Όποιος στοιχηματίσει στο πως θα κινηθεί η ΑΕΚ μεταγραφικά, θα πάει κουβά

Αλμέιδα

i

Ματίας Αλμέιδα/©intime

Όποιος στοιχηματίσει στο πως θα κινηθεί η ΑΕΚ μεταγραφικά, θα πάει κουβά

Κώστας Τσίλης 10:20 - 09.12.2023 / Ανανεώθηκε: 10:20 - 09.12.2023

Ο Κώστας Τσίλης περιμένοντας τις περιβόητες κυβερνητικές αποφάσεις που (ΔΕΝ) θα παρθούν, κάνει ένα μικρό ξεκαθάρισμα του μεταγραφικού τοπίου στην ΑΕΚ, ενόψει χειμερινής αγοράς

Καταρχάς για να είμαστε ξηγημένοι ευθύς εξ αρχής, δυστυχώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο, οτιδήποτε συζητάμε για το ποδόσφαιρο τουλάχιστον ως προς την φετινή σεζόν, μετά από λίγες ώρες να μην έχει καμία σημασία. Σ’ όλων μας τα αφτιά έχει φτάσει το σενάριο περί κυβερνητικών αποφάσεων για διακοπή όλων των αγώνων, σ’ όλα τα αθλήματα, μέχρι τουλάχιστον το τέλος της χρονιάς. Θα είναι κωμική αυτή η απόφαση για χίλιους λόγους. Πιθανολογώ όμως πως στο τέλος δεν θα την πάρουν. 

Όχι φυσικά επειδή την ύστατη ώρα θα αντιληφθούν πόσο φαιδρή και ανούσια και καταστροφική κυρίως για το ποδόσφαιρο είναι μια τέτοια απόφαση. Επ' αυτού δεν τους καίγεται καρφί. Εξάλλου παγίως ότι αδυνατούν να φτιάξουν ή να κουλαντρίσουν, το καταργούν ή το απαγορεύουν και ξενοιάζουν. Ο λόγος που νομίζω πως στο τέλος θα κάνουν πίσω, είναι τα μεγαλοσυμφέροντα και τα πολυεκατομμύρια που έχουν στήσει μεγαλοπρεπή χορό πάνω από το ποδόσφαιρο, δεν θα επιτρέψουν τέτοιο. Ποτέ άλλωστε λίγο αιματάκι, δεν ήταν ικανό να χαλάσει αυτόν τον χορό. Επομένως ας περιμένουμε λοιπόν αυτές τις περιβόητες αποφάσεις και εδώ είμαστε. Και πάμε λίγο να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο, όσο ακόμα έχει νόημα.

Αυτή την περίοδο στην ΑΕΚ, αν οποιοσδήποτε πει μια οποιαδήποτε άλλη λέξη πλην «Άγιαξ», κινδυνεύει με κυνηγητό από τον Αλμέιδα με κοντάρι προπόνησης, σαν αυτό με το οποίο που κυνηγούσαν τον δύσμοιρο Φουρτάδο μέσα στα Σπάτα. Για τον Ματίας δεν υπάρχει τίποτε άλλο αυτή την στιγμή, εκτός από την πρόκληση να πετύχει η ΑΕΚ κάτι, που αρχές Σεπτέμβρη μετά την ευρωπαϊκή κλήρωση φάνταζε ακατόρθωτο. Και φυσικά όλο το βάρος έχει πέσει πάνω αυτό.

Από την άλλη μεριά, έστω και αν είναι δεδομένο πως συνολικά ολόκληρη η ΑΕΚ κινείται σε ρυθμούς «τελικού» με τον Άγιαξ, υπάρχουν άνθρωποι του συλλόγου που ακόμα και τώρα είναι ενεργοί και δουλεύουν πάνω στο δικό τους αντικείμενο δουλειάς. Το οποίο δεν είναι καθαρά αγωνιστικό. Όπως για παράδειγμα ο Παναγιώτης Κονέ, που ως τεχνικός διευθυντής, έχει εντελώς άλλες αρμοδιότητες από το να προετοιμάσει την ομάδα για το ματς στο Άμστερνταμ. Και αυτές δεν έχουν «παγώσει» λόγω της κρισιμότητας του παιχνιδιού της Πέμπτης.

Δεν θα ήταν και παράλογο... 

Παναγιώτης Κονέ ©Intime

Αναφέρω τον Κονέ, διότι τον ανέφερε και χθεσινό ιταλικό δημοσίευμα και τον έβαλε σε σενάριο στο οποίο ρώτησε τους ανθρώπους της Σαλερνιτάνα για την τιμή πώλησης του Ματσόκι. Συνήθως τους Ιταλούς δεν είναι να τους παίρνει κανείς στα σοβαρά όταν εξυφαίνουν μεταγραφικά σενάρια, διότι τα περισσότερα τα κατεβάζει η κούτρα τους. Ωστόσο το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν είχε γενικότητες τύπου «ενδιαφέρεται» ή «βλέπει» η ΑΕΚ τον Ματσόκι. Αλλά είχε αναφορά σε συγκεκριμένο περιστατικό, με συγκεκριμένα πρόσωπα. Κάτι που του δίνει μια βάση. Ενώ και από την ΑΕΚ δεν διαψεύστηκε και σχολιάστηκε με το «ουδέν σχόλιον».

