Ο Εργκίν Αταμάν στο Sportal: «Είμαι εδώ για όσα έχουν ονειρευτεί ο Γιαννακόπουλος και ο κόσμος του Παναθηναϊκού»

Ηλίας Λαλιώτης 12:20 - 28.09.2023 / Ανανεώθηκε: 12:20 - 28.09.2023

Μεγάλη συνέντευξη του Εργκίν Αταμάν στο Sportal για το 7ο ευρωπαϊκό, αυτά που θέλει να αλλάξει στον Παναθηναϊκό ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και τον τρόπο που έφτιαξε το ρόστερ - Τι είπε στον Σλούκα, ποια είναι τα μυστικά του και το ενδεχόμενο μιας ακόμα μεταγραφής.

Ο Εργκίν Αταμάν δεν είναι άνθρωπος που θα κρυφτεί. Ό,τι έχει να πει και σκέφτεται θα το... μπουμπουνίσει.

Αυτό έκανε και στη συνέντευξη που έδωσε στο Sportal και ήταν για μια ακόμα φορά απολαυστικός. Με γέλια, ιντριγκαδόρικες ατάκες και μεγάλους στόχους. Αλλά κυρίως μεγάλη ανυπομονησία να περάσει στην... πράξη και να αρχίσει να υλοποιεί τα όνειρα. Τόσο του κόσμου για ένα ακόμα αστέρι, όσο και του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να περάσει τον Παναθηναϊκό σε ένα άλλο επίπεδο.

Ο Εργκίν Αταμάν αποκάλυψε μυστικά του, ανέλυσε τον τρόπο που έφτιαξε το ρόστερ, μίλησε για τον Σλούκα, το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αλλά και την απόφασή του για μια ακόμα μεταγραφή.

Απολαύστε τον στο παρακάτω βίντεο:

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Εργκίν Αταμάν:

Έχετε μιλήσει στο παρελθόν με πολύ κολακευτικά λόγια για τον Παναθηναϊκό και την ιστορία του, αλλά ως αντίπαλός του. Πλέον, ζείτε τον σύλλογο από κοντά. Πώς νιώθει ένας επιτυχημένος άνθρωπος του μπάσκετ να δουλεύει στον Παναθηναϊκό, να δουλεύει στο ΟΑΚΑ, βλέποντας καθημερινά τα banner με τους δεκάδες τίτλους και τα έξι ευρωπαϊκά τρόπαια;

«Ακούστε, κάθε φορά που ερχόμουν εδώ στο ΟΑΚΑ με αντίπαλες ομάδες, είδα τις ένδοξες στιγμές του Παναθηναϊκού. Και ήταν κάτι πολύ συναισθηματικό για εμένα. Το ΟΑΚΑ σου προκαλεί συναισθήματα, αλλά οι εικόνες των ένδοξων στιγμών του δείχνουν πόσο μεγάλο κλαμπ είναι. Δεν είναι εύκολο να κερδίσεις 6 τίτλους EuroLeague και πάντα μου δημιουργούσε έντονα συναισθήματα. Τώρα, βέβαια, να είμαι προπονητής σε αυτόν τον σύλλογο, να βλέπεις κάθε μέρα στην προπόνηση τα τρόπαια και τις σημαίες είναι μεγάλη τιμή για εμένα. Και μεγάλη ευθύνη. Ξέρω ότι ο κόσμος τώρα ονειρεύεται να βάλουμε μια ακόμα σημαία εδώ (σ.σ. μπάνερ με ευρωπαϊκό τίτλο). Και είναι επίσης και δικό μου όνειρο και θα προσπαθήσω να δώσω αυτό το κίνητρο και στους παίκτες μου».

