Η Μάρκου στο Sportal: «Η γυναίκα είναι κάτι περισσότερο από την εικόνα που έχουν μερικοί στο κεφάλι τους»

Ελένη Μάρκου

i

©Intime

Η Μάρκου στο Sportal: «Η γυναίκα είναι κάτι περισσότερο από την εικόνα που έχουν μερικοί στο κεφάλι τους»

Κώστας Τόπας 10:45 - 29.10.2023 / Ανανεώθηκε: 13:39 - 29.10.2023

Η σκόρερ του πρώτου τέρματος της εθνικής Γυναικών, Ελένη Μάρκου μίλησε στο Sportal για την αγάπη που εισέπραξαν από τον κόσμο στο Ηράκλειο, τη σπουδαία νίκη της «γαλανόλευκης» επί της Ουκρανίας, αλλά και για την άνθιση του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.

Την πρώτη της νίκη στο Women’s Nations League πανηγύρισε η Εθνική Γυναικών, αφού πραγματοποιώντας μια εκπληκτική ανατροπή, κέρδισε με 2-1 την Ουκρανία και έτσι πλέον βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας του τρίτου ομίλου. Μπορεί η φιλοξενούμενη ομάδα να προηγήθηκε μόλις στο 3ο λεπτό με την Καλίνινα, ωστόσο οι Ελληνίδες δεν πτοήθηκαν, κυκλοφόρησαν τη μπάλα και έτσι έφτασαν στο γκολ της ισοφάρισης με την Μάρκου στο 37ο λεπτό μετά από υπέροχη σέντρα της Σιδηρά.

Στο δεύτερο μέρος, το σύνολο του Αλέξανδρου Κατηκαρίδη συνέχισε να πιέζει για το γκολ της ανατροπής, κάτι το οποίο εν τέλει πέτυχε στο 72’ με την Σπυριδωνίδου. Πλέον, με συγκομιδή τριών βαθμών παίρνει προβάδισμα για την 3η θέση, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να πλησιάσει και τις δύο πρώτες. Θυμίζουμε πως η πρώτη θέση του ομίλου οδηγεί απευθείας στην Α’ κατηγορία του Nations League, ενώ η δεύτερη μπορεί να οδηγήσει εκεί μέσω playoffs. Η τρίτη θέση αναλόγως κατάταξης των τρίτων ομάδων μπορεί να οδηγήσει σε playoffs παραμονής ή υποβιβασμό, ενώ η τέταρτη οδηγεί σε απευθείας υποβιβασμό στην Γ' κατηγορία. 

Αξιο αναφοράς ωστόσο είναι ότι ο αγώνας απέναντι στην Ουκρανία που διεξήχθη στο Ηράκλειο σκόρπισε χαμόγελα και γέμισε τις εξέδρες, με τους ανθρώπους του ΟΦΗ να κάνουν λόγο για 3000 φιλάθλους. Η παρουσία του κόσμου, έρχεται για να δώσει ακόμα μεγαλύτερη αξία στην ιστορική νίκη απέναντι στην Ουκρανία, μια ομάδα που βρίσκεται 30 θέσεις πάνω από την Ελλάδα στο FIFA Ranking.

Η σκόρερ του πρώτου τέρματος, Ελένη Μάρκου μίλησε στο Sportal για την αγάπη που εισέπραξαν από τον κόσμο, τη σπουδαία νίκη της «γαλανόλευκης», το γκολ που πέτυχε αλλά και για την άνθιση του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.

Πετύχατε μια ιστορική νίκη απέναντι στην Ουκρανία. Πως είδες από την πλευρά σου το παιχνίδι;

«Το αποτέλεσμα ήρθε μετά από πολύ πολύ σκληρή δουλειά ανάλυση και πολύ προπονητική και ψυχολογική προετοιμασία. Καλύψαμε κάθε λεπτομέρεια που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για εμάς. Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει».

©Intime

Από τη μέρα που πατήσατε στο Ηράκλειο, νιώσατε «κρητική φιλοξενία» και την αγάπη του κόσμου. Πως το εισπράξατε όλο αυτό;

«Είναι απίστευτο το συναίσθημα εδώ στην Κρήτη. Είναι για όλες λες και παίζουμε σπίτι μας πραγματικά πρώτη φορά το νιώθω αυτό. Είναι μεγάλη τιμή μας και χαίρομαι που βιώνω κάτι τέτοιο ένα τεράστιο ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους που με τον τρόπο τους δείχνουν την ποιότητα τους και το ήθος τους με το να μας αγκαλιάσουν».

