Ρούμογλου: Από τον ΠΑΟΚ στο Κονέκτικατ και από εκεί στην κορυφή του ΝCAA (vids)

Ο Αποστόλης Ρούμογλου πανηγυρίζει την κατάκτηση του NCAA με το Κονέκτικατ

i

© photo by Icon Sportswire / Getty Images / Ideal Images

Ρούμογλου: Από τον ΠΑΟΚ στο Κονέκτικατ και από εκεί στην κορυφή του ΝCAA (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 07:09 - 04.04.2023 / Ανανεώθηκε: 17:00 - 04.04.2023

Ο Αποστόλης Ρούμογλου έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωταθλητής στο Κολεγιακό Πρωτάθλημα της Αμερικής. Κατέκτησε την κορυφή με το Κονέκτικατ, κάτι που… πλησίασε ο Τάιλερ Ντόρσεϊ το 2017 με το Όρεγκον, ενώ στο αντίστοιχο πρωτάθλημα του βόλεϊ οι Xάκας και Μούχλιας είναι δις πρωταθλητές με το Πανεπιστήμιο της Χαβάης.

Τα νέα από την Αμερική, σε γενικό ειδησεογραφικό επίπεδο, συνήθως δεν είναι ευχάριστα. Στη σφαίρα του αθλητισμού όμως, τα πράγματα είναι λαμπερά. Πέραν όμως από το παγκόσμιο ενδιαφέρον, υπάρχει και το… ελληνικό. 

Εκεί, έχουμε άλλωστε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να εκπροσωπεί κατ’ αρχάς τον εαυτό του, αλλά και την Ελλάδα, ως ο κορυφαίος παίκτης του πλανήτη (για τους περισσότερους), πρωταθλητής με τους Μιλγουόκι Μπακς το 2021 και δύο φορές MVP

Εκεί, επίσης έχουμε και τον Γιώργο Καρλαύτη, ο οποίος θάμπωσε τα πλήθη στην πρώτη του χρονιά ως επαγγελματίας στο αμερικάνικο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και μάλιστα (ο απόφοιτος του Πέρντιου) πρωταγωνίστησε στην κατάκτηση του Super Bowl με τους Κάνσας Σίτι Τσιφς

Τώρα έχουμε και έναν νέο Έλληνα πρωταθλητή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τον Αποστόλη Ρούμογλου, ο οποίος συμμετείχε στην κατάκτηση του πέμπτου πρωταθλήματος του Κονέκτικατ, ενός ιστορικού Πανεπιστημιακού προγράμματος με υπεραιωνόβια πορεία στο μπάσκετ, καθώς η πρώτη του συμμετοχή στο πρωτάθλημα ήταν το 1901. 

Η νίκη στον τελικό επί του Σαν Ντιέγκο Στέιτ ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την εμπειρία ζωής που βίωσε φέτος ο Ρούμογλου

Ξάνθη, Θεσσαλονίκη και μετά Κονέκτικατ 

Γεννημένος τον Μάιο του 2003 στην Ξάνθη, πριν ταξιδέψει στις ΗΠΑ και στην περιοχή που βρίσκεται στην ανατολική ακτή -ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη- για να σπουδάσει και να παίξει μπάσκετ, είχε εμφανιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ως αθλητής του ΠΑΟΚ, το 2020-21 έκανε την εμφάνισή του σε ηλικία 17 ετών και μάλιστα πήρε δύο ολιγόλεπτες συμμετοχές και σκόραρε συνολικά 3 πόντους. 

Την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε σε πέντε παιχνίδια, συνολικά για 14 λεπτά, χωρίς να πετύχει κάποιο αξιόλογο στατιστικό στοιχείο. Ήταν άλλωστε οι πρώτες του εμπειρίες ως ένας έφηβος που βούταγε στα βαθιά. 