Ατάκα - φωτιά του Σλούκα: «Ο Ολυμπιακός επηρεάζει καταστάσεις και δημοσιογράφους με αποτέλεσμα να αποκρύπτεται η αλήθεια» (vid)
EUROLEAGUE

16:36 - 27.09.2023

Ατάκα - φωτιά του Σλούκα: «Ο Ολυμπιακός επηρεάζει καταστάσεις και δημοσιογράφους με αποτέλεσμα να αποκρύπτεται η αλήθεια» (vid)

Ο Κώστας Σλούκας εξηγεί στην κάμερα του Sportal το τι συνέβη το καλοκαίρι και πήρε την απόφαση να μετακινηθεί από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό, επισημαίνοντας ότι οι ερυθρόλευκοι επηρεάζουν καταστάσεις αποκρύπτοντας την αλήθεια...

8 Turkish President's Cup, 6 Turkish Cup, 6 Turkish Championships, 1 Saporta Cup, 1 EuroChallenge Cup, 1 EuroCup, 5 EuroLeague Final Fours, 2 EuroLeague Champion and Euroleague Coach of the Year. Ποιο είναι το μυστικό σας;

«Βλέπεις, κάτι έσπασε εδώ με όλους αυτούς τους τίτλους...» (σ.σ. γέλια).

Υπάρχει μυστικό;

«Το μυστικό είναι το θάρρος που έχω, ο ηγετικός ρόλος και τα συναισθήματα που μου αρέσει να δίνω σε όλους όσους δουλεύουν μαζί μου. Παίκτες, τιμ, άνθρωπους γύρω από την ομάδα. Και η αφοσίωση στη δουλειά μου. Μου αρέσει η δουλειά μου, την απολαμβάνω. Μερικές φορές με βλέπετε στο παρκέ με μεγάλη πίεση, αδρεναλίνη. Όμως δεν είμαι έτσι. Εκτός παρκέ είμαι ήρεμος, απολαμβάνω να κάνω αυτή τη δουλειά. Και είναι και η πρόκληση. Μου αρέσει να βάζω προκλήσεις. Ο Παναθηναϊκός ήταν στη 17η θέση (στην EuroLeague) την περασμένη χρονιά, αυτή τη σεζόν θέλω να το αναστρέψουμε αυτό. Αν το αναστρέψουμε θα είμαστε δεύτεροι. Αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να είμαστε πρώτοι! Νέα πρόκληση... Αυτό είναι το μυστικό. Δεν με νοιάζει επίσης... Αν σε νοιάζει ή αν φοβάσαι να είναι σε έναν μεγάλο σύλλογο όπως ο Παναθηναϊκός, στο ΟΑΚΑ, με μεγάλες προσδοκίες, δεν μπορείς να είσαι επιτυχημένος. Δεν φοβάμαι, έχω θάρρος, μου αρέσει να είμαι ανταγωνιστικός, έχω πίστη στον εαυτό μου και τους παίκτες που διαλέγω».

Νομίζω απαντήσατε και στην επόμενη ερώτησή μου, γιατί ήθελα να ρωτήσω το εξής. Είστε ο πρώτος προπονητής μετά τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς που έχει φέρει τόσο μεγάλη ελπίδα στον κόσμο του Παναθηναϊκού. Όταν μπήκατε στο παρκέ οι φίλαθλοι έκαναν σαν τρελοί για εσάς. Πως το εισπράτετε αυτό;

«Είναι ένας από τους λόγους που επέλεξα τον Παναθηναϊκό. Είδα τα τελευταία δύο χρόνια, κάθε φορά που ερχόμουν εδώ στην Ελλάδα, να παίξω εναντίον του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, μεγάλο σεβασμό από τους φιλάθλους του ελληνικού μπάσκετ για το ότι κάναμε με την Εφές τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Όχι μόνο στο γήπεδο, αλλά και στον δρόμο, παντού. Είδα ότι ο κόσμος έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να δουλεύω εδώ και νιώθω πολύ καλά. Σίγουρα είναι μεγάλη ευθύνη, αλλά δεν με νοιάζει. Μου αρέσει να δημιουργώ συναισθήματα σε όλους, στον εαυτό μου, στους παίκτες μου και όλοι μαζί να δουλέψουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Πως είναι η συνεργασία σας με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο;

