Η ΑΕΚ προκαλεί ποδοσφαιρικό τρόμο στη Νέα Φιλαδέλφεια
i

ΑΕΚ, πανηγυρισμοί/©intime

Η ΑΕΚ προκαλεί ποδοσφαιρικό τρόμο στη Νέα Φιλαδέλφεια

Κώστας Τσίλης 23:57 - 15.01.2023

Αυτό που έκανε η ΑΕΚ με τον Παναιτωλικό, ήταν το αποκορύφωμα αυτού που έχει δείξει πως μπορεί να πετύχει μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια και που είναι να τρομοκρατεί ποδοσφαιρικά τον αντίπαλο. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Αυτό το ματς με τον Παναιτωλικό ήταν συνολικά το ένατο που δίνει η ΑΕΚ στο καινούργιο της σπίτι στη Νέα Φιλαδέλφεια. Απ’ όλων των ειδών. Και ντέρμπι και περίεργα ματς και παιχνίδια κυπέλλου πιο απλά. Πλέον το δείγμα είναι αρκετό και ικανό για να βγουν συμπεράσματα για το πως λειτουργεί και πως επιδρά η έδρα και στην ίδια την ομάδα του Αλμέιδα και στους αντίπαλους. Για το τι κάνει η ΑΕΚ στο πραγματικό της σπίτι και όχι στο νοίκι της κατάψυξης του ΟΑΚΑ.

Ένα είναι το συμπέρασμα. Είναι ικανή αυτή η ΑΕΚ, μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια, να προκαλέσει ποδοσφαιρικό τρόμο σε κάθε αντίπαλο. Και δεν μιλάμε μόνο για το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό που το έκανε σε απόλυτο βαθμό. Ήταν τέτοια η εικόνα του ματς ειδικά από το ξεκίνημα του δευτέρου ημίχρονου μέχρι και το 65’, που θαρρώ έμοιαζε πως το σκορ θα φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό το ματς.

Η ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια έχει βάλει μόνο δυο φορές μόλις ένα γκολ. Με τον Ατρόμητο, που ήταν το παιχνίδι που την ζόρισε περισσότερο απ’ όλα. Και στο ντέρμπι κορυφής με τον Παναθηναϊκό. Που όμως έχασε πέναλτι στο τέλος. Σ’ όλα τα υπόλοιπα έχει βάλει από δυο γκολ και πάνω. Και με επιθετική λειτουργία τέτοια, αλλά κυρίως αριθμούς δημιουργίας φάσεων τέτοιους, που όσα και αν έβαλε λίγα έμοιαζαν. Με αποκορύφωμα αυτό το ματς με τον Παναιτωλικό.

Σ' όλα ανώτερη και κυρίαρχη

Το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι πως δεν υπήρχε ένα ματς μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια, που ο αντίπαλος να ήταν ανώτερος από την ΑΕΚ. Ακόμα και με τον Ατρόμητο που κρίθηκε μ’ ένα πέναλτι στις καθυστερήσεις, ήταν ένα παιχνίδι που η ΑΕΚ δεν ήταν αποτελεσματική. Κακή δεν ήταν. Ενώ στο ντέρμπι κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, μπορεί η ομάδα του Αλμέιδα να μην ήταν καταιγιστική με την μια ευκαιρία πίσω από την άλλη, όμως σίγουρα είχε το ματς στο δικό της έλεγχο και ήταν καλύτερη μέσα στο γήπεδο. Εξ ου και δεν υπάρχει καμία συζήτηση για το αν κέρδισε δίκαια ή όχι.

Κατά τα άλλα, τους υπόλοιπους αντιπάλους στη Νέα Φιλαδέλφεια, όχι απλώς τους κέρδισε, αλλά τους έκανε και μια χαψιά. Συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΟΚ, τον οποίο κέρδισε με 2-0 και με βάση και την εικόνα και τους αριθμούς του παιχνιδιού, είναι σκορ πολύ φτωχό. Η ΑΕΚ συνολικά μετρά εννέα νίκες σε εννέα ματς με 23 γκολ υπέρ και 2 παθητικό. 

Είναι κοινό χαρακτηριστικών των περισσότερων παιχνιδιών, σχεδόν όλων δηλαδή, πως η ΑΕΚ στην Φιλαδέλφεια τον αντίπαλο τον «πνίγει». Τον πιέζει τόσο πολύ και τον βάζει σε τέτοιους ποδοσφαιρικούς ρυθμούς, που δεν του αφήνει χώρο όχι για να παίξει μπάλα, ούτε για να αναπνεύσει. Και από εκεί και πέρα είναι η αποτελεσματικότητα μπροστά, που κρίνει όχι το αποτέλεσμα, αλλά το εύρος. 

