ΑΕΚ, τα πρώτα δείγματα: Ο Ζοάν Πλάθα βάζει την σφραγίδα του στην ομάδα της νέας σεζόν

Ζοάν Πλάθα

ΑΕΚ, τα πρώτα δείγματα: Ο Ζοάν Πλάθα βάζει την σφραγίδα του στην ομάδα της νέας σεζόν

Χρήστος Τσάλτας 17:45 - 14.09.2023

Η ΑΕΚ έχει ανεβάσει στροφές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της και το Sportal καταγράφει τις πρώτες εικόνες της Ένωσης της νέας σεζόν. Η επιβλητική παρουσία του Πλάθα, το αγωνιστικό πλάνο και οι παίκτες που ξεχωρίζουν.

Η έλευση του Ζοάν Πλάθα με το καλημέρα έφερε άνεμο αλλαγής. Στην ίδια κατεύθυνση έγινε και όλος ο μεταγραφικός σχεδιασμός το καλοκαίρι που πέρασε, με την ΑΕΚ να ανεβάζει επίπεδο το ρόστερ της, σε μια σεζόν ιστορική, καθώς θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου.

Το δέλεαρ για επιτυχίες είναι μεγάλο, με την διοίκηση Αγγελόπουλου να κάνε την μία μεγάλη κίνηση μετά την άλλη, χαρίζοντας στον Ισπανό προπονητή όλα τα απαραίτητα όπλα για να χτίσει μια ομάδα που θα είανι σε υψηλό επίπεδο και θα πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι απαιτήσεις και τα «πρέπει» είναι πολλά για την Ένωση, όμως στα χέρια του Πλάθα υπάρχει η ασφάλεια πως η μετάβαση στο επόμενο επίπεδο θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ήδη σε αυτό το διάστημα της προετοιμασίας η Ένωση έχει δώσει 3 φιλικά προετοιμασίας. Δύο κόντρα στο Περιστέρι και ένα απέναντι στην Κλουζ. Τα αποτελέσματα των αγώνων αυτών περνούν σε δεύτερη μοίρα, διότι σε αυτή τη φάση της προετοιμασίας, που υπάρχουν απουσίες (τραυματισμός Χατζηδάκη, ένταξη Κουζμίνσκας τις επόμενες μέρες), την ΑΕΚ το μυαλό είναι στο πώς θα αφομοιωθούν όσα ζητάει ο κόουτς Πλάθα στις προπονήσεις.

Ισπανικό μοντέλο δουλειάς και Πλάθα ο... σταρ της ομάδας

Δεν είναι έκπληξη, ούτε υπερβολή, να πει κάποιος πως ο Ζοάν Πλάθα είναι ο «σταρ» της νέας ΑΕΚ. Τα πάντα περνούν από το δικό του πρίσμα, αυτός είναι που καθορίζει τον ρυθμό στις προπονήσεις και στον τρόπο δουλειάς, αλλά και στην παρουσία της ομάδας εντός και εκτός παρκέ, ενώ κάθε φορά φροντίζει να περνάει κάτι νέο στην ομάδα.

Οι προπονήσεις κρατούν περίπου 2 ώρες και σε αυτές η ένταση βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε ο Ισπανός θέλει οι παίκτες του να δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο που παρουσιάζονται στα παιχνίδια, προκειμένου να παίζουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ενέργειας.

Αυτό σημαίνει πως η ταχύτητα των προπονήσεων είναι πολύ μεγάλη, με την στόχευση στο transition παιχνίδι να είναι έντονη. Ο Πλάθα θέλει οι παίκτες του να τρέχουν ανά πάσα στιγμή, φέρνοντας στην Ένωση το ισπανικό μοντέλο. Ο έμπειρος προπονητής άλλωστε είναι από τους καλύτερους εκφραστές του όλα αυτά τα χρόνια και ξέρει να το περνάει στις ομάδες που αγωνίζεται. Και μπορεί να περνάει σιγά σιγά στα μισά της προετοιμασίας, αλλά ήδη στα πρώτα φιλικά υπάρχουν τα σημάδια που θέλει να δει εκείνος από τους παίκτες του.

