Ανασύνταξη εδώ και τώρα!

Μουστάφα Φαλ

i

© Photo by Panagiotis Moschandreou/Euroleague Basketball via Getty Images

Ανασύνταξη εδώ και τώρα!

Ο Ολυμπιακός πάλεψε με νύχια και με δόντια, όμως στο τέλος δεν μπόρεσε να κάνει το κάτι παραπάνω, καθώς η δεύτερη περίοδος τον «σκότωσε». Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε απέναντι στην Μπασκόνια και έφυγε από το ΣΕΦ με σκυμμένο το κεφάλι, γνωρίζοντας την ήττα με 74-75. Πολλά μπορούμε να πούμε για αυτό το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Μπασκόνια. ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ.

Οι Ερυθρόλευκοι θα μπορούσαν να έχουν ένα άνετο βράδυ. Μπήκαν με συγκέντρωση, έκαναν σπουδαία δουλειά στην άμυνα στα πρώτα λεπτά και έδειξαν την ποιότητά τους, φτάνοντας ακόμα και στο +11. Κάπου στο 9’ όμως… απλά σταμάτησαν.

Ο Μονέκε έκανε ανεπανόρθωτη ζημιά, έχοντας σερί πόντους και σερί κερδισμένες κατοχές στην άμυνα, τα τρίποντα της Μπασκόνια άρχισαν να μπαίνουν και κάπου εκεί όλα έγιναν δύσκολα και ζόρικα. Συνολικά οι Βάσκοι με το 9-30, που εάν δεν είχε μπει και το τρίποντο του Παπανικολάου στο 19’ θα ήταν 6-30, έδειξαν να ελέγχουν το παιχνίδι, φτάνοντας ακόμα και στο +18. Κάπου εκεί όμως μίλησε η ποιότητα του Ολυμπιακού και η καρδιά των παικτών του.

Ο Κάνααν κουβάλησε την ομάδα στις πλάτες του, ο Φαλ έκανε τα ΠΑΝΤΑ στο παρκέ, ο Πίτερς έβαλε μεγάλα σουτ, η άμυνα ήταν γρανιτένια και κάπως έτσι οι Ερυθρόλευκοι, όχι μόνο επέστρεψαν, αλλά πέρασαν και μπροστά! Μάλιστα, εάν δεν υπήρχαν και τόσες κακές επιθέσεις από το 33’ περίπου και μετά, θα μπορούσαν να πάρουν και σεβαστό προβάδισμα. Κάπου εκεί όμως η ποιότητα του Κόντι Μίλερ – ΜακΙντάιρ μπήκε στην εξίσωση και ο Αμερικανός, μόλις με το δεύτερο καλάθι του στο ματς, έδωσε τη νίκη στην ομάδα από τη Βιτόρια.

© Intime

Τώρα, αναφορικά με την τελευταία φάση, αυτή στην οποία ο Ολυμπιακός ζητάει τεχνική ποινή στον Κότσαρ, μπορούμε να πούμε επίσης πολλά. Ο κανονισμός λέει πως εάν ένας παίκτης πατήσει γραμμή, η τεχνική ποινή από το 38’ και μετά δίνεται χωρίς προειδοποίηση. Οι διαιτητές όμως ισχυρίζονται πως αφού δεν είχε δοθεί η μπάλα, δεν μπορούν να δώσουν τεχνική ποινή. Όπως και να έχει, ο Ολυμπιακός δεν έπρεπε να φτάσει εκεί.

Μπορούσε να έχει καθαρίσει από πριν το παιχνίδι. Μπορούσε και για να είμαστε ειλικρινείς, έπρεπε να το έχει καθαρίσει. Είναι πολύ καλύτερος από τη Μπασκόνια. Δεν το έδειξε όμως στο γήπεδο.

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός είναι στο 3-4, έχει 2 ήττες στο ΣΕΦ ήδη και χάνει έδαφος ενόψει της συνέχειας. Εδώ είναι και η στιγμή που απαιτείται αντίδραση. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέρει τι πρέπει να κάνει, όμως για να το κάνει, χρειάζεται και όλη του την ομάδα.

Κι εδώ πάμε στο θέμα της ατυχίας για τον Ολυμπιακό.

