Το success story του Γιώργου Καρλαύτη στο αμερικανικό ποδόσφαιρο - Δύο πρωταθλήματα μέσα σε δύο χρόνια

Γιώργος Καρλαύτης

i

© photo by Michael Owens / Getty Images / Ideal Images

Το success story του Γιώργου Καρλαύτη στο αμερικανικό ποδόσφαιρο - Δύο πρωταθλήματα μέσα σε δύο χρόνια

Γιάννης Λιβανός 09:56 - 12.02.2024 / Ανανεώθηκε: 10:09 - 12.02.2024

Λίγο πριν κλείσει τα 23 του ο Γιώργος Καρλαύτης κατέκτησε ξανά, μαζί με τους Κάνσας Σίτι Τσιφς, την υπέρτατη κορυφή στο Αμερικάνικο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Ο Έλληνας αμυντικός στα δύο του χρόνια επαγγελματικής σταδιοδρομίας έχει βάλει στη συλλογή του ισάριθμα πρωταθλήματα και το όνομά του ανάμεσα στις ιστορικές φυσιογνωμίες του πιο δημοφιλούς σπορ των ΗΠΑ.

Στην κορυφή του αμερικανικού ποδοσφαίρου ξανά ο Γιώργος Καρλαύτης! Η ομάδα του, οι Κάνσας Σίτι Τσιφς κατάφεραν να νικήσουν στον τελικό του Super Bowl τους Σαν Φρανσίσκο 49ers με touchdown στο φινάλε της αναμέτρησης. Κάπως έτσι κατέκτησαν για δεύτερη σερί χρονιά το NFL.

Η στιγμή αυτή ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή για τον Γιώργο Καρλαύτη που πριν καλά-καλά συμπληρώσει τα 23 του χρόνια έχει κερδίσει ήδη δύο πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στην... άλλη άκρη του Ατλαντικού. Εκεί που το ποδόσφαιρο παίζεται με τα χέρια και με τα πόδια σε μερικές στιγμές και όχι μόνο με τα πόδια, όπως στον υπόλοιπο κόσμο. Εκεί που για να παίξεις πρέπει να είσαι τυχερός αλλά και υπερβολικά ικανός. Να είσαι πραγματικά «ταύρος» μέσα και έξω από... υαλοπωλείο. Να μην καταλαβαίνεις τίποτα! Ούτε εσύ, ούτε το σώμα σου. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 1,6% των Κολεγιόπαιδων που παίζουν Αμερικάνικο Ποδόσφαιρο καταφέρνουν να γίνουν επαγγελματίες. Και από αυτούς ελάχιστοι επιβιώνουν πάνω από μία ή δύο σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα. Άλλωστε, ο μέσος όρος «ζωής» των επαγγελματιών παικτών του NFL είναι τα 3,3 χρόνια και ο Καρλαύτης που έχει ύψος 192 εκατοστά και βάρος 121 κιλά ολοκλήρωσε τη δεύτερη σεζόν του με πανηγυρικό τρόπο ξανά! 

Μετά τον τελικό, ο Καρλαύτης τίμησε για ακόμη μια φορά την πατρίδα του πανηγυρίζοντας με την ελληνική σημαία στους ώμους του, έχοντας όπως πάντα στο πλευρό του την οικογένειά του.

Ποιος είναι ο 23χρονος που ανέβασε την Ελλάδα στην κορυφή του Super Bowl

Ο Γιώργος Καρλαύτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Προτού φτάσει στην κορυφή του NFL και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, δοκίμασε την τύχη του σε αρκετά αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο, στίβο, καλαθοσφαίριση και υδατοσφαίριση. Στο πόλο μάλιστα ήταν αρκετά καλός και αγωνίστηκε με την Εθνική Ελλάδας με τους Έφηβους και ο ρόλος του ήταν αυτός του τερματοφύλακα. Παράλληλα, ανήκε και στα τμήματα υποδομής του Παναθηναϊκού, του οποίου μάλιστα δηλώνει φανατικός υποστηρικτής.

Ο απροσδόκητος θάνατος του πατέρα του, Ματθαίου, στην Κω από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που θα εκφωνούσε σ' ένα συνέδριο μηχανικών άλλαξε άρδην τη ζωή του.

Η οικογένεια του 13χρονου τότε Γιώργου μετακόμισε από την Αθήνα, στην άλλη άκρη του κόσμου, τις ΗΠΑ.  Εκεί αρχικά ασχολήθηκε με τον στίβο κερδίζοντας συνεχόμενα πρωταθλήματα στη σφαιροβολία. Ο Γιώργος τόσο από το πόλο, όσο και από την σφαιροβολία είχε μάθει να χρησιμοποιεί εντέχνως τα δυνατά του χέρια, κάτι που του χρειάστηκε μετέπειτα και στο NFL.

Σε ηλικία 18 ετών ο Γιώργος Καρλαύτης έπαιξε στο U.S. Army All-American Game, όπου ανακηρύχθηκε αμυντικός παίκτης της χρονιάς. Κάπως έτσι ο Έλληνας νεαρός έπαιξε κολεγιακό ποδόσφαιρο στο Purdue, όπου κέρδισε όλες τις διακρίσεις των Big Ten, προτού επιλεχθεί από τους Κάνσας Σίτι Τσιφς στον πρώτο γύρο του NFL Draft του 2022.