Από το ΝΒΑ στην Euroleague και τούμπαλιν: Μία ντουζίνα παίκτες που πέρασαν τον Ατλαντικό
i

© sportal.gr

Από το ΝΒΑ στην Euroleague και τούμπαλιν: Μία ντουζίνα παίκτες που πέρασαν τον Ατλαντικό

Γιώργος Γαβριλάκης 10:45 - 15.09.2023 / Ανανεώθηκε: 17:39 - 15.09.2023

Οκτώ παίκτες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το ΝΒΑ και να μεταφερθούν στην Ευρώπη για να συνεχίσουν την καριέρα τους, με διαφορετικά δεδομένα ο καθένας στις αποσκευές του. Ένας από αυτούς θα φοράει τη φανέλα του Παναθηναϊκού, την ίδια στιγμή που ο Ολυμπιακός είδε τον MVP του να κάνει την αντίθετη διαδρομή, μαζί με άλλους τρεις πρωταγωνιστές της Euroleague.

Ο περσινός MVP της κανονικής διάρκειας και ο προπέρσινος, δηλαδή ο «Σάσα» και ο «Βάσα», κατοικούν πλέον σε άλλες πολιτείες από αυτές που συνήθιζαν να κατοικούν μέχρι τώρα. Ο Βεζένκοφ πλέον ζει στην Καλιφόρνια και ανήκει στους Σακραμέντο Κινγκς και ο Μίτσιτς στην Οκλαχόμα ως μέλος των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ

Αυτοί είναι οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στην Ευρώπη -στον Πειραια ο Βούλγαρος για τον Ολυμπιακό και στην Κωνσταντινούπολη ο Σέρβος για λογαριασμό της Αναντολού Έφες- αλλά αποφάσισαν πως ήρθε η ώρα για το υπερατλαντικό ταξίδι. 

Αυτές είναι οι δύο πιο τρανταχτές περιπτώσεις παικτών, που αποφάσισαν το καλοκαίρι να εγκαταλείψουν την Euroleague για το ΝΒΑ, αλλα δεν ειναι οι μόνες. Υπάρχουν άλλες τόσες εξέχουσες προσωπικότητες και πολύτιμοι αθλητές που πήραν την ιδια αποφαση, ενώ την ίδια εποχή υπήρξαν κι αυτοί που έκαναν την αντίθετη διαδρομη. Από την Αμερική στην Ευρώπη, δηλαδή. Είτε για πρώτη φορά στη ζωή τους, όπως ο πρώην All Star Κέμπα Ουόκερ, είτε επέστρεψαν στην ήπειρο, αφού πρώτα είχαν εκπληρώσει μέρος του «αμερικάνικου ονείρου». Όπως τα αδέλφια Ερνανγκόμεθ, για παράδειγμα. Αυτή τη διαδρομή έκαναν οι δύο Ισπανοί, ο Χουάντσο για τον Παναθηναϊκό και ο Ουίλι για τη Μπαρτσελόνα, ένας άτυχος βραζιλιάνος και μαζί με τον Κέμπα, άλλοι τέσσερις ταλαντούχοι Αμερικάνοι.

O Κέμπα στο Πριγκιπάτο: Από το All-Star επίπεδο του ΝΒΑ στη Euroleague για την Μονακό

Αναμφίβολα η μεταγραφή του Κέμπα Ουόκερ στην Μονακό αφορά μία κατάσταση όχι τόσο… αναμενόμενη και σίγουρα εντυπωσιακή. Διότι, ένας ΝΒΑer και δη αμερικανός που μέχρι το 2020 έβαζε πάνω από 20 πόντους μέσο όρο σε πέντε διαδοχικές σεζόν και έφτασε σε σημείο το career high του να είναι οι 25,6 (το 2018-19 με τους Σάρλοτ Χόρνετς), δεν παίρνει συχνά τέτοια απόφαση. Το έκανε ο Άλεν Άβερσον στα… τελευταία του, ο Ντομινίκ Ουίλκινς για τον Παναθηναϊκό τη δεκαετία του ‘90, παλαιότερα ο ΜακΑντου και μερικοί ακόμα σούπερ σταρς και παγκόσμια ινδάλματα, αλλά αυτές οι περιπτώσης αφορούν τον χρονικό προσδιορισμό «μία στο τόσο». Δεν είναι συχνό φαινόμενο και η Μονακό έκανε τη λαμπερή της κίνηση.

