Δημήτρης Φλιώνης, η ώρα της «εκτόξευσης» στην ΑΕΚ

Δημήτρης Φλιώνης

Δημήτρης Φλιώνης, η ώρα της «εκτόξευσης» στην ΑΕΚ

Χρήστος Τσάλτας 15:15 - 17.08.2023 / Ανανεώθηκε: 15:44 - 17.08.2023

Μπαίνει στη νέα σεζόν ως αρχηγός και με μεγάλες προσδοκίες. Ο Δημήτρης Φλιώνης προετοιμάζεται για την τρίτη του χρονιά με τη φανέλα της ΑΕΚ και το Sportal παρουσιάζει τους τομείς στους οποίους δούλεψε ώστε να είναι απόλυτα έτοιμος στην έναρξη της προετοιμασίας.

Την σεζόν 2021-22 παρ' ότι αγωνίστηκε σε μια ομάδα... ειδικών συνθηκών, κατάφερε να ξεχωρίσει με την ωριμότητα και την ποιότητα που έχει στο παιχνίδι του. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η ΑΕΚ έσπευσε να του επεκτείνει το συμβόλαιο έως το 2025, καθώς στο πρόσωπό του έβλεπε τον παίκτη που θα πάρει την σκυτάλητης ηγεσίας.

Στο φινάλε εκείνης της σεζόν μάλιστα αντιμετώπισε τραυματισμό, ο οποίος έχρηζε επέμβασης και αποκατάστασης, η οποία κράτησε αρκετούς μήνες. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να χάσει όλη την προετοιμασία της σεζόν 2022-23, αλλά και τις πρώτες εβδομάδες δράσεις. Παρ' όλα αυτά δεν το έβαλε κάτω. Δούλεψε ακόμα πιο σκληρά, ακόμα πιο εντατικά και όταν επέστρεψε ήταν σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Ο Δημήτρης Φλιώνης γνωρίζει από δυσκολίες και απαιτήσεις στην καριέρα του. Ουδέποτε άλλωστε κρύφτηκε μπροστά σε αυτές ή ένιωσε ανέτοιμος όταν του ζητήθηκε να πάρει ευθύνες. Κάθε άλλο. Τις επιζητούσε, τις επιδίωκε και προσπαθούσε με τον τρόπο του να είναι εκεί την κρίσιμη ώρα.

Δημήτρης Φλιώνης

Την σεζόν 2023-24 ο Θεσσαλονικιός γκαρντ δεν θα είναι απλά ένα κομμάτι του ρόστερ, αλλά θα είναι ο αρχηγός της ΑΕΚ. Μια συνθήκη που από μόνη της φέρει πολλές ευθύνες και απαιτήσεις. Αυτός άλλωστε θα είναι το πρόσωπο της ομάδας εντός παρκέ και αυτός θα είναι η φιγούρα που θα πρέπει να καθοδηγήσει και να εμπνεύσει τους συμπαίκτες του. Δεν είναι απλή υπόθεση να είσαι αρχηγός, πόσω μάλλον σε μια ομάδα σαν την Ένωση, όπου οι απαιτήσεις τρυπάνε... ταβάνι. Εκείνος όμως είναι έτοιμος να ανταποκριθεί.

Για το λόγο αυτό άλλωστε η δουλειά για τον ίδιο ξεκίνησε πριν καν μπει το καλοκαίρι. Ο στόχος του εξ αρχής ήταν να παρουσιαστεί 100% έτοιμος τόσο για την προετοιμασία της ΑΕΚ, όσο και για το κάλεσμα της Εθνικής ομάδας. Κι αν στην «γαλανόλευκη» δεν έμεινε για πολύ, στην Ένωση τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, καθώς θα είναι παίκτης-βαρόμετρο, με πολλές αρμοδιότητες και μεγάλα «πρέπει» ακόμα και από τον ίδιο τον Ζοάν Πλάθα.

