Ημερολόγιο από τη Μανίλα, ημέρα 6η: Η εθνική εορτή και το μπάσκετ ως μέρος της καθημερινότητας της πόλης

Ημερολόγιο από τη Μανίλα, ημέρα 6η: Η εθνική εορτή και το μπάσκετ ως μέρος της καθημερινότητας της πόλης

Χρήστος Τσάλτας 22:00 - 28.08.2023

Μπορεί να συνδυαστεί μια εθνική εορτή με μπάσκετ; Αν είσαι στη Μανίλα φυσικά και μπορεί, γιατί αυτά τα δύο πάνε μαζί κάποιες φορές.

Αποστολή στη Μανίλα

Η 28η Αυγούστου ήταν ξεχωριστή ημέρα για τον λαό των Φιλιππίνων. Όχι γιατί στην Mall of Asia Arena διεξήχθη το παιχνίδι της Εθνικής κόντρα στην Team USA, αλλά γιατί η ημέρα ήταν εορτάστική.

Οι Φιλιππινέζοι γιόρτασαν την ημέρα ηρώων. Την λεγόμενη «National Heroes Day», η οποία γιορτάζεται την τελευταία Δευτέρα του Αυγούστου. Πρόκειται για μια μέρα, κατά την οποία οι Φιλιππινέζοι τιμούν την κραυγή του Πουγκάντ Λόιν, μια κομβική στιγμή στο κίνημα της ανεξαρτησίας των Φιλιππίνων.

Οι Φιλιππίνες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους το 1946, βάζοντας τέλος στην ιαπωνική κατοχή, για να φτάσουν να είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα, η Δημοκρατία των Φιλιππίνων.

Καθιερώθηκε ως αργία το 1931, ενώ οι Φιλιππίνες ήταν ακόμα Κοινοπολιτεία των ΗΠΑ, η Εθνική Ημέρα Ηρώων τιμά γνωστούς και άγνωστους εθνικούς ήρωες. Η γιορτή άντεξε προκλητικά στην ιαπωνική κατοχή και συνεχίζει να κατέχει σημαντική θέση στο ημερολόγιο των Φιλιππίνων σήμερα. Οι πολίτες τιμούν τους πεσόντες ήρωες με πανηγυρικές στρατιωτικές εκδηλώσεις, κατάθεση στεφάνων και παρελάσεις.

Φυσικά αυτή η συνθήκη επηρεάζει όλη την πόλη που βρίσκεται και στο ανάλογο κλίμα. Και συνήθως οι άνθρωποι για να διασκεδάσουν, εκτός από διάφορες εκδηλώσεις τι κάνουν; Παίζουν μπάσκετ!

Δεν είναι λίγα μάλιστα τα ανοιχτά γήπεδα τόσο στην Πασάι, στο Μακάτι, στη Μανίλα Μπέι, που έχουν μπασκέτες με διχτάκι, όπου βλέπεις παρέες να παίζουν μπάσκετ. Τα κλειστά που υπάρχουν στη Μανίλα δίνουν μια αίσθηση επαγγελματικού μπάσκετ, αλλά στα ανοιχτά γήπεδα, στα οποία παρεμπιπτόντως βλέπεις άτομα να βρίσκονται εκεί μέχρι πολύ αργά το βράδυ, οι μάχες είναι ομηρικές, με τον καθένα να προσπαθεί να «κάνει το κομμάτι του».

Όλα αυτά με την Εθνική να ετοιμαζεται για «τελικό» εδώ στη Μανίλα, που θα κρίνει την πορεία της στη συνέχεια του τουρνουά. Την ίδια ώρα που οι Gilas είναι με το 1,5 πόδι εκτός 16άδας, κάτι που έχει φέρει απογοήτευση στον κόσμο, αλλά άπαντες περίμεναν την εξέλιξη αυτή.

Το Mundobasket 2023 στο sportal.gr

Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.

Tags: