Ο Ματίας φέρνει στην ΑΕΚ τα λεφτά, που οι... Καρντόσοι πέταγαν στα σκουπίδια
i

© Intime

Ο Ματίας φέρνει στην ΑΕΚ τα λεφτά, που οι... Καρντόσοι πέταγαν στα σκουπίδια

Κώστας Τσίλης 23:33 - 19.07.2023 / Ανανεώθηκε: 23:41 - 19.07.2023

Ο Αλμέιδα έκανε ξανά τον Μελισσανίδη να πιστέψει τρελά το πρότζεκτ Γκαρσία και κυρίως έδειξε πως εκτός από τίτλους, φέρνει και στην ΑΕΚ τα εκατομμύρια, που οι προκάτοχοι του πέταγαν στα σκουπίδια. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ διανύει ένα καλοκαίρι που (της) συμβαίνουν τεράστια και σχετικά πρωτόγνωρα πράγματα. Κάτι που δεν είναι και πολύ περίεργο, αν αναλογιστεί κανείς πως η ΑΕΚ κάνει πέρασμα στην καινούργια σεζόν ως κάτοχος του νταμπλ, μετά από 45 ολόκληρα χρόνια. Επομένως βγαίνει νόημα, να είναι μεγάλα και πρωτοφανή, όλα αυτά που ακολουθούν μια τέτοιας κατάστασης.

Η ΑΕΚ φέτος το καλοκαίρι έχει κάνει ήδη την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της. Τα 6,5 εκατομμύρια που έδωσε για τον Πινέδα, είναι σχεδόν τα διπλάσια από τα σχεδόν 3,3 που είχε δαπανήσει για τον Τζιμπούρ που ήταν η αμέσως προηγούμενη ακριβότερη αγορά που είχε κάνει η Ένωση. Και φυσικά η ΑΕΚ δεν την έκανε αυτή την υπέρβαση επειδή κατέκτησε το νταμπλ μετά από 45 χρόνια, ούτε καν επειδή είναι στα προκριματικά του Champions League. 

Ήταν η πρώτη προτεραιότητα που είχε θέσει ο Αλμέιδα. Ένας προπονητής για τον οποίο ο Μελισσανίδης, για πρώτη φορά μετά την εποχή Μπάγεβιτς, έχει πει πως ότι ζητήσει είναι νόμος. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, έτσι λειτουργεί ολόκληρο το φετινό καλοκαίρι ο Μελισσανίδης και κατ’ επέκταση οι άνθρωποι που τρέχουν τον σχεδιασμό. Αυτό φυσικά είναι κάτι που το κέρδισε ο Αλμέιδα. Όχι μόνο με την κατάκτηση του νταμπλ, ούτε μόνο γενικώς μ’ αυτό το όμορφο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα που έχει κτίσει. Είναι και αυτό που φέρνει στην ΑΕΚ.

Και κάπως έτσι πηγαίνουμε στο δεύτερο ρεκόρ του φετινού καλοκαιριού μετά την ακριβότερη μεταγραφή. Η ΑΕΚ έχει δεχθεί πρόταση για πώληση του Λιβάι σε ποσό ρεκόρ για την ιστορία της. Μέχρι στιγμής το πιο υψηλό ποσό που έχει βάλει η Ένωση στα ταμεία της από παραχώρηση ποδοσφαιριστή, είναι τα περίπου έξι εκατομμύρια που έδωσε η Σέλτικ για τον Μπάρκα. Και τώρα έχει εμφανιστεί ομάδα που ήταν έτοιμη να δώσει 21,5 εκατομμύρια για τον Γκαρσία, δηλαδή σχεδόν τα τετραπλάσια. Με δεδομένο μάλιστα πως η ΑΕΚ απάντησε και σ’ αυτή την πρόταση αρνητικά, το ποσό για να πωληθεί, αν πωληθεί κάποια στιγμή ο Λιβάι, θα είναι πολύ παραπάνω.

Αυτό το ποσό προφανώς και στην ΑΕΚ το φέρνει ο Αλμέιδα. Διότι αν ο Αργεντινός τεχνικός δεν επέμενε πέρυσι το καλοκαίρι πως όχι απλώς θα μεταθέσει τον Γκαρσία στην κορυφή της επίθεσης, αλλά και μ’ αυτόν θα πάει ως βασικό φορ ολόκληρη την σεζόν, η ιστορία θα είχε γραφτεί πολύ διαφορετικά. Και εδώ το σενάριο, δεν είναι καν υποθετικό. Τον Γκαρσία ως ακραίο επιθετικό, τον άφησε πιτσιρικά να φύγει η Αλκμάαρ, που είναι ομάδα που τροφοδοτεί με ταλέντα ολόκληρη την Ευρώπη και επομένως ξέρει να ξεχωρίζει το καλό πράγμα. Τον Γκαρσία ως ακραίο επιθετικό, η Μπειτάρ τον παραχώρησε, έστω και στο 60%, στην ΑΕΚ για 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Δεν το λες και κανένα τρελό ποσό.

