Ο Πινέδα είναι χαρούμενος στην πόλη των τρελών, με ό,τι σημαίνει αυτό

Ο Ορμπελίν Πινέδα με τον Σέρχιο Αραούχο

Ο Πινέδα είναι χαρούμενος στην πόλη των τρελών, με ό,τι σημαίνει αυτό

Κώστας Τσίλης 14:31 - 12.05.2023 / Ανανεώθηκε: 20:50 - 27.02.2024

Με αφορμή το βίντεο με το... τραγούδι του Πινέδα, ο Κώστας Τσίλης βάζει στην σειρά διάφορα κομμάτια, για να φτιάξει μια πρώτη εικόνα για την νούμερο ένα υπόθεση που θα απασχολήσει την ΑΕΚ στο τέλος της σεζόν

Η πραγματικότητα στα Σπάτα είναι πως αν κάποιος πει στον Ματίας Αλμέιδα πως την Κυριακή η ΑΕΚ θα σηκώσει το πρωτάθλημα στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα εισπράξει για αρχή ένα πονηρό πλατύ χαμόγελο, αλλά μετά μπορεί να τον πάρει στο κυνήγι. Ο Πελάδο βλέπετε, έχει δικά του συναισθήματα που διαχειρίζεται, βλέπει γύρω του την τρέλα και την ανυπομονησία, αλλά ως ποδοσφαιράνθρωπος γνωρίζει πως όποιος δεν σέβεται μέχρι τέλους το ποδόσφαιρο, μπορεί και να τιμωρηθεί.

Παρόλα αυτά, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, όλοι στην ΑΕΚ ετοιμάζονται γι αυτό που θα «γράψουν» και γι αυτό που θα ζήσουν την Κυριακή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το βίντεο με τον Πινέδα που οδηγεί και ακούει και χορεύει πάνω στο τιμόνι Παντελίδη, που είδατε στο Sportal, θαρρώ ίσως είναι το πιο ενδεικτικό του κλίματος. Αλλά νομίζω πως και έχει η συγκεκριμένη εικόνα και μια αξία παραπάνω, διότι πρόκειται για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. Η πραγματικότητα του Πινέδα είναι πως την Κυριακή θα σηκώσει ξανά πρωτάθλημα στην καριέρα του. Ξανά με τον Αλμέιδα προπονητή του. 

Η πραγματικότητα της ΑΕΚ, μετά το παιχνίδι της Κυριακής αλλά και μετά τον τελικό του κυπέλλου, θα ξεκινάει από την προσπάθεια να παραμείνει και για την επόμενη σεζόν ο Πινέδα. Αυτή είναι η αλήθεια. Πολλές αναλύσεις επ’ αυτού δεν χρειάζονται. Ο Μεξικανός είναι ο κορυφαίος παίκτης όχι μόνο της ΑΕΚ, αλλά του φετινού πρωταθλήματος. Θα ήταν μια εντελώς διαφορετική ομάδα αυτή που θα είχε φτιάξει και παρουσιάσει ο Αλμέιδα, αν δεν υπήρχε ο Πινέδα. Εξ ου και ο Αργεντινός επέμενε τόσο πολύ πέρυσι το καλοκαίρι γι αυτή την κίνηση. Γι αυτό και η ΑΕΚ ό,τι και αν συμβεί στη συνέχεια, είναι απολύτως κερδισμένη μ’ αυτό που έκανε με τον Μεξικανό. Έτσι κι αλλιώς.

Όμως είναι κομβικό για την ΑΕΚ να μπορέσει να κρατήσει τον Πινέδα. Αν τα καταφέρει, ο Αλμέιδα θα κτίσει πάνω στον Μεξικανό και την ομάδα που θα παίξει του χρόνου στην Ευρώπη και θα παλέψει για τους ομίλους του Champions League. Αν δεν τα καταφέρει, θα χρειαστεί επί της ουσίας να ξαναφτιάξει την ομάδα από την αρχή, ως προς τις αγωνιστικές της σταθερές. Όλο αυτό σημαίνει πως ο σχεδιασμός της ΑΕΚ για την επόμενη σεζόν, ξεκινά από την διαχείριση της υπόθεσης του Πινέδα.

Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε πως είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, από την στιγμή που ο παίκτης έχει συμβόλαιο με τη Θέλτα, καμία οψιόν αγοράς για την ΑΕΚ και ο Μεξικανός θα κλείσει μια εξαιρετική σεζόν ως πρωταθλητής και ενδεχομένως νταμπλούχος. Οι Ισπανοί ακόμα και αν δεν θελήσουν να τον κρατήσουν, ξέρουν πως μπορούν να βγάλουν απ’ αυτόν σημαντικά χρήματα και επομένως δεν έχουν λόγο ούτε να βιαστούν, ούτε πολύ περισσότερο να τον κάνουν δώρο στην ΑΕΚ. Άλλωστε η πιάτσα βοά, πως ήδη μνηστήρες για τον Πινέδα υπάρχουν μπόλικοι.

Το έχω ξαναγράψει όμως και επιμένω. Τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση, όπως πάντα και παντού και διαχρονικά συμβαίνει, τον έχει ο ίδιος ο Πινέδα. Ναι, υπάρχουν συμβόλαια, αλλά στο τέλος της ημέρας, γίνεται η επιθυμία του ποδοσφαιριστή διότι αυτό είναι μέσα στο γήπεδο και παίζει μπάλα. Το πιο τρανό επ’ αυτού παράδειγμα είναι στην ΑΕΚ και είναι αυτό με τον Αραούχο. Δυο φορές δανεικός ήρθε στην ΑΕΚ, δυο φορές (και ειδικά την πρώτη) ο πρόεδρος της Λας Πάλμας ζητούσε τον ουρανό με τα άστρα και διατεινόταν για πώληση στα 25 εκατομμύρια. Αποτέλεσμα; Ο Αραούχο είναι εδώ και δυο χρόνια παίκτης της ΑΕΚ και αρχηγός της γιατί αυτή ήταν η επιθυμία του.

Ο Πινέδα ακόμα τη δική του επιθυμία δεν την έχει εκφράσει. Τουλάχιστον όχι δημοσίως. Στον Αλμέιδα, μπορεί και να το έχει κάνει. Αλλά για πάμε να βάλουμε δίπλα, δίπλα, μερικά κομμάτια. Το βίντεο με το τραγούδι είναι το ένα. Οι αντιδράσεις του στην καθημερινότητα του, από τις εκδηλώσεις του κόσμου που συναντά σε κάθε του βήμα, είναι ένα δεύτερο. Το γεγονός πως πριν από το ντέρμπι τίτλου με τον Παναθηναϊκό ήταν στα όρια της θλάσης (και κατά κάποιους τα είχε ξεπεράσει κιόλας) αλλά έπαιξε κανονικά και συνεχίζει να παίζει, είναι ένα τρίτο και πολύ σημαντικό. Το πώς το ζει όλο αυτό που του συμβαίνει καθημερινά στα Σπάτα είναι ένα τέταρτο. Το πώς το ζει με την οικογένεια του, είναι ένα πέμπτο.

Η παρουσία του Αλμέιδα στον πάγκο είναι ένα έκτο κομμάτι και κομβικό. Το γεγονός πως θα κλείσει τη σεζόν ως πρωταθλητής και ενδεχομένως ως νταμπλούχος και του χρόνου θα είναι σίγουρα στην Ευρώπη και ενδεχομένως ακόμα και στους ομίλους του Champions League, είναι ένα έβδομο. Βάλτε όλα αυτά τα κομμάτια μαζί και η πρώτη εικόνα που θα έχετε είναι πως ο Πινέδα είναι χαρούμενος στην πόλη των τρελών που λέει και το τραγουδάκι. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική βάση. 

Δεν ξέρω ποια ομάδα αυτή την στιγμή μπορεί να τον δελεάσει με κάτι που να μετράει στην ψυχή του περισσότερο απ’ όλα αυτά. Μπορεί και να υπάρχει. Δεν την βλέπω. Δεν θα κάνω προβλέψεις. Κρατήστε όμως την διαπίστωση, πως ο Πινέδα είναι ευτυχισμένος εδώ, μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κρατήστε επίσης πως στο τέλος της μέρας, τον πρώτιστο για τον Μεξικανό είναι να μπορεί να κάνει τον... χορό του. Και ας κάνουμε υπομονή. Όχι λίγη, ίσως χρειαστεί μπόλικη. Αλλά ποιος μπορεί να πει ότι δεν αξίζει τον κόπο.