Και που να βρει κανένα τρικ ο Αλμέιδα, να βάλει Γκαρσία και Πόνσε μαζί…

Γκαρσία

i

Λιβάι Γκαρσία/©intime

Και που να βρει κανένα τρικ ο Αλμέιδα, να βάλει Γκαρσία και Πόνσε μαζί…

Κώστας Τσίλης 11:16 - 11.03.2024 / Ανανεώθηκε: 11:27 - 11.03.2024

Η ΑΕΚ είναι ξανά πρώτη, ο Γκαρσία έφτασε τα 13 γκολ στο πρωτάθλημα, ο Πόνσε τα 12 και ο Αλμέιδα έδειξε μ' αυτό που έκανε στην Λαμία πως στην άκρη του μυαλού έχει το πως θα τους χωρέσει και τους δυο στην ενδεκάδα - Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Καμία απ’ αυτές που διεκδικούν και θέλουν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα, δεν δικαιούται να πει για κανένα ματς, «έλα μωρέ, αυτό το έχουμε εύκολα». Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για την ΑΕΚ, η οποία πέταξε έξι βαθμούς σε παιχνίδια με Κηφισιά, με Παναιτωλικό και με Πανσερραϊκό. Και στα οποία μάλιστα είχε προηγηθεί στο σκορ.

Επομένως καθώς δεν περνάει στα ψιλά πως η ΑΕΚ ξεκίνησε αυτό το μίνι πρωτάθλημα των Play Offs με τεσσάρα στην Λαμία. Ειδικά από την στιγμή που είχε βρεθεί ξαφνικά, λόγω των απουσιών, με τόσο περιορισμένες λύσεις στην μεσοεπιθετική γραμμή, που ξαναέγινε αριστερό εξτρέμ ο Πινέδα και κυρίως ξαναέγινε δεξί εξτρέμ ο Γκαρσία.

Το πρώτο το είδαμε ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά την περυσινή σεζόν. Ήταν ένα κόλπο που είχε σκεφτεί πέρυσι ο Αλμέιδα, όταν τραυματίστηκε ο Γκατσίνοβιτς. Έβαλε ως λύση ανάγκης στην θέση του στο αριστερό άκρο της επίθεσης τον «πανταχού παρών και τα πάντα πληρών» Πινέδα. Είχε πάει καλά αυτό πέρυσι. Φέτος δεν το είχε κάνει σχεδόν καθόλου ο Αλμέιδα.

Ο Πινέδα δεν κουνιόταν από τον άξονα στα ξεκινήματα των παιχνιδιών. Άλλαζε θέση και πήγαινε κυρίως ως μπακ, αλλά και κάποιες φορές ως ακραίος επιθετικός, μόνο αν το απαιτούσαν οι συνθήκες κατά την διάρκεια των ματς. Τώρα ελλείψει Γκατσίνοβιτς και Άμραμπατ αλλά και Φερνάντες, ακόμα και Τσούμπερ. Ο Αλμέιδα υποχρεώθηκε στην Λαμία να επιστρατεύσει ξανά τον Πινέδα ως αριστερό εξτρέμ. Δεν πήγε άσχημα ο Μεξικανός, αλλά νομίζω πως θα το ξανακάνει ο Πελάδο.

Ξανά στα άκρα ο Λιβάι και όχι εξ ανάγκης

Λιβάι Γκαρσία ©Intime

Επίσης στην Λαμία ο Αλμέιδα έβαλε τον Γκαρσία για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, στο δεξί άκρο της επίθεσης. Θα πίστευε κανείς πως και αυτό είχε να κάνει με τις απουσίες. Αλλά επειδή ο Λιβάι μπήκε ως αλλαγή και μάλιστα σε σημείο που το ματς ήταν ήδη στο 2-0 υπέρ της ΑΕΚ, το πιθανότερο είναι πως περισσότερο είχε να κάνει με κάποια πράγματα που ήθελε να δει ο προπονητής. Ειδικά από την στιγμή που ο Αλμέιδα κράτησε τον Γκαρσία στο δεξί άκρο της επίθεσης ακόμα και όταν βγήκε ο Πόνσε και μπήκε ο Αραούχο.

Από τότε που ο Αλμέιδα πήγε τον Λιβάι στην κορυφή της επίθεσης, δεν τον είχε ξαναβάλει ποτέ ξανά στα άκρα. Και φαινόταν πως ούτε καν υπήρχε ως σκέψη στο μυαλό του. Τώρα όμως αυτό που έγινε στην Λαμία, αλλάζει λίγο την ιστορία. Και όπως έγινε αλλά και επειδή μετά το τέλος του παιχνιδιού, ο Αλμέιδα παραδέχθηκε πως υπάρχει η πιθανότατα να δούμε κάποια στιγμή μαζί στην ενδεκάδα τον Πόνσε και τον Γκαρσία. Είναι κάτι που σίγουρα έχει βάλει στο μυαλό του και ψάχνει να δει πως θα το φτιάξει.

