Μπόστον Σέλτικς, η επόμενη μέρα: Ο κορμός και τα δύο ερωτηματικά Μπράουν-Ουίλιαμς

Τζέιλεν Μπράουν

i

© photo by Winslow Townson / Getty Images / Ideal Images

Μπόστον Σέλτικς, η επόμενη μέρα: Ο κορμός και τα δύο ερωτηματικά Μπράουν-Ουίλιαμς

Χρήστος Τσάλτας 10:15 - 30.05.2023 / Ανανεώθηκε: 11:21 - 30.05.2023

Η σεζόν ολοκληρώθηκε για τους Μπόστον Σέλτικς, στο Game 7 των τελικών της Ανατολής κόντρα στους Μαϊάμι Χιτ και πλέον για την ομάδα του Τζόε Μαζούλα ξεκινά η περίοδος της off season, όπου θα τεθούν επί τάπητος σημαντικά ζητήματα.

Από την «κόλαση» του 0-3 βρέθηκε μια ανάσα από την απόλυτη ανατροπή, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά του ΝΒΑ. Οι Μπόστον Σέλτικς μετά το tip του Ντέρικ Ουάιτ στο Game 6 της σειράς με τους Μαϊάμι Χιτ έφτασαν μια ανάσα από το να γυρίσουν σειρά από εκεί που δεν γυρνούσε ποτέ.

Οι «Κέλτες» είχαν το Game 7 στην έδρα τους, είχαν το μομέντουμ για τα καλά, μετά τις 3 νίκες και τις πειστικές εμφανίσεις απέναντι στην ομάδα του Έρικ Σποέλστρα, όμως την πιο κρίσιμη ώρα ο Τζίμι Μπάτλερ και η παρέα του κυριάρχησε στο παρκέ, κάνοντας τη διαφορά. Η ομάδα της Βοστώνης δεν κατάφερε να τον σταματήσει και μοιραία γράφτηκε το τελικό 84-103, το οποίο αποτύπωσε στο 100% την κυριαρχική εικόνα των Χιτ.

Την ίδια που έδειξαν στα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς στο TD Garden, όταν και βρέθηκαν για τα καλά στη θέση του οδηγού.

Η... τρελή πορεία των Χιτ, ο MVP Μπάτλερ και το πρόγραμμα των τελικών κόντρα στους Νάγκετς
NBA

06:46 - 30.05.2023

Η... τρελή πορεία των Χιτ, ο MVP Μπάτλερ και το πρόγραμμα των τελικών κόντρα στους Νάγκετς

Οι Μαϊάμι Χιτ, το Νο 8 της Ανατολής που τερμάτησαν δέκατοι στην περιφέρεια και εμφανίστηκαν στην post season μέσω του play in tournament, είναι στον τελικό. Απέκλεισαν τους Μπακς του Αντετοκούνμπο, τους Σίξερς και τώρα τους Σέλτικς - Οι Νάγκετς τους περιμένουν τα ξημερώματα της Παρασκευής (2/6, 03.00) στο Ντένβερ.

Πλέον οι Χιτ ετοιμάζονται για την επιστροφή τους σε τελικούς ΝΒΑ και οι Σέλτικς κάνουν ήδη τον προγραμματισμό για την off season τους. η οποία αν και εκ πρώτης μοιάζει ήρεμη, μόνο τέτοια όμως δεν θα πρέπει να θεωρείται στη Μασαχουσέτη, καθώς ήδη δύο θέματα είναι πολύ σημαντικά για την επόμενη μέρα του οργανισμού.

Ο Τζόε Μαζούλα κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις στη διάρκεια της σεζόν, ήταν ο άνθρωπος που «κράτησε» το γκρουπ ενωμένο στα δύσκολα και θα συνεχίσει το έργο του στον πάγκο της ομάδας. Από την στιγμή που λύθηκε η συνεργασία με τον Ίμε Ουντόκα, το περασμένο καλοκαίρι, η επιλογή Μαζούλα ήταν κίνηση στρατηγικής από τους «Κέλτες», που στο πρόσωπό του έβλεπαν τον άνθρωπο που θα εξελισσόταν μαζί με την ομάδα.

Όπως και έγινε. Ο νεαρός προπονητής κατέθεσε διαπιστευτήρια κατά τη διάρκεια της σεζόν, ιδίως στα πλέι οφ υπήρχαν στιγμές που παρενέβη με σωστό τρόπο στο παιχνίδι και αναμένεται να συνεχίσει το έργο του.

Όσον αφορά τα συμβόλαια όμως, δύο είναι τα θέματα που απασχολούν τους Σέλτικς και αναμένεται να είναι κομβικής σημασίας οι αποφάσεις για την επόμενη σεζόν.

Το πρώτο θέμα σχετίζεται με τον Τζέιλεν Μπράουν. Εκ πρώτης δείχνει να είναι ένα θέμα που δεν θα σηκώσει σκόνη, όμως μόνο ως τέτοιο δεν θα πρέπει να θεωρείται. Ο JB έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2024 στη Βοστώνη και μαζί με τον Τζέισον Τέιτουμ και τον Μάρκους Σμαρτ θεωρείται ένα από τα σημεία αναφοράς του συνόλου. Και όχι άδικα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που «κουβάλησε» την ομάδα, ενώ σε όλη τη διάρκεια των πλέι οφ έδειξε θαυμαστή σταθερότητα και συνέπεια.

