Για την ΑΕΚ δεν ήρθε η καταστροφή, αλλά επιβάλλεται να βγει πιο δυνατή

Μφιόντου Καμπενγκέλε

Για την ΑΕΚ δεν ήρθε η καταστροφή, αλλά επιβάλλεται να βγει πιο δυνατή

Χρήστος Τσάλτας 21:17 - 26.12.2023

Το φίνις του 2023 βρίσκει την ΑΕΚ σε μια δύσκολη διαδικασία, να έχει να διαχειριστεί μια σειρά από πράγματα, τα οποία όμως θα πρέπει να την κάνουν πιο δυνατή στο άκρως απαιτητικό 2024 που είναι προ των πυλών. Γράφει ο Χρήστος Τσάλτας.

Στον πλανήτη ΑΕΚ είναι... νομοτελειακό πως δεν θα υπάρχει μεγάλο κομμάτι μιας ολόκληρης σεζόν με ηρεμία και σταθερότητα. Ίσως είναι στο DNA του συλλόγου να βρίσκει ένα χάος κάθε φορά και να πρέπει να το διαχειριστεί. Διότι αυτά που έχουν συμβεί τον μήνα Δεκέμβριο είναι πολλά και χρήζουν ανάλυσης.

Μέσα σε λιγότερο από μήνα για την ακρίβεια, η Ένωση έλυσε τη συνεργασία της με 2 παίκτες, που στο ξεκίνημα της σεζόν έμοιαζαν να έχουν κομβικό ρόλο και είδε τον πιο σημαντικό κρίκο της αλυσίδας να μένει εκτός για μεγάλο διάστημα. Και μέσα σ' όλα, η εικόνα της εντός παρκέ κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική ήταν. Ιδίως στο παιχνίδι με το Περιστέρι.

Ο Μπεν ΜάκΛεμορ αποτελεί παρελθόν και τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο Μφιόντου Καμπενγκέλε. Ο πρώτος είχε υποπέσει σε σωρεία παραπτωμάτων από το ξεκίνημα της σεζόν, με το περιστατικό τα ξημερώματα της 11ης Δεκεμβρίου να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η υπόθεση του Καμπενγκέλε ήταν πιο σύνθετη από κάθε άποψη. Διότι η ΑΕΚ στήριξε τον παίκτη, στάθηκε στη δύσκολη περίοδο που είχε να διαχειριστεί με τον θάνατο της μητέρας του, όμως όταν έσκασε η πρόταση από την Βενέτσια το μυαλό του χάλασε εντελώς.

Μέχρι το παιχνίδι με τον Προμηθέα η παρουσία του ήταν αυτή που ήθελαν στην ΑΕΚ. Στο παιχνίδι με το Μαρούσι ήρθε το πρώτο... μήνυμα αδιαφορίας και η συμπεριφορά του μετά την αναμέτρηση με το Περιστέρι ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Αν και το αρχικό πλάνο ήταν να παίξει στο Λαύριο και στη συνέχεια να αποχωρήσει για την Ιταλία, εν τέλει οι διαδικασίες επισπεύσθηκαν, με την Ένωση να του δείχνει την πόρτα της εξόδου.

Είναι πολύ εύκολη και απλοϊκή η προσέγγιση πως «η ομάδα είναι μπάτε σκύλοι αλέστε», »δεν υπάρχουν συμβόλαια, όποιος θέλει έρχεται, όποιος θέλει φεύγει». Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική όμως από τέτοιες προσεγγίσεις. Διότι ιδίως στην περίπτωση του Καμπενγκέλε η ΑΕΚ δεν κράτησε έναν παίκτη που ήταν... 150% ξενερωμένος και το μυαλό του δεν ήταν στην ομάδα. Και θα ήταν άδικο για την προσπάθεια του γκρουπ να έχει έναν τέτοιο παίκτη στις τάξεις της.