Επέλεξε για επόμενο βήμα της καριέρας του -το καλοκαίρι που μας πέρασε- τα ακόμα πιο… βαθιά. Μετανάστευσε για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, αλλά και να παίζει μπάσκετ με τα Χάσκι. Μία από τις πιο παραδοσιακές ομάδες ολόκληρης της χώρας. 

Ένα Κολέγιο με ισχυρή παρουσία που την επιβεβαίωσε. Με τον Ρούμογλου πρωτοετή, χωρίς σημαντικό ρόλο στην ομάδα (έπαιξε σε 19 ματς και είχε συνολικά 6 πόντους και 7 ριμπάουντ σε 29 λεπτά), αλλά με… πύρινο βάπτισμα, κτακτήθηκε η κορυφή για πρώτη φορά μετά το 2014 (όταν τα Χάσκι τα είχαν καταφέρει με πρωταγωνιστή τον Σαμπάζ Νέιπιερ της Αρμάνι Μιλάνο) και για πέμπτη φορά στο βάθος της ιστορίας τους. 

Αυτό που… δεν έκανε ο Ντόρσεϊ 

Ο Ρούμογλου λοιπόν, κατάφερε αυτό που δεν πέτυχε ο Τάιλερ Ντόρσεϊ το 2017 με το Όρεγκον: Να γίνει ο πρώτος Έλληνας πρωταθλητής στο Κολεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ. 

Τότε βέβαια ο ομογενής γκαρντ της Φενέρμπαχτσε, πρώην της Μακάμπι Τελ Αβίβ και του Ολυμπιακού, των Ατλάντα Χοκς, των Μέμφις Γκρίζλις και των Ντάλας Μάβερικς δεν είχε… επαφή με την Ελλάδα, παρά μόνο την καταγωγή της μητέρας του και κάποιες καλοκαιρινές διακοπές στην Κρήτη. Πλέον, έχει ζήσει εδώ, έχει αγωνιστεί εδώ και έχει φορέσει και τη φανέλα της εθνικής ομάδας.

Όπως και να έχει πάντως, πριν από έξι χρόνια, ο Ντόρσεϊ μας είχε εκπροσωπήσει στο Final Four του NCAA σε μία εκπληκτική πορεία με το Όρεγκον και αρκετά προσωπικά του show. Παρέα βέβαια με τον Καναδό σταρ των Μέμφις Γκρίζλις, Ντίλον Μπρουκς, τον Πέιτον Πρίτσαρντ (Σέλτικς), τον Κρις Μπουσέ (Ράπτορς) και τον Τζόρνταν Μπελ (πρώην ΝΒΑer και νυν σταρ του κινέζικου πρωταθλήματος). Έχασαν όμως, στον ημιτελικό και στην τελική στέψη έφθασε τον Νορθ Καρολάινα με πρωταγωνιστές τον Τζάστιν Τζάκσον (G-League) και τον Τόνι Μπράντλεϊ (Μπουλς). 

Οι δις πρωταθλητές του βόλεϊ και το three-peat του Γενηδουνιά

Κάπου εδώ σημειώνεται με έντονα γράμματα ότι τα δύο τελευταία πρωταθλήματα στο NCAA του βόλεϊ των αγοριών τα έχει κατακτήσει το Πανεπιστήμιο της Χαβάης. Και σε αυτό σπουδάζουν και αγωνίζονται ο Σπύρος Χάκας και ο Δημήτριος Μούχλιας. Κατακτητές της κορυφής και το 2021 και το 2022. 

Ο Αποστόλης Ρούμογλου λοιπόν, έγινε ο πρώτος φοιτητής… πρωταθλητής στο μπάσκετ, αλλά όχι γενικώς στα ομαδικά αθλήματα των Κολεγιακών πρωταθλημάτων των ΗΠΑ. 

Ο πρωτοπόρος πάντως, είναι ο Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς ο οποίος με το Σάουθερν Καλιφόρνια είχε κάνει το three-peat στο NCAA του πόλο, με πρωταγωνιστικό ρόλο στις κατακτήσεις του 2012, 2013 και του 2014.