Η αλήθεια είναι πως από πέρσι άρχισε να κυκλοφορεί το όνομα του Κέμπα Ουόκερ στην πιάτσα της Euroleague. Είχε προταθεί στην Αρμάνι Μιλάνο, που ωστόσο δεν τόλμησε να κάνει την κίνηση. Τελικά πήρε τον Σαμπάζ Νέιπιερ (που πλέον ανήκει στον Ερυθρό Αστέρα) και αγνόησε τον 33χρονο με τα τεράστια προσόντα, κυρίως λόγω της αμφιβολίας για τα… πόδια του. 

Αν ο Κέμπα Ουόκερ δεν είχε ταλαιπωρηθεί αρκετά με τραυματισμούς θα έπαιζε ακόμα βασικός στο ΝΒΑ, αλλά τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Έπειτα από 750 παιχνίδια στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου και συνολικούς μέσου όρους στους 19,3 πόντους και 5,3 ασίστ σε 12 σεζόν, ο Νεοϋορκέζος πόιντ γκαρντ βρίσκεται στο Πριγκιπάτο και τη σεζόν που ξεκινά θα αγωνίζεται στην Euroleague. Μόνο σε αυτήν όμως, καθώς στο Γαλλικό πρωτάθλημα δεν θα παίξει και όλοι αναμένουν να δουν αν υπάρχει αρκετό καύσιμο στη… μηχανή του για να μας προσφέρει το θέαμα που συνήθιζε να προσφέρει στα παραγωγικά του χρόνια: Τις αφοπληστικές ντρίμπλες και τα ακαταμάχητα jump shots. 

Τα αδέλφια Ερνανγκόμεθ βρίσκονται και πάλι στην Ευρώπη

O Παναθηναϊκός ήταν πολύ αποφασιστικός στο μεταγραφικό παζάρι και ο κόουτς Εργκίν Αταμάν πολύ ευχαριστημένος -ίσως και ευτυχής- που ό,τι ζήτησε το… πήρε. Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ με αστραπιαίες κινήσεις, λίγο μετά την μη συμφωνία με τη Βίρτους Μπολόνια για τον Τόρνικε Σενγκέλια, έγινε η προτεραιότητα των «πρασίνων» για την ενίσχυση στις θέσεις των φόργουορντ. Και δεν πέρασαν πολλές ώρες από το «ναυάγιο» με τον Γεωργιανό, μέχρι την απόκτηση του 27χρονου Ισπανού, ο οποίος από το 2016, όταν και έφυγε από την Εστουντιάντες, βρισκόταν στο ΝΒΑ. 

Αγωνίστηκε αρχικά τέσσερα χρόνια στο Ντένβερ με τους Νάγκετς και ακολούθως φόρεσε τις φανέλες των Τίμπεργουλβς, Σέλτικς, Σπερς, Τζαζ και Ράπτορς. Δεν μπόρεσε να εδραιωθεί, ούτε να πρωταγωνιστήσει. Αν εξαιρέσουμε το τελείωμα της σεζόν 2019-20 όταν οι Νάγκετς τον έστειλαν στη Μινεσότα και για 14 ματς με τους «Λύκους» είχε 12,9 πόντους και 7,3 ριμπάουντ μέσο όρο, κατά τα άλλα δεν τα κατάφερε στο επίπεδο που το ταλέντο του όριζε. 

