Οι Νάγκετς με τη γνωστή συνταγή νίκησαν άνετα τους Χιτ στην πρεμιέρα των τελικών (vids)

Νίκολα Γιόκιτς

i

@ photo by Matthew Stockman / Getty Images / Ideal Images

Οι Νάγκετς με τη γνωστή συνταγή νίκησαν άνετα τους Χιτ στην πρεμιέρα των τελικών (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 06:20 - 02.06.2023 / Ανανεώθηκε: 06:43 - 02.06.2023

Ο Νίκολα Γιόκιτς έκανε triple double, ο Τζαμάλ Μάρεϊ είχε 26 πόντους και οι πράξεις τους στο παρκέ οδήγησαν τους Ντένβερ Νάγκετς στη νίκη με 104-93 επί των Μαϊάμι Χιτ, στον πρώτο τελικό του NBA.

Οι Ντένβερ Νάγκετς περίμεναν 47 ολόκληρα χρόνια για να λάβουν μέρος σε τελικούς και τώρα που τα κατάφεραν ξεκίνησαν με ενθουσιασμό και… ποιότητα. 

Δεν διαμόρφωσαν ούτε στο ελάχιστο το αγωνιστικό τους πλάνο. Η μπάλα πήγε εκεί που αναμενόταν και οι προσπάθειες πάρθηκαν από τους συνήθης υπόπτους. Ο Νίκολα Γιόκιτς έκανε -ως είθισται- το triple double του καταγράφοντας 27 πόντους, 10 ριμπάουντ και τις περισσότερες ασίστ που έκανε ποτέ σέντερ στην ιστορία των τελικών. Δηλαδή, 14 στον αριθμό. Την ίδια ώρα που ο Τζαμάλ Μάρεϊ έβαζε 26 πόντους συνθέτοντας τη δυναμική μέχρι να φθάσουν στη νίκη με 104-93 επί των Μαϊάμι Χιτ. 

Απομένουν λίγες μέρες πριν ο… Νίκολα γίνει ο πέμπτος Σέρβος πρωταθλητής του ΝΒΑ (vid)
NBA

22:02 - 01.06.2023

Απομένουν λίγες μέρες πριν ο… Νίκολα γίνει ο πέμπτος Σέρβος πρωταθλητής του ΝΒΑ (vid)

Στα σώματα των Σέρβων κυλάει ομάδα αίματος «μπάσκετ ρέζους θετικό», αλλά στις ΗΠΑ μόνο τέσσερις από εκείνα τα μέρη έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα: Στογιάκοβιτς, Μίλισιτς, Μπιέλιτσα, Κούζμιτς και φέτος θα έχουμε τον πέμπτο, όπως και δήποτε! Ο Νίκολα Γιόκιτς των Νάγκετς ή ο Νίκολα Γιόβιτς των Χιτ θα πάρουν το δαχτυλίδι.

Δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου και σίγουρα δεν απειλήθηκαν ούτε στιγμή. Μόνο στην τελευταία περίοδο ανταποκρίθηκαν οι Φλόγες, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Το τέταρτο δωδεκάλεπτο ξεκίνησε με τους Νάγκετς να προηγούνται με 21 πόντους διαφορά και προστάτευσαν τους εαυτούς τους και έκαναν το 1-0

Πλέον χρειάζονται άλλες τρεις νίκες για να κατακτήσουν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους και το δεύτερο παιχνίδι θα γίνει (και πάλι) στο Ντένβερ τα ξημερώματα της Δευτέρας (5/6, 03.00). 

Εκεί που οι Χιτ θα προσπαθήσουν να αντιδράσουν, αλλά για να τα καταφέρουν ο Τζίμι Μπάτλερ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρουσιάσει το ίδιο πρόσωπο με το Game 1. Αυτό του… παρατηρητή. Με τους 13 πόντους του δεν ήταν δυνατόν να προβληματίσει τους γηπεδούχους. 

Ουσιαστικά από το Μαϊάμι μόνο ο Μπαμ Αντεμπάγιο (26 πόντοι, 13 ριμπάουντ) και ο Γκέιμπ Βίνσεντ (19 πόντοι με 5/10 τρίποντα) κράτησαν ψηλά τη… σημαία. Σουτάροντας με πολύ άσχημα ποσοστά (40,5%) και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα 0/9 τρίποντα του Μαξ Στρους (Κέιλεμπ Μάρτιν και Ντάνκαν Ρόμπινστον είχαν μαζί 2/13 σουτ) δεν μπόρεσαν να αντισταθούν. 

Παράλληλα οι Νάγκετς πέραν τον Γιόκιτς-Μάρεϊ, βρήκαν πόντους και προσφορά από τους Άαρον Γκόρντον (16) και Μάικλ Πόρτερ Τζούνιορ (14) κι αν συνεχίσουν με την ίδια παραγωγή οι μηχανισμοί τους δεν θα αργήσουν να πάρουν τον έλεγχο και να προβάρουν το δαχτυλίδι τους.

Η σειρά όμως έχει παρόν, έχει και μέλλον...