Οι Μπακς και ο Γιάννης θέλουν να αποφύγουν τη... μαύρη λίστα - Τέσσερις φορές στην ιστορία το Νο 8 της περιφέρειας απέκλεισε το Νο 1 (vids)

Γιάννης Αντετοκούνμπο

i

© photo by Stacy Revere / Getty Images / Ideal Images

Οι Μπακς και ο Γιάννης θέλουν να αποφύγουν τη... μαύρη λίστα - Τέσσερις φορές στην ιστορία το Νο 8 της περιφέρειας απέκλεισε το Νο 1 (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 13:08 - 26.04.2023 / Ανανεώθηκε: 13:09 - 26.04.2023

Την πρώτη φορά που συνέβη -το μέχρι τότε ακατόρθωτο- είχαμε 1994 και οι Νάγκετς έκανα την αρχή. Το 1999 οι Νικς από την 8η θέση έκαναν μία τρελή πορεία μέχρι τους τελικούς, ενώ Ουόριορς (2007) και Γκρίζλις (2011) ολοκληρώνουν τη λίστα με τις τέσσερις ομάδες που έκανα τη μεγάλη έκπληξη αποκλείοντας στον πρώτο γύρο το Νο 1 της περιφέρειας.

Στο βάθος της ιστορία των play offs του ΝΒΑ έχουν γίνει κάποιες (ελάχιστες) τροποποιήσεις στο format που οδηγεί στον μεγάλο τελικό. 

Από το 1984 καθιερώθηκε η πρόκριση οκτώ ομάδων από κάθε περιφέρεια. Μέχρι τότε προκρίνονταν έξι από την Ανατολή και άλλοι τόσοι από τη Δύση, ενώ οι ομάδες με τα δύο καλύτερα ρεκόρ κάθε Conference ξεκινούσαν τη δράση τους από τον δεύτερο γύρο. Επίσης, από το 2003 και έπειτα όλες οι σειρές κρίνονταν στις τέσσερις νίκες, ενώ άλλαξε και ο προγραμματισμός των αγώνων. Πλέον, αυτός που έχει το πλεονέκτημα ξεκινάει με δύο εντός έδρας παιχνίδια, πριν μεταφερθεί στο αντίπαλο γήπεδο για άλλες δύο αναμετρήσεις -και όχι τρεις όπως παλαιότερα για να επιστρέψει για άλλες δύο σπίτι του. 

Το θέμα είναι πως από καταβολής διαδικασίας play offs με 16 ομάδες, μόνο τέσσερις φορές αυτοί που κατάφεραν να προκριθούν ως όγδοοι, τελευταίοι και -σε πολλές περιπτώσεις καταϊδρωμένοι- στην περιφέρεια, μπόρεσαν να αποκλείσουν την ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ. 

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι Μιλγουόκι Μπακς πλέον έχουν ένα στόχο μπροστά τους: Να μην γίνουν η πέμπτη ομάδα αυτής της... μαύρης λίστας και αντί για δακτυλίδι να πάρουν απλώς το χρυσό... βατόμουρο και να πάνε διακοπές πριν καλά καλά μπει ο Μάιος και ζεστάνει ο καιρός. 

Με ενέσεις για τους πόνους ο Αντετοκούνμπο ετοιμάζεται για το οριακό πέμπτο ματς με τους Χιτ (vid)
NBA

09:59 - 26.04.2023

Με ενέσεις για τους πόνους ο Αντετοκούνμπο ετοιμάζεται για το οριακό πέμπτο ματς με τους Χιτ (vid)

Τα ξημερώματα της Πέμπτης (27/4, 04.30) οι Μιλγουόκι Μπακς θα παίξουν το Game 5 με τους Χιτ, που προηγούνται με 3-1. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σφίγγει και τα 32 δόντια του για να δώσει την ύστατη μάχη με σκοπό να αποφευχθεί η μεγάλη αποτυχία του αποκλεισμού.

Μετά τις τρεις ήττες τους σε τέσσερα παιχνίδια ο φόβος είναι μεγάλος, ειδικά από τη στιγμή που ο Greek Freak πονάει στη μέση από τον τραυματισμό του στην πρεμιέρα και δείχνει να μην είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. 

Την ώρα λοιπόν, που οι κορυφαίοι της Δύσης, Ντένβερ Νάγκετς, επικράτησαν με 4-1 των Μινεσότα Τίμπεργουλβς, δηλαδή της ομάδας που προκρίθηκε τελευταία στην περιφέρεια, η Ανατολή δεν ακολούθησε αυτή τη διαδρομή. Οι Μπακς υποφέρουν από τους Μαϊάμι Χιτ και καταγράφουμε τις τέσσερις φορές που το Νο 8 απέκλεισε το Νο 1. 

Το 1994 οι Νάγκετς το έκαναν για πρώτη φορά

Στα play offs που πρωταγωνίστησαν οι Χιούστον Ρόκετς μέχρι την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορίας τους, προσφορά του Χακίμ Ολάζουον, οι Ντένβερ Νάγκετς τους είχαν κάνει μία... εξυπηρέτηση. 

