Η ΑΕΚ δεν είναι ώρα να λύσει προβλήματα, αλλά να «λυσσάξει» να πάρει το πρωτάθλημα

Η ΑΕΚ δεν είναι ώρα να λύσει προβλήματα, αλλά να «λυσσάξει» να πάρει το πρωτάθλημα

Κώστας Τσίλης 00:21 - 29.04.2024 / Ανανεώθηκε: 02:49 - 14.05.2024

Όταν έχει αγκαλιά το πρωτάθλημα και το αφήνεις μόνος σου να ξεγλιστρήσει είναι σοκαριστικό, αλλά η ΑΕΚ δεν έχει κανένα νόημα να μπει σε διαδικασία για το τι έγινε και τι δεν έγινε στην Τούμπα, μόνο να τα δώσει όλα για να πάρει τον τίτλο, που ακόμα είναι στα χέρια της - Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Είναι ασύλληπτο πόσο κοντά βρέθηκε η ΑΕΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος απ’ αυτή την αγωνιστική. Όταν έβαλε το 2-1 ο Βίντα το ματς στην Τούμπα ήθελε 14 λεπτά για να λήξει συν τις καθυστερήσεις. Τόσος ήταν ο χρόνος έπρεπε να κρατήσει το σκορ η ΑΕΚ για να αγκαλιάσει τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο, χωρίς να την νοιάζει τι κάνουν ή τι θα κάνουν οι αντίπαλοι της.

Αλμέιδα: «Δέχομαι τις ήττες, αλλά δεν αντέχω να έρχεται κάποιος να με προκαλεί - Ζήτησα συγγνώμη σε αυτόν που έπιασα από τον λαιμό»
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

23:18 - 28.04.2024

Αλμέιδα: «Δέχομαι τις ήττες, αλλά δεν αντέχω να έρχεται κάποιος να με προκαλεί - Ζήτησα συγγνώμη σε αυτόν που έπιασα από τον λαιμό»

Ο Ματίας Αλμέιδα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο επεισόδιο μετά τη λήξη του ντέρμπι στη συνέντευξη Τύπου έπειτα από την ήττα της ΑΕΚ από τον ΠΑΟΚ.

Όμως ακόμα και όταν ο Κάλενς έκανε διπλό λάθος που απαγορεύεται ακόμα και σε καλοκαιρινό φιλικό προετοιμασίας (πολλώ δε μάλλον σε ματς που δίνει τίτλο), η ΑΕΚ κρατούσε μέχρι και το 90ο λεπτό μια ισοπαλία που της έδινε πρωτάθλημα. Ήδη ήξερε πως με Χ πετούσε έξω από την μάχη του τίτλου τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, θα μάθαινε κατόπιν πως πετούσε έξω και από τον Παναθηναϊκό.

Παρόλα αυτά η ΑΕΚ δεν κράτησε αυτό το σκορ, αυτή την ισοπαλία, ούτε για τα μόλις επτά λεπτά που ήταν οι καθυστερήσεις. Και το χειρότερο απ’ όλα, είναι πως ο λόγος που δεν το κράτησε, δεν ήταν πως ο ΠΑΟΚ της έβαλε ασφυκτική πίεση. Για παράδειγμα, στο τέταρτο ανάμεσα στο 30 και το 45’ του πρώτου ημίχρονου, ο αντίπαλος πατούσε τόσο εύκολα την περιοχή της, που η ΑΕΚ αναγκάστηκε να κρεμαστεί από τα δοκάρια για να μην δεχθεί γκολ.

Δεν ήταν καθόλου αυτή η εικόνα στο φινάλε. Παρόλο που ο ΠΑΟΚ είχε ισοφαρίσει και θεωρητικά θα ήθελε να πιέσει για τη νίκη, το έκανε με τρόπο που ήταν εύκολα διαχειρίσιμος. Ειδικά από μια ομάδα όπως η ΑΕΚ. Γεμίσματα μόνο, που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι βούτυρο στο ψωμί της άμυνας και του τερματοφύλακα. Και για να λέμε την αλήθεια, τέτοιο ήταν αυτός που ο Αθανασιάδης είχε όλο τον χρόνο να μπλοκάρει αντί να πετάξει την μπάλα κόρνερ, στην φάση που έδωσε το 3-2.

