Ο Κάιρι Ίρβινγκ τρώει μόνο χουρμάδες στο Ραμαζάνι και αγωνίζεται στο NBA νηστικός και διψασμένος (vids)
i

© photo by Ron Jenkins / Getty Images / Ideal Images

Ο Κάιρι Ίρβινγκ τρώει μόνο χουρμάδες στο Ραμαζάνι και αγωνίζεται στο NBA νηστικός και διψασμένος (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 11:46 - 24.03.2024 / Ανανεώθηκε: 17:02 - 24.03.2024

Όσο ο ήλιος φαίνεται στον ουρανό, ο Κάιρι Ίρβινγκ από τις 10 Μαρτίου αγωνίζεται στο ΝΒΑ νηστικός και σχεδόν αφυδατωμένος. Το Ραμαζάνι όμως, για τον μουσουλμάνο σούπερ σταρ των Ντάλας Μάβερικς «είναι η συνάντησή μου με τον Θεό και όσο δύσκολο κι αν είναι να αγωνίζομαι άφαγος και χωρίς να έχω πιει καν νερό» δεν πρόκειται να κάνει... εκπτώσεις στην πίστη του.

Η πίστη του στο Θεό καθοδηγεί την συμπεριφορά και ορίζει την προσωπικότητά του. Ο Κάιρι Ιρβινγκ όμως, πέραν από Μουσουλμάνος είναι και σούπερ σταρ του ΝΒΑ, αγωνίζεται με τους Ντάλας Μάβερικς και τώρα που βρισκόμαστε στη μέση του Ραμαζανίου, παραδέχεται τις δυσκολίες που εμφανίζονται στο σώμα του κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Πρόκειται για την ιερή θρησκευτική εορτή νηστείας και η ονομασία της προέρχεται από τον ένατο μήνα του μουσουλμανικού έτους. Είναι ένας από τους «πέντε στύλους» του Ισλάμ, που σύμφωνα με την παράδοση, τότε δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους προκειμένου να ακολουθήσουν τους... κανόνες του.

Αυτό κάνει και ο Ίρβινγκ. Όσο δύσκολο κι αν είναι, όχι τόσο συναισθηματικά γι' αυτόν, αλλά κυρίως σωματικά. «Το Ραμαζάνι είναι μία ιδιαίτερη περίοδος», είπε ο ίδιος ο 32χρονος γκαρντ, γεννημένος στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, No 1 στο Draft του 2011 και πρωταθλητής με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς το 2016 -στο πλευρό του ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Για τον ίδιο βέβαια, που από το 2023 συνεργάζεται στους Μάβερικς με τον Λούκα Ντόντσιτς, «είναι η προσπάθεια να επικεντρωθώ στο ταξίδι με τον Θεό και να μην σκέφτομαι τα βάσανα της ζωής. Είναι ένας δύσκολος δρόμος».

Στην πράξη σημαίνει ότι ο Κάιρι Ίρβινγκ, όπως και όλοι Μουσουλμάνοι που ακολουθούν βέβαια τους κανόνες που ορίζει το Ραμαζάνι, από τις 10 Μαρτίου, που ξεκίνησε η νηστεία, μέχρι τις 9 Απριλίου που θα ολοκληρωθεί, η μέρα τους περιλαμβάνει δύο γεύματα: Το Σουχούρ, πριν από την ανατολή, και το Ιφτάρ, μετά από τη δύση του ηλίου. Και τα γεύματα αυτά αποτελούνται από αυτά που όριζε το... πρόγραμμα του Προφήτη Μωάμεθ.

Μετά από το Ιφτάρ και μέχρι το Σοχούρ, ο καθένας μπορεί να φάει ό,τι επιθυμεί. Εκτός φυσικά από χοιρινό κρέας και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται κατανάλωση αλκοόλ. Ο Ίρβινγκ την... βγάζει κυρίως με χουρμάδες, που του αρέσουν, όπως και του Μωάμεθ, αλλά όσο ο ήλιος φαίνεται στον ουρανό από τη Γη παραμένει νηστικός και σχεδόν αφυδατωμένος. Δεν πίνει ούτε νερό!

Και ναι μεν του είναι εύκολο να προσεύχεται, να κάνει καλές πράξεις, να περνάει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του, αλλά «είναι δύσκολο να αγωνίζεται νηστικός», όπως εξήγησε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάνει παρασπονδίες. Θεωρεί πως «είναι κι αυτό ένα θαύμα. Το να μπορώ να αγωνίζομαι, ακόμα και 48 λεπτά αν χρειαστεί στο παιχνίδι, χωρίς να υπάρχει τίποτα στο στομάχι μου, ούτε φαγητό, χωρίς να έχω πιει καν νερό, είναι κάτι το απίστευτο. Μια θεϊκή παρέμβαση».

Και η αλήθεια είναι πως η εικόνα του στο παρκέ παραμένει άψογη τις περισσότερες φορές και άρτια στο σύνολο της πορείας του από τις 10 Μαρτίου. Στα επτά ματς που έχει αγωνιστεί αυτή την περίοδο, προσφέρει 23,2 πόντους, 6,7 ασίστ και 5,3 ριμπάουντ. Σχεδόν όμοια νούμερα ή και ακόμα καλύτερα σε σχέση με τους φετινούς του μέσους όρους: 25,3 πόντοι, 5,3 ασίστ και 5,1 ριμπάουντ.

Ο Σαμπόνις χρειάζεται το double double στο επόμενο ματς των Κινγκς για να σπάσει το απίστευτο ρεκόρ του Κέβιν Λοβ (vids)
NBA

10:03 - 24.03.2024

Ο Σαμπόνις χρειάζεται το double double στο επόμενο ματς των Κινγκς για να σπάσει το απίστευτο ρεκόρ του Κέβιν Λοβ (vids)

Iσοράρησε το ρεκόρ του Κέβιν Λοβ που καταγράφηκε το 2011 όταν αγωνιζόταν στην Μινεσότα και τώρα ο Άρβιντας Σαμπόνις των Σακραμέντο Κινγκς χρειάζεται ένα ακόμα double double για να φθάσει τα 54 διαδοχικά και να γράψει ιστορία στο ΝΒΑ!

Ανάμεσα σε αυτά τα ματς ήταν και η τρομερή νίκη των Ντάλας Μάβερικς κόντρα στους πρωταθλητές Ντένβερ Νάγκετς. Μία νίκη που ήρθε με το απίστευτο buzzer beater του Κάιρι Ίρβινγκ, μπροστά στο απλωμένο χέρι του Νίκολα Γιόκιτς, με τρόπο που δεν περιγράφεται με λόγια, αλλά ακολουθεί το βίντεο για να σας θυμίσει το... θαύμα!