Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός για 14η φορά στην ιστορία του σε σκηνικό χάους στο ΟΑΚΑ

Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός για 14η φορά στην ιστορία του σε σκηνικό χάους στο ΟΑΚΑ

Κυρίαρχος ο Ολυμπιακός στο γήπεδο, έφτασε να προηγείται με 28 πόντους 2'46'' πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου (35-63) και έπειτα από την οριστική διακοπή του αγώνα στο ΟΑΚΑ στέφθηκε πρωταθλητής για 14η φορά στην ιστορία του.

Ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος στο ΟΑΚΑ, σε ένα παιχνίδι που επισκιάστηκε από όσα διαδραματίστηκαν πέριξ του γηπέδου λίγο πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου και μετά την οριστική διακοπή της αναμέτρησης κατέκτησε το 14ο πρωτάθλημα της Ιστορίας του.

Οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν σε τρομερή βραδιά από την περιφέρεια και με εντυπωσιακή ευστοχία έξω από τα 6,75μ (11/17 τρίποντα) κυριάρχησαν στο παρκέ μέχρι και τη διακοπή του αγώνα και πανηγύρισαν τον δεύτερο σερί τίτλο τους και τρίτο φετινό επί ελληνικού εδάφους μετά το Σούπερ Καπ και το Κύπελλο Ελλάδας.

Ο Παναθηναϊκός έκανε πολύ κακό πρώτο ημίχρονο επιθετικά, καθώς πέρα από την απουσία του Ματέους Πονίτκα, ο Μάριους Γκριγκόνις ήταν εκτός τόπου και χρόνου σε επίθεση και άμυνα. Σε συνδυασμό με τη μεγάλη αστοχία του (κοντά στο 30% εντός παιδιάς) και την αντίστοιχη ευστοχία του Ολυμπιακού, μοιραία βρέθηκε να κυνηγά διαφορά μεγαλύτερη των 20 πόντων από το πρώτο ημίχρονο και μοιραία έμεινε για πρώτη φορά μετά από 27 σερί σεζόν χωρίς κανέναν τίτλο!

Η εξέλιξη του αγώνα

Ο Χρήστος Σερέλης επέλεξε να ξεκινήσει με τον Μαντζούκα στο «3» και τον Ουίλιαμς στο «4» για να καλύψει το κενό του Πονίτκα, ενώ ο Γιώργος Μπαρτζώκας, έριξε το σχήμα με τους Πίτερς και Βεζένκοφ στο παρκέ για να αντικαταστήσει τον Παπανικολάου. Μετά το αρχικό 7-7, ο Τόμας Ουόκαπ άνελαβε για μια ακόμα φορά δράση και ήταν αυτός που έβαλε τον Ολυμπιακό από πολύ νωρίς σε θέση οδηγού. Ο Αμερικανός γκαρντ εκμεταλλεύτηκε για μια ακόμα φορά την επιλογή του Τριφυλλιού να παίξει άμυνα πίσω από το σκριν για να εμποδίσει τη δημιουργία του και με 10 πόντους με 2/2 τρίποντα ήταν αυτός που έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο για το +9 (15-24) της πρώτης περιόδου.

Με τρομερή ευστοχία από την περιφέρεια (6/8 τρίποντα στο 12'), οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν μέχρι και το +15 (17-32). Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε με τη μαχητικότητα των Αγραβάνη και Παναγιώτη Καλαϊτζάκη να ξαναμπεί στο ματς (21-32), αλλά ο Γκριγκόνις ήταν σε τραγική βραδιά στο πρώτο ημίχρονο, σε άμυνα κι επίθεση και ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο +18 με ένα επιθετικό ξέσπασμα του ΜακΚίσικ (24-42).

Η είσοδος του Νίκου Παππά και το καλάθι που πέτυχε αμέσως, πήγε να δώσει λίγη ενέργεια σε παρκέ και εξέδρα, αλλά η απελπιστική αστοχία των «πράσινων» (3/14 τρίποντα και 11/34 εντός παιδιάς), σε συνδυασμό με την τρομερή ευστοχία του Ολυμπιακού (8/12 τρίποντα), έφερε τους «ερυθρόλευκους» στο +22 (26-48), στο τέλος του ημιχρόνου.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου οι Πειραιώτες άρχισαν να χτίζουν ακόμα μεγαλύτερες διαφορές και με ένα ακόμα τρίποντο του Πίτερς με... ταμπλό βρέθηκαν στο +31 (31-63). Με τους παίκτες του Παναθηναϊκού να δείχνουν αδύναμοι να συνέλθουν και να μαζέψουν το σκορ, 2:46 πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου οι οπαδοί του Παναθηναϊκού άρχισαν να εκτοξεύουν καπνογόνα και αντικείμενα προς τον πάγκο του Ολυμπιακού, που σταματούσαν στο δίχτυ ασφαλείας που υπήρχε. Οι διαιτητές διέκοψαν το παιχνίδι και οδήγησαν την ομάδα των «ερυθρόλευκων» στα αποδυτήρια.

Έπειτα από διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων τα πράγματα δεν άλλαξαν, παρά και την εκκένωση του κλειστού του ΟΑΚΑ λίγη ώρα μετά τη διακοπή, με την κατάσταση να μένει ως έχει και στο φινάλε τον Ολυμπιακό να αναδεικνύεται πρωταθλητής σε ένα σκηνικό... χάους στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Δεκάλεπτα: 15-24, 26-48, 35-63 (διακοπή)