Η... ύποπτη απόφαση των Σέλτικς με τον Μιχάιλιουκ - Ούτε δευτερόλεπτο στο πρώτο ματς
i

© photo by Sarah Stier / Getty Images / Ideal Images

Η... ύποπτη απόφαση των Σέλτικς με τον Μιχάιλιουκ - Ούτε δευτερόλεπτο στο πρώτο ματς

Γιώργος Γαβριλάκης 12:18 - 26.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:39 - 26.10.2023

Ο κόουτς των Σέλτικς, Τζο Ματζούλα, στην πρεμιέρα δεν έδωσε χρόνο συμμετοχής στον Σβι Μιχάιλιουκ, πράγμα που επιβαρύνει οικονομικά σε έναν βαθμό την συμφωνία του Ουκρανού σουτέρ με την ομάδα της Βοστώνης. Ουσιαστικά ο 25χρονος σουτέρ προσπαθεί να επιβιώσει στο ρόστερ και το συμβόλαιό του είναι μερικώς εγγυημένο μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου...

Δεν ήταν στη λίστα των τραυματιών που ανακοινώνουν οι ομάδες λίγο πριν την έναρξη των αγώνων του ΝΒΑ. Δεν είχε ενοχλήσεις κάπου στο σώμα του, ούτε ήταν άρρωστος. Είχε προπονηθεί κανονικά όλο το προηγούμενο διάστημα και ο βασικός λόγος που ο Σβι Μιχάιλιουκ δεν αγωνίστηκε στο πρώτο παιχνίδι των Μπόστον Σέλτικς ήταν ότι ο κόουτς Τζo Ματζούλα θεώρησε πως μπορεί να του φανεί χρήσιμος στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Βέβαια, υπήρχε κι άλλος ένας και είχε να κάνει με το... λογιστήριο! 

Οι Κέλτες δοκιμάστηκαν στη Νέα Υόρκη απέναντι στους Νικς και τελικά κατάφεραν να νικήσουν, με τον Τζέισον Τέιτουμ να κάνει... πάταγο (34 πόντοι, 11 ριμπάουντ) και τον Κρίσταπς Πορζίνγκις στο πρώτο του παιχνίδι με την πράσινη φανέλα να βάζει 30 πόντους.

Το αξιοσημείωτο είναι πως κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης οι Σέλτικς αν εξαιρέσουμε τον Πορζίνγκις ήταν... απελπιστικά άστοχοι στα τρίποντα. 

Ο Λετονός είχε 5/9, αλλά όλοι οι υπόλοιποι μαζί μόλις επτά εύστοχα σε σύνολο τριάντα προσπαθειών! Και ο Ματζούλα δεν έβαλε ούτε ένα δευτερόλεπτο τον Ουκρανό σουτέρ στο παιχνίδι, αντίθετα επέλεξε ένα πολύ «στενό» rotation με τον Σαμ Χάουσερ να έχει ρόλο σε αυτό, αλλά και 0/4 τρίποντα. Την ώρα που οι γλουτοί του Μιχάιλιουκ «πιάστηκαν» από το καθισιό στην άκρη του πάγκου. 

Η αλήθεια είναι ότι οι Σέλτικς χρησιμοποίησαν μόλις εννέα παίκτες και από τους πρώτους πέντε ο Ντέρικ Ουάιτ που αγωνίστηκε πιο λίγο είχε χρόνο συμμετοχής 31'56''. Οι Πορζίνγκις, Τέιτουμ, αλλά και ο Τζέιλεν Μπράουν έπαιξαν από 38 λεπτά και ουσιαστικά πέραν του Αλ Χόρφορντ από τον πάγκο βρήκε χρόνο ουσιαστικά μόνο ο Χάουσερ. 

Αυτός είναι βέβαια και ο μεγάλος ανταγωνιστής του Μιχάιλιουκ στο rotation και ο 26χρονος γκαρντ/φόργουορντ, ο οποίος το καλοκαίρι είχε παρομοιαστεί ως «το κερασάκι στην τούρτα» που ετοίμαζε ο Δημήτρη Γιαννακόπουλος στον Παναθηναϊκό, ξεκινά τη σεζόν από μειονεκτική θέση απέναντί του, σύμφωνα με τα όσα έδειξε ο προπονητής του στην πρεμιέρα. 

Το μεγάλο θέμα είναι πως η αρχική συμφωνία του Μιχάιλιουκ με τους Σέλτικς αφορούσε μερικώς εγγυημένο συμβόλαιο, κάτι που στα ευρωπαϊκά δεδομένα αποτελεί άγνωστο όρο, αλλά στις ΗΠΑ είναι συχνό φαινόμενο. Μάλιστα, αρχικά είχε εγγυημένο μισθό στα 200.000 δολάρια, τα οποία έγιναν 1 εκατομμύριο από τη στιγμή που παρέμεινε στο ρόστερ μέχρι την έναρξη της σεζόν. 

Αν έπαιζε στο πρώτο ματς, τότε το εγγυημένο ποσό που θα εισέπραττε ξεπερνούσε 1,3 εκατομμύρια, αλλά τώρα παραμένει... στρογγυλοποιημένο. 

Ουσιαστικά ο απόφοιτος του Κάνσας, που το καλοκαίρι απέρριψε την Ευρώπη για να παραμείνει στο ΝΒΑ, αντιλαμβάνεται πως από οικονομικής άποψης ήταν... ένα ρίσκο, ενώ τα παραπάνω ποσά αφορούν μεικτές αποδοχές. Ο Μιχάιλιουκ ουσιαστικά από την πρώτη μερα στη Βοστώνη έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου επιβίωσης στο ρόστερ των Σέλτικς και προς το παρόν τα έχει καταφέρει. 

To ντεμπούτο του Βεζένκοφ - Η στατιστική και ο ρόλος του στους Σακραμέντο Κινγκς (vid)
NBA

06:55 - 26.10.2023

To ντεμπούτο του Βεζένκοφ - Η στατιστική και ο ρόλος του στους Σακραμέντο Κινγκς (vid)

Οι Σακραμέντο Κινγκς πήγαν στη Γιούτα και εκεί νίκησαν εύκολα του Τζαζ. Ο Σάσα Βεζένκοφ άφησε ένα γλυκό... σημείωμα στο πρώτο του παιχνίδι στο ΝΒΑ και με 8 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα ήταν παραγωγικός σε 15'36'' χρόνο συμμετοχής. Δηλαδή τον δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο από τους παίκτες του πάγκου για τους Βασιλιάδες.

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου όμως η ομάδα μπορεί να τον «κόψει», αρκεί να του δώσει το ένα εκατομμύριο που πλέον έχει «δεσμεύσει». Αν δεν συμβεί αυτό μέχρι τις αρχές του 2024, τότε θα εξασφαλίσει εγγυημένο συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν και θα είναι χαρούμενος για την απόφαση που πήρε να μείνει στις ΗΠΑ.