Ο Ματ Τόμας στο Sportal: «Περίμενα να μείνω στον Παναθηναϊκό, ενδιαφέρθηκε για μένα ο Ολυμπιακός»

Ο Ματ Τόμας στο Sportal

Ο Ματ Τόμας στο Sportal: «Περίμενα να μείνω στον Παναθηναϊκό, ενδιαφέρθηκε για μένα ο Ολυμπιακός»

Χρήστος Τσάλτας 11:03 - 10.11.2023 / Ανανεώθηκε: 11:03 - 10.11.2023

Ο Ματ Τόμας μίλησε στο Sportal και έριξε ατάκες που θα συζητηθούν. Η απογοήτευση για το μικρό χρόνο συμμετοχής στον Παναθηναϊκό, το περασμένο καλοκαίρι, το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, το νέο βήμα στην Άλμπα Βερολίνου και όχι μόνο.

Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει στο Βερολίνο την Άλμπα, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Euroleague, με τον Εργκιν Αταμάν να έχει στη διάθεσή του τόσο τον Κέντρικ Ναν, όσο και τον Λούκα Βιλντόζα. Απέναντί του μάλιστα θα βρει μια ομάδα που έχει δείξει πως μπορεί να κάνει ζημιές εκεί που δεν το περιμένει κανείς.

Η φετινή Άλμπα είναι μια ομάδα απρόβλεπτη, η οποία έχει στις τάξεις της έναν παίκτη που γνωρίζει καλά τα «πράσινα» αποδυτήρια. Ο Ματ Τόμας ετοιμάζεται να τεθεί αντίπαλος του Παναθηναϊκού, όμως αυτή η συνθήκη όχι μόνο δεν τον αγχώνει, αλλά στην καριέρα του είναι πάρα πολύ οικεία. Κάτι που κάνει το παιχνίδι αυτό ξεχωριστό για τον ίδιο.

Ένας ακόμα λόγος που δίνει... extra sauce στην αναμέτρηση, για τον Αμερικανό σουτέρ, είναι όσα συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι. Η αποχώρηση από τον Παναθηναϊκό, η έκπληξη που ένιωσε και όσα ακολούθησαν συνθέτουν έναν καμβά διαφορετικό από τους άλλους.

Για όλα αυτά ο Ματ Τόμας άνοιξε την καρδιά του στο Sportal, ξεκαθαρίζοντας το πώς σκεφτόταν την περασμένη σεζόν, αλλά και το τι συνέβη γύρω από το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού προς το πρόσωπό του. Παράλληλα μιλάει για τη φετινή σεζόν και θέτει τους δικούς του στόχους.

-Νέα ομάδα για σένα και παραμονή στην Ευρωλίγκα. Πώς είναι η μετάβαση στην Άλμπα Βερολίνου ως τώρα;

«Είναι καλή η μετάβαση για μένα. Από το ξεκίνημα της σεζόν έχω τακτοποιηθεί και βλέπω την ομάδα ως μια καλή ευκαιρία για μένα. Έχω έναν σημαντικό ρόλο μέσα στο πλάνο και παράλληλα έχω τη δυνατότητα να παίζω στην Ευρωλίγκα. Το σημαντικό είναι πως παίζω γιατί πέρυσι ήταν περίεργη και απογοητευτική σεζόν, καθώς δεν έπαιζα πολύ. Είμαι εδώ τώρα όμως και έχουμε μια ομάδα με πολλούς νέους παίκτες που βελτιώνεται συνεχώς».

-Πρόσφατα καταφέρατε να σπάσετε το ρόδι στην Euroleague κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο, στην έδρα σας. Είναι αυτή μια εικόνα της πραγματικής Άλμπα Βερολίνου;

«Θεωρώ ότι κάθε φορά που κερδίζεις πρέπει να κρατάς το αποτέλεσμα. Για εμάς εκείνο το παιχνίδι ήταν σημαντικό γιατί μας έδειξε τον τρόπο που πρέπει να τελειώνουμε έναν αγώνα. Παίζουμε καλά συνήθως για 2-3 περιόδους αλλά δεν τελειώνουμε με σωστό τρόπο τα παιχνίδα. Αυτό συνέβη και κόντρα στην Βαλένθια. Είναι μέρος της διαδικασίας που θα κάνει την ομάδα πολύ καλή να βρίσκουμε τρόπους να τελειώνουμε σωστά τα παιχνίδια. Αυτό θα μας βελτιώσει».

