Δεν ήταν μόνο με την Μπασκόνια: Τα 6+1 «μπλακάουτ» του Ολυμπιακού (vids)

Γιώργος Μπαρτζώκας

i

Γιώργος Μπαρτζώκας/©Intime

Δεν ήταν μόνο με την Μπασκόνια: Τα 6+1 «μπλακάουτ» του Ολυμπιακού (vids)

Ο Ολυμπιακός πληγώθηκε από το κάκιστο δεύτερο δεκάλεπτό του απέναντι στην Μπασκόνια, το οποίο όμως δεν ήταν το πρώτο «μπλακάουτ» της σεζόν. Το Sportal θυμάται τις 6 προηγούμενες φορές που οι Πειραιώτες «κόλλησαν» τη φετινή σεζόν.

 Ο Ολυμπιακός γνώρισε την τέταρτη ήττα του στη φετινή σεζόν της EuroLeague και δεύτερη εντός έδρας το βράδυ της Πέμπτης (9/11) από την Μπασκόνια. Οι «ερυθρόλευκοι» μολονότι προηγούνταν στο τέλος της πρώτης περιόδου με δέκα πόντους (26-16) έπαθαν ένα ακόμη μπλακάουτ στη δεύτερη περίοδο. Οι Βάσκοι με τον Σεντεκέρσκις (8 πόντοι) και τον Μονέκε (5 πόντοι) κατά κύριο λόγο και χτυπώντας από την περιφέρεια, «πλήγωσαν» τους Πειραιώτες και έφθασαν στο +13 στο 19'. Μάλιστα η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς εκτόξευσε τη διαφορά 46 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του πρώτου μέρους (32-50). 

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο δεύτερο μέρος δυνατά, μείωσε τη διαφορά και η τρίτη περίοδος τον βρήκε πίσω στο σκορ με επτά πόντους διαφορά (60-67). Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πίεσε ακόμη περισσότερο στην τέταρτη περίοδο, πήρε ψυχολογία και κατάφερε να πάρει ισχνό προβάδισμα 10 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της αναμέτρησης χάρη στις δύο εύστοχες βολές του Γιαννούλη Λαρεντζάκη (74-73), αλλά Κόντι Μίλερ - ΜακΙντάιρ «σκότωσε» τους γηπεδούχους 0.7" πριν το τελευταίο σφύριγμα και διαμόρφωσε το τελικό 74-75. 

Δεν είναι η πρώτη φορά την τρέχουσα σεζόν που ο Ολυμπιακός... αδειάζει σε κάποιο δεκάλεπτο. Αντίθετα, με εξαίρεση την άνετη νίκη κόντρα στην Εφές (75-57) στο Φάληρο για την πέμπτη αγωνιστική της EuroLeague σε όλα τα υπόλοιπα μας υπάρχει μία περίοδος που βραχυκυκλώνει. 

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 78-88 

Στις 6 Οκτωβρίου ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ στην πρεμιέρα της EuroLeague. Λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του Super Cup στη Ρόδο, οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν να ντουμπλάρουν τις νίκες τους μέσα σε λίγες μέρες κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο και το κατάφεραν. 

Το τέλος της πρώτης περιόδου βρήκε τους φιλοξενούμενους να έχουν ένα ισχνό προβάδισμα (22-23). Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε και με πρωταγωνιστή τον Κώστα Σλούκα πήγε στα αποδυτήρια στο +7 (43-36). Οι «πράσινοι» πέτυχαν 21 πόντους κι οι «ερυθρόλευκοι» 13. Το σκορ στο φινάλε της τρίτης περιόδου έγινε 59-52, στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός μπήκε με σερί 11 αναπάντητων πόντων για να προσπεράσει με 59-63 στο 34'. Το άστοχο τρίποντο του Κώστα Σλούκα στην εκπνοή του χρόνου έστειλε το ματς στην παράταση (74-74). Στον έξτρα χρόνο έπαθε μπλακάουτ ο Παναθηναϊκός κι οι «ερυθρόλευκοι» πήραν το «διπλό» (78-88). 

Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα 68-77 

Για τη δεύτερη αγωνιστική της EuroLeague ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την Μπαρτσελόνα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν είχε στη διάθεσή του τους Νάιτζελ Oυίλιαμς-Γκος, Σακίλ ΜακΚίσικ και Λουκ Σίκμα. Παρά τις απουσίες οι Πειραιώτες θα μπορούσαν να πάρουν την νίκη αλλά τα... θαλάσσωσαν λίγος πριν το τέλος της αναμέτρησης. Οι δύο ομάδες ήταν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα κοντά στη σκορ με τη Μπαρτσελόνα να έχει το προβάδισμα. Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός πήρε το προβάδισμα και στο 34' προηγούνταν με 7 πόντους (66-59). Έκτοτε οι γηπεδούχοι ξέμειναν από βενζίνη και οι Καταλανοί με ένα σερί 14-0 χάρη στους Λαπροβίτολα και Σατοράνσκι υποχρέωσαν τους Πειραιώτες στην πρώτη τους ήττα (68-77). 

