Η ΑΕΚ πέταξε εύκολα μια τεράστια ευκαιρία, ίσως όμως βρει μια μεγαλύτερη
i

Αλμέιδα με παίκτες της ΑΕΚ/©intime

Η ΑΕΚ πέταξε εύκολα μια τεράστια ευκαιρία, ίσως όμως βρει μια μεγαλύτερη

Κώστας Τσίλης 08:38 - 31.08.2023 / Ανανεώθηκε: 13:51 - 14.08.2024

Σε δυο ματς που το διακύβευμα ήταν πολύ μεγάλο και σημαντικό, η ΑΕΚ έμεινε μακριά από τα αγωνιστικά της ταβάνια και είναι κρίμα, αλλά τώρα έχει μπροστά της μια νέα πρόκληση. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Για να είμαστε καθαροί, αυτό που έδειξε η Αντβέρπ και στα δυο ματς με την ΑΕΚ, είναι πως μπορεί να σου αρπάξει το πορτοφόλι από την τσέπη, την ώρα που είσαι σίγουρος πως δεν σ' έχει πλησιάσει καν. Κάπως έτσι πήρε το νταμπλ πέρυσι στο Βέλγιο. Κάπως έτσι άφησε την ΑΕΚ εκτός ομίλων Champions League.

Δεν είναι ομάδα που σου γεμίζει ποδοσφαιρικά το μάτι, δεν ξεχειλίζει από ταλέντο και ποιότητα, αλλά ότι κάνει στο γήπεδο, το κάνει οργανωμένα και με πειθαρχία. Δεν θα της βάλεις εύκολα γκολ και αν κάνεις εύκολο λάθος δεν θα στο συγχωρήσει. Η ΑΕΚ τα κατάλαβε για τα καλά και τα δυο, τα ένιωσε στο πετσί της και στο ματς της Αμβέρσας και στην ρεβάνς της Αθήνας.

Η ΑΕΚ εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων και γνώρισε πικρό αποκλεισμό από την Αντβέρπ
CHAMPIONS LEAGUE

23:59 - 30.08.2023

Η ΑΕΚ εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων και γνώρισε πικρό αποκλεισμό από την Αντβέρπ

Η ΑΕΚ δεν ήταν σε καμία στιγμή του αγώνα η ομάδα που έχουμε συνηθίσει στην «OPAP Arena». Φλύαρη μεσοεπιθετικά, χωρίς εμπνεύσεις, πληγώθηκε στο ανοιχτό γήπεδο από την Αντβέρπ που επικράτησε με 2-1 και προκρίθηκε στους ομίλους του Champions League. Στην κλήρωση του Europa League μπαίνει την Παρασκευή η Ένωση.

Ωστόσο, για να ξέρουμε και τι λέμε, η Αντβέρπ δεν ήταν εμπόδιο αξεπέραστο για την ΑΕΚ. Ούτε πολύ περισσότερο ήταν καλύτερη ομάδα από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Και από την στιγμή που η ΑΕΚ έκανε την τεράστια υπέρβαση με τους Κροάτες, διότι περί αυτού επρόκειτο, την δουλειά έπρεπε να την τελειώσει και με τους Βέλγους. Ήταν μεγάλη η ευκαιρία για την ΑΕΚ να πάει στους ομίλους του Champions League, απ’ αυτές μάλιστα που δεν έρχονται κάθε μέρα. Και με την εικόνα των δυο παιχνιδιών, η αίσθηση που μένει, είναι πως η ΑΕΚ αυτή την ευκαιρία την πέταξε πολύ εύκολα.

Η Αντβέρπ και στα δυο ματς και ειδικά αυτό της Νέας Φιλαδέλφειας, έκανε εξαιρετικά καλά αυτά που έχει δουλέψει για να κάνει. Έπιασε τα αγωνιστικά της ταβάνια. Την ίδια στιγμή η ΑΕΚ έμεινε μακριά απ’ αυτά. Και στα δυο ματς, αλλά ειδικά σ’ αυτό της Νέας Φιλαδέλφειας. Την αγωνιστική ταυτότητα δεν την έβγαλε η ΑΕΚ σε κανένα από τα δυο παιχνίδι. Κυρίως στην ρεβάνς. Ούτε τις αγωνιστικές αρετές που την χαρακτηρίζουν έβγαλε. Ενώ η Αντβέρπ το έκανε σχεδόν σε απόλυτο βαθμό.

Τακτική προσέγγιση είχε, της έλλειψαν άλλα πολλά... 

Η τακτική προσέγγιση της ΑΕΚ δεν ήταν λάθος ούτε στην Αμβέρσα, αλλά ούτε και στην χθεσινή ρεβάνς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έλλειψε όμως και η ένταση στο παιχνίδι και οι καλές και αποτελεσματικές συνεργασίες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο χθες, υπήρχαν φάσεις για την ΑΕΚ που έδειχναν πως θα βγουν εξαιρετικά καλές, αλλά όμως χαλούσαν από μια λάθος κίνηση ή μια τελική πάσα σε λάθος χρόνο.

Μπορεί να ισχυριστεί κάποιος πως η ΑΕΚ πλήρωσε τα τρία γκολ που δέχθηκε στα δυο ματς και προήλθαν από πολύ φτηνά λάθη της ανασταλτικής λειτουργίας. Ειδικά το 0-1 χθες στην Νέα Φιλαδέλφεια που πλήγωσε και κόστισε περισσότερο και από τρία, ήρθε από εκτέλεση πλάγιου άουτ. Κάτι ανεπίτρεπτο για το επίπεδο προκριματικών Champions League. Όμως αν η ΑΕΚ είχε βγάλει μεγαλύτερη ένταση, ταχύτητα και καλύτερα τελειώματα φάσεων, ίσως ακόμα και μ’ αυτά τα λάθη στην άμυνα, το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό.

