χρονικό διάστημα είναι οι κοντινοί σου άνθρωποι, και θεωρώ ότι αυτό είναι και το πιο δύσκολο να αναπληρωθεί. Έπειτα σίγουρα η άνεση του σπιτιού σου λείπει καθώς και της γλώσσας μέσω της επικοινωνίας , αλλά αυτά ξεπερνιούνται όταν βρεις τα πατήματα σου. Εγώ πορεύομαι προσπαθώντας να διευρύνω τον κοινωνικό μου κύκλο και δουλεύοντας καθημερινά».

Θα ήθελα να μου πεις ποιος είναι ο φετινός σας στόχος στη Λιλ;

«Από την αρχή της χρονιας οι στόχοι όσον αφορά τους ενδοχώριους τίτλους είναι δεδομένοι. Να πάρουμε πρωτάθλημα και το κύπελλο της Γαλλιας, και να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής έχουμε πετυχει τους 2 απ τους 3 ,καθως έχουμε πάρει το κύπελλο και φτάσαμε και μέχρι τους 8 του Eurocup ,γεγονός που μας έκανε ιδιαίτερα ικανοποιημένους. Στο πρωτάθλμα μέχρι στιγμής είμαστε πρώτοι αλλά έχει δρόμο ακόμα. Οι τελικοί ειναι σε μορφή Final Four οπότε σε μονά παιχνίδια χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα».

Tags: