Η Μπαρτσελόνα περιόρισε τα έξοδα, αλλά όχι τις απαιτήσεις - Η αντίπαλος του Ολυμπιακού διαθέτει επτά πρώην NBAers (vids)

Η Μπαρτσελόνα περιόρισε τα έξοδα, αλλά όχι τις απαιτήσεις - Η αντίπαλος του Ολυμπιακού διαθέτει επτά πρώην NBAers (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 13:07 - 24.04.2024 / Ανανεώθηκε: 14:36 - 24.04.2024

Με περιορισμένο μπάτζετ σε σχέση με το... συνηθισμένο της, η Μπαρτσελόνα παραμένει στο κορυφαίο επίπεδο της Euroleague και ξεκινώντας η σειρά της με τον Ολυμπιακό για τα Playoffs, έχει μαζί της επτά παίκτες που αγωνίστηκαν (και κάποιοι ξεχώρισαν) στο ΝΒΑ.

To καλοκαίρι που μας πέρασε η Μπαρτσελόνα πήγε για διακοπές με το χαμόγελο και τον ενθουσιασμό της πρωταθλήτριας Ισπανίας. Μάλιστα, κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο της Liga Endesa χωρίς καν να χάσει από την Ρεάλ. Την υπέταξε με 3-0 νίκες και έκανε... φιέστα στο WizInk Center της Μαδρίτης.

Είχε προηγηθεί και η συμμετοχή της στο Final Four της Euroleague, εκεί που η Βασίλισσα βέβαια δεν χαρίστηκε σε κανέναν, αλλά η αμέσως επόμενη κομβική απόφαση για τους Καταλανούς ήρθε από την διοίκηση και είχε να κάνει με την ανάγκη να περιοριστεί σημαντικά το μπάτζετ και τα εν γένει έξοδα του τμήματος μπάσκετ.

Έτσι, λόγω αυτής (της απόφασης) ουσιαστικά αποχαιρέτησαν τον κόουτς Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος αποχώρησε και έμεινε για ένα διάστημα στο ταμείο ανεργίας των προπονητών -πριν επανέλθει δυναμικά με την Φενέρμπαχτσε, ενώ δεν μπήκαν καν στον κόπο να κάνουν έστω μία περιορισμένων οικονομικών δεδομένων πρόταση στον Νίκολα Μίροτιτς. Τον αποχαιρέτησαν και αυτός τελικά κατέληξε στο Μιλάνο.

Τα χρήματα όμως, δεν «παίζουν» μπάσκετ. Αυτό είναι έργο των προσωπικοτήτων, της υποδομής, της παιδείας και της εκπαίδευσης, αλλά και της... φανέλας. Η Μπαρτσελόνα τα έχει όλα τα προαναφερόμενα (και τα χρήματα έχει, απλώς βρίσκεται σε περίοδο... συμμαζέματος) και γι' αυτό παραμένει στο υψηλό επίπεδο ακόμα και στο πλαίσιο της απαιτητικής Euroleague.

Άλλωστε, πριν καταλήξει στην τέταρτη θέση και... πέσει πάνω στον Ολυμπιακό στα Playoffs, που η σειρά τους ξεκινά απόψε (24/4) από το Palau Blaugrana, πέρασε για μεγάλο διάστημα ως η ακόλουθος της Ρεάλ Μαδρίτης στην κατάταξη. Ήταν δεύτερη, αλλά τελικά τοποθετήθηκε στο Νο 4, την προσπέρασαν ο Παναθηναϊκός και η Μονακό, μα κράτησε το πλεονέκτημα έδρας. Αυτό που θέλει να εκμεταλλευτεί κόντρα στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Το εντυπωσιακό πάντως, είναι πως το περιορισμένο μπάτζετ (σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν) δεν μεταφράζεται ούτε σε περιορισμένες δυνατότητες, ούτε σε περιορισμένες φιλοδοξίες. Άλλωστε, από την ομάδα αποχώρησε ο Γιασικεβίτσιους και αντικαταστάθηκε με έναν πρωτοεμφανιζόμενο και σαφώς πιο οικονομικό προπονητή, τον Ρότζερ Γκριμάου, αλλά στη σύνθεση υπάρχουν επτά πρώην NBAer. Καμία ομάδα εκτός «μαγικού πλανήτη» δεν έχει τόσους πολλούς στο ρόστερ της!

