Το όγδοο πρωτάθλημα Ηνωμένου Βασιλείου κέρδισε ο Ρόνι Ο'Σάλιβαν

Ρόνι Ο'Σάλιβαν

Το όγδοο πρωτάθλημα Ηνωμένου Βασιλείου κέρδισε ο Ρόνι Ο'Σάλιβαν

Γιάννης Λιβανός • 12:59 - 04.12.2023 / Ανανεώθηκε: 12:59 - 04.12.2023

Ο Ρόνι Ο'Σάλιβαν σ' έναν συναρπαστικό τελικό με αντίπαλο τον Ντίνγκ κατάφερε να κατακτήσει το όγδοο πρωτάθλημα Ηνωμένου Βασιλείου στην σπουδαία καριέρα του κι έτσι έγινε ο γηραιότερος που κερδίζει το συγκεκριμένο τουρνουά. Ο πολυνίκης Άγγλος συνεχίζει τις κατακτήσεις πρωταθλημάτων λίγο πριν συμπληρώσει τα 48 του χρόνια!

Σε ένα παιχνίδι με μπόλικες διακυμάνσεις ο Ρόνι Ο'Σάλιβαν επικράτησε 10-7 του Κινέζου Ντίνγκ, σηκώνοντας ψηλά άλλη μία κούπα, αυτή του πρωταθλήματος Ηνουμένου Βασιλείου. Η συγκεκριμένη επιτυχία του σπουδαίου Άγγλου παίκτη σνούκερ αποτελεί την 40η νίκη του σε πρωταθλήματα κατάταξης, ενώ παράλληλα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιστορική μιά και έγινε ο πρεσβύτερος νικητής του πρωταθλήματος Ηνωμένου Βασιλείου.

O σε μία μέρα 48 χρονος «rocket» κατάφερε να βρεθεί σε έναν ακόμη τελικό στην καριέρα του αφού πρώτα πέρασε όλες τις φάσεις της διοργάνωσης. Στον διάβα του αντιμετώπισε τον Σκωτσέζο McGill, τον οποίο νίκησε 6-2 και μάλιστα με ανατροπή για τη φάση των 16. Στην επόμενη φάση, των 8 επικράτησε δύσκολα με 6-5 του δυσκολοκατάβλητου Ρόμπερτ Μίλκινς. 

Στα προημιτελικά ο Ρόνι Ο'Σάλιβαν συνάντησε τον 25χρονο Κινέζο, Ζου, απέναντι στον οποίο παραλίγο να βρεθεί θύμα μιας μεγάλης ανατροπής. Παρολ' αυτά η κλάση του 48χρονου παίκτη μίλησε στο τέλος και στο αποφασιστικό εντέκατο φρέιμ, κατάφερε να κάμψει τον κατά πολύ νεότερο Ζού με 6-5. 

Στα ημιτελικά νίκησε αρκετά εύκολα τον Ιρανό Vafaei, περνώντας στον τελικό υπ' αριθμόν 129 της πολυετούς σταδιοδρομίας του στο άθλημα που λατρεύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στον τελικό βρήκε τον πολύ καλό φίλο του, Ντίνγκ. Οι δύο ταλαντούχοι παίκτες του αθλήματος χάρισαν πολύ όμορφες στιγμές στο κοινό που τους παρακολουθούσε ζωντανά στο Barbican Centre και σε όσους λάτρεις του σνούκερ έβλεπαν τηλεοπτικά τον μεγάλο τελικό. 

Να σημειωθεί πως ο Ρόνι Ο'Σάλιβαν πέραν του κυπέλλου κέρδισε και 1 εκατομμύριο, 205 χιλιάδες λίρες, ενώ παράλληλα στο εν λόγω  τουρνουά σημείωσε και αρκετά century breaks (χτυπήματα άνω των 100 πόντων), φτάνοντας συνολικά τα 1.230, αριθμός πραγματικά αξεπέραστος από οποιονδήποτε άλλο αντίπαλο.

Οι εφτά προηγούμενες κατακτήσεις του Ο' Σάλιβαν σε τουρνουά Ηνωμένου Βασιλείου

Δεν ήταν ωστόσο η πρώτη φορά που ο Ρόνι Ο' Σάλιβαν κατακτά το πρωτάθλημα Ηνωμένου Βασιλείου. Οι άλλες εφτά φορές που ο Άγγλος παίκτης κέρδισε ξεκινούν στο μακρινό 1993 κόντρα στο τότε μεγαθήριο Στίφεν Χέντρι με 10-6. Τέσσερα χρόνια αργότερα η ιστορία επαναλήφθηκε απέναντι και πάλι στον Χέντρι, με 10-6 ξανά. Το 2001 στον τελικό, ο Ρόνι «έκανε» περίπατο εναντίον του Ντόχερτι, νικώντας τον κατά κράτος με 10-1. Έξι χρόνια μετά, ο Ο' Σάλιβαν επικρατεί ξεκούραστα 10-2 του Στίφεν Μαγκουάιρ κατακτώντας το τέταρτο του πρωτάθλημα Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πιο δύσκολη νίκη του στο συγκεκριμένο τουρνουά υπήρξε αυτή απέναντι στον Τζάντ Τράμπ, με 10-9 στον συναρπαστικό τελικό του 2014. Ακολούθησαν οι νίκες κόντρα σε Σέλμπι (10-7, 2016) και Μέρφι (10-5, 2017), για να φτάσουμε στην τελευταία κατάκτηση το 2018 εναντίον του ΒορείοΙρλανδού, Μάρκ Άλλεν με 10-6.