Μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Γαλλία εισήλθε σε κατάσταση έκτακτου αντιτρομοκρατικού συναγερμού

Ολυμπιακοί Αγώνες

i

Ολυμπιακοί Αγώνες/ ©Photo By Anadolu Agency/Getty Images

Μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Γαλλία εισήλθε σε κατάσταση έκτακτου αντιτρομοκρατικού συναγερμού

Κώστας Τόπας 09:30 - 25.03.2024

Μετά τη βάναυση επίθεση του ISIS στη Μόσχα, οι Γάλλοι αύξησαν το εθνικό επίπεδο συναγερμού στο υψηλότερο επίπεδο, κάτι που συνεπάγεται σημαντική ανάπτυξη ασφαλείας.

Η Ευρώπη βιώνει μέρες έντασης μετά τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση που συγκλόνισε τη Μόσχα και ολόκληρη τη Ρωσία την Παρασκευή (22/03), όπου περισσότεροι από 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τις μαζικές δολοφονίες που ανέλαβε το ISI . Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου έλαβαν διάφορα μέτρα ασφαλείας το Σαββατοκύριακο: Μία από αυτές είναι και η Γαλλία, η οποία οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες για τη φιλοξενία των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων στα τέλη Ιουλίου.

Λίγο περισσότερο από τρεις μήνες πριν από τη μέγιστη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν κάλεσε αυτήν την Κυριακή (24/03) σε έκτακτη συνάντηση με τους σημαντικότερους πολιτικούς στη Γαλλία και, μετά από αυτήν, το συμβούλιο ασφαλείας αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού στο μέγιστο εθνικό.

Αυτός που μίλησε στον Τύπο ήταν ο Γκαμπριέλ Ατάλ, Πρωθυπουργός και Αρχηγός της Κυβέρνησης, ο οποίος εξήγησε: «Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, μετά την επίθεση στη Μόσχα, αποφασίσαμε να θέσουμε την κατάσταση εθνικού συναγερμού, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στο υψηλότερο επίπεδο τις επιθέσεις».

Αυτό συνεπάγεται την κινητοποίηση περισσότερων στρατιωτών, ΜΑΤ, χωροφυλάκων και εξειδικευμένης αστυνομίας κοντά σε όλα τα μεγάλα μνημεία και τα δημόσια κτίρια, ενισχύοντας πολύ αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας στα δημόσια μέσα μεταφοράς και στα σύνορα, από ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα, αναβλήθηκε το φιλικό της Παραγουάης με τη Ρωσία

Λόγω του μακελειού, αναβλήθηκε το φιλικό που ήταν προγραμματισμένο για τη Δευτέρα 25 Μαρτίου στο στάδιο Λεβ Γιασίν της ρωσικής πρωτεύουσας, μεταξύ Παραγουάης και Ρωσίας.

«Λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε στο Κρασνογκόρσκ, η Ρωσική Ποδοσφαιρική Ένωση (RFU) και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Παραγουάης (APF) αποφάσισαν να ακυρώσουν τον φιλικό αγώνα μεταξύ των ομάδων της Ρωσίας και της Παραγουάης», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι η αναμέτρηση θα μπορούσε να οριστεί λίγες ημέρες μετά.

Από την πλευρά του, το APF διαβεβαίωσε ότι «το Εκτελεστικό Συμβούλιο εργάζεται ενεργά για να εγγυηθεί την ασφαλή επιστροφή ολόκληρης της ομάδας το συντομότερο δυνατό» . Επιπλέον, μίλησε επίσης για το τι συνέβη: «Λυπούμαστε βαθιά για τα δημόσια γνωστά γεγονότα που συνέβησαν στη Μόσχα της Ρωσίας και συμπάσχουμε με τους επιζήσαντες».