Η μεταγραφική αλήθεια της ΑΕΚ στο φετινό καλοκαίρι

Ματίας Αλμέιδα

i

Ματίας Αλμέιδα/©intime

Η μεταγραφική αλήθεια της ΑΕΚ στο φετινό καλοκαίρι

Κώστας Τσίλης 10:38 - 22.06.2023 / Ανανεώθηκε: 10:39 - 22.06.2023

Στο εύλογο ερώτημα «μα θα πάει η ΑΕΚ στην Ολλανδία για προετοιμασία μόνο με μια μεταγραφή;», μπαίνει ένα δεύτερο που η απάντησή του λύνει όλες τις απορίες. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, η ΑΕΚ μπαίνει ξανά στο γήπεδο για να ξεκινήσει την καλοκαιρινή της προετοιμασία. Μάλιστα ξεκινά απευθείας από το βασικό στάδιο της δουλειάς στην Ολλανδία και αυτό έχει την σημασία του. «Μα θα πάει στην προετοιμασία με μοναδική μεταγραφή τον Πήλιο;», είναι το ερώτημα που θέτουν πολλοί. Θεωρητικά είναι εύλογο.

Για να μπορέσει όμως κάποιος να δώσει απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, θα πρέπει πρώτα να απαντήσει σ’ ένα άλλο, που είναι πολύ πιο πρακτικό. Αν το πρώτο ματς για τα προκριματικά του Champions League, δεν ήταν στις 9 Αυγούστου, αλλά στις 9 Ιουλίου, η ενδεκάδα που θα επέλεγε ο Αλμέιδα, έχοντας ως δεδομένο πως η μοναδική μεταγραφή είναι ο Πήλιος, θα είχε ή όχι την δυνατότητα να διεκδικήσει την πρόκριση;

Και εννοώ να πήγαινε με τον Στάνκοβιτς ή τον Αθανασιάδη στο τέρμα, τον Μουκουντί και τον Βίντα στα στόπερ, τον Μοχαμάντι ή τον Χατζισαφί στο αριστερό άκρο της άμυνας, τον Ρότα ή τον Σιντιμπέ στο δεξί, τον Σιμάνσκι με τον Γιόνσον στα χαφ, τον Γκατσίνοβιτς αριστερά, τον Ελίασον δεξιά και τον Τσούμπερ πίσω από τον Γκαρσία. Έδινε ή δεν έδινε αυτή η ενδεκάδα με αξιώσεις την μάχη της πρόκρισης; Η ίδια αυτή ενδεκάδα, διεκδικούσε ή δεν διεκδικούσε και πάλι το πρωτάθλημα και το κύπελλο; Αυτά δηλαδή που ήδη έχει κατακτήσει μια φορά.

Τι ισχύει καθαρά πρακτικά 

Προφανώς και μ’ αυτά τα ερωτήματα, φυσικά και δεν θέλω να καταλήξω στο συμπέρασμα πως η ΑΕΚ δεν χρειάζεται μεταγραφική ενίσχυση. Αλίμονο. Απλώς η καθαρά ποδοσφαιρική απάντηση σ’ αυτά τα ερώτημα, φανερώνει την μεταγραφική αλήθεια της ΑΕΚ γι αυτό το καλοκαίρι. Και η αλήθεια πως αυτή την φορά, στην αγορά δεν ψάχνει για να καλύψει κενά. Πέρυσι, για παράδειγμα, τέτοια εποχή, η ΑΕΚ δεν είχε ούτε έναν βασικό στόπερ, δεν είχε βασικό χαφ, δεν είχε βασικό ακραίο. Καιγόταν να κλείσει κενά.

Αυτό που φέτος ο Αλμέιδα έχει ζητήσει και η ΑΕΚ έχει βγει στην αγορά και ψάχνει, είναι ποδοσφαιριστές που θα έρθουν να κουμπώσουν στην περυσινή εξαιρετική ομάδα και θα την ανεβάσουν ακόμα περισσότερο επίπεδο. Ψάχνει, για να καταλαβαινόμαστε, ακόμα καλύτερους παίκτες, ή έστω εξίσου καλούς, με ποδοσφαιριστές μιας ομάδας που ήταν η καλύτερη απ’ όλες μέσα στη σεζόν και που κατέκτησε και το πρωτάθλημα και το κύπελλο.

Και για να μην θεωρητικολογούμε. Η ΑΕΚ ψάχνει και μάλιστα ως πρώτη μεταγραφική προτεραιότητα για το κέντρο της άμυνας, έναν στόπερ που η ποιότητά του θα του δίνει την δυνατότητα, με καθαρά ποδοσφαιρικά κριτήρια, να πετάξει εκτός ενδεκάδας έναν από τους Μουκουντί ή Βίντα. Δυο δηλαδή από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς του περυσινού πρωταθλήματος.