Οι τρεις αποκτήθηκαν την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Ο Τζαμπάρι Πάρκερ και ο Ουίλι Ερνανγκόμεθ το καλοκαίρι του 2023 και ο Ρίκι Ρούμπιο τον Φεβρουάριο του 2024. Υπήρχαν όμως, ήδη εκεί από καιρό, άλλοι τέσσερις παίκτες με θητεία στο αμερικάνικο πρωτάθλημα και πρόκειται για τον Τόμας Σατοράνσκι, τον Γιαν Βέσελι, τον Άλεξ Αμπρίνες, αλλά και τον Νίκο Λαπροβίτολα.

Οι τρεις πρώτοι είναι οι πιο... φρέσκοι NBAers, με τον Πάρκερ να έχει συμμετοχή μέχρι τη σεζόν 2021-22, τον Ερνανγκόμεθ μέχρι και του 2022-23, όπου με τους Νιου Ορλίνς Πέλικανς είχε 6,9 πόντους και 4,7 ριμπάουντ, ενώ ο Ρούμπιο αποχώρησε για λόγους ψυχικής υγείας από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς λίγο πριν επιστρέψει στη Βαρκελώνη και αγωνίστηκε στις ΗΠΑ (με σπουδαίες διακρίσεις) από το 2011 έως το 2023.

O Σατοράσκι έπαιξε στο ΝΒΑ μέχρι το καλοκαίρι του 2022 και η παρουσία του ήταν αξιόλογη στο σύνολο της εξαετούς πορείας του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η καλύτερη σεζόν του ήταν στο Σικάγο το 2019-20 όταν έπαιξε βασικός και είχε 9,9 πόντους, 5,4 ασίστ, 3,9 ριμπάουντ και 1,2 κλεψίματα ανά αγώνα. Ο Βέσελι ξεκίνησε την καριέρα του στον «μαγικό πλανήτη» με ακόμα μεγαλύτερη προοπτική, αλλά έπαιξε με τους Ουίζαρντς (πριν πάει εκεί ο Σατοράνσκι) και τους Νάγκετς από το 2011 έως το 2014. Είχε 3,6 πόντοι και 3,5 ριμπάουντ στις τρεις σεζόν του και δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει.

Ο Αμπρίνες έκανε το δικό του πέρασμα, που διήρκεσε (όπως και του Βέσελι) τρεις σεζόν. Από το 2016 μέχρι το 2019 φόρεσε τη φανέλα των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ σε συνολικά 174 αγώνες και η στατιστική του εκεί περιελάμβανε 5,3 πόντους ανά αγώνα και 1,4 ριμπάουντ.

Τέλος, ο Λαπροβίτολα, ο οποίος αποτελεί ίσως τον πιο κομβικό παίκτη της σημερινής Μπαρτσελόνα, μπορεί και ο... ίδιος να έχει ξεχάσει τη θητεία του στις ΗΠΑ, αλλά το 2016 είχε βρεθεί στο Σαν Αντόνιο. Είχε παίξει με τους Σπερς 18 αγώνες με ολιγόλεπτες συμμετοχές και 3,3 πόντους μέσο όρο.

Τα ατομικά στατιστικά της Μπαρτσελόνα

Παίκτης

Πόντοι

Ριμπάουντ

Ασίστ

Γιαν Βέσελι

13,0

4,5

1,3

Νίκο Λαπροβίτολα

12,8

1,9

5,0

Ουίλι Ερνανγκόμεθ

11,1

4,9

0,4

Τζαμπάρι Πάρκερ

10,4

3,9

0,8

Νίκολα Κάλινιτς

8,0

3,8

2,6

Τόμας Σατοράνσκι

7,4

4,5

4,1

Άλεξ Αμπρίνες

6,6

2,0

0,3

Ντάριο Μπριθουέλα

5,9

1,0

1,6

Ρόκας Γιοκουμπάιτις

5,5

1,7

3,0

Ρίκι Ρούμπιο

5,3

3,3

3,7

Όσκαρ Ντα Σίλβα

3,7

2,8

0,5

Τζοέλ Πάρα

2,9

2,2

0,4

Τζέιμς Νάτζι

2,0

1,0

0,2

🔴 Sportal Euroleague Show με Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός για το Game 1 των playoffs

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!