Ο γίγαντας Παναθηναϊκός «κατάπιε» τη Μακάμπι στο Βελιγράδι και πάει Βερολίνο μέσω του ΟΑΚΑ!

Ο γίγαντας Παναθηναϊκός «κατάπιε» τη Μακάμπι στο Βελιγράδι και πάει Βερολίνο μέσω του ΟΑΚΑ!

Ηλίας Λαλιώτης 23:44 - 02.05.2024 / Ανανεώθηκε: 10:23 - 17.05.2024

Με ατσάλινη θέληση και μαχητική κατάθεση ψυχής ο Παναθηναϊκός AKTOR επικράτησε 95-88 της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Βελιγράδι και έφερε τη σειρά πίσω στο ΟΑΚΑ.

Μια μαγική τριάδα αποτελούμενη από τους Κώστα Σλούκα, Κέντρικ Ναν και Ματίας Λεσόρ, μαζί με το κουτσάρισμα του Εργκίν Αταμάν έφεραν τον Παναθηναϊκό AKTOR ένα βήμα από το Βερολίνο.

Οι πράσινοι επικράτησαν με 95-88 της Μακάμπι στο Βελιγράδι στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς και την έφεραν πίσω στο ΟΑΚΑ, όπου θα κριθεί η πρόκριση στο Final Four.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Εργκίν Αταμάν άλλαξε αρχική πεντάδα σε σχέση με το προηγούμενο ματς, με τους Σλούκα και Παπαπέτρου να ξεκινούν αντί των Γκραντ και Γκριγκόνις, μαζί με τους Ναν, Μήτογλου και Λεσόρ. Από την πλευρά του ο Όντετν Κάτας είχε βασικό τον Μπόλντγουιν αντί του Ντι Μπαρτολομέο. Σλούκας και Ναν βρήκαν γρήγορα ρυθμό στην επίθεση και έχοντας 12 πόντους και 4 ασίστ οι δυο τους ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +8 (12-20) μετά από 6 λεπτά αγώνα.

Σε εκείνο ακριβώς το σημείο ένα υπερβολικό αντιαθλητικό φάουλ από τον Ντιφάλα εις βάρος του Ναν έδωσε την ευκαιρία στη Μακάμπι να αντιδράσει με ένα έμμεσο τρίποντο του Μπλατ. Ο Ισραηλινός μαζί με τον Ντι Μπαρτολομέο και τον Ριβέρο, δημιούργησαν πρόβλημα στους «πράσινους» που είχαν μπλοκάρει μέχρι εκείνο το σημείο τα «βαριά όπλα» των αντιπάλων τους. Οι ρολίστες του Κάτας βρήκαν μεγάλα σουτ εκτός λογικής και από εκεί που η Μακάμπι είχε μόλις 12 πόντους σε 6 λεπτά, πέτυχε 17 σε 4 με τέσσερα τρίποντα σε αυτό το διάστημα. Το αποτέλεσμα; Να κλείσει η πρώτη περίοδος με 29-26 υπέρ των γηπεδούχων.

Ο Κλίβελαντ συνέχισε το ντεμαράζ τριπόντων με την έναρξη της δεύτερης περιόδου, ενώ πολύ γρήγορα οι Ναν, Λεσόρ και Γκραντ φορτώθηκαν με δεύτερο φάουλ, τη στιγμή που οι Ισραηλινοί δεν είχαν το παραμικρό πρόβλημα. Ο Αταμάν άφησε τους δύο πρωτους στο παρκέ, επανέφερε τον Σλούκα, ο οποίος με ένα καλάθι και φάουλ, επανέφερε τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ (35-36) στο 15'. Ο Γκριγκόνις πέτυχε ένα τρίποντο λίγο αργότερα για το 44-44, αλλά αμυντικά οι «πράσινοι» είχαν πρόβλημα (ο Μήτογλου φορτώθηκε κι αυτός με 2 φάουλ), με ένα τρίποντο του απίθανου Ναν στην εκπνοή να διαμορφώνει το 50-49 του ημιχρόνου. Και πάλι καλά για το Τριφύλλι που είχε 10 ασίστ για 6 λάθη, ενώ η Μακάμπι 12 για... 0 λάθη σε 20 λεπτά αγώνα!

Με δύο τρίποντα από Παπαπέτρου και Σλούκα ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο, αλλά η Μακάμπι απάντησε άμεσα με Κόλσον και Μπράουν για το 55-55. Με πολλές μάχες παρά το ξύλο των Ισραηλινών κι ενέργεια στην άμυνα ο Παναθηναϊκός διατήρησε ένα προβάδισμα με τη συμπλήρωση 5 λεπτών (58-61). Σε εκείνο το σημείο Γκραντ και Λεσόρ χρεώθηκαν εύκολα με 3ο φάουλ (εκτός της λογικής που σφύριζαν γενικά οι διαιτητές), ενώ ακολούθησαν Μήτογλου και Ναν με επίσης 3 φάουλ. Κόλσον και Μπλατ με τρίποντα έδωσαν νέο προβάδισμα στη Μακάμπι (66-65), αλλά με τη δημιουργία και την εκτέλεση του Σλούκα ο Παναθηναϊκός έκλεισε την τρίτη περίοδο στο +5 (69-74).

Η Μακάμπι απάντησε μέσα σε ένα λεπτό με δύο τάπες του Νίμπο σε Ναν και Σλούκα και καλάθια στον αιφνιδιασμό, ενώ ο Μπράουν με καλάθι και το 4ο φάουλ του Ναν έδωσε προβάδισμα και έφερε τον Παναθηναϊκό με την πλάτη στον τοίχο. Η Μακάμπι που δεν είχα κανένα πρόβλημα με φάουλ παρά το ξύλο που έριχνε, συνέχισε στον ίδιο ρυθμό αμυντικά, με τον Παναθηναϊκό να σκοράρει τον πρώτο πόντο στην περίοδο από βολή του Λεσόρ μετά από 3 λεπτά, ενώ το πρώτο εντός παιδιάς ήρθε μετά από 4 λεπτά (με το επιμέρους σκορ να είναι 13-1 μέχρι τότε). Με τρίποντα του Ναν και του Παπαπέτρου οι πράσινοι πλησίασαν στους 3 στο 35' (84-81), αλλά ο Μπλατ συνέχισε να κάνει μεγάλη ζημιά.

Ο Ναν μείωσε στον πόντο (88-87) με 2:45 να απομένουν, αλλά ο Λεσόρ μετά τον Ναν χρεώθηκε 4ο φάουλ. Η άμυνα βγήκε και ο Σλούκας κέρδισε φάουλ στα 2:08 από το τέλος, ενώ στη συνέχεια ο Λεσόρ με άλλες 2/2 έκανε το 88-91, με 1:36 να απομένει. Μια ακόμα μεγάλη άμυνα βγήκε και ο Σλούκας έφερε τον Παναθηναϊκό στο +5 (88-93) με 1:01 στο ρολόι.

MVP

Ο μαγικός Κώστας Σλούκας έκανε τεράστια εμφάνιση με 20 πόντους, 8 ριμπάουντ και 6 ασίστ, αλλά και 32 πόντους στο σύστημα αξιολόγησης.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η άμυνα ήταν άφαντη για 35 λεπτά, αλλά στα τελευταία 5 έκανε τη δουλειά για τον Παναθηναϊκό, μαζί με τις αποφάσεις του Κώστα Σλούκα.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 29-26, 50-49, 69-74

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