Αρμάνι Μιλάνο - Ολυμπιακός 65-53 

Ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στο Μιλάνο χωρίς τους Νάιτζελ Oυίλιαμς-Γκος και Σακίλ ΜακΚίσικ για την αναμέτρηση με την Αρμάνι στην τρίτη «στροφή» της διοργάνωσης. 19-17 ήταν το σκορ της πρώτης περιόδου και με το σκορ στο 31-32 πήγαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια. Στο δεύτερο ημίχρονο δεν έβγαινε τίποτα στους Πειραιώτες, το ροτέισον μίκρυνε μετά και τη δεύτερη τεχνική ποινή του Κάνααν, σημείωσαν μόλις 21 πόντους και ηττήθηκαν από τον Νίκολα Μίροτιτς (20 πόντους σε 29') και την παρέα του. Όχι μία αλλά δύο άσχημες περιόδους είχαν οι «ερυθρόλευκοι» στο «Mediolanum Forum». 

Ολυμπιακός - Παρτίζαν 98-94 

Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ματς της πρώτης «διαβολοβδομάδας» στη διοργάνωση αντιμετώπισε την Παρτίζαν και λίγο έλειψε να βγάλει μόνος του... τα μάτια του. Οι «ερυθρόλευκοι» προέρχονταν από δύο σερί ήττες και έψαχναν την πρώτη τους εντός έδρας νίκη. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν μπροστά στο σκορ στο τέλος του πρώτου μέρους (49-43) αλλά στο τρίτο δεκάλεπτο.. δεν εμφανίστηκε στο παρκέ με αποτέλεσμα οι Σέρβοι να προηγούνται 1:52 πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου με 14 πόντους (53-67). 

Στην τέταρτη περίοδο ο καλός Ολυμπιακός έκανε και πάλι την εμφάνισή του, έκανε την ανατροπή και έφθασε μία ανάσα από την νίκη στην κανονική διάρκεια του αγώνα αλλά ο Νάναλι με buzzer beater τρίποντο έστειλε το ματς στην παράταση (85-85). Δεύτερη παράταση για τους «ερυθρόλευκους» σε τέσσερα ματς και μία ακόμα νίκη. Με κορυφαίο τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη στην επίθεση αλλά και την εξαιρετική άμυνα ο Ολυμπιακός επικράτησε της Παρτίζαν με 98-94. 

Φενέρμπαχτε - Ολυμπιακός 79-77 

Με άδεια τα χέρια επέστρεψε ο Ολυμπιακός από την αγαπημένη του Κωνσταντινούπολη. Οι «ερυθρόλευκοι» έπεσαν με το κεφάλι ψηλά απέναντι στη Φενέρμπαχτσε (79-77) του καταπληκτικού Γιώργου Παπαγιάννη, ο οποίος ήταν ο MVP της αναμέτρησης για την έκτη αγωνιστική της EuroLeague. Το ξεκίνημα της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν εφιαλτικό και το σκορ στο 3' ήταν 11-1 με τον Πιερ να έχει 3/3 τρίποντα. 

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη προηγούνταν στο τέλος του πρώτου μέρους με 13 πόντους (46-33). Ο Ολυμπιακός στο τρίτο δεκάλεπτο θύμισε την ομάδα που θαύμαζαν όλοι πέρυσι και στο 25' το σκορ ήταν 48-46. Το 58-57 στο τέλος της τρίτης περιόδου άφηνε το ματς ορθάνοιχτο.

Με 2:21 να απομένουν ο Γκος έφερε το ματς στα ίσα (74-74). Ο Παπαγιάννης με πέντε σερί πόντους έκανε το 79-74 κι ο Πίτερς μείωσε σε 79-77 53 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Αυτό ήταν και το τελικό σκορ, καθώς το floater του Γκος δεν βρήκε στόχο. Η ΚΑΕ Ολυμπιακός διαμαρτύρεται όμως για φάουλ σε αυτή την τελευταία φάση του αγώνα, εκδίδοντας και σχετική ανακοίνωση.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 54-66

Τα black out του Ολυμπιακού δεν έχουν περιοριστεί μόνο στη EuroLeague, καθώς πριν από περίπου δέκα μέρες... κατέβασε τον διακόπτη και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο της τέταρτης αγωνιστικής της Stoximan Basket League. Σε ένα κακό ματς από άποψη θεάματος και με χαμηλό σκορ (54-66) ο Παναθηναϊκός έφυγε με το «διπλό» από το ΣΕΦ στην επιστροφή του Κώστα Σλούκα με τον Ντίνο Μήτογλου να πραγματοποιεί μυθική εμφάνιση. 

Ο φόργουορντ των «πράσινων» έπαιξε 32 λεπτά και τελείωσε με 20 πόντους (6/11διπ., 2/6τριπ., 2/2βολ.) 10 ριμπάουντ, μία ασίστ, ένα λάθος και 4 κοψίματα! Στο δεύτερο μέρος ο Ολυμπιακός «προδόθηκε» από τις δυνάμεις του, ήταν άστοχος (4/16 βολές) και σημείωσε μόλις 23 πόντους σε 20 αγωνιστικά λεπτά.