Νόβακ Τζόκοβιτς: Ο μεγαλύτερος από τους Big Three! (vid)

Σωτήρης Κωσταβάρας 18:10 - 21.11.2023 / Ανανεώθηκε: 18:47 - 21.11.2023

Οι μέρες που κυρίαρχο θέμα συζήτησης ανάμεσα στους φίλους του τένις και όχι μόνο, ήταν το ποιος από τoυς Big Three είναι ο … bigger έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τι να συζητήσεις πλέον και πως να επιχειρηματολογήσεις υπέρ του Ρότζερ Φέντερερ ή του Ράφα Ναδάλ όταν μπροστά στα μάτια σου εξελίσσεται, γιατί ακριβώς αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα, ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ στα 37 του, το “φαινόμενο” Νόβακ Τζόκοβιτς. Απλά δεν υπάρχουν λόγια...

Ο Σέρβος έχει νικήσει τον χρόνο. Παίζει με την σπιρτάδα και την ένταση εικοσάχρονου, αντέχει σε διάρκεια και εξακολουθεί, ακόμα και σ΄ αυτή την ηλικία, να βελτιώνει τομείς στο παιχνίδι του. Τον θυμόσαστε ποτέ να σερβίρει μ’ αυτή την ταχύτητα και αυτή την ακρίβεια;. Ποτέ! Στον αγώνα κόντρα στον Γιανίκ Σίνερ κέρδισε τους 29 από τους 32 πόντους πίσω από το πρώτο του σερβίς, έπαιζε οριακά με τις γραμμές και αν δει κανείς τις τοποθετήσεις της μπάλας, θα πάθει… πλάκα! “Έργο” Γκόραν Ιβανίσεβιτς…. Unplayable! Από οποιονδήποτε. Για ενάμιση σετ δεν θα μπορούσε να του αντισταθεί κανείς.

Το 2015 το είχε ξανακάνει. Είχε χάσει από τον Φέντερερ στον όμιλο και τον νίκησε στον τελικό. Είναι αναμφισβήτητα αυτός που μπορεί να “διαβάσει” καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, το παιχνίδι του αντιπάλου του και να προσαρμόσει το δικό του, πάνω του. Στην πρώτη του, χαμένη αναμέτρηση με το Ιταλό στο Τορίνο τα βρήκε σκούρα. Έχασε τη μάχη της baseline περιμένοντας λάθη από απέναντι, σημαδεύοντας το backhand του Σίνερ και ποντάροντας στην δική του ποιότητα στη διαγώνια εναλλαγή χτυπημάτων από εκείνη την πλευρά. Ατύχησε. Η ικανότητα τουI Ιταλού να βγάζει, ακόμα και επιθέσεις, με τη μπάλα ψηλά στο backhand του είναι παροιμιώδης και ο Τζόκοβιτς δεν τον “μέτρησε” καλά. Ακόμα κι έτσι όμως έχασε στις λεπτομέρειες,

Άλλο ματς ο τελικός, άλλη τακτική. Όπως άλλαξε τελείως πλάνο στον ημιτελικό με τον Κάρλος Αλκαράθ, παίρνοντας με χαρακτηριστική ευκολία τη ρεβάνς για την ήττα του το καλοκαίρι στο Wimbledon, έτσι έκανε και τώρα. Πιο επιθετικός, χτυπούσε αυτός την πρώτη μπάλα και στόχευε πλέον, σχεδόν πάντα, το forehand του Σίνερ. Ακόμα και στα δεύτερα σερβίς του, βάζοντας εκείνο το πολύ ιδιαίτερο χαμηλό slice προς το “Τ”. Κι όχι μόνο αυτό! Τον ανάγκαζε να το εκτελεί συνεχώς on the run, χωρίς ισορροπία, αλλάζοντας διαρκώς την κατεύθυνση της μπάλας. Εύκολο; Καθόλου, αλλά γι΄ αυτό είναι ο Τζόκοβιτς.

H παρουσία του στον ημιτελικό και τον τελικό του Τορίνου έδειξε ότι ακόμα η απόσταση που τον χωρίζει από τον δεύτερο, ειδικά σε τόσο γρήγορες συνθήκες, με τα μικρά rallies, που τα σερβίς και οι επιστροφές παίζουν καθοριστικό ρόλο, είναι τεράστια και ίσως χρειαστεί να ζήσουμε ακόμα μία τριετία μέχρι να αλλάξει το status στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Κι αν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί που είχε ο Σέρβος την περασμένη χρονιά και η απέλαση του από την Αυστραλία, λόγω του ότι ήταν ανεμβολίαστος, πιθανότατα θα έφτανε τώρα για ένατη και όχι για όγδοη φορά στην κορυφή του κόσμου στο τέλος μιας χρονιάς, στερώντας πέρσι τη χαρά από τον Αλκαράθ.

Αυτή την περιπέτεια του Τζόκοβις στο Αυστραλιανό Open του 2022 πραγματεύεται, μεταξύ άλλων, το δεύτερο επεισόδιο του μεγάλου ντοκιμαντέρ του Sportal, με το στενό περιβάλλον του να δίνει τη δική του εκδοχή για τα όσα συνέβησαν τότε.

Με 24 τουρνουά Grand Slam, 40 Masters, 400 εβδομάδες στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης και 7 ATP Finals, τα ρεκόρ που απομένουν για να “σπάσει” ο… “Record Breakovic”, όπως τον αποκαλούν αρκετοί πλέον, λιγοστεύουν επικίνδυνα. Ο Τζίμι Κόνορς έχει κατακτήσει 109 τίτλους στην καριέρα του και ο Νόβακ… έρχεται με 98. Αυτός είναι ο επόμενος στόχος, όπως και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Παρίσι. Στο Τόκιο έμεινε χωρίς διάκριση για τρίτη συνεχόμενη φορά, χάνοντας μοναδική ευκαιρία για Golden Slam και το Sportal αναδεικνύει την απογοήτευση της οικογένειας γι' αυτές τις αποτυχίες, την αγάπη του Νόλε για την πατρίδα του, αλλά και τη δίψα του να “κλείσει” με happy end κι αυτό το κεφάλαιο.

Tags: