Η ΑΕΚ ξέρει πως παίζει την καλύτερη μπάλα και θα παλέψει να το εξαργυρώσει
i

Τομ Φαν Βέρτ, Σέρχιο Αραούχο / ©intime

Η ΑΕΚ ξέρει πως παίζει την καλύτερη μπάλα και θα παλέψει να το εξαργυρώσει

Κώστας Τσίλης 08:07 - 29.12.2022 / Ανανεώθηκε: 20:56 - 29.12.2022

Στον Βόλο η ΑΕΚ έδωσε την απάντηση στο ερώτημα ποια ομάδα παίζει την καλύτερη μπάλα και μάλιστα με αριθμούς και τώρα έχει μπροστά την επόμενη πρόκληση. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Η ΑΕΚ δεν πανηγυρίζει μια νίκη επί του Βόλου, ακόμα και αν είναι στο 4-0. Όταν μπαίνει στην διαδικασία να το κάνει, αυτό φανερώνει πως έχει βγει από την κανονικότητά της. Το έκανε μόνο αν έψαχνε απεγνωσμένα από κάπου να πιαστεί. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό που έγινε πέρυσι στον πρώτο γύρο, όταν η φανερά προβληματική και ποδοσφαιρικά δύστοκη ΑΕΚ, είχε φύγει με διπλό στο Βόλο και το διαχειρίστηκε σαν να είχε τελειώσει με το πρωτάθλημα. Αυτή η διαχείριση, ήταν προάγγελος της τραγωδίας που θα επακολουθούσε, απλώς ακόμα δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει.

Τώρα κανείς δεν πανηγυρίζει για το 4-0. Αυτό που σίγουρα δίνει τεράστια τέρψη στον οργανισμό της ΑΕΚ, είναι πως αποδεδειγμένα έχει επιστρέψει η κανονικότητα. Η ΑΕΚ τα παιχνίδια που κατ’ όνομα και κατά ποιότητα ρόστερ είναι ανώτερη, κατά κανόνα τα κερδίζει. Και μάλιστα εύκολα. Ακόμα μεγαλύτερη τέρψη όμως, δίνει το γεγονός πως η ΑΕΚ πλέον έχει απαντήσει στο ερώτημα για το ποια ομάδα παίζει την καλύτερη μπάλα.

Έχει όλους τους τρόπους για να βρίσκει γκολ. Με συνδυασμό από στατική φάση, με σωστά κτισμένη επίθεση, με κλέψιμο από πρέσινγκ και αντεπίθεση. Με σουτ έξω από την περιοχή, με σουτ μέσα από την περιοχή, με κεφαλιά. Έχει και όλους τους παίκτες για να βάζουν γκολ. Τον Γκαρσία, τον Πινέδα, τον Φαν Βέερτ, ακόμα και τον στόπερ της τον Μήτογλου. Έχει και όλους τους παίκτες για να δίνουν γκολ. Ο Αραούχο έδωσε δυο. Ο Γκαρσία ακόμα ένα, πριν σκοράρει ο ίδιος. Ο Άμραμπατ δυο λεπτά αφότου μπήκε στο γήπεδο.

Η ΑΕΚ επίσης έχει και όλους τους σχηματισμούς για να βρίσκει φάσεις και να βρίσκει γκολ. Λόγω των απουσιών ο Αλμέιδα επινόησε στο Πανθεσσαλικό ένα σχήμα με τριάδα Πινέδα, Αραούχο και Γκαρσία, πίσω από τον φορ Φαν Βέερτ. Και λειτούργησε εξαιρετικά. Σε κάποιες φορές έκρυψε την μπάλα και έβαλε και τρία γκολ. Αλλά στο δεύτερο ημίχρονο, σκαρφίστηκε ο Αργεντινός και μια τριάδα με Τσούμπερ, Αραούχο και Άμραμπατ, πίσω από τον φορ Γκαρσία. Καλά λειτούργησε και αυτή. Ένα γκολ έβαλε, ένα τσουβάλι ευκαιρίες δημιούργησε.