Επίσης η ΑΕΚ κοιτάζει στην μεταγραφική αγορά για να πάρει έναν σέντερ φορ, όχι μόνο για να μπορεί να μπαίνει στο 75’ ή το 80’ όταν η ομάδα χρειάζεται και να είναι ο κυπελλικός επιθετικός, αλλά που πάλι λόγω ποιότητας, να διεκδικήσει θέση βασικού από τον Γκαρσία. Τον φορ ο οποίος στο περυσινό πρωτάθλημα ήταν πρώτος σκόρερ και παράλληλα βοήθησε με το παιχνίδι του αυτούς που είχε δίπλα του, να κάνουν την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας τους.

Ψάχνει στην αγορά η ΑΕΚ για έναν παίκτη που θα αγωνίζεται στα άκρα της επίθεσης και θα είναι τόσο ποιοτικός, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει θέση βασικού από τον Γκατσίνοβιτς. Έναν από τους πιο ποιοτικούς ξένους του ελληνικού πρωταθλήματος. Και κάτι αντίστοιχο ενδεχομένως θα ψάξει και για την δεξιά πλευρά και αυτός που θα βρει θα μπορεί να συναγωνιστεί στα… ίσια τον μίστερ ασίστ που λέγεται Ελίασον και που αν χρειαστεί θα έχει την δυνατότητα να κάνει αυτό το μαγικό που έκανε ο Φερνάντες στον τελικό.

Μια συνθήκη περίπλοκη

Όλα αυτά λοιπόν, δεν είναι καθόλου εύκολες μεταγραφικές εξισώσεις. Ναι φυσικά, είναι απαραίτητο να γίνουν και αυτές αλλά ακόμα και κάποιες άλλες. Διότι η ΑΕΚ τουλάχιστον μέχρι και τον Δεκέμβρη, δεν θα χρειαστεί να έχει όπως πέρυσι μια ενδεκάδα πρωταθλήματος και μια κυπέλλου, αλλά μια ενδεκάδα πρωταθλήματος και μια Ευρώπης. Μ’ ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τις απαιτήσεις και τον βαθμό δυσκολίας. Και με δεδομένο πάντα, πως ξεκάθαρα ο πήχης που έχει μπει για την ΑΕΚ για τη νέα σεζόν, είναι να δώσει βάρος και να αφήσει το στίγμα της στα ευρωπαϊκά ματς.

Ο Αλμέιδα ξέρει τις ανάγκες που έχει η ομάδα. Ξέρει επίσης ακριβώς την συνθήκη που υπάρχει για φέτος. Άλλωστε αυτός έχει βάλει το πλαίσιο της. Θέλει οι παίκτες που θα έρθουν, να μπορούν λόγω ποιότητας και με ποδοσφαιρικά κριτήρια, να είναι ευθέως ανταγωνιστικοί σε κάποιες θέσεις με τους ήδη υπάρχοντες. Ακόμα και ο Πήλιος που ήδη αποκτήθηκε, έστω και αν είναι νεαρότερος σε ηλικία, μ’ αυτά τα κριτήρια αποκτήθηκε και αυτά τα χαρακτηριστικά έκρινε ο Αλμέιδα πως διαθέτει.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει κανείς να λησμονεί, πως η ΑΕΚ έχει ήδη μια πολύ καλή ομάδα. Μια τέτοια έχει φτιάξει ο Αλμέιδα. Και ο στόχος για την επόμενη σεζόν, είναι αυτή η καλή ομάδα, να γίνει όσο είναι δυνατόν ακόμα καλύτερη και κυρίως να γίνει έτοιμη για να αντιμετωπίσει τις ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις που θα της προκύψουν. Είναι πολύ προφανές, πως είναι πολύ πιο περίπλοκη αυτή η διαδικασία, από το να φτιάξεις μια ομάδα από την αρχή. Και έχει και πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

«Εκτίναξη» στις πωλήσεις των διαρκείας της ΑΕΚ, με αύξηση 35% σε σχέση με το πρώτο 10ήμερο πέρυσι
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

18:49 - 21.06.2023

«Εκτίναξη» στις πωλήσεις των διαρκείας της ΑΕΚ, με αύξηση 35% σε σχέση με το πρώτο 10ήμερο πέρυσι

Συνεχίζεται ο εντυπωσιακός ρυθμός με τον οποίο φεύγουν τα εισιτήρια διαρκείας της ΑΕΚ, με τις πωλήσεις να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 35% σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο δεκαήμερο πέρυσι

Η ΑΕΚ αύριο το πρωί μπορεί με τους παίκτες που ήδη διαθέτει να μπει στο γήπεδο για να παίξει είτε ευρωπαϊκό παιχνίδι, είτε ματς πρωταθλήματος και να σταθεί εύκολα στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό που ψάχνει στην μεταγραφική αγορά είναι 4-5 κινήσεις (εκτός του Πινέδα που είναι μια άλλη εντελώς φάση και ιστορία), όσες δηλαδή η ίδια η ΑΕΚ δια στόματος Μελισσανίδη έχει βάλει στο τραπέζι, που να μπορούν να κάνουν την διαφορά σε μια ήδη εξαιρετική ενδεκάδα. Κάτι που φαίνεται στην πράξη, πως έχει και δυσκολίες και ροκανίζει και χρόνο. Ειδικά αν δεν σκοπεύεις (και ορθότατα) να κάνεις εκπτώσεις.