-Την Παρασκευή θα αντιμετωπίσεις την ομάδα που αγωνίστηκε πέρυσι, τον Παναθηναϊκό. Είναι περίεργο το συναίσθημα να παίζεις κόντρα στην πρώην ομάδα σου;

«Δεν θα το έλεγα περίεργο. Είναι η έβδομη διαφορετική ομάδα που παίζω στην καριέρα μου. Έχω παίξει αρκετές φορές κόντρα σε πρώην ομάδες μου, είτε στο ΝΒΑ, είτε ακόμα και την προηγούμενη αγωνιστική, που παίξαμε απέναντι στην Βαλένθια. Άρα όχι, δεν είναι κάτι το περίεργο για μένα».

-Κοιτώντας πίσω όσα έγιναν την περασμένη σεζόν, πόσο υψηλό είναι το κίνητρό σου για τη φετινή προσπάθεια;

«Έχω μεγάλο κίνητρο. Πάντα βρίσκω κίνητρο, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που διαμορφώνονται. Είμαι άνθρωπος που πάντα έχει μέσα του κίνητρο. Πέρυσι δεν έπαιζα πολύ, περίμενα την free agency στο ΝΒΑ να βρω μια ομάδα και στα μέσα της σεζόν υπέγραψα στον Παναθηναϊκό περιμένοντας να παίζω στην Ελλάδα, ως το τέλος της σεζόν. Αλλά δεν είχα πολλές συμμετοχές. Έπαιξα μόλις 11 παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό και νιώθω ότι μένοντας έξω για καιρό πέρυσι αυτή η κατάσταση μου έδωσε πολύ μεγάλο κίνητρο για φέτος».

-Ας μείνουμε λίγο στο κεφάλαιο Παναθηναϊκός. Όταν υπέγραψες στην ομάδα τι ήταν αυτό που περίμενες και πόσο σημαντικό ήταν για σένα να είσαι καλός συμπαίκτης; Διότι τότε όλοι έλεγαν πόσο θετική επιρροή ήσουν στην ομάδα...

«Περίμενα ότι θα παίζω μέχρι το τέλος της σεζόν. Πήραν την απόφαση να μην με δηλώσουν στο πρωτάθλημα και θεωρώ πως για μένα προσωπικά ήταν απογοητευτικό. Προσπάθησα να είμαι καλός συμπαίκτης, είναι στον χαρακτήρα μου αυτό. Σε κάθε ομάδα θέλω να είμαι καλός συμπαίκτης και να βοηθάω τους πάντες. Εγώ είχα συμβόλαιο και για τη νέα σεζόν και περίμενα ότι θα επιστρέψω στην ομάδα. Έκανα προετοιμασία το καλοκαίρι και στο μυαλό μου ήταν πως τελείωσε εκείνη η σεζόν και θα επιστρέψω για να παίξω στον Παναθηναϊκό».

-Ήταν έκπληξη για σένα το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έλυσε τη συνεργασία του μαζί σου;

«Θα έλεγα ότι ήταν έκπληξη, ναι. Ποτέ δεν ξέρεις όμως πώς πάνε τα πράγματα σε τέτοιες καταστάσεις. Έγιναν πολλές αλλαγές στην ομάδα, πολλά νέα πρόσωπα, νέος προπονητής, νέοι παίκτες. Στο τέλος της ημέρας όλα για κάποιο λόγο γίνονται».

-Το όνομά σου συνδέθηκε με τον Ολυμπιακό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Θα ήθελες να ξεκαθαρίσεις τι συνέβη ανάμεσα σε σένα και την ομάδα;

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν είχα καμία απευθείας επαφή με κάποιον από την ομάδα του Ολυμπιακού. Ο ατζέντης μου είχε αναλάβει το θέμα αυτό και μου είχε πει ότι ο Ολυμπιακός ήταν μια από τις ομάδες που έδειξαν ενδιαφέρον, χωρίς όμως να υπάρξει επίσημη πρόταση στο τραπέζι».

