Green hell το ΟΑΚΑ, Green Freak ο Αντετοκούνμπο και ο Παναθηναϊκός του αφηνιασμένου Ναν ετοιμάζεται για... Βερολίνο!

Green hell το ΟΑΚΑ, Green Freak ο Αντετοκούνμπο και ο Παναθηναϊκός του αφηνιασμένου Ναν ετοιμάζεται για... Βερολίνο!

Ηλίας Λαλιώτης 23:05 - 11.04.2024 / Ανανεώθηκε: 23:24 - 11.04.2024

Ο Παναθηναϊκός AKTOR τα... χρειάστηκε απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου, αλλά με τον Κέντρικ Ναν να κάνει νέο ρεκόρ καριέρας με 28 πόντους, τον Κώστα Αντετοκούνμπο να γυρνάει το ματς με την ενέργειά του και το ΟΑΚΑ να «κοχλάζει», έφτασε στη νίκη (84-75) και στη δεύτερη θέση της EuroLeague.

Ο νόμος του ΟΑΚΑ μίλησε! Σε ένα παιχνίδι που όλοι μας το είχαμε ως δεδομένο κι έδειχνε να στραβώνει στο χειρότερο σημείο, 18.000 οπαδοί έκαναν κόλαση τη ζωή των παικτών της Άλμπα Βερολίνου και των τριών διαιτητών που τα... έβλεπαν περίεργα για 30 λεπτά και ο Παναθηναϊκός AKTOR έφτασε στην πολυπόθητη νίκη με 84-75.

Μια επιτυχία που τον έφερε στη δεύτερη θέση της EuroLeague με την ολοκλήρωση της regular season για πρώτη φορά στην ιστορία του (με αυτό το format) και του έδωσε το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της διοργάνωσης. Εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή του play-in ανάμεσα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και μία εκ των Βίρτους-Μπασκόνια (όποια επικρατήσει στο αυριανό μεταξύ τους παιχνίδι).

Καθοριστικό σημείο η έναρξη της τέταρτης περιόδου, την οποία ξεκίνησε στο -3 ο Παναθηναϊκός AKTOR, αλλά με τον Κώστα Αντετοκούνμπο να φέρνει στο παρκέ τρομερή ενέργεια και τους Κώστα Σλούκα και Κέντρικ Ναν (ρεκόρ καριέρας με 28 πόντους και 5 στα 8 τρίποντα) να τον οδηγούν στην επίθεση, καθάρισε την υπόθεση νίκη και έκλεισε θριαμβευτικά τη regular season στο ΟΑΚΑ.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Εργκίν Αταμάν είχε μια έκπληξη στην αρχική πεντάδα, με τον Μπαλτσερόφσκι να ξεκινά για να τα βάλει με τον θηριώδη Κουμάντζε, μαζί με τους «συνήθεις ύποπτους» Γκραντ, Ναν, Γκριγκόνις και Μήτογλου. Ο Πολωνός ωστόσο, μετά από ένα καλάθι και φάουλ πάνω στον Τσαντιανό σέντερ και ένα λάθος στην επίθεση, βρέθηκε στον πάγκο για να μπει ο Λεσόρ.

Οι «πράσινοι» γενικότερα όμως είχαν προβλήματα σε άμυνα κι επίθεση, με την Άλμπα να προηγείται με 5-12 μετά από 5 λεπτά αγώνα και τους Σλούκα, Βιλντόζα να αντικαθιστούν Ναν και Γκραντ, σε μια προσπάθεια του Αταμάν να αλλάξει τον ρυθμό. Και τα κατάφερε με τους δύο γκαρντ να δημιουργούν και τον Λεσόρ να τελειώνει φάσεις για το 16-17, 2 λεπτά πριν το τέλος της περιόδου. Ο Κουμάντζε ωστόσο τελειώσε εξαιρετικά δύο φάσεις στο τέλος για να φέρει τη γερμανική ομάδα στο +6 μετά από 10 λεπτά αγώνα (17-23).