Κυρίως όμως, στα δυο χρόνια που ο Λιβάι στην ΑΕΚ έπαιζε στα άκρα και προσπαθούσε να συγχρονίσει χωρίς καμία επιτυχία τα προσόντα του με την τακτική προσήλωση, είχε μείνει εξαιρετικά στάσιμος. Κάποιες ομάδες θεωρητικά τον παρακολουθούσαν, αλλά μέχρι εκεί. Να είχαμε να λέγαμε. Κάτι χειροπιαστό στην ΑΕΚ δεν έφτασε ποτέ. Και ο Γκαρσία θα έμπαινε σε μια τρίτη τέτοια σεζόν στασιμότητας, αν δεν εμφανιζόταν ο Αλμέιδα να του αλλάξει και την θέση και την αγωνιστική εικόνα αλλά και την τιμή της μετοχής του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Είναι αλήθεια πως ο Μελισσανίδης με την περίπτωση του Γκαρσία είχε ψηθεί από την πρώτη στιγμή που τον έφερε από το Ισραήλ. Γι αυτό και έδωσε εκείνα τα χρήματα για το 60% των δικαιωμάτων. Αλλά αυτό που πίστευε, μ’ αυτό που έβλεπε από τον Λιβάι στο γήπεδο στις πρώτες του δυο σεζόν με την ΑΕΚ, δεν συμβάδιζαν. Και ο Μελισσανίδης μπορούσε εύκολα να το καταλάβει, ως έμπειρος ποδοσφαιράνθρωπος. Γι αυτό και άκουσε πολύ προσεκτικά την σκέψη που είχε ο Αλμέιδα, να αλλάξει την θέση του Γκαρσία μέσα στο γήπεδο. Και αυτό που είδε ο Μελισσανίδης μέσα στη σεζόν από τον Γκαρσία, πλέον ως φορ, τον έκανε να πιστέψει ξανά και ακόμα περισσότερο στο πρότζεκτ αυτού του ποδοσφαιριστή.

Κάπως έτσι προέκυψε και εκείνο το «δεν πωλείται ο Γκαρσία, πρώτα θα τον χαρούμε εμείς», που είπε ο Μελισσανίδης. Σ’ ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ξέρω πλέον πως ο Λιβάι ως φορ, μπορεί να εκτοξευτεί ακόμα περισσότερο. Είναι άλλωστε πλέον πολύ ποδοσφαιρικά προφανές όλο αυτό. Επομένως δεν έχει λόγο να βιαστεί να τον πουλήσει, όσο και αν για τα δεδομένα των μέχρι τώρα πωλήσεων της ΑΕΚ αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου, αυτά τα 21,5 εκατομμύρια, είναι ποσό εξόχως δελεαστικό.

Σίγουρα όμως αυτά τα χρήματα ή και τα πολύ περισσότερα στα οποία σίγουρα θα φτάσει η τιμή του Γκαρσία, τα φέρνει επί της ουσίας στην ΑΕΚ ο Αλμέιδα. Και είναι ο πρώτος προπονητής μετά από πολλά, πολλά, πολλά χρόνια, που εκτός από τίτλους, από νοικοκυροσύνη, από μια ερωτεύσιμη για τον κόσμο ομάδα, θα βάλει στα ταμεία της ΑΕΚ πολλά χρήματα. Κάτι που έτσι κι αλλιώς είναι σημαντικό, αλλά γίνεται σημαντικότερο, αν αναλογιστεί κανείς πως οι προκάτοχοι του Αλμέιδα, όχι μόνο δεν έφερναν, αλλά πετούσαν και στα σκουπίδια χρήματα που θα μπορούσε να πάρει η ΑΕΚ.

Πρόχειρα μόνο, δυο μόνο παραδείγματα. Του Μπακασέτα και του Λιβάγια. Τον Κροάτη κατάφερε να τον ξενερώσει τόσο πολύ με την διαχείριση που του έκανε ο Καρέρα, που ενώ η ΑΕΚ είχε απορρίψει πρόταση δέκα εκατομμυρίων για να τον παραχωρήσει, τελικά τον έχασε ελεύθερο. Με τον Λιβάγια να θέλει τόσο πολύ να φύγει τρέχοντας, που αρνήθηκε πρόταση της ΑΕΚ για ανανέωση του συμβολαίου με ένα εκατομμύριο ετήσιες αποδοχές, για να πάει στην Χάιντουκ με τα μισά. Τότε είχε φύγει βέβαια ο Καρέρα, αλλά την ζημιά την είχε ήδη κάνει με την περίπτωση του Λιβάγια.

Ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στην ΑΕΚ έκανε ο Καρντόσο με τον Μπακασέτα. Προφανώς και δεν είναι ο ανεκδιήγητος Πορτογάλος ο μοναδικός λόγος που ο αρχηγός της εθνικής πήρε την μεγάλη απόφαση να φύγει από μια ομάδα που για χίλιους λόγους, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα έφευγε ποτέ. Αλλά ο Καρντόσο, έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Μπακασέτα για το πόσο λίγο τον υπολογίζει αγωνιστικά. Κάτι που άνοιξε την πόρτα για να φύγει ως ελεύθερος, ένας παίκτης που αυτή την στιγμή έχει ρήτρα στην Τραμπζονσπόρ 12,5 εκατομμύρια.

Με λίγα λόγια, μόνο για δυο περιπτώσεις, χωρίς να ψάξουμε άλλες, δυο προκάτοχοι του Αλμέιδα, δεν άφησαν να μπει στο ταμείο της ΑΕΚ ένα ποσό περίπου στα 22 εκατομμύρια. Όσα δηλαδή ήδη ήρθαν ως πρόταση για την αγορά του Λιβάι. Του φορ Λιβάι, που είναι επί της ουσίας δημιούργημα του Αλμέιδα. Και που πιθανότατα το ποσό αυτό θα πάει ακόμα ψηλότερα. Δεδομένα θα ανοίξει ο Γκαρσία τα φτερά του για καλύτερο πρωτάθλημα αν συνεχίσει έτσι. Αλλά με τους οικονομικούς όρους σούπερ κέρδους της ΑΕΚ. Πως λοιπόν, εκτός όλων των άλλων, να μην «τρελαίνεται» ο Μελισσανίδης με τον Αλμέιδα και να μην θεωρεί νόμο ότι εισηγείται;