Στα παιχνίδια της η Ένωση έχει δείξει αρκετά κομμάτια του ισπανικού μοντέλου. Η αλήθεια είναι πως με νέο προπονητή και πάνω από 10 μεταγραφές το καλοκαίρι, θα χρειαστεί χρόνος για να αφομοιώσουν άπαντες τα «θέλω» του Ισπανού. Αυτό το ξέρει καλά και ο Πλάθα, αλλά και άπαντες στην ομάδα. Όμως την ίδια ώρα η παρουσία του Ισπανού βγάζει την απαιτούμενη σιγουριά ώστε η ομάδα να δουλεύει σε καλό επίπεδο σε μόνιμη βάση.

Δίνοντας ευκαιρίες σε όλους

Σε κάθε ομάδα από την οποία έχει περάσει, ο Πλάθα έχει καταφέρει να αναδείξει παίκτες. Η εξέλιξη του Κουζμίνσκας άλλωστε οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιμονή του Ισπανού κόουτς να δώσει σημαντικό ρόλο στον Λιθουανό, κατά την κοινή θητεία τους στην Ουνικάχα Μάλαγα. Ο Πλάθα πίστευε στις δυνατότητές του και ουσιαστικά «εκτόξευσε» την καριέρα του.

Την ίδια διάθεση και το ίδιο σκεπτικό έχει και στην Ένωση. Από τις πρώτες μέρες του ο έμπειρος κόουτς είχε ξεκαθαρίσει σε όλους πως θα πάρουν την ευκαιρία τους για να δείξουν τι αξίζουν. Αυτό έγινε πράξη από τα πρώτα κιόλας φιλικά, δίνοντας χώρο στους Ζώη Καράμπελα, Γιάννη Κουζέλογλου

Ο Πλάθα άλλωστε έχει τον τρόπο να παίρνει το μέγιστο από τους παίκτες του, όντας μετρ στον τομέα της ψυχολογίας. Κάτι που σε μια μεγάλη σεζόν, με διαδοχικές υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα έχει παίκτες ετοιμοπόλεμους ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Ο vocal ΜακΡέι και η αναμονή για Κουζμίνσκας

Στο ρόστερ της ΑΕΚ υπάρχουν παίκτες με προσωπικότητα. Ο Τζόρνταν ΜακΡέι από τις πρώτες μέρες του στην ομάδα φροντίζει να ξεδιπλώνει τα στοιχεία ηγέτη που έχει μέσα στην ομάδα. Αφενός ο ίδιος απολαμβάνει να βρίσκεται στην ομάδα, κάτι που δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Εντός παρκέ μάλιστα είναι από τις πιο vocal παρουσίες στο ρόστερ.

Είναι από τους παίκτες που κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο γήπεδο, δεν φοβούνται να πάρουν ευθύνες την κρίσιμη ώρα, ενώ θα παρακινήσει και τους συμπαίκτες του σε κάθε ευκαιρία.

Την ίδια στιγμή στην ΑΕΚ περιμένουν την άφιξη του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, ο οποίος παίρνει τις τελευταίες ανάσες πριν μπει σε ρυθμό προπονήσεων με την Ένωση. Για τον Πλάθα, άλλωστε, ο Λιθουανός άσος είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια εντός και εκτός παρκέ. Θα έχει ηγετικό ρόλο στην ομάδα της νέας σεζόν και στα αποδυτήρια, αλλά και στην επίθεση, με την έλευση του Λιθουανού άσου να «λύνει» πολλούς γρίφους και να φέρνει ακόμα περισσότερη ισορροπία στο ρόστερ.

Τις επόμενες μέρες άλλωστε η ΑΕΚ αναμένεται να μπει σε σειρά διαδοχικών φιλικών. Η απουσία του Χατζηδάκη άλλαξε μεν τα αρχικά σχέδια, όμως μεγάλο κομμάτι της νέας ΑΕΚ αναμένεται να παρουσιαστεί από τα «Μαυροσκούφεια» και μετά, με τον Πλάθα και τους συνεργάτες του να βάζουν τις βάσεις για την ομάδα της νέας σεζόν. Η οποία έχει θέσει ψηλά τον πήχη σε όλα τα επίπεδα.