Μόνο αν τους πουν «παίξτε μόνοι σας», θα πάψουν να είναι μαριονέτες!

Μόνο αν τους πουν «παίξτε μόνοι σας», θα πάψουν να είναι μαριονέτες!

Κώστας Σωτηρίου 12:52 - 11.05.2024 / Ανανεώθηκε: 09:01 - 29.05.2024

Με αφορμή τις ολόσωστες τοποθετήσεις του Ηλία Παπαθεοδώρου, ο Κώστας Σωτηρίου επιχειρεί να εξηγήσει για ποιους λόγους οι μεσαίες και μικρότερες ομάδες της Basket League αδυνατούν να ορθώσουν ανάστημα, ούτως ώστε το πρωτάθλημα να παίζεται επί ίσοις όροις.

Εν μέσω πράσινου και κόκκινου παροξυσμού για ένα εισιτήριο στο Φάιναλ Φορ της Euroleague, η έκρηξη του Ηλία Παπαθεοδώρου, προπονητή του Προμηθέα Πατρών, μιας εκ των κορυφαίων ομάδων στην ελληνική Βasket League, μοιάζει με… φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

Τι ακριβώς είπε ο Έλληνας προπονητής, ο οποίος για την ιστορία, αποβλήθηκε από την αναμέτρηση Παναθηναϊκού - Προμηθέα επειδή διαμαρτυρήθηκε για ένα no-call, που λανθασμένα δεν υπέδειξαν οι διαιτητές; Το αυτονόητο! Ότι δεν είναι δυνατόν, οι ομάδες πλην Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, που ήταν επιφορτισμένες με τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, να είναι αναγκασμένες να περιμένουν… 23 ημέρες για να πατήσουν το παρκέ σε επίσημο ματς! Και ότι αυτό δεν γίνεται ούτε στην Ουγκάντα!

Δεν είναι μόνο Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός: Η Φενέρ έπαιξε τελευταία φορά στο πρωτάθλημα στις 20 Απριλίου λόγω των Play Offs
EUROLEAGUE

11:44 - 11.05.2024

Δεν είναι μόνο Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός: Η Φενέρ έπαιξε τελευταία φορά στο πρωτάθλημα στις 20 Απριλίου λόγω των Play Offs

Το ελληνικό πρωτάθλημα «πάγωσε», λόγω των υποχρεώσεων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στα playoffs της Euroleague, όμως αυτό δεν συνέβη μόνο στην χώρα μας, καθώς και στην Τουρκία η Φενέρμπαχτσε είχε μια αντίστοιχη διακοπή. Τι συνέβη στα υπόλοιπα πρωταθλήματα.

Το τελευταίο, αν θέλουμε να είμαστε εν τάξει, δεν είναι απόλυτα ακριβές, καθώς εκτός από τον ΕΣΑΚΕ, που εξυπηρέτησε τις πιο προβεβλημένες και λαοφιλείς ομάδες της χώρας αναβάλλοντας τους αγώνες τους, και η Τουρκική Λίγκα ανέβαλε τις αναμετρήσεις της Φενέρμπαχτσε. Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής; Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και Φενέρμπαχτσε, που δεν έδωσαν εγχώριους αγώνες, κατέκτησαν τα τρία από τα τέσσερα εισιτήρια του Φάιναλ Φορ, ενώ το τέταρτο είχε καταλήξει από νωρίς στην Ρεάλ Μαδρίτης, που «σκούπισε» (3-0) την Μπασκόνια παρότι έδωσε ματς για την Λίγκα ACB.

Πράγματι, η Ρεάλ αντιμετώπισε εκτός έδρας την Σαραγόσα στις 21 Απριλίου, έδωσε το Game 1 με την Μπασκόνια στις 23 Απριλίου, έκανε το 2-0 στο Game 2 στις 25/4, υποδέχτηκε την Ομπραντόιρο στις 28 Απριλίου και καθάρισε τη σειρά μέσα στη Βιτόρια την 1η Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, η Μπαρτσελόνα, που αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό στα πέντε ματς, έδωσε τα δύο πρώτα ματς στην έδρα της (24 και 26 Απριλίου), «έφαγε»… 108 πόντους από την Ανδόρα εκτός έδρας στις 28/4, πήγε στο ΣΕΦ για δύο ακόμη αγώνες (30/4 και 2/5), γύρισε πίσω για να κερδίσει με κόπο την Γκραν Κανάρια και μάλιστα στην παράταση (5/5) και έχασε το Game 5 από τον πιο φρέσκο Ολυμπιακό στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» στις 8 Μαΐου.

Και η Μονακό, όμως, την «πάτησε» παρά το πλεονέκτημα της έδρας απέναντι στην Φενέρμπαχτσε, που ήταν πιο ξεκούραστη στη σειρά, καθώς δεν είχε να δώσει ματς για το τουρκικό πρωτάθλημα. Οι Γάλλοι δεν είχαν εγχώρια υποχρέωση ανάμεσα στο Game 2 και Game 3, όπως οι Ισπανοί, ωστόσο υποδέχτηκαν την Σολέ και έχασαν στην έδρα τους στις 5 Μαΐου, ενώ τρεις ημέρες αργότερα ο Μάικ Τζέιμς αποχωρούσε με δάκρυα στα μάτια μετά το δραματικό Game 5 με την Φενέρμπαχτσε.