Ο Σίκμα εκτός (επιστρέφει την Δευτέρα, καλώς εχόντων των πραγμάτων), ο ΜακΚίσικ εκτός (θέλει 2-3 εβδομάδες ακόμα) και ο Μιλουτίνοφ λαβωμένος. Ο Σέρβος, ο οποίος ήταν και ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού μέχρι στιγμής, έσπασε το δάχτυλο του ποδιού του. Απέναντι στην Μπασκόνια έπαιξε μόλις 3’, όμως θέλει να συνεχίσει να αγωνίζεται και στην συνέχεια. Θα παίζει με ενέσεις και υπομένοντας τον πόνο, γιατί καταλαβαίνει πως ο Ολυμπιακός τον χρειάζεται. Απέναντι στον Προμηθέα βέβαια αναμένεται να ξεκουραστεί, όμως ο πόνος του και μόνο θα κρίνει το εάν θα μπορέσει να παίξει με Μακάμπι (14/11) και Ερυθρό Αστέρα (16/11).

Από την αρχή της σεζόν τα προβλήματα στον Ολυμπιακό παραμένουν. Δεν έχει καταφέρει να παίξει χωρίς απουσία σε κανέναν αγώνα. Μάλλον, για ποιον αγώνα μιλάμε; Ούτε προπόνηση δεν έχει γίνει χωρίς απουσία! Πώς να στρώσει έτσι μια ομάδα;

Η αντίδραση λοιπόν είναι απαραίτητη. Μετά από ένα κακό ματς, ο Ολυμπιακός πρέπει να ανασυνταχθεί και να κάνει το κάτι παραπάνω. Το χρειάζεται για το μέγεθός του, τον κόσμο του, το πρεστίζ του. Δεν είναι ομάδα για 3-7. Παίζει όμως πολλές φορές σαν τέτοια και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Θα αλλάξει μέσα από μεταγραφή; Θα αλλάξει με τις επιστροφές των τραυματιών; Θα αλλάξει με αλλαγές στο ροτέισιον; Δεν έχει σημασία. Πρέπει να αλλάξει. Αυτά για την ώρα. Το Σάββατο θα έχουμε περισσότερα να πούμε, μετά το ματς με τον Προμηθέα…

ΥΓ. Κάνααν, Φαλ, Πίτερς ήταν συγκλονιστικοί. Ειδικά ο Γάλλος χρειαζόταν ένα τέτοιο ματς, έστω και αν χρειάστηκε να παίξει 37’. Είναι απαραίτητος για τον Ολυμπιακό.

Ο Άλεκ Πίτερς στο Sportal Euroleague Show: «Τα λάθη μας πλήγωσαν, κρίσιμη η διαβολοβδομάδα που έρχεται»
EUROLEAGUE

21:58 - 09.11.2023

Ο Άλεκ Πίτερς στο Sportal Euroleague Show: «Τα λάθη μας πλήγωσαν, κρίσιμη η διαβολοβδομάδα που έρχεται»

Ο Άλεκ Πίτερς τόνισε πως τα λάθη των τελευταίων λεπτών έκριναν την κατάσταση κόντρα στην Μπασκόνια, ενώ έδωσε το σύνθημα για την διαβολοβδομάδα που έρχεται και τα παιχνίδια με Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ερυθρό Αστέρα.

ΥΓ2. Η αγορά δεν είναι πλούσια αυτή τη στιγμή. Δεν είμαστε στο καλοκαίρι. Ο Ολυμπιακός λοιπόν θα πάρει παίκτη μόνο όταν βρει το κατάλληλο κομμάτι για το παζλ του. Ένα τέτοιο θα ήταν για παράδειγμα ο Πετρούσεφ.

ΥΓ3. Για ακόμα ένα παιχνίδι ο Ολυμπιακός έκανε τρομερή ανατροπή, όμως δεν μπόρεσε να την ολοκληρώσει. Τέτοια αποτελέσματα αδειάζουν και ψυχολογικά μια ομάδα. Να δούμε τι θα γίνει στην συνέχεια, όπως και το πώς θα μπορέσει ο Ολυμπιακός να σταματήσει να έχει κενά διαστήματα. Το έχει κάνει πολλές φορές και του έχει κοστίσει.

ΥΓ4. Για όσους χάσατε το Sportal Euroleague Show, μπορείτε να το δείτε. Πραγματικά αξίζει τον κόπο και είπαμε πολλά και ωραία πραγματάκια.