Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στο ΝΒΑ με... παράλληλο τουρνουά εντός της κανονικής περιόδου κι ελεύθερη χρήση κάνναβης

Άνταμ Σίλβερ

i

@ photo by Dean Mouhtaropoulos / Getty Images / Ideal Image

Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στο ΝΒΑ με... παράλληλο τουρνουά εντός της κανονικής περιόδου κι ελεύθερη χρήση κάνναβης

Γιώργος Γαβριλάκης 12:50 - 01.04.2023 / Ανανεώθηκε: 13:07 - 01.04.2023

Η Ένωση Παικτών, το ΝΒΑ και οι ιδιοκτήτες των ομάδων ήρθαν σε συμφωνία για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που περιλαμβάνει ένα εντός της σεζόν τουρνουά (κάτι σαν Κύπελλο) με Final Four που πιθανότατα θα διεξαχθεί στο Λας Βέγκας και ολοκληρωτική έξοδος της κάνναβης από τη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες.

Το ενδεχόμενο για Lock Out και απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν για μήνες ένα σενάριο με κάποιες (ίσως αρκετές) πιθανότητες. Διότι, η συλλογική σύμβαση εργασίας ανάμεσα στην Ένωση Παικτών, το ΝΒΑ και τους ιδιοκτήτες των ομάδων -χωρίς την οποία δεν μπορεί να διεξαχθεί ούτε... προπόνηση- βρισκόταν κοντά στην ημερομηνία λήξης της. 

Είχαν προηγηθεί δύο αποτυχημένες προσπάθειες για συμφωνία και κάποιες λεπτομέρειες δεν είχαν διευθετηθεί. Οι περισσότερες είχαν να κάνουν με οικονομικούς παράγοντες, τηλεοπτικά δικαιώματα και ηλικιακά όρια συμμετοχής στην επαγγελματική λίγκα. 

Τώρα, οι υπογραφές... έπεσαν και από τη νέα αγωνιστική χρονιά (2023-24) οι εμπλεκόμενοι θα έχουν εγγράφως τα νέα δεδομένα στην ανανεωμένη επταετούς διάρκειας συμφωνίας που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της πρώτης μέρας του Απριλίου. 

Κι ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας της σεζόν και οι θέσεις των play offs και τον play in μοιραία αρχίζουν να συμπληρώνονται, ο κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, ενημέρωσε πως τα χέρια δόθηκαν και μάλιστα παρουσιάστηκαν και οι αλλαγές, κάποιες εκ των οποίων θα επηρεάσουν την πορεία μίας λίγκας, που από πλευράς οργάνωσης και θεάματος εκπροσωπεί τον απόλυτο κυρίαρχο στον κόσμο του αθλητισμού. 

Κέβιν Ντουράντ: «Δε με ενδιαφέρει η υστεροφημία μου όπως με ένοιαζε στο παρελθόν»
NBA

12:40 - 31.03.2023

Κέβιν Ντουράντ: «Δε με ενδιαφέρει η υστεροφημία μου όπως με ένοιαζε στο παρελθόν»

Ώριμος όσο ποτέ δείχνει να είναι ο Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος έβαλε κάποια πράγματα στη θέση τους αναφορικά με τη συνολική πορεία του αλλά και την «κληρονομιά» που θα αφήσει στο μπάσκετ

Πέρα από την αναπροσαρμογή του salary cap, που αφορά κυρίως τους ιδιοκτήτες και τους αθλητές, οι απανταχού φαν από την ερχόμενη σεζόν θα παρακολουθήσουν, κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος, ένα παράλληλο τουρνουά. Σκεφτείτε κάτι σαν το... Κύπελλο, που έχουμε στην Ευρώπη. 

Οι οργανισμοί του «μαγικού πλανήτη» λοιπόν, θα έχουν έξτρα υποχρεώσεις από το 2023-24, αλλά και έξτρα κίνητρο. Διότι, αυτό τουρνουά που θα ολοκληρώνεται με μία τελική φάση στο φορμά του Final Four -και όπως φημολογείται αυτό θα λάβει χώρα στην πρώτη του έκδοση στο Λας Βέγκας της Νεβάδα- περιλαμβάνει και χρηματικό μπόνους. Οι παίκτες των κατακτητών αυτού του τουρνουά θα γίνονται πλουσιότεροι κατά μισό εκατομμύριο δολάρια το... κεφάλι. 

Επιπλέον, ένα ακόμα νέο δεδομένο είναι η δυνατότητα υπογραφής τρίτου two way συμβολαίου από κάθε ομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν άλλον έναν παίκτη στο ρόστερ τους μεταξύ ΝΒΑ και G-League. 

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι προέκυψε και η πλήρης έξοδος της κάνναβης από τη λίστα των ουσιών που αφορούν τα anti-drug tests. Εδώ και χρόνια δεν υπάρχουν ουσιαστικές κυρώσεις στους παίκτες που κάνουν χρήση (για οποιονδήποτε λόγο), ενώ τα anti-dopping control κατά τη διάρκεια της σεζόν δεν είναι αιφνιδιαστικά (όπως στην Ευρώπη) αλλά προγραμματισμένα μήνες πριν και οι παίκτες ενημερωμένοι πριν καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. 

Στις ΗΠΑ από το 2012 έως τον Ιούνιο του 2022 έχει αποποινικοποιηθεί η χρήση και η κατοχή κάνναβης στο σύνολο των Πολιτειών, στις περισσότερες μάλιστα επιτρέπεται για ιατρικούς λόγους, ενώ σε 11 εξ αυτών επιτρέπεται και για ψυχαγωγικούς λόγους. Υπάρχουν εκατοντάδες παίκτες που κάνουν χρήση, δεκάδες που υποστηρίζουν ανοικτά τη θέση τους υπέρ της χρήσης και κάποιοι, όπως ο Κέβιν Ντουράντ για παράδειγμα, που δραστηριοποιούνται και επιχειρηματικά στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο της παραγωγής, της επεξεργασίας και της πώλησης του πολυσυζητημένου φυτού.