Για να ξέρουμε και τι λέμε, δεν είναι παράλογο ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ, ο οποίος μάλιστα είχε και καλές άκρες στην ιταλική αγορά, να μπήκε στην διαδικασία να ρωτήσει για την τιμή ενός ποδοσφαιριστή. Βεβαίως το περί ου ο λόγος, δεν είναι αριστερό μπακ που θεωρητικά ψάχνει η ΑΕΚ για τον Γενάρη, αλλά παίζει κυρίως δεξιά και είναι μπακ – χαφ. Αφενός όμως, θα υπενθυμίσω πως το περασμένο καλοκαίρι η ΑΕΚ πήγε να πάρει τον Μπάλντοκ αλλά το θέμα κόλλησε στις τρελές απαιτήσεις της Σέφιλντ. Δεξί μπακ ο Μπάλντοκ. Ενώ και προ μηνός υπήρξαν άλλα δημοσιεύματα, πάλι για δεξί μπακ. Δεν μπορεί να είναι τυχαία αλληλουχία.

Αφετέρου μόνο θεωρητικά μπορούμε να πούμε αν και τι ψάχνει η ΑΕΚ για την μεταγραφική περίοδο του Γενάρη. Διότι στην πράξη, δεν ψάχνει τίποτα και κοιτάζει τα πάντα. Και η πραγματικότητα είναι πως όποιος θα σκεφτόταν να στοιχηματίσει τώρα για το αν και πως θα κινηθεί η ΑΕΚ στην χειμερινή μεταγραφική αγορά, τον κουβά τον έχει σίγουρο. Είναι πολύ ξεκάθαρο αυτό που έχει ως φιλοσοφία ο Αλμέιδα για τον Γενάρη και ταυτόχρονα εξαιρετικά μπερδεμένο και περίπλοκο.

Όχι στις έκτακτες ανάγκες, ναι στις μεγάλες ευκαιρίες

Ματίας Αλμέιδα © Intime

Ο Μπάγεβιτς έλεγε πάντα πως «μεσούσης της σεζόν, κάνεις μεταγραφές μόνο για έκτακτες ανάγκες ή για μεγάλες ευκαιρίες». Εξ ου και στην πρώτη του, δοξασμένη οκταετία στον πάγκο της ΑΕΚ, με τα τέσσερα πρωταθλήματα, στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο είχε πάρει μόνο τον Σαβέφσκι και τον Τσιάρτα. Ο Αλμέιδα έχει βγάλει ακόμα και αυτό με τις έκτακτες ανάγκες. Πολύ δύσκολα θα προκύψει κάτι που θα υποχρεώσει τον Πελάδο να κάνει μια κίνηση για να καλύψει ένα κενό. Αποδείχθηκε πέρυσι, όταν η χειμερινή αγορά βρήκε την ΑΕΚ με τις απώλειες του Ελίασον, του Μοχαμάντι αλλά και του Γκατσίνοβιτς. Δεν έκανε ούτε μια μεταγραφή. Γι αυτό και ουδείς τώρα μπορεί να θεωρήσει πως από μόνο του το γεγονός πως Χατζισαφί και Μοχαμάντι θα λείψουν για σχεδόν έναν μήνα, σημαίνει πως θα αποκτηθεί αριστερό μπακ.

Ωστόσο ο Αλμέιδα από το δόγμα… Μπάγεβιτς, κράτησε μόνο αυτό με τις μεγάλες ευκαιρίες. Αν υπάρξει τον Γενάρη μια περίπτωση ενός ποδοσφαιριστή που να «κουμπώνει» στο αγωνιστικό μοντέλο της ΑΕΚ και που να ταιριάζει και στο πλάνο για την επόμενη σεζόν, ο Πελάδο θα ανάψει αμέσως πράσινο φως για την μεταγραφή. Αν μπορεί να πάρει κάτι τώρα, που θα το ήθελε για το καλοκαίρι, επίσης θα το προσπαθήσει χωρίς δεύτερη σκέψη. Είτε μιλάμε για αριστερό μπακ, είτε για δεξί μπακ, είτε για οποιαδήποτε θέση. Ο Αλμέιδα το πως θέλει την ομάδα για την φετινή σεζόν, το είχε μελετήσει και το είχε αποφασίσει ήδη κατά την διάρκεια της περυσινής και μόλις ολοκληρώθηκε. Τώρα το μυαλό του και το πλάνο του, πηγαίνει ακόμα πιο μπροστά.

Για να μην το απλώνουμε και πολύ. Η ΑΕΚ δεν έχει ζητήσει να της προτείνουν παίκτες σε συγκεκριμένες θέσεις για τον Γενάρη. Καθημερινά όμως «σκάνε» έτσι κι αλλιώς προτάσεις για παίκτες. Επίσης, ο Κονέ και οι άνθρωποι που τρέχουν το κομμάτι το μεταγραφικό, έχουν συνεχώς τα μάτια τους στην αγορά. Και συζητούν συνεχώς με τον Αλμέιδα για όσα βλέπουν τα μάτια τους. Αυτό μπορεί να μην σημαίνει στο τέλος και τίποτα, όπως συνέβη πέρυσι. Μπορεί και να φέρει όμως κάτι, που δεν θα το έχει υπολογίσει, ούτε καν φανταστεί κανείς. 

Εξ ου και είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας να εκτιμήσει κάποιος πως η ΑΕΚ δεν θα κινηθεί καθόλου στην χειμερινή αγορά. Αλλά είναι ταυτόχρονα και αδύνατον να προβλέψει το αν και πως θα κινηθεί. Και στο τέλος της ημέρας, ο Αλμέιδα έχει πάντα το κερδισμένο με το σπαθί του χρίσμα, της απόλυτης εμπιστοσύνης στις επιλογές και την φιλοσοφία του.