Έσωσε την παρτίδα, τώρα φουλ για το Conference!

Ντάνιελ Ποντένσε

i

©Intime

Έσωσε την παρτίδα, τώρα φουλ για το Conference!

Διονύσης Βερβελές 09:19 - 20.05.2024 / Ανανεώθηκε: 09:53 - 29.05.2024

Ας είναι καλά ο Ποντένσε και ο Γιόβετιτς που είχαν όρεξη στη Λεωφόρο. Η σημασία του «Χ» και η συνέχεια. Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του στο Sportal…

Εδώ και καιρό, «φώναζα» πως ο πραγματικός κίνδυνος για τον Ολυμπιακό, ήταν να μείνει εκτός Ευρώπης στα 100 χρόνια της ιστορίας του. Τότε βέβαια, δεν είχαμε την… κάλυψη του τελικού του Conference League, στην τελική είναι ένα ματς, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Να γράψεις ιστορία από τη μία, αλλά και να το χάσεις από την άλλη.

Στο 2-0 χθες, ο Ολυμπιακός ήταν τέταρτος. Όπως και στο 2-1… Τι σήμαινε αυτό; Πως σε μία εβδομάδα, θα άνοιγες τηλεόραση για να δεις το Παναθηναϊκός-Άρης, τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Για να κάνεις τι; Να… παρακαλάς να το πάρει ο Παναθηναϊκός; Εγώ όπως βλέπω τις δύο ομάδες, ακόμη και με την αλλαγή προπονητή στους «πράσινους», βλέπω 51-49 φαβορί τον Άρη. Θα το θέλει πιο πολύ, θα «γυαλίζει» το μάτι τους…

Θα ήταν αποτυχία για τον Ολυμπιακό να φτάσει στο σημείο να περιμένει να δει αν θα είναι του χρόνου στην Ευρώπη. Ακόμη και σε επίπεδο μάρκετινγκ, γι’ αυτούς που θα πάνε σε λίγο καιρό να πάρουν τα διαρκείας της επόμενης σεζόν. Η ομάδα χθες στη Λεωφόρο δεν… μπήκε. Σου δινόταν η αίσθηση ότι το μυαλό ήταν ήδη στον τελικό του Conference League, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Παίκτες που έπρεπε να σου δώσουν από τη στιγμή που έλειπε ο Τσικίνιο, υστερούσαν. Ένα… χαμένο κέντρο, Καρβάλιο εκτός τόπου και χρόνου, Φορτούνης και Όρτα με κάκιστες επιλογές. Κάπως έτσι, βρέθηκε η ομάδα να χάνει με 2-0 και να μπαίνει σε περιπέτεια.

Εκείνος που προσπαθούσε ως τότε, ήταν ο Ποντένσε. Ο Πορτογάλος βρήκε έναν άξιο συμπαραστάτη στο πρόσωπο του Ιμπόρα και άλλον έναν, σε αυτό του Γιόβετιτς. Αυτή η τριάδα έδωσε μια άλλη διάσταση στο παιχνίδι. Το γκολ του Ποντένσε, αν είσαι Παναθηναϊκός σε «πληγώνει». Αν είσαι και φίλος του ποδοσφαίρου, χαίρεσαι που το βλέπεις, που πλήρωσες εισιτήριο.

Ο Πορτογάλος εκεί έστειλε μήνυμα για την… επιστροφή του Ολυμπιακού. Κι αφού σκόραρε, «έφτιαξε» και τον Γιόβετιτς που έχει την ποιότητα. Το 2-2 που έδειχνε για… 2-3 αν δεν ερχόταν η αποβολή του Ποντένσε από έναν κακό διαιτητή που έπαιξε έδρα, έσωσε την παρτίδα για τον Ολυμπιακό.

Το πρόβλημα πήγε στον Παναθηναϊκό που έχει το Σάββατο τον… τελικό των τελικών, σε ένα γήπεδο χωρίς κόσμο. Η ομάδα προφανώς και δεν πανηγυρίζει την κατάληψη της τρίτης θέσης. Αν ο Ολυμπιακός δεν είχε την Ευρώπη, αν στις 29 Μάη δεν διεκδικούσε το ευρωπαϊκό τρόπαιο, η χρονιά του εντός των συνόρων θα ήταν αποτυχημένη.

Αποκλείστηκε στο Κύπελλο Ελλάδας στους «16» από τον Παναθηναϊκό, τερμάτισε τρίτος στο πρωτάθλημα. Δεν είναι τα στάνταρ του Ολυμπιακού αυτά και το γνωρίζουν άπαντες. Θα μπορούσε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα αν δεν κατανάλωνε ενέργεια στην Ευρώπη; Ίσως… Όπως φάνηκε άλλωστε, ένα σερί αρκούσε για να το κάνεις. Το «3 στα 3» ήθελε ο Ολυμπιακός, το «4 στα 4» έκανε ο ΠΑΟΚ και το σήκωσε…

Ο Ολυμπιακός χθες τουλάχιστον, έσωσε την παρτίδα για το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Τώρα, θα φουλάρει για τον τελικό του Conference League. Έχει μπροστά του λιγότερες από δέκα ημέρες. Ο κόσμος, θα… ξεδώσει και στο Final 4, με την ομάδα μπάσκετ, ευρωπαϊκό διεκδικεί και το χάντμπολ, αλλά το βράδυ της 29ης Μάη, είναι κάτι το ξεχωριστό. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Είναι το ραντεβού μιας γενιάς ολόκληρης, που έχει «δοκιμαστεί», που έχει ζήσει πολλά δύσκολα βράδια.

Προφανώς και πολλά από αυτά, θα έχουμε τη δυνατότητα να τα αναλύσουμε τις επόμενες ημέρες. Ο Ολυμπιακός θα το ζήσει, όπως πρέπει. Τώρα, είναι η πραγματική ώρα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και των παικτών του. Γι’ αυτό, όταν έχεις ένα τέτοιο ραντεβού μπροστά σου, δεν μπορώ να αδικήσω ορισμένους για την εικόνα τους στη Λεωφόρο. Ο Φορτούνης για παράδειγμα, αν ανανεώσει, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός μπορεί να παίξει άλλες… δέκα φορές στη ζωή του, ευρωπαϊκό τελικό ίσως όχι… Όπως και αρκετοί άλλοι.

Καλή επιτυχία σε όσους συμμετείχαν στην κλήρωση για ένα εισιτήριο στον τελικό. Μακάρι να τα καταφέρουν, αλλά πολλοί θα μείνουν με το παράπονο. Και σε ένα τέτοιο βράδυ, είναι πραγματικά

τυχεροί όσοι θα είναι στο πλευρό του Μεντιλίμπαρ και των παικτών του. Ευελπιστώ ότι η ομοσπονδία θα σταθεί στο ύψος της, αν και γίνεται… πάρτι δεξιά και αριστερά και εισιτήρια-προσκλήσεις κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά. Ποδόσφαιρο βλέπει ο κόσμος, ας μην εκμεταλλεύονται την καψούρα του ορισμένοι…