Να φύγει ο Μίτσελ; Και; Μετά; Όλα καλά;

Να φύγει ο Μίτσελ; Και; Μετά; Όλα καλά;

Διονύσης Βερβελές 12:56 - 10.02.2023 / Ανανεώθηκε: 13:11 - 10.02.2023

Άλλα τα ζητήματα του Ολυμπιακού και πιο σοβαρά. Γράφει ο Διονύσης Βερβελές…

Τα όσα γίνονται από το βράδυ της Πέμπτης, έχουν ένα ξεχωριστό αναμφισβήτητα ενδιαφέρον. Βλέπετε πέρασαν πέντε χρόνια από την τελευταία ήττα του Ολυμπιακού από την ΑΕΚ. Δεν είναι και μικρό πράγμα. Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναλύσω την καζούρα της ΑΕΚ στους πίνακες που ενημέρωνε για την κίνηση προς Πειραιά. Τις συμπεριφορές τις βρίσκεις μπροστά σου στη ζωή, είναι νόμος, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Έχει φάει όλο το ανάθεμα ο Μίτσελ για το 3-0 από την ΑΕΚ. Σε ένα ματς που ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να κάνει γκολ τις τρεις σούπερ ευκαιρίες του. Τα δύο δοκάρια του Γκάρι Ροντρίγκες και το κάκιστο τελείωμα του Μπακαμπού. Ευκαιρίες που για παράδειγμα, δεν βρήκε η ομάδα του Μίτσελ στην Τούμπα, που για μένα είχε χειρότερη εικόνα!

Φταίει ο Μίτσελ, ναι, γιατί ο Βρουσάι γλιστράει στο 1-0 και νωρίτερα ο Σωκράτης κάνει λάθος εκτίμηση. Φταίει ο Μίτσελ γιατί στο 2-0, κάνουν όλοι ό,τι μπορούν, για να δούμε ένα από τα… ωραιότερα αυτογκόλ από τον Σαμασέκου. Φταίει ο Μίτσελ γιατί στο 3-0 ο Ντόη ξαναχάνει παίκτη της ΑΕΚ.

Το εύκολο αυτή τη στιγμή είναι να φταίει ο Μίτσελ. Το πανεύκολο. Βγάζει εισιτήριο για την Ισπανία, ναι, ωραία. Και; Έλυσες τα προβλήματά σου; Θα αρχίσει δηλαδή να κάνει σέντρες από αριστερά ο Όλεγκ; Θα ανεβάσουν τα τρεξίματά τους ο Εμβιλά με τον Χουάνγκ και θα κυριαρχούν απέναντι σε οποιοδήποτε άλλο κέντρο; Και άλλα πολλά.

ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Η πιο βαριά εγχώρια ήττα των «ερυθρόλευκων» από το 2014 και ο... Μίτσελ (vids)

ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Η πιο βαριά εγχώρια ήττα των «ερυθρόλευκων» από το 2014 και ο... Μίτσελ (vids)

Η ΑΕΚ επικράτησε του Ολυμπιακού με 3-0 στον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό για το Κύπελλο Ελλάδας και οι Πειραιώτες γνώρισαν την πιο βαριά ήττα τους εντός συνόρων σχεδόν εννιά χρόνια μετά.

Δεν έχω κανέναν σκοπό να πάρω τα κομμάτια του Μίτσελ. Εγώ ΕΝΑ του χρεώνω και ως πολύ σοβαρό μάλιστα. Θυμάμαι τον Μίτσελ στην πρώτη θητεία, να είναι μετρ της ψυχολογίας, να μπαίνει ο Ολυμπιακός μέσα στο γήπεδο με το μαχαίρι στο στόμα. Να μην… βλέπει αν απέναντί του έχει την Ατλέτικο Μαδρίτης, την Γιουβέντους, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με ορισμένους παίκτες μάλιστα, να έχουν χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία από τους σημερινούς. Το έλεγε η καρδιά τους, όμως.