Για να ολοκληρωθεί η οκτάδα των πλέι οφ, ας δούμε τι έκανε και η Μακάμπι ως προς τις εγχώριες υποχρεώσεις της. Συνέβη το ίδιο ακριβώς με την Μονακό, δηλαδή δεν είχε αγώνα πρωταθλήματος ανάμεσα στο Game 2 και Game 3, αλλά στις 4 Μαΐου ηττήθηκε εκτός έδρας από την Χολόν για να ταξιδέψει εκ νέου στην Αθήνα για το πέμπτο ματς με τον πιο φρέσκο και αποφασισμένο Παναθηναϊκό. Με λίγα λόγια, οι Ισπανοί δεν σταμάτησαν να παίζουν, οι Γάλλοι και οι Ισραηλινοί είχαν μια έξτρα υποχρέωση, ενώ οι Έλληνες και οι Τούρκοι ήταν επιφορτισμένοι μόνο με την Ευρωλίγκα!

«Εγώ δεν θυμάμαι όταν έπαιξαν το Περιστέρι και ο Προμηθέας προημιτελικό στο BCL να διακόπηκε το ελληνικό πρωτάθλημα. Εμείς γιατί παίξαμε την Κυριακή με τον Άρη και την Τετάρτη με την Μάλαγα; Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το Final Four; Μόνο ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θέλουν να πάνε; Το Περιστέρι γιατί έπαιξε κανονικά; Ο Άρης όταν ήταν να πάει στους “8” του Eurocup, που επίσης έκανε πολύ καλή πορεία, γιατί δεν διακόπηκε το πρωτάθλημα; Θα καυτηριάσει κανείς το γεγονός ή θα είμαστε αυτοί που χειροκροτάνε; Ποιος είναι ο λόγος παρουσίας μας; Για να κάνουμε τις μαριονέτες;», παραπονέθηκε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και έχει απόλυτο δίκιο.

Δεν θα το βρει όμως! Και ο λόγος είναι προφανής και έχει να κάνει με το χρήμα! Θυμάμαι καλά, όταν πριν από 13 χρόνια τρέχαμε να καλύψουμε την εκρηκτική συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ. Ήταν 11 Οκτωβρίου 2011, όταν με ψήφους 7 υπέρ, 4 κατά και ένα λευκό, οι ΚΑΕ ψήφισαν να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα εάν πρώτα δεν υπογραφεί το τηλεοπτικό συμβόλαιο με την ΕΡΤ. Ήταν η πρώτη φορά (και ίσως η τελευταία), που ιστορικές ομάδες της χώρας όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στους «αιώνιους», οι οποίοι όχι μόνο ανέκαθεν διεκδικούσαν και έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος (ως έναν βαθμό το δικαιούνται, καθώς είναι δυσανάλογες οι επενδύσεις τους), αλλά προχωρούσαν σε ιδιωτικές συμφωνίες με κανάλια και χορηγούς αφήνοντας ψίχουλα στις υπόλοιπες ομάδες.

Τότε, λοιπόν, τρεις κυρίως άνθρωποι, που εκπροσωπούσαν ιστορικά «μαγαζιά», ο Ηλίας Λιανός του Πανιωνίου, ο Μπάνε Πρέλεβιτς του ΠΑΟΚ και ο Γιάννης Δαμιανίδης του Άρη, είπαν… ως εδώ και μη παρέκει! Δεν θα ξεχάσω τη φράση του Λιανού «νιώθουμε σαν φτωχομπινέδες» προτρέποντας Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό να φτιάξουν μια Λίγκα και να παίζουν μόνοι τους. Αυτά συνέβαιναν τότε, στις αρχές της οικονομικής κρίσης, που ήταν λογικό πως θα έπληττε και το επαγγελματικό μπάσκετ.

Τώρα όμως; Τώρα οι μεσαίες και μικρότερες ομάδες είναι… χορτάτες και για αυτό δεν πρόκειται να ανοίξει μύτη πέρα από μεμονωμένες φωνές, όπως αυτή που ακούστηκε από τον προπονητή του Προμηθέα. Και είναι χορτάτες, διότι η επένδυση του Παναθηναϊκού και οι επιτυχίες του Ολυμπιακού (τρία σερί Φάιναλ Φορ) κάνουν το προϊόν ελκυστικό, με αποτέλεσμα να αποφέρει χρήματα σε όλους. Σύμφωνα με την έρευνα του Sportal, ομάδα που συμμετέχει στα Play-Out έλαβε φέτος περίπου 200.000 ευρώ από την Τηλεόραση, 350.000 καθαρά από το Στοίχημα και μεταξύ 50.000-100.000 από την Κεντρική Χορηγία του Πρωταθλήματος. Συνολικά, μιλάμε για 600.000-650.000 ευρώ εγγυημένων εσόδων, που ανάλογα με τη θέση και τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αυξάνονται κιόλας. Ποιος θα μιλήσει λοιπόν;