Η δουλειά του ήταν συγκεκριμένη από την πρώτη στιγμή, με τον διεθνή άσο να γνωρίζει καλά τους τομείς που ήθελε να βελτιώσει για να γίνει πιο πλήρες το παιχνίδι του. Την περασμένη σεζόν άλλωστε έδειξε πολύ καλά δείγματα γραφής όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο «διαβάζει» το παιχνίδι και δημιουργεί για τους συμπαίκτες του και μια τέτοια κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί και την σεζόν που έρχεται.

Σκληρή δουλειά επιθετικά

Δημήτρης Φλιώνης

Στο αγωνιστικό κομμάτι ο άσος της ΑΕΚ δούλεψε πάνω σε τρεις τομείς, ώστε να παρουσιαστεί ακόμα καλύτερος την ερχόμενη σεζόν. Το πρώτο κομμάτι ήταν το πώς θα χρησιμοποιεί σωστά το σώμα του στην επίθεση και ιδίως στην επαφή. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν κάτι που απέφευγε, όμως τώρα αναμένεται να επιδιώξει ακόμα περισσότερο την επαφή με τον αντίπαλο αμυντικό, δημιουργώντας συνθήκη ανισσοροπίας.

Ένας δεύτερος τομέας πάνω στον οποίο δούλεψε ήταν το πικ εν ρολ παιχνίδι του και το πώς θα μπορέσει να κάνει την κίνηση που θέλει εκείνος, σπαταλώντας την λιγότερη δυνατή ενέργεια, ώστε να κρατάει το σώμα του «φρέσκο». Στο κομμάτι του πικ εν ρολ μάλιστα δούλεψε ώστε να βρίσκει τις σωστές γωνίες, προκειμένου να «τρυπάει» την αντίπαλη άμυνα με πάσα στον ψηλό την κατάλληλη στιγμή. Για το λόγο αυτό μάλιστα έκανε ακόμα περισσότερη δουλειά στο footwork, αλλά και στην επαφή πριν από το πικ εν ρολ, ώστε να μην χαλάει η γωνία πάσας, όπως επίσης και στην πρώτη ντρίμπλα μετά το πικ εν ρολ. Αυτό έγινε με σκοπό να μεινει απόλυτα συγκεντρωμένος στο παιχνίδι του και να βάζει τους συμπαίκτες του σε σωστή θέση μέσα στο γήπεδο.

Ένας τομέας πάνω στον οποίο δούλεψε εντατικά το καλοκαίρι, προκειμένου να ανεβάσει επίπεδο το παιχνίδι του, αγωνιστικά, ήταν το κάθετο παιχνίδι. Να έχει την ικανότητα να παίζει κάθετα και να «χτυπάει» με κάποιο drive την αντίπαλη άμυνα. Drive όπως αυτό που είχε επιχειρήσει απέναντι στον Παναθηναϊκό στο κλειστό των Λιοσίων, στα τέλη του Μαρτίου.

Φάσεις σαν αυτή αναμένεται να τις δημιουργεί για τον εαυτό του ακόμα περισσότερο τη νέα σεζόν, καθώς είναι ένα από τα στοιχεία που θα χρειαστεί να έχει στο παιχνίδι του, βάσει του ρόλου που θα έχει στο πλάνο του Πλάθα. Για το λόγο αυτό άλλωστε έριξε μεγάλο βάρος σε αυτό το κομμάτι, όπως και στο σωστό «διάβασμα» του παιχνιδιού.

Σε καλύτερη αφετηρία απο πέρυσι

Είναι ξεκάθαρο πως συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2022 τα πράγματα είναι καλύτερα για τον Δημήτρη Φλιώνη σε όλα τα επίπεδα. Δεν ταλαιπωρείται από τραυματισμό, είναι απόλυτα υγιής και περιμένει με ανυπομονησία τη σεζόν που έρχεται, έχοντας τεράστιο κίνητρο να βγάλει στο παρκέ τη δουλειά του. Άρα, δια γυμνού οφθαλμού καταλαβαίνει κανείς πως τώρα ξεκινάει τη σεζόν από καλυτερη αφετηρία σε σχέση με πέρυσι.