Όντως ήταν μεγάλο το λάθος που έκανε ο Ρότα στην φάση του πρώτου γκολ των Βέλγων χθες. Και ενδεχομένως η ΑΕΚ στο φινάλε της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου θα πρέπει, εκτός από τον στόπερ, να κοιτάξει ίσως και μια αγωνιστική αναβάθμιση στα άκρα της άμυνας. Αλλά είναι άδικο να φορτωθεί ο Ρότα όλο το ανάθεμα του αποκλεισμού. Αφενός διότι μέχρι το λάθος έκανε καλό ματς. Αφετέρου το δεύτερο γκολ της Αντβέρπ έρχεται από λάθος που κάνει ο Πινέδα, κάτι που σημαίνει πως μπορεί μοιραίος να γίνει ο οποιοσδήποτε χωρίς αυτό να λέει τίποτα για την αξία του. Αφήστε που πλην Αραούχο και Πινέδα, Σιμάνσκι στο πρώτο ημίχρονο, κανείς δεν βρέθηκε χθες και σε σούπερ βραδιά.

Της έλλειψε της ΑΕΚ, ειδικά στην ρεβάνς, η παρουσία του Γκαρσία στην κορυφή της επίθεσης. Όχι διότι ο Πόνσε έγινε ξαφνικός κακός και αναποτελεσματικός επιθετικός. Σε πακέτο σέντερ φορ, αυτό του Αργεντινού είναι πολύ καλύτερο του Λιβάι. Απλώς αυτό το αγωνιστικό μοντέλο της ΑΕΚ, είναι πολύ εξαρτημένο από τις κινήσεις και τον τρόπο παιχνιδιού του Γκαρσία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως πέρυσι ο Λιβάι ήταν ο μοναδικός βασικός στην ενδεκάδα και του κυπέλλου και του πρωταθλήματος. Χωρίς πάντως αυτή η απουσία του Γκαρσία να μπαίνει ως δικαιολογία. Ο Αλμέιδα ούτε που σκέφτηκε να το αναφέρει. Άλλα ήταν αυτά που τον απασχολούσαν. 

Η ευκαιρία που χάθηκε και αυτή που έρχεται

Πιο πολύ απ' όλα, το γεγονός πως ουσιαστικά η ΑΕΚ αποκλείστηκε από την Αντβέρπ, χωρίς σε κανένα από τα δυο ματς να είναι η ΑΕΚ του Αλμέιδα που ξέρουμε και που μπορεί να είναι μέσα στο γήπεδο. Και είναι πολύ κρίμα που αυτό συνέβη σε δυο ματς που έδιναν μια πρόκριση την οποία ο ίδιος ο Αλμέιδα χαρακτήρισε ως όνειρο πως δεν ξέρει καν αν θα έχει την ευκαιρία να το ξαναζήσει. Προφανώς και η ΑΕΚ το κυνήγησε πολύ και μέχρι τέλους. Ακόμα και σε ένα τέτοιο ματς όπως το χθεσινό, βρήκε γκολ στο 90’. Αλλά σε σχέση με το τι ήταν η Αντβέρπ, τι έκανε η ΑΕΚ στο αμέσως προηγούμενο γύρο, τι μπορεί να κάνει γενικώς μέσα στο γήπεδο, αυτή την μεγάλη ευκαιρία να παίξει στους ομίλους του Champions League, την πέταξε πολύ εύκολα στα σκουπίδια.

Βεβαίως από την Ευρώπη δεν αποκλείστηκε. Έχει μπροστά της τους ομίλους του Europa League. Και χωρίς την παραμικρή δόση παρηγοριάς, αυτό μπορεί να φέρει στην ΑΕΚ μια επίσης μεγάλη ευκαιρία, να πάει μακριά. Είναι δεδομένο πως η περυσινή νταμπλούχος, αυτό το γκρουπ που έχει φτιάξει ο Αλμέιδα, θα ξαναβρεί πολύ σύντομα και τις ισορροπίες της και τον σταθερό βηματισμό της. Όπως συνέβη και πέρυσι όταν και πάλι είχε ξεκινήσει με αρρυθμίες τη σεζόν. Και αυτό ο κόσμος της ΑΕΚ το έχει ως δεδομένο. Εξ ου και το πολύ ζεστό χειροκρότημα στήριξης στους ποδοσφαιριστές και η αποθέωση στον Αλμέιδα.

Όταν λοιπόν αυτή η ΑΕΚ του Αλμέιδα θα βρει τον βηματισμό της και τον ρυθμό της, μπορεί να κάνει εξαιρετικά πράγματα στους ομίλους του Europa League. Και να ανοίξει δρόμο για να πάει μακριά. Άλλωστε αυτός είναι και ένας εξαιρετικά σημαντικός στόχος για μια ομάδα που έτσι κι αλλιώς χρειάζεται βαθμούς για να ξαναφτιάξει στο ευρωπαϊκό της ranking, ότι γκρέμισε τα προηγούμενα τρία καλοκαίρια. Το Champions League είναι δόξα και χρήμα και όνειρο κάθε ποδοσφαιράνθρωπου και γι αυτό και η ευκαιρία που χάθηκε με την Αντβέρπ είναι μεγάλη. Αλλά γι αυτή την ΑΕΚ του Αλμέιδα, το Europa League μπορεί να αποδειχθεί πεδίο δόξης λαμπρό.