Τρίγωνο των Βερμούδων οι Λιβάι - Φαν Βερτ - Αραούχο, έκρυψαν τη μπάλα και η ΑΕΚ συνέτριψε το Βόλο 4-0
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

21:31 - 28.12.2022

Τρίγωνο των Βερμούδων οι Λιβάι - Φαν Βερτ - Αραούχο, έκρυψαν τη μπάλα και η ΑΕΚ συνέτριψε το Βόλο 4-0

Με οκτώ χιλιάδες οπαδούς στο πλευρό της, η ΑΕΚ έκανε πάρτι στο Πανθεσσαλικό και με την τριάδα των επιθετικών της να κάνει ό,τι θέλει την άμυνα του Βόλου, επικράτησε με σκορ 4-0.

Όλα αυτά ενώ από την Δευτέρα θα μπει στην εξίσωση και ο Φερνάντες. Πρώτος σε ασίστ στο πρωτάθλημα μαζί με τον Ελίασον. Και στο τέλος του Γενάρη αναμένεται να μπει ξανά στην εξίσωση ο Γκατσίνοβιτς, που ήταν ο πιο κομβικός παίκτης της ΑΕΚ στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Ενώ για τα play offs θα είναι και πάλι πίσω και πανέτοιμος ο Ελίασον, που όταν τραυματίστηκε ήταν πρώτος σε ασίστ μαζί με τον Φερνάντες. Και μην σκάσει και κανένας Κικάνοβιτς μέσα στον Γενάρη, που αν κρίνει κανείς από τον Πινέδα για τον οποίο επίσης επέμενε ο Αλμέιδα, κάτι καλό θα μπορεί να κάνει και αυτός στο γήπεδο.

Αυτά την στιγμή που η ΑΕΚ έχει την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που κάνει τις περισσότερες φάσεις στο πρωτάθλημα. Είναι και αυτή που έχει δώσει τις περισσότερες ασίστ. Έχει και την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Για να μην το κουράζουμε και πολύ. Η ΑΕΚ το δείχνει και το φωνάζει πως παίζει την πιο πειστική σίγουρα, την καλύτερη μπάλα του πρωταθλήματος. Το μεγάλο της στοίχημα, είναι αυτό να καταφέρει να το εξαργυρώσει κατακτώντας τίτλο.

Ακόμα έχει πολύ δρόμο μπροστά της γι αυτό. Δύσκολο και δύσβατο δρόμο. Θα πρέπει να μάθει από τον τρόπο που την πάτησε η ίδια στον πρώτο γύρο και έχασε βαθμούς. Θα πρέπει να μάθει ακόμα και από τον τρόπο που ο Παναθηναϊκός έχασε βαθμούς σ’ αυτά τα δυο ματς του δευτέρου γύρου και η διαφορά πήγε στους τέσσερις. Θα πρέπει να δείξει χαρακτήρα και να κερδίσει και κρίσιμα ματς και ντέρμπι. Θα πρέπει να βάλει σίγουρα μια, ίσως και δυο προσθήκες στην άμυνα για να μην έχει το ποιοτικό βάθος μόνο από την μεσαία γραμμή και μπροστά. Πολλά πράγματα και όχι εύκολα.

Όμως για να ξέρουμε και τι λέμε, η ΑΕΚ έχει βάλει κάποιες βάσεις που είναι πολύ γερές. Έχει έναν προπονητή που μπορεί να εμπιστευτεί και να ακουμπήσει. Έχει επιστρέψει στην κανονικότητα της, είναι ξανά μια δεμένη ομάδα, με ταυτότητα και παίζει και ένα ποδόσφαιρο που τραβάει σχεδόν δέκα χιλιάδες κόσμο στον Βόλο σε μέρα εργάσιμη μέσα στις γιορτές. Βάσεις σημαντικές, που την κάνουν έτσι κι αλλιώς κερδισμένη ακόμα και αν στο τέλος δεν φτάσει στον τίτλο. Αλλά είναι πολύ προφανές πως έχει μια ευκαιρία μπροστά της. Και οφείλει να την κυνηγήσει μέχρι τέλους. Ακριβώς όπως λέει ο Αλμέιδα, κοιτώντας πάντα πολύ περισσότερο τι κάνει η ίδια, παρά οι απέναντι.