Η τελευταία του χρονιά στο ΝΒΑ, με τους Τορόντο Ράπτορς δεν ήταν καλή, αλλά αν ήθελε να συνεχίσει στο πρωτάθλημα θα το έκανε. Θα έβρισκε ομάδα και ένα εγγυημένο συμβόλαιο χωρίς μεγάλη δυσκολία. Είχε αποφασίσει όμως, να επιστρέψει στην Ευρώπη και μάλλον είχε συνεννοηθεί με τον αδελφό του να το κάνουν μαζί. Όχι στην ίδια ομάδα απαραίτητα, αλλά την ίδια χρονική περίοδο. Έτσι, σχεδόν ταυτόχρονα -με διαφορά λίγων ημερών- ο Χουάντσο υπέγραψε στον Παναθηναϊκό και ο Ουίλι στην Μπαρτσελόνα

Ο μεγάλος του αδελφός, μιας και ο Ουίλι είναι 29 ετών επέλεξε την Μπαρτσελόνα. Πρόκειται για έναν παίκτη που αναπτύχθηκε στις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά η μετά ΝΒΑ παρουσία του θα συνδυαστεί με την ομάδα της Καταλονίας. 

Στις ΗΠΑ ο Ουίλι έκανε καλές σεζόν, αλλά πάντα ως back up κάποιου. Ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Νέα Υόρκη και τους Νικς, ήταν συμπαίκτης του Κέμπα Ουόκερ για δύο σεζόν στη Σάρλοτ, ενώ οι τελευταίες του τρεις σεζόν στη λίγκα ταυτίστηκαν με τους Νιου Ορλίνς Χόρνετς. Στο σύνολο της καριέρας του επί αμερικάνικου εδάφους είχε μέσο όρο 7,3 πόντους και 5,8 ριμπάουντ. Υπήρξαν ομάδες που ήθελαν να τον κρατήσουν εντός της χώρας που τον φιλοξενούσε από το 2016, αλλά τελικά επαναπατρίστηκε και η Μπαρτσελόνα στηρίζει πάνω του το παρόν της. 

Τζαμπάρι Πάρκερ: Το «φαινόμενο» κατοικεί στην Βαρκελώνη

Ο Ουίλι Ερνανγκόμεθ δεν είναι ο μόνος ΝΒΑer που ενσωματώθηκε φέτος στο ρόστερ της Μπαρτσελόνα. Υπήρξε άλλος ένας ακόμα, ο οποίος δεν είχε πάνω του ατελείωτη αστερόσκονη και δεν έφερε απίστευτο ενθουσιασμό, αλλά ο λόγος αυτός δεν έχει να κάνει με το ταλέντο του, αλλά με τις ατυχίες του. 

Ο Τζαμπάρι Πάρκερ από τα γυμνασιακά του χρόνια αποτέλεσε το Next Big Thing για το αμερικάνικο μπάσκετ. Ήταν ένας αθλητής «φαινόμενο» κι όταν τo 2013 επέλεξε το Πανεπιστήμιο του Ντιουκ για να αγωνιστεί (και να σπουδάσει) δεν είχε πρόθεση να αποφοιτήσει. Μετά από μία χρονιά του εκεί δήλωσε συμμετοχή στο Draft του ΝΒΑ και οι Μιλγουόκι Μπακς τον επέλεξαν στο Νο 2 (πίσω μόνο από τον Καναδό Άντριου Ουίγκινς που απο το 2022 αγωνίζεται με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς). Την προηγούμενη χρονιά τα Ελάφια είχαν επενδύσει στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά τότε ούτε οι ίδιοι φαντάζονταν την μεταμόρφωσή του σε... Greek Freak. Οπότε, σκέφτονταν να στηρίξουν πάνω στον Τζαμπάρι Πάρκερ το μέλλον τους. 

