Το ΝΒΑ ανακοινώνει τους φιναλίστ των βραβείων: Ο Γιόκιτς αγγίζει το τρίτο αγαλματάκι, o Ουεμπανιαμά κάτι θα κερδίσει κάτι θα χάσει (vids)
i

© photo by Matthew Stockman / Getty Images / Ideal Images

Το ΝΒΑ ανακοινώνει τους φιναλίστ των βραβείων: Ο Γιόκιτς αγγίζει το τρίτο αγαλματάκι, o Ουεμπανιαμά κάτι θα κερδίσει κάτι θα χάσει (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 16:09 - 19.04.2024 / Ανανεώθηκε: 16:10 - 19.04.2024

Πριν από το ματς πρώτο ματς των Μπακς με τους Πέισερς το ΝΒΑ ενημέρωσε πως θα δώσει την πληροφορία στον κόσμο για το ποιοι είναι οι φιναλίστ των ατομικών βραβείων της σεζόν 2023-24. Ο MVP έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό, ο rookie της χρονιάς είναι δεδομένος, όπως και ο καλύτερος προπονητής. Υπάρχουν όμως και κάποιες διεκδικήσεις που ακόμα «παίζονται»...

Πριν το πρώτο ματς των Μιλγουόκι Μπακς στα Playoffs κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, που είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή το απόγευμα, ώρα Ουισκόνσιν και ξημερώματα Δευτέρας (22/4) στην Ελλάδα, το ΝΒΑ ανακοίνωσε πως τότε θα παρουσιάσει τους φιναλίστ όλων των ατομικών βραβείων για την κανονική διάρκεια της σεζόν του 2023-24.

Βέβαια στην πραγματικότητα, δεν έχουν απομείνει μεγάλα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις. Ο Νίκολα Γιόκιτς των Ντένβερ Νάγκετς οδηγεί την κούρσα για την διάκριση του Πολυτιμότερου Παίκτη κι αν την κατακτήσει έναντι του Σάι Τζίλτζεους-Αλεξάντερ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, θα είναι το τρίτο βραβείο MVP της καριέρας του και το τρίτο στα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Διότι, πέρσι ο Τζοέλ Εμπίντ των Φιλαδέλφεια Σίξερς του «έσπασε» το σερί, αλλά φέτος ο Καμερουνέζος σέντερ δεν είχε τη δυνατότητα να επαναλάβει την προσωπική του επιτυχία. Αν είχε παραμείνει υγιείς και έπαιζε τα 65 ματς που απαιτούνται βάσει κανονισμών, τότε ο Joker θα είχε πρόβλημα. Τώρα, δεν έχει ιδιαίτερο, καθώς ο Καναδός γκαρντ των Θάντερ μάλλον θα πάρει την τιμητική δεύτερη θέση στην ψηφοφορία και το γεγονός ότι πιθανότατα θα τερματίσει πίσω από τον Σέρβο, αλλά μπροστά από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο των Μιλγουόκι Μπακς και τον Λούκα Ντόντσιτς των Ντάλας Μάβερικς, πρόκειται για μεγάλη επιτυχία.

Κι αν για τον Νίκολα Γιόκιτς υπάρχει κάποια έστω ελάχιστη αμφιβολία (λόγω το τρομερού Τζίλτζεους-Αλεξάντερ), για ένα πράγμα είναι σίγουροι ακόμα και οι αναποφάσιστοι: Πως ο Βικτόρ Ουεμπανιαμά θα είναι ο rookie της σεζόν. Από την πρώτη του εμφάνιση μέχρι και την τελευταία (μιας και οι Σπερς έχουν αποκλειστεί) ο 20χρονος Γάλλος έκανε... πάταγο και σε αυτόν θα πάει το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου.