Ο αρχηγός της ΑΕΚ «βαδίζει» στα 27 του χρόνια και τα δύο χρόνια στην Ένωση τον έκαναν να ωριμάσει και να μεγαλώσει, σε όλα τα επίπεδα. Πλέον καταλαβαίνει πολύ καλύτερα το παιχνίδι, ενώ αυτό που κάνει ακόμα περισσότερο τώρα είναι να προσέχει την υγεία του και να περνάει χρόνο στο γυμναστήριο, δουλεύοντας το σώμα του. Το καλοκαίρι ξόδεψε πολλές ώρες στην ενδυνάμωση, ενώ δούλεψε πάρα πολύ τόσο στο κομμάτι του mobility, όσο και στις αρθρώσεις του, ώστε να βγάλει τη σεζόν χωρίς τραυματισμούς.

Αυτό έγινε διότι ξέρει καλά πως η σεζόν θα είναι μεγάλη και θα υπάρχουν υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη για αρκετούς μήνες, πράγμα που σημαίνει πως πολλές φορές και από την δική του πλευρά θα χρειαστεί να υπερβεί εαυτόν. Έτσι, θα πρέπει και το σώμα του να ακολουθήσει τα «θέλω» του σε αγωνιστικό επίπεδο. Το κομμάτι της φυσικής κατάστασης παίζει σημαντικό ρόλο και δούλεψε πάνω σε αυτό, τόσο το καλοκαίρι, όσο και κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, ενώ και φέτος αναμένεται να συμβεί το ίδιο μαζί με τους φυσιοθεραπευτές της ομάδας.

Δουλειά στο γυμναστήριο και vocal παρουσία

Σχετικά με την δουλειά που έκανε στο γυμναστήριο τους προηγούμενους μήνες, πλέον νιώθει πιο δυνατός. Η κλήση του στην προετοιμασία της Εθνικής ομάδας ήταν μια επιβράβευση της συνέπειας και της προόδου που έχει δείξει τα δύο τελευταία χρόνια στην ΑΕΚ. Και αυτή η δύναμη θα τον βοηθήσει πολύ για τη σεζόν που έρχεται, η οποία θα είναι γεμάτη προκλήσεις.

Ο 26χρονος γκαρντ δεν είναι κάποιος που έρχεται... τώρα στην ΑΕΚ. Βρίσκεται στα Λιόσια από το 2021 και έχει ζει καθημερινά τον αγώνα της ομάδας. Έχει την ωριμότητα πλέον, αλλά και την εμπειρία να καταλάβει τι είναι αυτό που θα κάνει μια σεζόν επιτυχημένη και ως προς αυτή την κατεύθυνση θέλει να βαδίσει υπό τις οδηγίες του Ζοάν Πλάθα. Πρώτο του μέλημα είναι η συνολική επιτυχία, αλλά και το πώς το γκρουπ θα «κολλήσει» και θα γίνει ομάδα.

Από τη θέση του αρχηγού άλλωστε θα έχει την αρμοδιότητα να βοηθήσει κάθε συμπαίκτη του. Ακόμα και μέσα στα αποδυτήρια αναμένεται να είναι πιο.. vocal, ιδίως σε στιγμές που θα χρειαστούν μέσα στην σεζόν.

Η δουλειά του τους τελευταίους μήνες, άλλωστε, ήταν πολυεπίπεδη και δεν έμεινε μόνο σε όσα βλέπουν όλοι 2 ώρες μέσα στο παρκέ. Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού εστίασε στη λεπτομέρεια, αλλά και στο πώς θα παρουσιάζεται καθημερινά ως η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Σε μια κατάσταση που αναμένεται να ανεβάσει επίπεδο την ΑΕΚ, καθώς ο αρχηγός της θα είναι αυτό που θα δίνει τον τόνο μέσα στο γήπεδο.