Προφανώς και θα έρθουν απογεύματα που δεν θα μπορέσει να το κάνει αυτό. Τέτοιο απόγευμα δεν ήταν το ντέρμπι κορυφής της προηγούμενης Κυριακής, διότι ο λόγος που η ΑΕΚ το κέρδισε, ήταν ακριβώς διότι δεν άφησε τον Παναθηναϊκό να αναπνεύσει ποδοσφαιρικά. Αλλά θα έρθουν απογεύματα που δεν θα μπορέσει να το εφαρμόσει. Είτε γιατί δεν θα βρει ένα γρήγορο γκολ όπως συνέβη με τον Αραούχο. Είτε κυρίως διότι δεν θα έχει σε καλή μέρα πολλούς κομβικούς της παίκτες.

Πολλοί αυτοί που μπορεί να γίνουν κομβικοί

Αλλά για να ξέρουμε και τι λέμε, αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί. Ειδικά όταν η ΑΕΚ θα είναι πλήρης. Διότι αυτή η ΑΕΚ όχι απλώς είναι εξαιρετικά και πολύ ισορροπημένα δομημένη από τον Ματίας Αλμέιδα. Αλλά έχει και την δυνατότητα να βάλει και να βγάλει στο γήπεδο πολλούς παίκτες που να γίνουν κομβικοί. Σκεφτείτε πως η ΑΕΚ έπαιξε αυτό το τρομακτικό ποδόσφαιρο, χωρίς να έχει καθόλου στο γήπεδο τον Γκατσίνοβιτς και τον Ελίασον και με τον Φερνάντες (που παρεμπιπτόντως έκανε μαγικά) να έρχεται από τον πάγκο.

Η ΑΕΚ έχει παίκτες που μπορούν να κάνουν όλες τις δουλειές που χρειάζεται για να διαλύσουν την άμυνα του αντιπάλου. Να κλέψουν, να δώσουν ασίστ, να σκοράρουν. Στο ματς με τον Παναιτωλικό, ο Αραούχο έβαλε το πρώτο γκολ και μετά έκλεψε ότι μπάλες υπήρχαν. Ο Πινέδα κλέβει, μοιράζει το παιχνίδι, πηδάει και στον ουρανό για να σκοράρει με κεφαλιά. Ο Γκαρσία έβαλε γκολ, έδωσε και ασίστ. Ο Άμραμπατ το ίδιο. Και όλα αυτά έχουν αποδείξει πως ξέρουν να τα κάνουν εξαιρετικά και ο Γκατσίνοβιτς με τον Ελίασον που έλειπαν, αλλά και ο Φερνάντες που μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο. Ακόμα και ο Τσούμπερ αν κάποια στιγμή βρει τον ρυθμό του. Υπό συνθήκες, ίσως και ο Μάνταλος. 

Η φετινή ΑΕΚ του Αλμέιδα είναι και δουλεμένη και ισορροπημένη αγωνιστικά, αλλά και με πολλούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές από την μέση και μπροστά, που με μισή ενέργεια μπορούν να καθαρίσουν την μπουγάδα. Κάτι που ειδικά στη Νέα Φιλαδέλφεια και με την ώθηση που δίνουν τα… τσιμέντα που κανονικότατα παίζουν μπάλα, δίνουν μια δυναμική που είναι δύσκολο για κάθε αντίπαλο να την εξουδετερώσει. Τα εκτός έδρας είναι μια άλλη ιστορία. Η ΑΕΚ έχει χάσει βαθμούς και σε Τρίπολη και σε Γιάννενα. Αλλά και στα ντέρμπι στην Λεωφόρο και στο Φάληρο. Πολύ κακό ματς όμως, είχε κάνει μόνο στα Γιάννενα.

Πάντως αποτελεσματικότητα ανάλογη μ’ αυτή που έχει στη Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ δεν έχει βρει εκτός έδρας. Και για να πάρει το πρωτάθλημα, το χρειάζεται και αυτό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ο Αλμέιδα το ξέρει. Όμως μέσα στο σπίτι της, μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ έχει και την ισορροπία της και την αποτελεσματικότητα και μπορεί να προκαλέσει ποδοσφαιρικό τρόμο σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Ειδικά αν κάποια στιγμή περιοριστεί εως και κοπεί και όλο αυτό το παιχνίδι με τα καπνογόνα που θα επιτρέψει στην ΑΕΚ να φορτσάρει και όχι να παγώνει, όταν βρίσκει το πρώτο γκολ.