Νικήσατε μια ομάδα που βρίσκεται 30 θέσεις πάνω από την Ελλάδα στο FIFA Ranking. Πως νιώθετε γι' αυτό;

«Είναι μεγάλος άθλος όχι μόνο το αποτέλεσμα αλλά το να κλείσουμε την ψαλίδα και να υπερισχύσουμε με τον τρόπο παιχνιδιού μας. Εάν κάτσουμε να σκεφτούμε ότι την ίδια ομάδα την αντιμετωπίσαμε πριν λίγο καιρό και είχαμε χάσει και στους δυο αγώνες με μεγάλο σκορ αυτό που δείξαμε στο γήπεδο τα λέει όλα. Με πράξεις και όχι με λόγια».

«Το ποδόσφαιρο γυναικών καθημερινά ανθίζει»

©Intime

Πιστεύεις πως αυτή η νίκη θα είναι το έναυσμα για να βρει σιγά σιγά το ποδόσφαιρο γυναικών τη θέση που του αξίζει στον ελληνικό αθλητισμό;

«Ήδη από αυτή την αποστολή και μετά η εθνική ομάδα έχει ανοίξει τις πόρτες στην Ευρώπη ώστε να καταλάβουν οι αντίπαλοι μας το ποιοι είμαστε και ότι είμαστε κάτι παραπάνω από υπολογίσιμοι. Οποιαδήποτε ομάδα θα προσπαθήσει να μας νικήσει θα πρέπει να ιδρώσει και να προσπαθήσει άπειρα γι' αυτό. Το ποδόσφαιρο γυναικών καθημερινά ανθίζει και είναι τιμή μου να το αντιπροσωπεύω. Εγώ και οι συμπαίκτριες μου θέλουμε να δείξουμε στην κοινωνία τι είναι ικανές να κάνουν οι γυναίκες ποδοσφαιριστρίες. Αλλάζουν πράγματα, βήμα βήμα ταπεινά και με πίστη θα έρθουν όλα γι' αυτά που παλεύουμε χρόνια».

«Αυτό το γκολ είναι το restart μου, το καύσιμο μου...»

©Intime

Σκόραρες κόντρα στην Ουκρανία. Πως το πανηγύρισες το γκολ; Πως ένιωσες εκείνη τη στιγμή;

«Για μένα αυτό το γκολ όπως και το γκολ με την Πολωνία είναι κάτι τεράστιο μέσα μου. Είναι η επιβράβευση των κόπων μου και της υπομονής μου όλους αυτούς τους μήνες που τα πράγματα για μένα ήταν δύσκολα! Αυτό το γκολ είναι το restart μου είναι το καύσιμο μου για την συνέχεια. Αποδεικνύω στον εαυτό μου ότι πάντα θα υπάρχει η ψυχική δύναμη όταν το σώμα δεν ακολουθεί . Η δύναμη ψυχής είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη ικανότητα».

Αυτό ήταν το πρώτο τρίποντο για την εθνική ομάδα. Πιστεύεις πως στο τέλος θα πάρει και την πρόκριση;

«Το χαρήκαμε το πανηγυρίσαμε απολαύσαμε την στιγμή αλλά πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε ότι αυτό είναι η αρχή και ότι από την στιγμή που δείχνουμε τέτοια δείγματα ο κόσμος θα περιμένει πολλά παραπάνω πράγματα για την συνέχεια όποτε το κεφάλι κάτω. Είμαστε οικογένεια».

«Καιρός να δώσουμε τα εύσημα στους εαυτούς μας»

©Intime

Τι να περιμένουμε να δούμε στη... ρεβάνς με την Ουκρανία την Τρίτη;

«Προετοιμαζόμαστε για το επόμενο ματς ήδη. Χωρίς μεγάλα λόγια απλά θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για μια καλή εμφάνιση».

Eνα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις;

«Αυτό που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι η γυναίκα είναι κάτι περισσότερο από την εικόνα που έχουν μερικοί στο κεφάλι τους. Ο δυναμισμός μας, η αλληλεγγύη μας και το πείσμα μας είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από κάθε αρνητισμό ή πικρόχολο σχόλιο ατόμων, χωρίς ποιότητα. Ζούμε και πετυχαίνουμε κάτι που πολλοί το θέλουν και το ονειρεύονται καιρός να δώσουμε τα εύσημα στους εαυτούς μας και να δείξουμε τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες αθλήτριες! Το μέλλον μας ανήκει».