Όχι όμως και αυτό του καλύτερου αμυντικού. Ο Oυεμπανιαμά σε ατομικά στατιστικά έχει τρομερές επιδόσεις και στα... μετόπισθεν. Είναι τρομερός μπλοκέρ (3,6 τάπες μέσο όρο) εκμεταλλεύεται τα τεράστια άκρα του και το... άπειρο ύψος του (225 εκατοστά), αλλά το Σαν Αντόνιο σε ομαδικό επίπεδο αποτελεί την χειρότερη αμυντική ομάδα. Και δεν είναι δυνατόν να επιλέξουν έναν παίκτη από ένα σύνολο με τέτοια αρνητική αποτελεσματικότητα.

Αντίθετα, ο Ρούντι Γκομπέρ είναι ένας σπουδαίος αμυντικός και οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς σε αυτόν τον τομέα είναι από τις πιο αποδοτικούς, άρα το πιθανότερο είναι να βραβευθεί για τέταρτη φορά στην καριέρα του ως ο κορυφαίος αμυντικός της χρονιάς.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει το βραβείο του καλύτερου έκτου παίκτη, που φαίνεται πως τον πρώτο λόγο έχει ο Μαλίκ Μονκ των Σακραμέντο Κινγκς, παρά το γεγονός ότι είναι τραυματίας. Βέβαια υπάρχει έντονος ανταγωνισμός στην συγκεκριμένη κατηγορία. Ο Ναζ Ρέιντ των Μινεσότα Τίμπεργουλβς έκανε σπουδαία σεζόν, ο Νόρμαν Πάουελ των Λος Άντζελες Κλίπερς έχει... τύχη, ενώ υπάρχει στο κόλπο και ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς των Ατλάντα Χοκς.

Μεγάλη κόντρα γίνεται και στο πεδίο του πιο βελτιωμένου παίκτη. Εκεί ο Σκότι Μπαρνς των Τορόντο Ράπτορς βρίσκεται στις πρώτες επιλογές, αλλά «αμφισβητείται» από τον Κόμπι Ουάιτ των Σικάγο Μπουλς, που αν υπήρχε βραβείο για την «ευχάριστη έκπληξη» τότε θα το είχε πάρει ήδη.

Κάιρι Ίρβινγκ: «Προφανώς δεν ταιριάζω σε αυτή την ομάδα...» (vid)
NBA

08:39 - 19.04.2024

Κάιρι Ίρβινγκ: «Προφανώς δεν ταιριάζω σε αυτή την ομάδα...» (vid)

Η δωδεκάδα των ΗΠΑ που θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ήρθε σαν... τελεσίγραφο και για τον Κάιρι Ίρβινγκ η διαδικασία αυτή δεν είναι σωστή. «Θυμάμαι τότε που προπονούμασταν όλοι μαζί και παλεύαμε για μία θέση στο τελικό ρόστερ», είπε και παραδέχθηκε πως «μου λείπει αυτή η εποχή»

Στο νεοσύστατο βραβείο για τον Clutch Player, δηλαδή αυτόν που ευστοχεί και πρωταγωνιστεί στα κρίσιμα, ο Στέφεν Κάρι των Ουόριορς και ο συμπαίκτης του Ουάιτ στους Μπουλς, ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, είναι οι πιθανότεροι διεκδικητές. Μαζί τους και ο Ντέιμιαν Λίλαρντ των Μιλγουόκι Μπακς.

Τέλος, όσον αφορά στον κόουτς της χρονιάς, θα ήταν αδικία να μην το πάρει ο Μαρκ Νταϊγκνόλτ, που οδήγησε τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ στην κορυφή της Δύσης. Και ο παίκτης του, Τσετ Χόλμπγκρεν θα χάσει από τον Βικτόρ Ουεμπανιαμά τον τίτλο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου, ο ηγέτης του συνόλου του, Σάι Τζίλτζεους-Αλεξάντερ, πιθανότατα θα χάσει από τον Γιόκιτς το αγαλματάκι του MVP, αλλά ο κόουτς τον Θάντερ θα πάρει μαζί του στην Οκλαχόμα μία διάκριση.