Δήλωση επιστροφής: Πώς η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έπεισε έναν παίκτη 679 αγώνων στο ΝΒΑ να αρνηθεί την Euroleague για εκείνη

Ουίλ Μπάρτον

i

@Photo by Anatoliy Cherkasov/NurPhoto via Getty Images

Δήλωση επιστροφής: Πώς η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έπεισε έναν παίκτη 679 αγώνων στο ΝΒΑ να αρνηθεί την Euroleague για εκείνη

Χρήστος Τσάλτας 16:13 - 31.01.2024 / Ανανεώθηκε: 16:14 - 31.01.2024

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πυροδότησε μια βόμβα μεγατόνων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, κάνοντας δικό της τον Ουίλ Μπάρτον και το Sportal αποκαλύπτει πως έγινε το deal. Οι επαφές με Ολυμπιακό που δεν καρποφόρησαν, το ενδιαφέρον από Euroleague και η επιθυμία του παίκτη για να μείνει ενεργός.

Την περασμένη Δευτέρα η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έδειξε πως παρά την απουσία της από την Euroleague τα τελευταία 2 χρόνια, περίπου, παραμένει ένα πολύ ισχυρό brand που έχει τον τρόπο να προσελκύει παίκτες πρώτης γραμμής και να φέρνει αθλητές από το ΝΒΑ. Οι Ρώσοι άλλωστε, κατά την περίοδο που μεσουρανούσαν στα ευρωπαϊκά γήπεδα είχαν κάνει ουκ ολίγες κινήσεις πολύ υψηλού επιπέδου.

Μία τέτοια έγινε και τώρα, με τον Ουίλ Μπάρτον να μετακομίζει στη Ρωσία, για να ενισχύσει την ομάδα του Εμίλ Ραϊκοβιτς ως το τέλος της σεζόν, με βασικό στόχο την κατάκτηση του τίτλου στην VTB League. Το επίπεδο του πρωταθλήματος άλλωστε παραμένει ιδιαιτέρως υψηλό, με την Ζενίτ του Τσάβι Πασκουάλ να έχει χτίσει ένα σύνολο ικανό για να φτάσει ως το τέλος του δρόμου, την ώρα που και οι Ούνικς Καζάν, Λοκομοτίβ Κουμπάν διεκδικούν τα σκήπτρα.

Από... κοντά και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που με την προσθήκη του Μπάρτον δυναμώνει σημαντικά. Οι Μοσχοβίτες έβαλαν στη μηχανή τους έναν παίκτη που μετράει 679 αγώνες στο ΝΒΑ, ενώ στα 11 χρόνια πορείας στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη σουτάρει με ποσοστό άνω του 35% από την περιφέρεια. Κάτι που τον καθιστά άκρως αξιόπιστο σκόρερ.

Για να έρθει ένας τέτοιος παίκτης στην Ευρώπη, χρειάζεται προσπάθεια από όποια ευρωπαϊκή ομάδα θελήσει να τον κάνει δικό της. Στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας το γνώριζαν και όταν το όνομά του έπεσε στο τραπέζι κινήθηκαν πολύ έντονα για την απόκτησή του. Το φλερτ μεταξύ της ρωσικής ομάδας και Μπάρτον ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και ο 33χρονος άσος ήταν free agent και δεν έδειχνε ομάδα του ΝΒΑ ενδιαφέρον προς το πρόσωπό του.

Το όνομά του μάλιστα προτάθηκε και σε άλλα κλαμπ της Ευρώπης, κυρίως σε ομάδες Euroleague. Μία από αυτές ήταν και ο Ολυμπιακός, με την περίπτωσή του να μην περνάει απαρατήρητη μεν, να γίνονται επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά στο τέλος να μην προχωράει, με τον Ολυμπιακό να κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση, παίρνοντας τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ εκείνη την περίοδο.

Στο μεσοδιάστημα, ο Μπάρτον που μέχρι και σήμερα βρίσκεται στο Μαϊάμι και δουλεύει ατομικά, περίμενε στο ακουστικό του για προτάσεις. Η πρόταση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας παρέμενε στο τραπέζι, την ίδια ώρα που και ομάδα από την Κίνα προσπάθησε να τον δελεάσει ρίχνοντας λεφτά στο τραπέζι. Κάθε πρόταση... πάγωσε όμως διότι οι εκπρόσωποι του παίκτη από τις ΗΠΑ ενημέρωσαν για ενδιαφέρον ομάδων του ΝΒΑ. Έτσι ο Μπάρτον έκανε στην άκρη τις προτάσεις που είχε, χωρίς όμως να απορρίψει οριστικά το ενδεχόμενο μετακίνησης σε ομάδα εκτός ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον δεν μετουσιώθηκε σε πρόταση και αυτό ουσιαστικά δρομολόγησε τις εξελίξεις ώστε ο Μπάρτον να πάρει απόφαση. Μάλιστα παρά το ενδιαφέρον από την Κίνα και την «χρυσή« πρόταση που είχε στα χέρια του, ο Μπάρτον είπε όχι, για να συνεχίσει την καριέρα του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στην VTB League άλλωστε βλέπει ένα πρωτάθλημα άκρως ανταγωνιστικό, ενώ όσα του είπαν τόσο παίκτες που έπαιξαν στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά και ο κόουτς Ράικοβιτς τον έπεισαν να αποδεχτεί την πρόταση της ρωσικής ομάδας.

Μάλιστα η κίνηση αυτή δεν έγινε με σκοπό να βρει άμεσα συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Έχοντας τόσο μεγάλη πορεία στη λίγκα, στο μυαλό του Μπάρτον είναι οι επόμενες προκλήσεις. Γεγονός που σημαίνει πως είναι έτοιμος ακόμα και για το επόμενο βήμα του στην Ευρώπη, θέλοντας να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο κορυφαίο επίπεδο της ηπείρου, στην Euroleague.

Η άφιξή του στη Μόσχα δρομολογείται για την ερχόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε ο 33χρονος σουτέρ βρίσκεται στο Μαϊάμι, όπου και προπονείται δύο φορές τη ημέρα ατομικά, προκειμένου να μείνει σε φόρμα. Άλλωστε τώρα έχει σαν στόχο να παρουσιαστεί πανέτοιμος για την πρόκληση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στέλνοντας το δικό του μήνυμα σε όλη την Ευρώπη.

Sportal Euroleague Show με Παναθηναϊκός - Αρμάνι και όλη τη δράση της Τετάρτης