Η ΑΕΚ νίκησε τον κακό της εαυτό

Κουζμίνσκας

Η ΑΕΚ νίκησε τον κακό της εαυτό

Χρήστος Τσάλτας 11:34 - 18.10.2023 / Ανανεώθηκε: 11:34 - 18.10.2023

Όταν καταφέρνεις να κάνεις ανατροπή από το -7 στο 36ο λεπτό, έχοντας μόλις 2/12 τρίποντα και 22 χαμένα ριμπάουντ, τότε φαίνεται πως κάτι καλό μπορείς να κάνεις φέτος. Γράφει ο Χρήστος Τσάλτας.

Το βράδυ της Τρίτης ήταν ένα από τα πιο έντονα των τελευταίων ετών, για την ΑΕΚ. Η πρεμιέρα του BCL είχε ένα must win παιχνίδι απέναντι στην Λούντβιγκσμπουργκ. Για την Ένωση δεν υπήρχε άλλο αποτέλεσμα, πέραν της νίκης, όχι μόνο γιατί δεν είχε πανηγυρίσει νίκη μέσα στη σεζόν, αλλά και γιατί σε περίπτωση ήττας θα έμπαινε σε περιπέτειες με το καλημέρα.

Η ΑΕΚ υπέφερε στο παρκέ των Λιοσίων, απέναντι σε μια ομάδα από την Γερμανία, η οποία έχει αμερικανική νοοτροπία. Ένας συνδυασμός εκρηκτικός που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η Λούντβιγκσμπουργκ είναι ομάδα συνόλου και το απέδειξε στην πρεμιέρα του BCL, είχε τις ευκαιρίες της να «τελειώσει» το παιχνίδι, αλλά δεν τα κατάφερε για δύο λόγους.

Από τη μία η άμυνα της ΑΕΚ την έκανε να πανικοβληθεί. Το είπε και ο Τζος Κινγκ με το πέρας του αγώνα πως οι παίκτες του μπήκαν σε κατάσταση πανικού στα τελευταία λεπτά, δεχόμενοι μεγάλη πίεση από την Ένωση. Πράγμα που δείχνει πως η ΑΕΚ έχει τον τρόπο όχι απλώς να πιέσει, αλλά να βγάλει από την ζώνη ασφαλείας της κάθε αντίπαλο. Το παιχνίδι της Τρίτης ήταν η πρώτη απόδειξη.

Από την άλλη, οι Γερμανοί έπεσαν πάνω σε μια ψυχωμένη ΑΕΚ. Η Ένωση στο τελευταίο τρίλεπτο ήταν αποφασιστική και άπαντες σκέφτονταν μόνο ένα πράγμα, πώς θα κερδίσουν το παιχνίδι. Η εικόνα της ομάδας δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, πράγμα απόλυτα λογικό για την εποχή που βρισκόμαστε, όμως σε αυτή την καμπή της σεζόν το πιο σημαντικό είναι τα αποτελέσματα. Η ΑΕΚ πήρε αυτό που ήθελε, με τον τρόπο που ήθελε και μπορεί να... αγοράσει χρόνο για τη συνέχεια.

Η επικράτηση της ομάδας του Πλάθα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία από τη στιγμή που ήρθε σε μια αναμέτρηση που ευστόχησε μόλις σε 2 τρίποντα (2/12 για την ακρίβεια), ενώ και στον τομέα των ριμπάουντ έπαθε μεγάλη ζημιά, με τους Γερμανούς να παίρνουν 22 επιθετικά. Αριθμός τεράστιος. Μια πιο ποιοτική και πιο έμπειρη ομάδα θα έκανε ζημιά στην ΑΕΚ τώρα, όμως η Ένωση βρήκε τον τρόπο να καλύψει αυτό το χάντικαπ βγάζοντας ποιότητα και μεγάλες φάσεις στο τέλος.

Επιθετικά η Ένωση δεν έχει προβλήματα φέτος. Και στο κομμάτι αυτό «διάβασε« πολύ καλά το παιχνίδι την κρίσιμη ώρα. Έβγαλε τα plays εκείνα που θα της έδιναν πόντους και είχε τις λύσεις για να πάρουν την κατάσταη στα χέρια της. Η επίθεση άλλωστε μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη, αλλά σταθερά από το ξεκίνημα της σεζόν δείχνει πως μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο.

Το γεγονός πως πήρε την πρώτη της νίκη στη σεζόν, με τον τρόπο που την πήρε, δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στο αποτέλεσμα αυτό. Διότι ακόμα και απέναντι στον κακό εαυτό της η ΑΕΚ δεν λύγισε, προσπάθησε να βγάλει τα καλά στοιχεία του παιχνιδιού της και τα έβγαλε. Με τον Χολ να βάζει δύο κρίσιμα mid-range σουτ, με τον Ραντλ να βάζει το καλάθι του αγώνα (ισοφάρισε στο 79-79 και ουσιαστικά γύρισε όλη την ψυχολογία) και τον Μιντάογκας Κουζμίνσκας να τελειώνει τη δουλειά. Η ΑΕΚ είχε λύσεις, έχει ποιότητα και πλέον μαθαίνει να κερδίζει κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Όλα αυτά μπορούν να την κάνυον ακόμα καλύτερη στη συνέχεια!

ΥΓ. Ο Μπεν ΜάκΛεμορ έδειξε ότι όταν είναι σε καλή κατάσταση, όλη η ΑΕΚ ανεβαίνει. Κόντρα στην Λούντβιγκσμπουργκ δεν ήταν μόνο οι 13 πόντοι του, που ήρθαν σε 3 δεκάλεπτα. Ήταν η συνολική εικόνα του που άφησε υπόσχεση πως αυτός ο παίκτης έχει τον τρόπο να δώσει το κάτι παραπάνω που θέλει ο Πλάθα.

ΥΓ1.. Στο ερώτημα «Ποια είναι η πραγματική ΑΕΚ, αυτή του Λαυρίου ή αυτή με τον Ολυμπιακό;», η απάντηση δόθηκε χθες. Και η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Διότι για 38 λεπτά η εμφάνιση θύμιζε... Λαύριο, η μαχητικότητα θύμιζε... Ολυμπιακό, αλλά η κατάληξη ήταν τόσο ΑΕΚ.

ΥΓ2. Σε μια ημέρα με έντονη ελληνική παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αγωνίστηκαν στην Euroleague, AEK και Περιστέρι στο BCL και Ολυμπιακός στο EuroCup Women), η Ελλάδα πανηγύρισε μόνο μια νίκη, αυτή της ΑΕΚ. Για να τα λέμε και όλα...