Τη σεζόν που έρχεται ο Μπράουν θα λάβει 28,5 εκατ. δολάρια και το καλοκαίρι του 2024 θα μείνει ελεύθερος ως unrestricted free agent. Κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν οι Σέλτικς κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον JB προκειμένου να επεκτείνουν τη συνεργασία τους, όμως οι επαφές έπεσαν στο κενό. Ο 26χρονος άσος βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του και πριν από μερικούς μήνες έδειχνε... ξενερωμένος στη Βοστώνη.

Ο καταδικαστικός τραυματισμός του Τέιτουμ στην πρώτη φάση του αγώνα (vid)
NBA

09:22 - 30.05.2023

Ο καταδικαστικός τραυματισμός του Τέιτουμ στην πρώτη φάση του αγώνα (vid)

Αγωνίστηκε για 41+ λεπτά κι ενώ είχε χτυπήσει στον αστράγαλο στην πρώτη φάση της αναμέτρησης. Από εκεί και πέρα «ήμουν σκιά του εαυτού μου», αλλά όπως συμπλήρωσε ο Μάρκους Σμαρτ «κανένας μας δεν τον βοήθησε» - Οι Χιτ ετοιμάζονται για τους τελικούς και ελπίζουν κάποια στιγμή να εμφανιστεί και ο Τέιλερ Χίροου

Ίσως αυτό σημαίνει πολλά, ίσως και τίποτα. Το καλοκαίρι αναμένεται να γίνει νέα προσπάθεια από τη διοίκηση των Σέλτικς, προκειμένου ο Μπράουν να μείνει στη Βοστώνη και εφόσον δεν υπάρξει deal, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει trade. Το σίγουρο είναι πως ο Μπράουν δεν θα βιαστεί, ξέροντας πως τη σεζόν που έρχεται θα έχει λαμβάνειν πάνω από 28 εκατ. την ίδια ώρα που ξέρει πως θα βγει στην αγορά και θα πάρει ένα μεγάλο συμβόλαιο.

Το δεύτερο μεγάλο ερωτηματικό για τους Σέλτικς είναι ο Γκραντ Ουίλιαμς. Ο απόφοιτος του Τένεσι είναι από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην φροντ λάιν της ομάδας, καθώς ουκ ολίγες φορές ήρθε από τον πάγκο και έδωσε λύσεις και ενέργεια σε άμυνα και επίθεση.

Το rookie contract που υπέγραψε πριν από 4 χρόνια, που έφτανε τα 11 εκατ. δολάρια ολοκληρώθηκε και πλέον είναι restricted free agent, με τους Σέλτικς να έχουν τον πρώτο λόγο, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να ματσάρουν, εφόσον το θέλουν, την πρόταση ύψους 8,4 εκατ. δολαρίων που θα έχει στα χέρια του ο Ουίλιαμς.

Ο εκρηκτικός φόργουορντ είναι δεδομένο πως θα αναζητήσει ένα μεγάλο συμβόλαιο, έχοντας τραβήξει ήδη το ενδιαφέρον ομάδων όπως οι Σαν Αντόνιο Σπερς και οι Χιούστον Ρόκετς.

Από εκεί και πέρα, ελεύθερος μένει και ο Μπλέικ Γκρίφιν, που δεν θα συνεχίσει στη Βοστώνη, ενώ ο Ντανίλο Γκαλινάρι, που έχασε τη σεζόν λόγω σοβαρού τραυματισμού το περασμένο καλοκαίρι, έχει player's option ύψους 6,8 εκατ. δολαρίων, την οποία και αναμένεται να ενεργοποιήσει, για να παραμείνει στη Μασαχουσέτη.

Ερωτηματικό αποτελεί και ο Πέιτον Πρίτσαρντ, που έχει μεν συμβόλαιο για την ερχόμενη σεζόν, καθώς οι Σέλτικς έχουν ενεργοποιήσει την οψιόν του τέταρτου χρόνου του δικού του rookie contract, αλλά ο απόφοιτος του Όρεγκον έχει εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία να βρεθεί σε μια ομάδα στην οποία θα έχει χρόνο και ρόλο στο ροτέισιον. Κάτι που δεν συμβαίνει μέχρι στιγμής στους Σέλτικς, λόγω των λύσεων που έχει η ομάδα του στην περιφέρεια.

Κάπως έτσι, οι Μπόστον Σέλτικς μπαίνουν σε ένα καλοκαίρι που αν και σε πρώτη φάση μοιάζει ήρεμο, αλλά στην ουσία δεν θα είναι. Στα ενδότερα της ομάδας θα υπάρξουν ζυμώσεις για την επόμενη μέρα, χωρίς να αποκλείεται να γίνει κάποια κίνηση ανάλογη με εκείνη του περσινού καλοκαιριού, όταν αποκτήθηκε μέσω trade ο Μάλκολμ Μπρόγκντον. Ο Μπραντ Στίβενς έχει δείξει πως δεν του αρέσει να κάνει ευκαιρίες, όσον αφορά παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα την ομάδα, οπότε δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο ούτε και τώρα.