Στον πρώτο γύρο της δυτικής περιφέρειας πέταξαν εκτός διαδικασίας τους Σιάτλ Σούπερ Σόνικς, που ήταν το μεγάλο φαβορί και η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ της κανονικής διάρκειας. 

Οι Γκάρι Πέιτον και Σον Κεμπ ήταν ασταμάτητοι στην κανονική διάρκεια, ο Ντέτλεφ Σρεμπφ ήταν στα καλύτερά του και ο Κένταν Γκιλ, αλλά και ο βετεράνος σέντερ με το φαρμακερό σουτ, Σαμ Πέρκινς, έκαναν πάταγο μέχρι που συνάντησαν στο ξεκίνημα της post season τους Ντένβερ Νάγκετς και αποκλείστηκαν με 3-2. 

Για τους Σβόλους, που στη συνέχεια -με τη σειρά τους- αποκλείστηκαν στα ημιτελικά από τους Γιούτα Τζαζ των Τζον Στόκτον και Καρλ Μαλόουν, η έκπληξη έγινε και ήταν... εκκωφαντική. Άλλωστε, τότε δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ κάτι ανάλογο. H παρέα του Ντικέμπε Μουτόμπο, του Μπράιαντ Στιθ, του ΛαΦόνσο Έλις, του Μαχμούντ Αμπντούλ-Ραούφ φυσικά και του Ρέτζι Ουίλιαμς τα κατάφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία. 

Από το Νο 8 στον μεγάλο τελικό

Η δεύτερη φορά που συνέβη η έκπληξη των... εκπλήξεων ήταν στα play offs του 1999. Μόνο που εδώ έχουμε και μία μοναδική περίπτωση πορείας από το Νο 8 όχι μόνο στον δεύτερο γύρο, αλλά μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ. 

Ήταν η χρονιά που οι Νιου Γιορκ Νικς με τους Πάτρικ Γιούινγκ, Άλαν Χιούστον, Λατρέλ Σπρίουελ, Λάρι Τζόνσον, Μάρκους Κάμπι, αλλά και με τον πατέρα του νυν σταρ της ομάδας Τζέιλεν Μπράνσον, Ρικ. κατάφεραν να αποκλείσουν στη σειρά, όχι μόνο τους Μαϊάμι Χιτ (Νο 1), αλλά και τους Ατλάντα Χοκς (Νο 4) και τους Ιντιάνα Πέισερς (Νο 2). 

Μέχρι βέβαια που έπεσαν πάνω στους Σαν Αντόνιο Σπερς και ηττήθηκαν με 4-1, τη χρονιά που τα Σπυρούνια κατέκτησαν το πρώτο τους πρωτάθλημα, λίγα χρόνια πριν εγκαταστήσουν τη Δυναστεία τους από την οποία προέκυψαν άλλα τέσσερα δακτυλίδια: 2003, 2005, 2007, 2014. 

Οι δύο επόμενες στιγμές του μεγάλου... άθλου ήρθα τον 21ο αιώνα. Η μία το 2007, όταν οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, στην προ-Στέφεν Κάρι εποχή, με τον Μπάρον Ντέιβις, τον Μόντε Έλις, τον Αλ Χάρινγκτον και τον Στέφεν Τζάκσον σόκαραν τους Ντάλας Μάβερικς του Ντιρκ Νοβίτζκι που είχαν εντυπωσιάσει σε ότι είχε προηγηθεί, αλλά κατέρρευσαν στον πρώτο γύρο της δυτικής περιφέρειας. 

Ο Γερμανός... απάντησε τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν το 2011 κατέκτησε το πρωτάθλημα με την ομάδα του Τέξας, σε μία χρονιά που καταγράφηκε η τέταρτη φορά που το Νο 8 απέκλεισε το Νο 1. Ήταν η σειρά των Μέμφις Γκρίζλις έγιναν οι εκτελεστές της καλύτερης ομάδας της κανονικής περιόδου, των Σαν Αντόνιο Σπερς. 

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2011, ήταν η σειρά των Μέμφις Γκρίζλις. Θύμα τους ήταν η κορυφαία ομάδα της κανονικής περιόδου, οι Σαν Αντόνιο Σπερς με τον Ζακ Ράντολφ και τον Μαρκ Γκασόλ να κάνουν απίστευτες εμφανίσεις απέναντι στον Τιμ Ντάνκαν και την παρέα τους. 

Η λίστα με τις μεγάλες εκπλήξεις του πρώτο γύρου ολοκληρώθηκε και οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο ξεκινούν την προσπάθειά τους για να... ΜΗΝ προστεθούν σε αυτή! Τα ξημερώματα της Πέμπτης (27/4, 04:30) θέλουν να μειώσουν αρχικά σε 2-3, αλλά το έργο τους περιλαμβάνει την εξής δυσκολία: Πρέπει να νικήσουν τρεις φορές στη σειρά...