Η ΑΕΚ θέλει το νταμπλ, αλλά μετράει και το δίκιο της

Ο Σέρχιο Αραούχο

i

© INTIME

Η ΑΕΚ θέλει το νταμπλ, αλλά μετράει και το δίκιο της

Κώστας Τσίλης 08:47 - 11.03.2023 / Ανανεώθηκε: 08:47 - 11.03.2023

Παρά τη νίκη μέσα στο Περιστέρι, για την ΑΕΚ η προσφυγή στο CAS για την υπόθεση των κοντών δοκαριών ήταν σχεδόν μονόδρομος. Ο Κώστας Τσίλης εξηγεί τους λόγους.

Να τα βάλουμε λίγο τα πράγματα σε μια σειρά. Η ΑΕΚ όποιες διαφορές είχε στην φετινή σεζόν με τον Ατρόμητο, τις έλυσε την περασμένη Τετάρτη. Ήταν πολύ καλύτερη ομάδα μέσα στο γήπεδο, όπως και στα παιχνίδια με τους περισσότερους αντιπάλους της στην φετινή σεζόν, έβαλε το γκολ ο Τσούμπερ και κέρδισε το ματς. Έδωσε με την εικόνα της και την απάντηση στους μακρινούς συγγενείς της μπάλας που υπέγραφαν το σενάριο πως φοβόταν να παίξει αυτό το παιχνίδι και τέλος.

Στο CAS η ΑΕΚ δεν πηγαίνει για να λύσει οποιαδήποτε διαφορά με τον Ατρόμητο. Δεν θα κάνει την προσφυγή για να κυνηγήσει κανέναν Ατρόμητο. Θα πάει στη Λωζάνη για να κυνηγήσει το δίκιο της. Και το μόνο λάθος της σ’ όλο αυτό ίσως είναι, πως το ανακοίνωσε δυο μέρες μετά το παιχνίδι της Τετάρτης στο Περιστέρι και όχι μετά από δυο ώρες. Αλλά σέβομαι και την ανάγκη να γίνει ένα σωστό ζύγισμα, πριν βγει από το ταμείο της ομάδας ένα πολύ σεβαστό ποσό. Διότι όπως (θα έπρεπε να) ξέρετε, το να διεκδικείς το δίκιο σου στο σύστημα που ζούμε, ειδικά σε ευρωπαϊκό δικαστήριο, είναι δαπανηρή υπόθεση.

Κατά τα άλλα θαρρώ πως για την ΑΕΚ ήταν σχεδόν μονόδρομος η επιλογή να προσφύγει στο CAS ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα είχε το ματς στο Περιστέρι. Την προηγούμενη Τετάρτη με τη νίκη που έκανε, πήρε τους σημαντικούς τρείς βαθμούς στην μάχη για το πρωτάθλημα, δικαιώθηκε ποδοσφαιρικά ως προς την αγωνιστική της ανωτερότητα, αλλά το δίκιο της δεν το βρήκε. Παραμένουν οι δυο αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης που πρακτικά και λαϊκά τι λένε; Ναι μωρέ εντάξει, όντως κοντά ήταν τα δοκάρια αλλά τι να σου κάνει και ο γηπεδούχος ενώ φταίτε και εσείς που το είδατε και που το κάνατε θέμα, οπότε πηγαίνετε για να ξαναπαίξετε. Με τις μεζούρες θα ασχολούμαστε;

Η νίκη ήρθε, αλλά αυτά που έμειναν... 

Η ΑΕΚ είχε δίκιο βουνό εκείνο το απόγευμα του Φλεβάρη στο Περιστέρι, διότι δεν ήθελε να παίξει, όπως θα έκανε κάθε κανονική ποδοσφαιρική ομάδα, με τέρματα στα οποία τα δοκάρια δεν είχαν κανονικό ύψος. Που μπορεί, για παράδειγμα, αν έπαιζε τότε χωρίς να το προσέξει, το σουτ του Τσούμπερ που τώρα πήγε στα δίχτυα και έδωσε τη νίκη με 1-0, τότε να κτυπούσε δοκάρι και να έμενε η ισοπαλία. Και μετά να ψάχναμε εάν έπρεπε ή όχι ο Αλμέιδα να βάλει τον Ελβετό σέντερ φορ και πως θα βγάζαμε άλλες μεζούρες για να μετρήσουμε πόσο μεγάλη είναι η ζημιά από το στραβοπάτημα.