Φυσικά και η ΑΕΚ δεν ήταν η πρώτη φορά φέτος που έκανε πραγματικά δώρο στον αντίπαλο γκολ και πέταξε βαθμούς. Ναι, τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός, όσο και ο ΠΑΟΚ, έχασε παιχνίδια που θα μπορούσαν να τα έχουν πάρει, μέσα στην σεζόν. Κανείς τους όμως δεν πέταξε βαθμούς με τον τρόπο που τους πέταξε η ΑΕΚ σε Αγρίνιο, σε Σέρρες και σε Βικελίδης. Και ίσως κανείς τους, σ’ ένα τέτοιο ματς τίτλου όπως αυτό στην Τούμπα, ενδεχομένως να μην έκανε αυτά τα λάθη και μάλιστα σε τέτοιο καθοριστικό χρονικά σημείο.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, είναι ένα μικρό σοκ για όλους μέσα στην ΑΕΚ, να απέχεις τόσο λίγα λεπτά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και στο τέλος να το αφήνεις να σου ξεγλιστρά. Κυρίως με τον τρόπο που έγινε. Εννοείται πως δεν είναι παράλογο να χάσει η ΑΕΚ ένα ματς από τον ΠΑΟΚ και μάλιστα μέσα στην Τούμπα. Είναι όμως λίγο βαρύ, να το χάνει όταν έχει προηγηθεί με 1-2 στο 75’, όταν την βολεύει και η ισοπαλία και όταν δεν δέχεται σχεδόν καθόλου πίεση και απλώς κάνει μόνη της, την ζωή της δύσκολη.

Βεβαίως αυτή την στιγμή, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, η μεγαλύτερη καταστροφή θα είναι να σταθεί η ΑΕΚ στο τι έγινε και τι δεν έγινε στην Τούμπα και το ποιος έκανε και ποιος δεν έκανε. Αυτά φυσικά θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι, αλλά μετά τις 19 του Μάη. Τώρα η ΑΕΚ δεν έχει να λύσει τίποτα, δεν έχει να διορθώσει τίποτα, δεν έχει να αλλάξει τίποτα. Ούτε μπορεί, ούτε προλαβαίνει, ούτε είναι και το τάιμινγκ.

Τώρα η ΑΕΚ το μόνο που έχει να κάνει, είναι να ξεχάσει εντελώς τι έγινε και πολύ περισσότερο τι θα μπορούσε να γίνει στην Τούμπα και να επικεντρωθεί σ’ αυτά που πρέπει να κάνει τις δυο τελευταίες αγωνιστικές για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ εξακολουθεί να είναι πρώτη στην βαθμολογία. Η ΑΕΚ εξακολουθεί να κρατά απολύτως την κατάσταση στα χέρια της. Το βράδυ της Κυριακής 12 Μάη, αφού θα έχει τελειώσει το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στην Τούμπα, θα ξέρει τι θα πρέπει να κάνει στο ματς στο Φάληρο και σ’ αυτό με την Λαμία τελευταία αγωνιστική.

Θυμίζω, σ’ αυτούς που το έχουν ξεχάσει, πως με δυο νίκες η ΑΕΚ παίρνει το πρωτάθλημα. Ότι και αν γίνει στα τρία ματς που έχουν να παίξουν ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός που ακόμα είναι μέσα στο κόλπο. Επίσης θυμίζω πως για να της πάρει το πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κερδίσει ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό και για να της πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να κερδίσει Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Άρη στο Χαριλάου (και να μην κερδίσει η ΑΕΚ στο Φάληρο). Εάν το κάνουν, μαγκιά τους.

Η ουσία είναι πως η ΑΕΚ είναι πρώτη και έχει απολύτως την τύχη της στα χέρια της, σε δυο ματς. Το μοναδικό λοιπόν που χρειάζεται να κάνει, είναι να αδειάσει εντελώς το κεφάλι της, να πετάξει από το μυαλό την τεράστια χαμένη ευκαιρία της Τούμπας και να δουλέψει μόνο για τα δυο ματς που έρχονται. Όχι μόνο τακτικά, αλλά και κυρίως πνευματικά. Διότι εκεί θα κριθούν όλα. Από εκεί και πέρα μετά της 19 του Μάη, έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ο Αλμέιδα, να βάλει στο τραπέζι όλα όσα χρειάζονται να αλλάξουν και να διορθωθούν. Πρέπει όμως αυτό να γίνει, με την ΑΕΚ πρωταθλήτρια.

Και κάτι τελευταίο. Στα δυο χρόνια που είναι στην ΑΕΚ ο Αλμέιδα, δεν έχει κάνει ποτέ τέτοια έκρηξη. Ούτε καν κοντά σ' αυτή. Πάντα η συμπεριφορά του ήταν απολύτως ποδοσφαιρική. Επομένως δεν μπορεί ξαφνικά να τρελάθηκε, χωρίς να έχει γίνει κάτι ακραίο. Επίσης ο Αλμέιδα έκανε κάτι που δεν νομίζω πως έχει κάνει κάποιος άλλος προπονητής. Και ειδικά ο Λουτσέσκου. Ζήτησε συγγνώμη και δημοσίως για την αντίδραση του. Χωρίς αυτό να αλλάζει το πως και ποιός τον οδήγησε σ' αυτή την συμπεριφορά. Και κυρίως τι δουλειά είχε μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να το κάνει.