Στα 19 του χρόνια λοιπόν ο δυναμικός φόργουορντ έγινε επαγγελματίας και στη rookie σεζόν του ήταν αποτελεσματικός. Τρία χρόνια αργότερα (σεζόν 2016-17) και με τον Αντετοκούνμπο ακόμα στα πρώτα του βήματα πριν την ολική του μεταμόρφωση σε σούπερ σταρ, έφθασε να σκοράρει 20,1 πόντους και να μαζεύει 6,8 ριμπάουντ κάθε βράδυ. Η σεζόν του όμως, ολοκληρώθηκε πρόωρα με τον πρώτο σοβαρό τραυματισμό το γόνατο. Έκοψε τον χιαστό του στο 50ο παιχνίδι των Μπακς εκείνη τη σεζόν και όταν επέστρεψε έναν χρόνο αργότερα δεν ήταν ο ίδιος παίκτης. Έκανε την προσπάθειά του, πίεσε τον εαυτό του και πάνω που έδειξε πως μπορεί να επιστρέψει, χτύπησε ξανά. Έχει κάνει συνολικά τέσσερα χειρουργεία στα πόδια του και το κεφάλαιο ΝΒΑ έκλεισε απότομα γι’ αυτόν, αφού πρώτα έκανε αρκετές -αποτυχημένες εν τέλει- προσπάθειες... επανασύνδεσης με τους Μπουλς, τους Ουίζαρντς, τους Χοκς, τους Κινγκς και πιο πρόσφατη αυτή στην Βοστώνη (2021-2022) με τους Σέλτικς. Έβγαλε αρκετά λεφτά στο Σικάγο και στην Ουάσινγκτον (40 εκάτ. για δύο χρόνια), έκανε άλλο ένα οκταψήφιο διετές συμβόλαιο (13 εκάτ. στην Ατλάντα), αλλά δεν εκπλήρωσε τους στόχους του που έχουν να κάνουν με την αθλητική του υστεροφημία.

Στα 28 του ο φόργουορντ από το Ιλινόις, τη νέα σεζόν -για πρώτη φορά στη ζωή του- θα μάθει τι εστί ευρωπαϊκό μπάσκετ και η Μπαρτσελόνα θεωρεί πως το μέλλον του στην Γηραιά Ήπειρο είναι φωτεινό. 

Η Παρτίζαν έκανε «κλοπή» με τον Ντοζίερ και η Άλμπα απέκτησε κι αυτή ένα Ελάφι

Ένας ακόμα πρώην συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο -αλλά και του Τζαμπάρι Πάρκερ- στους Μπακς ήρθε κι αυτός το καλοκαίρι που πρόσφατα μας τελείωσε στην Ευρώπη. Πρόκειται για τον Στέρλινγκ Μπράουν, ο οποιος επέλεξε την Άλμπα Βερολίνου για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. 

Το 2017 βρέθηκε στο Μιλγουόκι και εκεί παρέμεινε μέχρι το 2020. Η καλύτερη σεζόν του βέβαια ήρθε με τη δεύτερη ομάδα του στη λίγκα και συγκεκριμένα με τους Χιούστον Ρόκετς όταν το τη σεζόν 2020-21 είχε 8,2 πόντους και 4,4 ριμπάουντ μέσο όρο. Δεν κατάφερε ποτέ να τους ξεπεράσει και στην τελευταία του σεζόν στις ΗΠΑ έπαιξε μόλις 4 παιχνίδια με τους Λέικερς και δεν σημείωσε ούτε έναν πόντο. Δεν ήταν διατεθειμένος να συνεχίσει με τέτοιου είδους ρόλο, μόνο και μόνο για να λέει ότι ανήκει στο ΝΒΑ.  

Έτσι, στα 28 του χρόνια επιχειρεί στην Ευρώπη πλέον και σε μία ομάδα που μπορεί να βρει χρόνο και χώρο για να πρωταγωνιστήσει. Έχει τα στοιχεία στο παιχνίδι του ώστε η Euroleague να θυμίσει παράδεισο γι’ αυτόν και το Βερολίνο το… δεύτερο σπίτι του. 

Η πιο μελετημένη πάντως, κίνηση από την αγορά του «μαγικού πλανήτη» έγινε από την Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η ομάδα του Βελιγραδίου όταν ενημερώθηκε από τον Ντάντε Έξουμ πως αποχωρεί για να επιστρέψει στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά για λογαριασμό των Ντάλας Μάβερικς, έψαχναν έναν παίκτη με τα ίδια χαρακτηριστικά που κουβαλάει στο παιχνίδι του ο Αυστραλός. Και ο «Ζοτς» τον βρήκε. Αυτός είναι ο Πι Τζέι Ντοζίερ. Ένας παίκτης που μπορεί να αγωνιστεί με σχετική άνεση από τη θέση του πόιντ γκαρντ έως αυτή του σμολ φόργουορντ (ακριβώς όπως ο Έξουμ), που είναι πιο… ορμητικός σκόρερ και σίγουρα ένας αθλητής που μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό κάθε αγώνα. Το μόνο του «μείον» σε σχέση με τον Έξουμ είναι ότι δεν διαθέτει ευρωπαϊκή εμπειρία. 