Αλλά ούτε καν αυτό. Όταν μια ομάδα δεν θέλει να παίξει ούτε όταν τα δοκάρια είναι αντικανονικά, ούτε όταν σκάβετε με φτυάρια μια τάφρος μπας και αποκτήσουν το σωστό ύψος, έχει δίκιο. Είτε είναι η ΑΕΚ, είτε ο Παναθηναϊκός, είτε η Τότεναμ, είτε η Ρόμα, είτε η Φεροκαρίλ Μίντλαντ, είτε ο Σαρωνικός Αίγινας. Τελεία και παύλα. Αντ’ αυτού η ΑΕΚ βρέθηκε πρώτα να απολογείται για το αυτονόητο, μετά να επιχειρηματολογεί για το προφανές και κατόπιν να έχει εις βάρος της δυο αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης, που συνιστούσαν εν ψυχρώ εκτέλεση της λογικής. Και μάλιστα με αντίδικούς την πανστρατιά του νομικού επιτελείου βασικών της ανταγωνιστών για το πρωτάθλημα. Που χαλάνε τον κόσμο για τα εκατοστά του VAR, αλλά τώρα ειρωνεύονταν την μεζούρα. 

Για να μην τα ξαναβρεί μπροστά της... 

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, για την ΑΕΚ δεν μπορούσε να είναι αρκετό να κερδίσει απλώς το ματς με τον Ατρόμητο την προηγούμενη εβδομάδα και τους τρεις βαθμούς. Θέλει να κερδίσει και το δίκιο της. Διαφορετικά θα τα ξαναβρεί μπροστά της και τα κοντά δοκάρια και κυρίως τις πρακτικές που τα δικαιώνουν. Η ΑΕΚ δεν είναι εναντίον κανενός σ’ αυτή την υπόθεση. Είναι υπέρ του εαυτού της, που επί περίπου έναν μήνα και ταλαιπωρήθηκε και έγινε προσπάθεια να διασυρθεί και κινδύνεψε να αποσυντονιστεί από τον στόχο του.

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως έχει γίνει ξανά στο παρελθόν, μια ομάδα που επί της ουσίας έχει κερδίσει τελικά μέσα στο γήπεδο ένα ματς για το οποίο είχε δικαστική διαμάχη, να συνεχίζει να κυνηγάει νομικά την υπόθεση. Χωρίς να προσδοκά κανένα απολύτως βαθμολογικό κέρδος. Αντίθετα θυμάμαι άλλες περιπτώσεις που ούρλιαζαν πως έχουν δίκιο και πως τους κλέβουν, αλλά δεν τόλμησαν να φτάσουν μέχρι και το CAS. Η ΑΕΚ μπορεί να γίνει η πρώτη ομάδα που θα έχει κερδίσει το ίδιο παιχνίδι και στο γήπεδο και στις δικαστικές αίθουσες. Δεν θα κάνω προβλέψεις. Πάντως το CAS είναι στην Ελβετία, δηλαδή στην πατρίδα του Τσούμπερ. Καλό σημάδι. 

Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω αν η ΑΕΚ θα την έκανε αυτή την προσφυγή, αν είχε χάσει την προηγούμενη Τετάρτη στο παιχνίδι. Ίσως και να την έκανε, αλλά θα είχε σίγουρα μερίδα δικού της κόσμου που θα το έβλεπε με επιφύλαξη. Τώρα δεν υπάρχει κανείς οπαδός της ΑΕΚ που να μην αισθάνεται πως αυτή η προσφυγή αντιπροσωπεύει απολύτως την λαχτάρα να δικαιωθεί εκτός από ποδοσφαιρικά και νομικά σε μια υπόθεση που, διάολε, είναι πολύ προφανές πως είχε δίκιο.