-Σε ένα υποθετικό σενάριο, θα σκεφτόσουν τον εαυτό σου στον Ολυμπιακό;

«Από τη στιγμή που δεν είχα στα χέρια μου επίσημη πρόταση, δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία. Δεν υπήρξε επίσημη πρόταση άλλωστε».

-Νέα σελίδα στην καριέρα σου, στην Άλμπα Βερολίνου. Ανέφερες νωρίτερα πως ο ρόλος σου είναι σημαντικός. Πόσο άνετα νιώθεις σε αυτόν;

«Νιώθω όλο και πιο άνετα παιχνίδι με παιχνίδι. Έχω περισσότερες ευθύνες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό με ενθουσιάζει. Στο ΝΒΑ με χρησιμοποιούσαν ως 3&D παίκτη κυρίως, ως έναν παίκτη που θα ανοίγω το παιχνίδι με το σουτ μου. Το ίδιο ήθελε και ο Παναθηναϊκός στο διάστημα που ήμουν εκεί. Τώρα έχω περισσότερη ελευθερία να παίξω με τη μπάλα στα χέρια και νιώθω πολύ καλά σε αυτό το επίπεδο. Οπότε ναι, νιώθω άνετα και συνηθίζω στο ρόλο μου».

-Τι θα είναι επιτυχία για σένα στο τέλος της σεζόν;

«Για μένα θα είναι σημαντικό να ελέγξω αυτά που μπορώ και να δουλέψω σε αυτά. Είμαι άνθρωπος που πιστεύει πως αν δουλέψεις σκληρά σε καθημερινή βάση, αν είσαι επαγγελματίας και καλός συμπαίκτης, τότε θα επιβραβευτείς και θα έρθουν σύντομα τα αποτελέσματα».

-Ένας τίτλος με την Άλμπα Βερολίνου είναι μέσα σε αυτά τα αποτελέσματα;

«Φυσικά! Και πιστεύω ότι ο στόχος όλων είναι το πρωτάθλημα. Νιώθω κι εγώ το ίδιο. Δεν ανησυχώ γι αυτό όμως, απλά πηγαίνω μέρα με τη μέρα και όταν έρθει η στιγμή θα είμαι χαρούμενος με τα αποτελέσματα που θα έρθουν».

-Και κάτι τελευταίο. Έχει ανοίξει μεγάλη κουβέντα γύρω από το παιχνίδι σε ΝΒΑ και Ευρώπη. Δεν είναι λίγοι οι παίκτες του ΝΒΑ που αναφέρουν πως το να σκοράρεις στα ευρωπαϊκά παρκέ είναι πολύ πιο δύσκολο. Έχοντας εμπειρία και από τις δύο λίγκες, ποια είναι η γνώμη σου πάνω στο θέμα αυτό;

«Αυτό εξαρτάται από τον παίκτη που μιλάει. Για μένα είναι το ίδιο, σχετικά με τον ρόλο που έχω αλλά και το παιχνίδι μου γενικότερα. Όσον αφορά το στυλ παιχνιδιού, στην Ευρώπη παίζεται περισσότερο ρόλο η τακτική γιατί υπάρχουν μόνο 34 παιχνίδια στην Ευρωλίγκα και υπάρχει περισσότερο σκάουτινγκ και προετοιμασία για κάθε αντίπαλο. Στο ΝΒΑ τα παιχνίδια είναι πολλά περισσότερα και δεν υπάρχει η δυνατότητα για σκάουτινγκ. Προφανώς υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες στην άμυνα, κάτι που επηρεάζει το παιχνίδι και το spacing στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η γραμμή στο τρίποντο είναι πιο πίσω στο ΝΒΑ και αυτό παίζει ρόλο. Υπάρχουν διαφορές, αλλά και οι 2 λίγκες είναι τρομερά ανταγωνιστικές, με παίκτες και προπονητές σε πολύ υψηλό επίπεδο και εγώ είμαι ευγνώμων που μπορώ να αγωνίζομαι σε τόσο υψηλό επίπεδο».