«Τέλεια! Αρχίζοντας από την πρώτη μέρα που συναντηθήκαμε υπήρχε ένα εξαιρετικό προαίσθημα και μεγάλος σεβασμός μεταξύ μας. Έδειξε μεγάλο σεβασμό για όσα είχα πετύχει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Όχι μόνο όπως μου είπε για την αγωνιστική πλευρά του μπάσκετ, αλλά και για τη ανθρώπινη πλευρά μου. Και φυσικά εγώ τρέφω μεγάλο σεβασμό για την οικογένεια Γιαννακόπουλου, για όσα έχουν κάνει για όλο το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Και ο Δημήτρης κάθε χρόνο θέλει να χτίσει κάτι σπουδαίο, αλλά κάθε φορά κάτι πάει στραβά και απογοητεύεται, εκνευρίζεται... Τώρα βλέπω ότι έχει μεγάλη θέληση για να χτίσουμε μαζί έναν νέο σύλλογο, μια νέα ομάδα. Ένα νέο γήπεδο! Είδατε ότι έκανε ένα νέο παρκέ μέσα σε μια εβδομάδα! Είναι ένα παρκέ NBA, ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Θέλει να ανανεώσει όλο το γήπεδο. Έχει μεγάλους στόχους. Δεν θέλει μόνο αποτελέσματα, αλλά θέλει να βάλει ένα στιλ NBA, εντυπωσιακό, όπου ο κόσμος, τα παιδιά θα απολαμβάνουν περισσότερο το μπάσκετ στο ΟΑΚΑ. Από την άλλη θα είναι σημαντικά τα αποτελέσματα για να χτιστεί όλο αυτό και έχουμε την ίδια σκέψη σε αυτό. Είμαστε φίλοι, επίσης, και ελπίζω ότι θα δώσω το καλύτερο για να "χτιστούν" όσα έχει ονειρευτεί».

Mπορείτε να μας εξηγήσετε με ποια κριτήρια επιλέξατε το φετινό ρόστερ; Τι ήταν αυτό που είχε κάθε παίκτης που ήρθε στον Παναθηναϊκό;

«Τα κριτήρια ήταν για κάθε θέση να έχω μίνιμουμ 2 υψηλού επιπέδου παίκτες. Όχι έναν εγωιστή παίκτη, αλλά με καλή ποιότητα. Που μπορούν να παίξουν με το δικό μου σύστημα επιθετικά, αλλά να είναι δυνατοί και αμυντικά. Γιατί για να αρχίσεις να τρέχεις, για να έχεις καλό τέμπο, πρέπει να αμύνεσαι καλά και να παίρνεις τα ριμπάουντ. Κάναμε μίξη κάποιων πολύ έμπειρων παικτών όπως ο Σλούκας και κάποιων πολύ νεαρών παικτών, όπως ο Μπαλτσερόφσκι. Αλλά όλοι τους είναι μεγάλοι παίκτες με καλούς χαρακτήρες για να παίξουν καλά μαζί».

Τι μπάσκετ θέλετε να δουν φέτος οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού;

«Το μπάσκετ που συνήθιζα να παίζω στην ομάδα μου τα προηγούμενα 5 χρόνια στην Εφές. Δυναμικό μπάσκετ στην άμυνα και στην επίθεση να τρέξουμε, να έχουμε καλή μεταφορά από την άμυνα στην επίθεση, καλές αποστάσεις. Όχι να κινούμε την μπάλα και να κινούμε την μπάλα. Να επιτεθόμαστε στο καλάθι!».

Αναφέρατε τον Κώστα Σλούκα, νωρίτερα, τι του είπατε για να τον πείσετε να έρθει στον Παναθηναϊκό;

«Το μόνο που του είπα είναι πως ο Παναθηναϊκός θα είναι μια μεγάλη ομάδα, που θα παλεύει για μεγάλους στόχους. Όπως πάλευε κι αυτός με τον Ολυμπιακό τα τελευταία 5-6 χρόνια».