Η προσφορά του εντός παρκέ, με εξαίρεση το παιχνίδι κόντρα στο Μαρούσι, δεν αμφισβητείται. Ο «Φι» είναι παίκτης με πακέτο που δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε στα ευρωπαϊκά παρκέ και αυτό δεν αλλάζει ακόμα και τώρα που αποτελεί παρελθόν από την ΑΕΚ. Ήταν παίκτης με τρομερό potential, όμως από τη στιγμή που άρχισε να σκέφτεται άλλα πράγματα και όχι την ομάδα, τα πάντα πήραν τον δρόμο τους.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε ο τραυματισμός του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας. Στο ζύγι μοιάζει (και είναι) πολύ μεγαλύτερη καταστροφή από τις δύο αποχωρήσεις. Διότι για μεγάλο διάστημα η ΑΕΚ θα πορευτεί χωρίς τον πιο συνεπή παίκτη της. Ο «Κουζ» είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμος στο παιχνίδι της ομάδας και το δεύτερο ημίχρονο στο Περιστέρι, όπου η Ένωση έχασε και δεν μπόρεσε να διεκδικήσει κάτι, ήρθε να το επιβεβαιώσει.

Για τον επόμενο 1,5 μήνα περίπου οι «κιτρινόμαυροι» θα πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς τον Κουζμίνσκας, που αυτό εκ πρώτης μοιάζει δύσκολο. Το πιο σημαντικό είναι να έχουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε μια σειρά αγώνων πολύ σημαντικών και απαιτητικών. Σε μια συγκυρία που φέρνει σε πρώτο πλάνο τον Γιάννη Κουζέλογλου, που θα κληθεί να μπει στα παπούτσια του συμπαίκτη του. Μια αποστολή πολύ απαιτητική.

Σίγουρα το διάστημα αυτό μόνο καλό δεν είναι για την ΑΕΚ. Η ήττα και η εμφάνιση στο Περιστέρι, που θα φέρει την Ένωση στον δρόμο ενός εκ των Ολυμπιακού ή Παναθηναϊκού στο Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας προβληματίζει. Αλλά και πάλι για να διακριθεί η ΑΕΚ στον θεσμό του Κυπέλλου θα έπρεπε να περάσει ένα από αυτά τα δύο εμπόδια. Άρα ο παρονομαστής δεν αλλάζει. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η εικόνα και γι αυτό οι δύο κινήσεις που θα γίνουν θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές.

Το Sportal έφερε στο φως το ενδιαφέρον για τον Τζόρνταν Μόργκαν, το οποίο είναι υπαρκτό και η ομάδα έχει κάνει την προεργασία της για να... στρώσει το έδαφος. Μια λύση που μπορεί να «γεμίσει τα παπούτσια» που αφήνει πίσω του ο Καμπενγκέλε. Ο σκόρινγκ γκαρντ που θα έρθει θα δώσει βάθος στην περιφέρεια και θα αποφορτίσει τους Χολ και Ραντλ, που έχουν πάρει αρκετό βάρος από το ξεκίνημα της σεζόν.

Σε κάθε περίπτωση η ΑΕΚ περνάει μια δύσκολη περίοδο, όμως σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται σε... panic mode. Διότι, για όποιον το ξεχνάει, αφενός το υλικό που υπάρχει παραμένει σε υψηλό επίπεδο, αφετέρου έχει έναν προπονητή πολύ υψηλού επιπέδου, που έχει φάει με το... κουτάλι δύσκολες καταστάσεις. Και αυτό αποτελεί ασφάλεια πως η Ένωση θα βρει τον δρόμο της όταν πρέπει. Και μέσα από τη δύσκολη περίοδο που διανύει τώρα, μπορεί (και πρέπει) να βγει πιο δυνατή.

ΥΓ. Με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, το παιχνίδι στο Λαύριο έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας, αλλά και μεγάλο «πρέπει» για νίκη. Το θετικό αποτέλεσμα είναι μονόδρομος για την ΑΕΚ για πάρα πολλούς λογους.