Είναι 27 χρονών και αν μάθει γρήγορα την εδώ πραγματικότητα τότε μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα της διοργάνωσης. Έχει στο βιογραφικό του έξι σεζόν στο ΝΒΑ, στις περισσότερες εκ των οποίων δεν πήρε τις ευκαιρίες που οραματιζόταν, το 2020-21 είχε 7,7 πόντους, 3,6 ριμπάουντ και 1,5 ασίστ σε 50 αγώνες με τους Ντένβερ Νάγκετς, αλλά ήταν και η μοναδική που έκανε μια κάποια αίσθηση. Τώρα, η Euroleague τον εμπιστεύεται και ο ίδιος σκοπεύει να κάνει ότι και ο Έξουμ. Μία-δυό καλές σεζόν με σκοπό να επιστρέψει στην πατρίδα του για να πάρει μία ακόμα ευκαιρία στο ΝΒΑ. 

Την λίστα με τους παίκτες που πέρασαν τον Ατλαντικό, θα εμπλούτιζε δυναμικά και ο Ραούλ Νέτο, μόνο που πιθανότατα θα χάσει -αν όχι όλη- μεγάλο μέρος της σεζόν. Η Φενέρμπαχτσε επέλεξε τον βραζιλιάνο γκαρντ για την περιφέρειά της, αλλά θα πρέπει να προσαρμόσει τα σχέδια και σκέφτεται μέχρι και την αποδέσμευσή του με σκοπό να αποκτήσει άλλον οργανωτή. Βλέπετε, στο Παγκόσμιο Κύπελλο τραυματίστηκε, θα χειρουργηθεί στο γόνατο και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσοι μήνες θα χρειαστούν μέχρι να επανέλθει. Πριν υπογράψει πάντως, στον τούρκικο σύλλογο του κόουτς Δημήτρη Ιτούδη, ο Νέτο αγωνίστηκε οκτώ σεζόν στο ΝΒΑ (με Τζαζ, Σίξερς, Ουίζαρντς και Καβαλίερς) έχοντας σε σύνολο 435 αγώνων, 5,7 πόντους και 2,1 ασίστ. 

Τελευταίος αυτής της λίστας, αλλά όχι καταιδρωμένος, είναι ο Φρανκ Τζάκσον, ο οποίος σύντομα θα εμφανιστεί στο γήπεδο με τη φανέλα της Βιλερμπάν. Κι αν το όνομά του είναι κλασικό αμερικάνικο (το Τζάκσον είναι κάτι σαν το δικό μας «Παπαδόπουλος» στις ΗΠΑ) και δεν είναι ευρύτερα γνωστός, αποτελεί μία εξέσουχα περίπτωση. Όπως και να το κάνουμε οι 10,6 πόντοι του μέσο όρο με τους Ντιτρόιτ Πίστονς της σεζόν 2021-22 δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Βρίσκεται σε υπερπαραγωγική ηλικία, είναι 25 ετών και στη Γαλλία θεώρησε πως υπάρχουν όλες οι συνθήκες για να μεταφέρει το παιχνίδι του σε μία πλατφόρμα, όπως αυτή της Euroleague, που μπορεί αν τον μετατρέψει σε πρωταγωνιστή και… γιατί όχι, με την προοπτική να βγάλει περισσότερα λεφτά απ’ ότι θα έβγαζε στο ΝΒΑ, αναζητώντας κάθε καλοκαίρι ένα εγγυημένο συμβόλαιο για έναν συμπληρωματικό ρόλο σε κάποια ομάδα. 

