Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Ίγκνας Μπραζντέικις: Η πραγματική του θέση, το ποσοστό στο τρίποντο και η επιρροή από το ΜΜΑ

Ίγκνας Μπραζντέικις

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Ίγκνας Μπραζντέικις: Η πραγματική του θέση, το ποσοστό στο τρίποντο και η επιρροή από το ΜΜΑ

Χρήστος Τσάλτας 10:05 - 24.09.2023 / Ανανεώθηκε: 10:31 - 24.09.2023

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να κάνει δικό του τον Ίγκνας Μπραζντέικις, ενισχύοντας το ρόστερ του σημαντικά και το Sportal καταγράφει το προφίλ του Λιθουανού άσου με την αμερικανική επιρροή.

Η αναζήτηη έλαβε τέλος στον Ολυμπιακό. Έπειτα από ενδελεχές ψάξιμο ο γκαρντ που αναζητούσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας για την ενίσχυση του ρόστερ βρέθηκε στο πρόσωπο ενός παίκτη με εμπειρία στην Euroleague, αλλά και «γεμάτες» σεζόν στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Ίγκνας Μπραζντέικις αφήνει τα πράσινα της Ζαλγκίρις, έπειτα από μία σεζόν στο Κάουνας, για να φορέσει τα ερυθρόλευκα του Ολυμπιακού, μπαίνοντας στη... μηχανή των νταμπλούχων Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, για να γίνει το κομμάτι που έλειπε ώστε να συμπληρωθεί το παζλ της νέας σεζόν. Ο Έλληνας κόουτς άλλωστε επέμεινε στην περίπτωση του 24χρονου άσου από το Κάουνας, έχοντας πειστεί για τις ικανότητές του τόσο από την εικόνα του την περασμένη σεζόν, όσο με όσα έδειξε στη Μανίλα, στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIBA.

Η Λιθουανία τερμάτισε στην έκτη θέση της τελικής κατάταξης, με τον «Iggy» να μετράει 11 πόντους, 3,5 ριμπάουντ και 2,5 ασίστ κατά μέσο όρο, όντας ο τρίτος σκόρερ της ομάδας του Κάζις Μακσβίτις στο τουρνουά. Το καλύτερο παιχνίδι του μάλιστα ήταν αυτό κόντρα στην Εθνική, όπου το κοντέρ έγραψε 18 πόντους με 7/7 σουτ και 3 ριμπάουντ. Απέναντι σε παίκτες που σε λίγο καιρό θα μοιράζεται μαζί τους το παρκέ, όπως ο Τόμας Ουόκαπ, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ο Μιχάλης Λούντζης και ο Κώστας Παπανικολάου.

Πρόκειται για παίκτη που έχει το μέγεθος να ανταποκριθεί εξίσου καλά στις θέσεις 2 και 3, ενώ το μακρινό του στου είναι ένα από τα πολύ δυνατά σημεία του. Χαρακτηριστικό πως στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Μανίλα μέτρησε 52% έξω από τη γραμμή των 6,75μ (13/25 στο σύνολο), ανεβάζοντας κατά πολύ το ποσοστό του συγκριτικά με την σεζόν 2022-23, όταν και μέτρησε 31,3% στην Euroleague με την Ζαλγκίρις σε 35 παιχνίδια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπη.

Ίγκνας Μπραζντέικις @FIBA

Για τον Μπραζντέικις η ζωή δεν ήταν... ρόδινη τα πρώτα χρόνια. Κι αυτό γιατί αν και γεννήθηκε στο Κάουνας δεν έμεινε για πολύ στη χώρα του καθώς βίωσε τη μετανάστευση από πολύ μικρός. Σε ηλικία 5 ετών αποχώρησε από το Κάουνας για να μετακομίσει αρχικά στο Σικάγο και στη συνέχεια στο Ουίνιπεγκ και το Ετομπικόκ του Καναδά, όπου στα έξι του χρόνια ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ.

Μέχρι να πιάσει μπάλα στα χέρια του όμως ο Μπραζντέικις είχε επιρροές από πολεμικές τέχνες. Ο πατέρας του, Σιγκίτας Μπραζντέικις, ήταν μια από τις πιο σημαντικές μορφές των πολεμικών τεχνών στη Λιθουανία και ήταν διακεκριμένος αθλητής του ΜΜΑ για χρόνια. Από εκεί ήρθαν και τα πρώτα αθλητικά ερεθίσματα του Λιθουανού άσου, ο οποίος δυνάμωνε το σώμα και το πνεύμα του στο μέγιστο βαθμό.

Μπραζντέικις

Από νωρίς στη ζωή του ο Μπραζντέικις έδειξε το μαχητικό του πνεύμα. «Βασικά, αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να σταθώ όρθιος και ήθελα να μάθω να παλεύω. Και το έκανα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Το μαχητικό πνεύμα ήταν αυτό που τον χαρακτήριζε σε όλη τη διάρκεια της πορείας του, τόσο από το Κολέγιο, όπου φοίτησε στο Μίσιγκαν, ως και το σήμερα που είναι ένας επαγγελματίας παίκτης και ένας από τους καλύτερους εκφραστές της λιθουανικής σχολής μπάσκετ.

«Κάθε φορά που παίζω θέλω να είμαι ο καλύτερος. Αυτή είναι η νοοτροπία μου. Όποτε βγαίνω στο παρκέ νιώθω ότι είμαι ο καλύτερος παίκτης. Αυτή είναι η νοοτροπία μου, γι αυτο παίζω και βρίσκομαι εδώ», είχε πει στο παρελθόν, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το παιχνίδι με τα χρόνια. Αλλωστε ο ίδιος δεν μπήκε στο μπάσκετ με σκοπό να κάνει το χόμπι του επάγγελμα, αλλά για να κάνει τη διαφορά.

Οι αμερικάνικες επιρροές ήταν μεγάλες και για τον ίδιο υπήρχε μόνο ένας στόχος, να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ. Μετά το Κολέγιο για τον ίδιο ήταν μονόδρομος ο «μαγικός κόσμος», προκειμένου να μετρήσει τις δυνάμεις του με τους κορυφαίους του κόσμου, δείχνοντας πως όσα πέρασε στην ζωή του δεν ήταν τυχαία.

Το όνειρό του έγινε πράξη, το 2019. Οι Σακραμέντο Κινγκς τον επέλεξαν στο νο.47 του NBA Draft, ωστόσο τον παραχώρησαν με ανταλλαγή στους Νιου Γιορκ Νικς. Η ομάδα από το «μεγάλο μήλο» του έδωσε την ευκαιρία να μετρήσει τις δυνάμεις του στο κορυφαίο επίπεδο. Έπειτα από μια τριετία σε Νικς, Σίξερς και Μάτζικ, ο Μπραζντέικις πήρε τη μεγάλη απόφαση να γυρίσει στα πάτρια εδάφη.

Η Ζαλγκίρις τον περίμενε με ανοιχτές αγκάλες και ο Iggy έδειξε πως δεν θεωρείαι τυχαία ένας από τους κορυφαίους παίκτες της γενιάς του στη χώρα. Έκανε τη διαφορά με τους «πράσινους», οδηγώντας τους στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στη χώρα. Και τώρα ετοιμάζεται για την επόμενη μεγάλη πρόκληση της καριέρας του. Σε διαφορετικό φόντο, ερυθρόλευκο, αλλά και σε σαφώς μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Για έναν άνθρωπο όμως που έχει μάθει στις δυσκολίες και στις μάχες, έξω από τις τέσσερις γραμμές του παρκέ, καμία πρόκληση εντός αυτού δεν μοιάζει ακατόρθωτη.