Είπατε πριν την έναρξη της προετοιμασίας ότι θα περιμένετε να δείτε τα φιλικά παιχνίδια για να αποφασίσετε αν η ομάδα χρειάζεται έναν ακόμα παίκτη. Τι πιστεύετε τώρα που τελείωσαν τα φιλικά; Είναι κάτι που δεν σας άρεσε και θέλετε να αλλάξετε;

«Η αλήθεια είναι πως δυστυχώς δεν παίξαμε με όλη την ομάδα, επειδή ο Λούκα Βιλντόζα ήταν τραυματίας και απουσίαζε από τα τέσσερα παιχνίδια της προετοιμασίας απέναντι σε ομάδες EuroLeague. Οπότε δώστε μου 2-3 εβδομάδες ακόμα για να πάρω αυτή την απόφαση...».

Η σεζόν στην EuroLeague περιλαμβάνει πολλά και σπουδαία παιχνίδια. Ποια κόντρα θα είναι πιο συναρπαστική για εσάς, με τον Ολυμπιακό ή με τη Φενέρμπαχτσε;

«Φυσικά το πρώτο παιχνίδι στην έδρα μας θα είναι το πιο συναρπαστικό».

Θα είναι και σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ. Είναι το ιδανικό ξεκίνημα ή θα προτιμούσατε αργότερα ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι, ώστε να είναι πιο έτοιμος ο Παναθηναϊκός;

«Πρώτα από όλα δεν νομίζω ότι ήταν κλήρωση το ντέρμπι στην πρεμιέρα! Νομίζω ότι είναι επιλογή του μάρκετινγκ της EuroLeague. Γιατί τώρα όλη η προσοχή θα είναι σε αυτό το παιχνίδι και την EuroLeague. Αλλά όπως και να έχει. Θα είμαστε έτοιμοι για το ντέρμπι, θα είμαστε έτοιμοι για την EuroLeague, θα είμαστε έτοιμοι για το ελληνικό πρωτάθλημα. Πρώτο ή τελευταίο παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό δεν έχει σημασία. Θέλουμε να κερδίσουμε και να πάρουμε τους 2 βαθμούς».

Τα προηγούμενα χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Παναθηναϊκού κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν η αντιμετώπιση των σέντερ του. Έχει φέτος τον τρόπο η ομάδα σας να αντιμετωπίσει το δίδυμο των Φαλ και Μιλουτίνοβ ή δεν παίζει ρόλο για εσάς;

«Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε κάνει ακόμα κανένα πλάνο για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Θα δούμε, αλλά πιστεύω ότι έχουμε το ρόστερ για να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε θέση».

Δύο ακόμα ερωτήσεις... Ποιο θα ήταν το ιδανικό τελείωμα για εσάς στη φετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό; Τι θέλετε να πετύχετε φέτος;

«Θα είναι σημαντικό σε κάθε παιχνίδι να βελτιώνουμε την ποιότητα του μπάσκετ μας. Φυσικά στην προετοιμασία είδα ότι έχουμε μεγάλες δυνατότητες, μια πολύ δυναμική ομάδα, αλλά πρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητά μας και ειδικά τις αποστάσεις μας στην επίθεση. Και σε κάθε παιχνίδι ο κόσμος να πιστεύει όλο και περισσότερο στον μεγάλο μας στόχο».

Μπορείτε να βάλετε τέλος στα άσχημα χρόνια που προηγήθηκαν και την ανωτερότητα του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη;

«Φυσικά, για αυτό είμαι εδώ. Φτιάξαμε μια νέα ομάδα, χτίσαμε μια νέα ομάδα. Δεν θα είμαστε οι ίδιοι με τα τελευταία χρόνια. Θα είναι μια νέα μάχη ανάμεσα στις δύο ομάδες, αλλά όχι μόνο ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες, θα είναι με όλες τις ομάδες της EuroLeague. Από την άλλη πλευρά, πέρα από την Ευρώπη, φυσικά ένας από τους μεγάλους στόχους θα είναι να κερδίσουμε και τον ελληνικό τίτλο».