Η αντίθετη διαδρομή των «τεσσάρων»

Καλοί χρυσοί και άγιοι αυτοί που εγκατέλειψαν το ΝΒΑ για την Euroleague και η ανυπομονησία για τις πράξεις τους είναι μεγάλη, αλλά υπάρχουν και αυτοί που έκαναν ακριβώς την αντίθετη διαδρομή με ακόμα πιο εντυπωσιακό τρόπο και με επίσης μεγάλη προοπτική. 

Ο Σάσα Βεζένκοφ και ο Βασίλιε Μίτσιτς ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των τελευταίων ετών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και οι τέως ομάδες τους, ο Ολυμπιακός και η Αναντολού Εφές, καλούνται να ξεπεράσουν την φυγή τους. Από την πλευρά των παικτών, είναι στο χέρι τους πλέον να αποδείξουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά και στον ρυθμό που απαιτεί το παιχνίδι στις ΗΠΑ. 

Ο Βεζένκοφ υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τους Σακραμέντο Κινγκς (2+1 με την option στα χέρια της ομάδας) και κάθε χρόνο θα εισπράττει περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια δολάρια (μεικτά) για τις υπηρεσίες του. Οι Βασιλιάδες σκοπεύουν να τον βάλουν απευθείας στο rotation και υπάρχει ενθουσιασμός για την παρουσία του στην Καλιφόρνια. 

Ο Μίτσιτς από την άλλη, έκανε ακριβώς το ίδιο συμβόλαιο σε διάρκεια με περισσότερα από 7 εκατομμύρια ανά έτος και βρίσκεται σε μία ανερχόμενη ομάδα που σκοπεύει τη νέα σεζόν να… εισβάλει στα Play Offs. Διαθέτουν τον ασταμάτητο Καναδό, Σάι Τζίλτζεους-Αλεξάντερ, τον Αυστραλό σταρ, Τζος Γκίντι και ο 29χρονος Σέρβος σκοπεύει να βάλει τα δικά του στοιχεία σε μία γεμάτη περιφέρεια με μεγάλη δυναμική.

Αυτοί οι δύο είναι rookies. Όπως το ίδιο ισχύει και για τον Φιλίπ Πετρούσεφ, ο οποίος ολοκλήρωσε το έργο του στον Ερυθρό Αστέρα, εκεί αναβάθμισε το παιχνίδι του και τώρα θα προσπαθήσει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ με τους Φιλαδέλφεια Σίξερς. Η ομάδα από την πόλη της Αδελφικής Αγάπης, έκρινε πως τώρα είναι η ώρα του 23χρονου Σέρβου και πως του αξίζει μία θέση στο τελικό ρόστερ, με έναν συμπληρωματικό βέβαια ρόλο πίσω από τον σούπερ σταρ της ομάδας Τζοέλ Εμπίντ. Ο Πετρούσεφ υπέγραψε διετές συμβόλαια με ετήσιες απολαβές λίγο άνω του εκατομμυρίου. 

Σε αντίθεση με αυτούς τους τρεις, ο Ντάντε Έξουμ έχει αγωνιστεί ξανά στο ΝΒΑ. Απλώς τώρα επιστρέφει για μία ακόμα παράσταση. Ο 28χρονος ήταν το Νο 5 στο Draft του 2014 και τα πρώτα του πέντε επαγγελματικά χρόνια τα πέρασε στη Γιούτα για λογαριασμό των Τζαζ. Οι τραυματισμοί στάθηκαν εμπόδιο στην πορεία του επί αμερικάνικου εδάφους, αλλά ανέκτησε τις δυνάμεις του στην Ευρώπη και τώρα επιστρέφει. Έπειτα από μία καλή σεζόν στην Μπαρτσελόνα και μία εξαιρετική με την Πατρίζαν, ο Αυστραλός γκαρντ βρήκε μία θέση στο ρόστερ των Ντάλας Μάβερικς και τη νέα σεζόν θα ξεκουράζει τον Λούκα Ντόντσιτς και τον Κάιρι Ίρβινγκ.