Ο θηριώδης ψηλός συνέχισε να δημιουργεί προβλήματα και στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε βρει ρυθμό στην επίθεση με Σλούκα και Βιλντόζα, ενώ το σχήμα με τον Ναν ταυτόχρονα στο παρκέ του έδωσε τη δυνατότητα να προσπεράσει για πρώτη φορά μετά το 2-0 (28-27), αν και ο Αμερικανός έχασε την πρώτη του βολή μετά από 54 σερί που είχε από το ντεμπούτο του στο Βερολίνο μέχρι και σήμερα. Η Άλμπα βρήκε όμως σε εκείνο το σημείο λύσεις από την περιφέρεια με Τόμας και Σάμαρ για να προσπεράσει εκ νέου (33-35 στο 38'). Για να κλείσει το πρώτο ημίχρονο με πρωταγωνιστή τον Κώστα Αντετοκούνμπο, ο οποίος πέτυχε 5 σερί πόντους κι έκανε και δύο τάπες στην άμυνα για το 38-37 στο τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Κέντρικ Ναν να βρίσκεται... in the zone και να πετυχαίνει 12 από τους 14 πόντους του Παναθηναϊκού στα πρώτα 5 λεπτά, αλλά αμυντικά δεν δόθηκε συνέχεια για να χτιστεί μια διαφορά, με τον Μπράουν να «πληγώνει» τους «πράσινους». Ένα τρίποντο του Γκριγκόνις κι ένα κάρφωμα του Λεσόρ, έφεραν το Τριφύλλι στο +7 (57-50), αλλά ένα 0-7 σε λιγότερο από 1,5 λεπτά της Άλμπα με πρωταγωνιστή τον Ματ Τόμας, έφερε το ματς στα ίσα, 2 λεπτά πριν από το τέλος της περιόδου και ανάγκασε τον Αταμάν σε τάιμ άουτ. Ο Βιλντόζα είχε κακές επιλογές στο δεύτερο πέρασμά του στο παρκέ, η γερμανική ομάδα προσπέρασε με 57-59 και οι Σλούκας, Γκραντ επέστρεψαν εσπευσμένα στο παρκέ. Ο αρχηγός έδωσε εκ νέου προβάδισμα με τρίποντο, αλλά η Άλμπα έκλεισε στο +3 με τέσσερις σερί πόντους του Ολίντε (60-63).

Η ανησυχία σε παρκέ κι εξέδρα είχε αρχίσει να γίνεται έκδηλη, αλλά κάπου εκεί μίλησε ο νόμος του ΟΑΚΑ και ο Κώστας Αντετοκούνμπο. Ο Έλληνας σέντερ πέρασε στο ματς και με τρομερή ενέργεια σήμανε την αντεπίθεση. Με τρομερές άμυνες και μάχες έδωσε το έναυσμα, δύο λάθη των διαιτητών έκαναν το ΟΑΚΑ κόλαση και με σερί 13-0 χάρη σε μεγάλα τρίποντα από Γκριγκόνις, Σλούκα και Ναν, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +10 (73-63) με 6 λεπτά να απομένουν. Ένα ακόμα τρίποντο του Αμερικανού γκαρντ από τα 8,5 μέτρα ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση για τη νίκη του Παναθηναϊκού και τη δεύτερη θέση.

MVP

Ο Κώστας Σλούκας ήταν ξανά ο ηγέτης του Παναθηναϊκού AKTOR κι έκανε ένα ακόμα μεγάλο ματς. Μέτρησε 16 πόντους (με μεγάλα τρίποντα), 7 ασίστ, 4 ριμπάουντ και 27 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η ενέργεια που έφερε ο Κώστας Αντετοκούνμπο στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου. Με 9 πόντους συνολικά στο ματς, αλλά ακόμα περισσότερο με τρομερές άμυνες και 4 μπλοκ ήταν αυτός που βοήθησε τα μέγιστα να πάρει... φωτιά το ΟΑΚΑ, να τρέξει σερί 13-0 ο Παναθηναϊκός και να φτάσει στη νίκη.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 17-23, 38-37, 60-63, 84-75

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ AKTOR (Αταμάν): Καλαϊτζάκης, Βιλντόζα 3 (1), Μπαλτσερόφσκι, Σλούκας 16 (3/3 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 7 ασίστ), Παπαπέτρου, Γκραντ (0/3 σουτ, 1 κλέψιμο), Ναν 28 (6/9 δίποντα, 5/8 τρίποντα, 1/2 βολές, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα, 4 λάθη), Λεσόρ 8 (3/3 δίποντα, 2/3 βολές), Αντετοκούνμπο 9 (3/5 δίποντα, 3/3 βολές, 3 ριμπάουντ, 4 μπλοκ), Γκριγκόνις 11 (3/7 τρίποντα), Ερνανγκόμεθ 5 (1/4 τρίποντα, 8 ριμπαόυντ, Μήτογλου 4 (1/8 σουτ, 2/2 βολές, 5 ριμπάουντ).

ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (Γκονθάλεθ): Μπράουν 12 (2/6 τρίποντα), Βέτζελ 4, Ντίλοου 8 (2), Σνάιντερ 2, Τόμας 8 (2), Χέρμανσον 9 (3 ριμπάουντ), Νίκιτς, Σάμαρ 12 (2), Ολίντι 4, Κουμάντζι 13 (6/11 δίποντα, 1/3 βολές, 7 ριμπάουντ), Ράπικιου 3 (1), Μπιν.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ:

Ο Παναθηναϊκός AKTOR θα μάθει στις 16 Απρίλη τον αντίπαλό του στα playoffs (23 Απριλίου έως 8 Μαΐου) από το play-in ανάμεσα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και μία εκ των Βίρτους-Μπακόνια (όποια κερδίσει στο μεταξύ τους αυριανό παιχνίδι).