Ιστορική απόφαση από τη World Athletics: Για πρώτη φορά χρηματικό έπαθλο στους χρυσούς Ολυμπιονίκες

Μίλτος Τεντόγλου

i

© Intime

Ιστορική απόφαση από τη World Athletics: Για πρώτη φορά χρηματικό έπαθλο στους χρυσούς Ολυμπιονίκες

Σε μία ιστορική απόφαση, η World Athletics θεσμοθέτησε χρηματικό έπαθλο για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες.

Η World Athletics γίνεται η πρώτη ομοσπονδία που θα δώσει χρηματικό έπαθλο στους νικητές των Ολυμπιακών αγώνων. Σε μία ιστορική απόφαση, το διοικητικό όργανο του παγκόσμιου στίβου αποφάσισε να μοιράσει πριμ 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων στους χρυσούς Ολυμπιονίκες του Παρισιού.

Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε 50 χιλιάδες δολάρια σε κάθε νικητή από τα 48 αγωνίσματα του στίβου στη μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της World Athletics, στόχος είναι το συγκεκριμένο πριμ να δοθεί σε όλους τους μεταλλιούχους στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες το 2028.

Το συγκεκριμένο ποσό θα δοθεί στους αθλητές και τις αθλήτριες απευθείας από την ομοσπονδία, αφού θα γίνει η διαδικασία επικύρωσης. Στις σκυτάλες τα χρήματα θα δοθούν στις Εθνικές ομάδες και το ποσό θα μοιραστεί σε όσους/ες τρέξουν.

«Η εισαγωγή του χρηματικού βραβείου για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες είναι μια κομβική στιγμή για τον παγκόσμιο στίβο και το άθλημα του στίβου συνολικά, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή μας να ενδυναμώσουμε τους αθλητές και να αναγνωρίσουμε το κρίσιμο ρόλο που παίζουν στην επιτυχία οποιωνδήποτε Ολυμπιακών Αγώνων», σχολίασε ο πρόεδρος της World Athletics, Σεμπάστιαν Κόου.

«Αυτή είναι η συνέχεια ενός ταξιδιού που ξεκινήσαμε το 2015, όπου όλα τα χρήματα που λαμβάνει ο Παγκόσμιος Στίβος από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες επιστρέφουν απευθείας στο άθλημά μας», συνέχισε ο Άγγλος αξιωματούχος.

«Ξεκινήσαμε με τις πληρωμές Ολυμπιακών μερισμάτων στις Ομοσπονδίες-Μέλη μας, οι οποίες μας είδαν να διανέμουμε επιπλέον 5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως πέρα από τις υπάρχουσες επιχορηγήσεις που στοχεύουν σε προγράμματα ανάπτυξης του στίβου, και τώρα είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε επίσης παραστάσεις χρυσών μεταλλίων για αθλητές στο Παρίσι, με δέσμευση να επιβραβεύσουμε και τους τρεις Ολυμπιονίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λ.Α.

Φόβος για τρομοκρατική ενέργεια στο Παρίσι - Αυστηρά μέτρα προστασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

22:33 - 28.03.2024

Φόβος για τρομοκρατική ενέργεια στο Παρίσι - Αυστηρά μέτρα προστασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

Αυστηρά θα είναι τα μέτρα προστασίας στο Παρίσι το ερχόμενο καλοκαίρι, υπό τον φόβο τρομοκρατικής ενέργειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στήριξη από την Πολωνία με στρατό και σκύλους ανιχνευτές.

Αν και είναι αδύνατο να δώσουμε εμπορεύσιμη αξία στην κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου ή στη δέσμευση και την εστίαση που χρειάζεται για να εκπροσωπήσει κάποιος τη χώρα του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, νομίζω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε από κάπου και να βεβαιωθούμε ότι κάποια από τα έσοδα που παράγονται από τους αθλητές μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες επιστρέφονται απευθείας σε αυτούς, που κάνουν τους Αγώνες το παγκόσμιο θέαμα που είναι».

Η καθιέρωση χρηματικού επάθλου για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες αποτελεί κομβική στιγμή για τη World Athletics και το άθλημα του στίβου στο σύνολό του, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση των αθλητών και την αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζουν στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για τη συνέχεια ενός ταξιδιού που ξεκινήσαμε το 2015, σύμφωνα με το οποίο όλα τα χρήματα που λαμβάνει η Παγκόσμια ομοσπονδία από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες επιστρέφουν απευθείας στο άθλημά μας», τόνισε ο Σεμπάστιαν Κόου.