Ο Γκαρσία πάντως ως δεξιός ακραίος πέτυχε δυο γκολ. Το πρώτο ήταν μαγεία και ποίημα μαζί. Το δεύτερο ήταν απλώς πανέμορφο και για να γίνει τέτοιο βοήθησε πολύ και η τελική πάσα του Λιούμπιτσιτς. Παρεμπιπτόντως ανοίγω μια παρένθεση. Ο Κροάτης μπήκε ως αλλαγή και έπαιξε πρώτη φορά ως δεκάρι πίσω από τον φορ και όχι ως «οκτάρι». Και τα πήγε περίφημα όσο έπαιξε και έγραψε και μια ασίστ. Κλείνω την παρένθεση και επιστρέφω στον Λιβάι.

Στα 25 γκολ το πιο αποτελεσματικό δίδυμο φορ

Πόνσε Έκι Πόνσε/©intime

Δυο γκολ έβαλε παίζοντας ως δεξί εξτρέμ. Αφού πρώτα είχε βάλει ο Πόνσε πάλι γκολ, σκοράροντας για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι. Στα 12 γκολ έφτασε ο Αργεντινός, στα 13 είναι ο Γκαρσία. Οι δυο τους έχουν βάλει μαζί, 25 γκολ για την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα. Τεράστια υπόθεση. Κανένα άλλο δίδυμο φορ, σε καμία άλλη ομάδα, δεν έχει πετύχει τόσα γκολ. Ούτε κοντά σ’ αυτά. Μάλιστα έχει την σημασία του πως αυτά τα 25 γκολ, οι δυο τους τα έχουν πετύχει, μετρώντας ελάχιστα αγωνιστικά λεπτά μαζί στην ίδια ενδεκάδα. Συνήθως ο έναν αντικαθιστά τον άλλον στο γήπεδο.

Είναι μια τεράστια πολυτέλεια και ένα πλεονέκτημα για τον Αλμέιδα, να μπορεί να βάζει και να βγάζει δυο τέτοιου είδους σέντερ φορ. Και ακριβώς αυτό είχε σχεδιάσει ο Αργεντινός το περασμένο καλοκαίρι, όταν έφερνε και τον Πόνσε, όταν ήδη είχε κλειδώσει η παραμονή του Γκαρσία. Τους ήθελε και τους δυο, διότι το περίμενε πως θα πάρει αυτό το αποτέλεσμα σε παραγωγικότητα. Και τώρα κοιτάζει μήπως αυτά τα δυο βαρέων βαρών όπλα, μπορούν να χωρέσουν αποτελεσματικά μαζί στην ίδια ενδεκάδα. Αν το βρει το κόλπο και λειτουργήσει καλά, μπορεί να είναι και το κλειδί για το πρωτάθλημα.

Ένα πρωτάθλημα για το οποίο η ΑΕΚ πήρε ξανά προβάδισμα. Με το ξεκίνημα των Play Offs. Δεν είναι καθόλου μικρή υπόθεση αυτό. Πάντα έχει σημασία να κρατάς την τύχη στα πόδια σου και να μην χρειάζεται να κοιτάς πίσω. Έχει μπόλικο δρόμο ακόμα. Αλλά το να σε κυνηγούν και να μην κυνηγάς, είναι πάντα μια άλλη ιστορία. Ειδικά για την ομάδα που ήδη είναι πρωταθλήτρια. Χωρίς εννοείται αυτό να σημαίνει, πως δεν έχει η ΑΕΚ μπροστά της μάχες σκληρές και ζόρικες.

Και κάτι τελευταίο. Την ίδια στιγμή κατά την οποία στα πιο προηγούμενα πρωταθλήματα, η παρουσία οπαδών φιλοξενούμενης ομάδας ακόμα και στα πιο σκληρά ντέρμπι μίσους, είναι κάτι μη διαπραγματεύσιμο και συζητήσιμο, στην Ελλάδα συλλαμβάνονται οπαδοί που ανέβηκαν σε μια ταράτσα για να δουν ένα ματς και άναψαν ένα καπνογόνο. Όλο και περισσότερο πλέον γίνεται σαφές, πως η αδυναμία και η ανικανότητα, οδηγεί στο να μην θέλουν τους οπαδούς ούτε μέσα, ούτε ακόμα και κοντά στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Αγνοώντας προφανώς, πως χωρίς οπαδούς, δεν υπάρχει ποδόσφαιρο.