Roland Garros: Η ζωή χωρίς τον Ράφα Ναδάλ
i

© φωτογραφία αρχείου Intime

Roland Garros: Η ζωή χωρίς τον Ράφα Ναδάλ

Το Roland Garros ξεκινάει χωρίς τον Ράφα Ναδάλ σε μία διοργάνωση που δεν χωρούν προγνωστικά.

Περπατώντας κανείς στις εγκαταστάσεις του Roland Garros, οδεύοντας προς το Philippe Chatrier θα δει το άγαλμα του Ράφα Ναδάλ. Ο θρυλικός Ισπανός τενίστας έχει κατακτήσει 14 φορές το τρόπαιο και θεωρείται δικαίως ο «βασιλιάς του χώματος» και της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

Ο Ναδάλ, όμως, θα λείπει από το Roland Garros φέτος. Σε μία ιδιαίτερη και φορτισμένη συγκινησιακά ανακοίνωση, γνωστοποίησε ότι δεν θα αγωνιστεί στο major του Παρισιού. Ο κάτοχος 22 Grand Slam τίτλων δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα που τον ταλαιπώρησε απο τον δεύτερο γύρο του Australian Open όταν και αποκλείστηκε από τον Μακένζι ΜακΝτόναλντ. Ο Ναδάλ είπε ότι θα προσπαθήσει να αγωνιστεί το 2024 και στη συνέχεια να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που ο Ναδάλ δεν θα πάρει μέρος στο παρισινό major. Είναι η πρώτη φορά από το 1998 που ούτε ο Φέντερερ ούτε ο Ισπανός θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση. Ο τενιστικός κόσμος θα πρέπει να μάθει να ζει χωρίς αυτούς...

Το φετινό Roland Garros μοιάζει σαν μία σκηνή από τα προσεχώς. Η ζωή όμως συνεχίζεται και το Roland Garros έχει ένα μεγάλο φαβορί που δεν είναι άλλο από τον Κάρλος Αλκαράθ. Ο Ισπανός είναι στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης και μέχρι τη Ρώμη, όπου έπεσε θύμα έκπληξης από τον Μαροζάν μετρούσε ένα εντυπωσιακό σερί 12 νικών φτάνοντας στην κατάκτηση του τουρνουά της Βαρκελώνης και τη Μαδρίτης.

Ο Αλκαράθ μπήκε για πρώτη φορά στην καριέρα του ως κορυφαίος του ταμπλό σε Grand Slam αλλά η κλήρωσή του κρύβει παγίδες. Ο Ισπανός θα κληθεί να αντιμετωπίσει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τον Τσιτσιπά στα προημιτελικά και τον Τζόκοβιτς στα ημιτελικά.

Στο Νο.2 του ταμπλό του Roland Garros είναι ο Ντανίλ Μεντβέντεφ. Ο Ρώσος, κατέκτησε τον τίτλο στη Ρώμη - τον πρώτο του Masters στο χώμα. Ωστόσο, δεν θεωρείται σπεσιαλίστας του χώματος. Τα δύσκολα για τον Μεντβέντεφ ξεκινούν στα προημιτελικά όπου ενδέχεται να αντιμετωπίσει τον Σίνερ ενώ στα ημιτελικά θα τον περιμένει είτε ο Ρούνε είτε ο Ρουντ.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, Νο.3 της παγκόσμιας κατάταξης, δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του. Ωστόσο, ο Σέρβος έχει τεράστιο κίνητρο αφού η απουσία του Ναδάλ του δίνει την ευκαιρία να φτάσει τα 23 Slams και να ξεπεράσει τον Ισπανό στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Ο Τζόκοβιτς αποκλείστηκε από τον Ρούνε στο Masters της Ρώμης και φαίνεται να μην πατάει καλά. Ωστόσο, είναι ο πλέον έμπειρος παίκτης και πάντα επικίνδυνος για όποιον τον υποτιμήσει.

Στη συζήτηση για την κατάκτηση του Roland Garros μπαίνει και ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του τουρνουά της Ρώμης, όπου ηττήθηκε από τον Ντανίλ Μεντβέντεφ. Ο Τσιτσιπάς δηλώνει έτοιμος για την κατάκτηση ενός Grand Slam, ωστόσο θα πρέπει να υπερβεί σημαντικά εμπόδια.

Ο φιναλίστ του φετινού Australian Open ξεκινάει την προσπάθειά του απέναντι στον Γίρι Βέσελι. Στον τέταρτο γύρο ενδέχεται να αντιμετωπίσει τον Οζέ Αλιασίμ ενώ στα προημιτελικά είναι πιθανό να παίξει κόντρα στον Κάρλος Αλκαράθ. Αν ο Έλληνας τενίστας προκριθεί, τότε δεν αποκλείεται να παίξει κόντρα στον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ιδιαίτερα επικίνδυνοι είναι και οι Χόλγκερ Ρούνε, Κάσπερ Ρουντ αλλά και ο Αντρέι Ρούμπλεφ.

Στο ταμπλό των γυναικών, η Ίγκα Σβιόντεκ έδειχνε ανίκητη στο ξεκίνημα της σεζόν. Η τενίστρια από την Πολωνία είναι στο Νο.1 του κόσμου και υπερασπίζεται αρκετούς βαθμούς αφού πέρσι είχε κατακτήσει τον τίτλο.

Ωστόσο οι πολλοί τραυματισμοί δεν της έχουν επιτρέψει να επιβάλλει το κυριαρχικό της παιχνίδι. Η Σβιόντεκ, πάντως, υπερασπίζεται και το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης. Η τενίστρια από την Πολωνία έχει στην πλευρά της την περσινή φιναλίστ, Κόκο Γκοφ και την Έλενα Ριμπάκινα.

Η Καζάκα, νικήτρια του τουρνουά της Ρώμης, διανύει περίοδο φόρμας. Η νικήτρια του Australian Open, Αρίνα Σαμπαλένκα, «γλυκοκοιτάζει» την κορυφή.

Η Λευκορωσίδα, που είναι στην πλευρά της Μαρίας Σάκκαρη, έχει επικίνδυνη πρεμιέρα απέναντι στην Μάρτα Κούστγιουκ. Το ταμπλό των γυναικών, πάντως, είναι αρκετά ανοιχτό αφού απουσιάζει η τενίστρια που κυριαρχεί απόλυτα και αυτό επιτρέπει τις εκπλήξεις.

Από ελληνικής πλευράς, η Μαρία Σάκκαρη έχει ζόρικη πρεμιέρα. Η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια θα αντιμετωπίσει την Καρολίνα Μούχοβα, που πέρσι την είχε αποκλείσει στον δεύτερο γύρο.