Η ποδοσφαιρική τελειότητα του ΠΑΟΚ!

Παίκτες ΠΑΟΚ

i

© intime

Η ποδοσφαιρική τελειότητα του ΠΑΟΚ!

Ο Μάνος Τσαλγατίδης γράφει για τη μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ επί της Άιντραχτ και το γεγονός πλέον ο Δικέφαλος είναι το φαβορί για την πρώτη θέση.

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα στο οποίο παίζουν 11 εναντίον 11 και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί», είχε πει ο Γκάρι Λίνενκερ και η Άιντραχτ είναι μια ομάδα που πορεύεται με αυτό το ρητό. Είναι τόση η αυτοπεποίθηση που έχουν στον συγκεκριμένο σύλλογο, που παρά τα άσχημα έως τώρα αποτελέσματα στην Bundesliga, που όπως έλεγαν πριν το ματς δεν τους πτοούν. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Τούμπα, το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα στο οποίο παίζουν 11 εναντίον 11 και στο τέλος κερδίζει ο ΠΑΟΚ!

Ο Δικέφαλος έκανε σχεδόν το τέλειο τακτικά παιχνίδι και κατάφερε με μαεστρία-ποιότητα-πάθος και πίστη στον εαυτό του να φέρει τούμπα όλο τον όμιλο και πλέον να είναι αυτός το ξεκάθαρο φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλο του στο UEFA Europa Conference League.

Ήταν σαφές από το πρώτο λεπτό του αγώνα πως ο Ράζβαν Λουτσέσκου είχε θέσει ως απαράβατο κανόνα να μην αποκλίνει κανείς ούτε στο ελάχιστο από το τακτικό πλάνο που είχε εκπονηθεί. Ο τεχνικός των «ασπρόμαυρων» είχε ως αρχικό στόχο να μην επιτρέψει σε κανένα σημείο στους Γερμανούς να βρουν μέτρα στο γήπεδο. Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ ήξερε πως αν ο αντίπαλος καταφέρει να βρει ρυθμό, τότε το παιχνίδι θα πάει σε μια ένταση που δύσκολα θα μπορούσε να ανταπεξέλθει ελληνική ομάδα.

Οι «ασπρόμαυροι» πίεσαν ψηλά, ανέβασαν τις γραμμές τους και σε συνδυασμό με τις αμυντικές παγίδες σε Μαρμούς και Τσάιμπι, δημιούργησαν το τέλειο τακτικά 45λεπτο. Eίναι σημαντικό να τονιστεί πως στο ακυρωθέν γκολ του Σαμάτα ο ΠΑΟΚ απέδειξε και σε τοπ επίπεδο, πως είναι μια ομάδα που πλέον παίζει άμεσο ποδόσφαιρο και είναι... μανούλα στην κόντρα επίθεση. Επίσης, στο ματς έγινε επίδειξη του ποια είναι η σωστή χρήση του VAR και πως σίγουρα στην Ελλάδα ο χειρισμός είναι λάθος. Ο Σαμάτα αν και σκόραρε ήταν σε θέση οφσάιντ για 3.27 εκατοστά. Κρίμα γιατί αυτό το τέρμα θα έδινε επιπλέον boost στον Τανζανό.

Στο δεύτερο μέρος και πάλι ο ΠΑΟΚ ήταν εξαιρετικός, οι παίκτες του Δικεφάλου συνέχισαν να ακολουθούν κατά γράμμα το τακτικό πλάνο και παρά την πίεση που δέχονταν δεν υπήρχε καθαρή φάση από την Άιντραχτ, που αναλώνονταν σε μακρινά σουτ. Πάνω σε αυτό θέλω να τονίσω κάτι. Οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος να πει κάποιος ψέματα. Οι Γερμανοί σε όλες τους τις δηλώσεις ανέφεραν πως ήταν ανώτεροι, πως είχαν 18 τελικές κλπ. Αυτό όμως που δεν είπε κανείς είναι πως μόλις τρεις από αυτές είναι εντός περιοχής και πως οι υπόλοιπες είναι με μακρινά σουτ. Ακόμα ένας τομέας που το πλάνο του Λουτσέσκου λειτούργησε!

Αν υπάρχει ένα σημείο καμπής στον αγώνα, είναι το λάθος του Κουλιεράκη, εκεί που ο νεαρός κάνει διπλό λάθος σε μια φάση και ο Μαρμούς ισοφαρίζει για την Άιντραχτ. Κάπου εκεί η Τούμπα, ο κόσμος, ο πάγκος οι 11 του γηπέδου έγιναν ένα. Αυτό το πάθος που βγήκε από όλους σε μια συγχρονισμένη προσπάθεια νίκης έχω να το δω και να το νιώσω από τη χρονιά του αήττητου νταμπλ. Τι και αν οι Γερμανοί βρήκαν γκολ με τον πιο κρύο τρόπο κανείς δεν πίστευε πως ο ΠΑΟΚ θα έχανε αυτό το παιχνίδι. Απλά δεν γινόταν να το χάσει.

Κάποιοι το λένε κάρμα, κάποιοι το λένε Θεία δύναμη, εγώ το λέω ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Όταν το ποδόσφαιρο το σέβεσαι αργά ή γρήγορα θα σου επιστρέψει αυτόν τον σεβασμό. Ο ΠΑΟΚ βρήκε γκολ στις καθυστερήσεις του 90 και τελικά κατάφερε να πάρει αυτό που έδειξε στο γήπεδο από το πρώτο δευτερόλεπτο πως ήθελε. Αυτές οι νύχτες γεννούν μύθους και θρύλους, που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Γεννούν ποδοσφαιρικές ιστορίες και μεταξύ άλλων διαμορφώνουν ποδοσφαιρικούς χαρακτήρες. Αυτή η νίκη για τον οργανισμό του Δικεφάλου μπορεί να είναι το καύσιμο και το παράδειγμα για τη συνέχεια της σεζόν.

Αυτό που είναι άξιο αναφοράς και πρέπει να σχολιαστεί είναι το πόσο έχει δεθεί το γκρουπ των παικτών του ΠΑΟΚ μεταξύ τους. Στο γκολ του Κουλιεράκη οι Μουργκ και Μεϊτέ έφυγαν από τον πάγκο τρέχοντας για να φτάσουν στην άλλη άκρη του γηπέδου και να πανηγυρίσουν με τον νεαρό, ενώ στην ένταση στο τέλος όλοι μπήκαν σε αυτή επειδή είδαν άνθρωπο της Άιντραχτ να σπρώχνει άνθρωπο του ΠΑΟΚ. Αυτά τα σημάδια οικογένειας είχαν καιρό να φανούν στον Δικέφαλο και είναι αποκλειστικά έργο Λουτσέσκου.

Υ.Γ. Η Τούμπα χθες ήταν μοναδική, ήταν εξαιρετική! Η στήριξη στον Κουλιεράκη μετά το λάθος, ο τρόπος που διάβαζε το παιχνίδι και έσπρωχνε την ομάδα όταν χρειαζόταν τη βοήθεια του κόσμου δημιούργησε κάτι... μαγικό!