Τώρα, βλέπω τον Ολυμπιακό να μπαίνει στα ματς και αναρωτιέμαι αν στον πάγκο είναι αυτός ο τύπος που ενέπνεε την ομάδα. Στην Τούμπα, θα μπορούσες να είσαι 1-0 στα 20 δευτερόλεπτα. Στην OPAP Arena ήσουν στα… 100. Δεν είναι νοοτροπία, πνευματικά έτοιμη η ομάδα για να μπαίνει σε τέτοια ματς. Κι όπως επισημάναμε, δυστυχώς είναι περισσότερα αυτά τα ματς που έχει μπροστά της, από τα θεωρητικά εύκολα. Αν σε αυτά εντάσσεται π.χ. το 2-1 με τον ΟΦΗ που χρειάστηκε δύο φορές ο Πασχαλάκης για να κρατήσεις το τρίποντο.

Ειλικρινά, ο Μίτσελ είναι ο τελευταίος που ευθύνεται. Χάθηκε η λογική με τις αντικαταστάσεις των προπονητών, όχι άδικα, όμως. Το λάθος έγινε με την παραμονή του Μαρτίνς, όταν και οι δύο πλευρές είχαν «αδειάσει», αλλά δεν μπορούσαν να το δουν. Σαν ένα ζευγάρι που οδηγείται στο τέλος του γάμου ήταν τότε η φάση, είχε χαθεί… ο έρωτας, η καψούρα. Το 0-4 από την Μακάμπι ήρθε να σου αναδείξει πολλά από τα προβλήματα που ήδη είχες.

Ο Κορμπεράν μπορεί να γίνει το “the next big thing” στην Αγγλία, αλλά στον Ολυμπιακό «πνίγηκε». Όσοι γνωρίζουμε πως ήταν η κατάσταση, τι γινόταν στο Ρέντη, πως ήταν η ομάδα, το συνειδητοποιήσαμε. Το να διαβάζω ότι πηγαίνει εξαιρετικά με την Γουέστ Μπρομ, ωραία, και; Δεν είχε ο Ολυμπιακός την άνεση τότε, να στηριχθεί πάνω του, για πολλούς λόγους. Προσέξτε, εκτιμώ ότι μπορεί να γίνει πολύ καλός προπονητής, αλλά κρίνω το τότε, πως ήταν η κατάσταση.

Ο Μίτσελ από την αρχή, ανέλαβε κάτι που έμοιαζε με αποστολή αυτοκτονίας. Ίσως γι’ αυτό δεν «ψήθηκα» πολύ και με την επιστροφή του, με τη δεύτερη θητεία. Ιδέες περισσότερες δεν θα μπορούσε να έχει. Γνώριζε, όμως που ερχόταν, πίστευαν όλοι, όπως είχε επισημάνει και στην παρουσίασή του ο Βαγγέλης Μαρινάκης, πως θα βοηθούσε πολύ στο κομμάτι της ψυχολογίας.

Με ρωτούσε κόσμος αν πίστευα ότι ο Μίτσελ θα συνεχίσει στην ομάδα και μετά το καλοκαίρι του 2023 και απαντούσα «δύσκολα… Μόνο αν πάρει το πρωτάθλημα και αν…». Πιστεύετε ότι υπήρχαν πολλοί προπονητές που θα αναλάμβαναν τον Ολυμπιακό τότε; Έναν Ολυμπιακό που κοντεύει να χρησιμοποιήσει πενήντα παίκτες στη σεζόν;

Στη Νέα Φιλαδέλφεια, εγώ αυτό που χρεώνω στον Μίτσελ, είναι η έλλειψη πάθους, το «άδειο» κεφάλι των «ερυθρολεύκων». Ανέτοιμοι 100%. Δεν κατάλαβα γιατί έκανε διαχείριση με τον Ροντινέι, που θεωρητικά πάντα, είναι από τους πιο καλούς στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης. Δεν… κάηκε το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό, ήταν στην Φλαμένγκο. Τρεις τέτοιες ευκαιρίες ο Ολυμπιακός φέτος πήρε μόνο στη Λεωφόρο, αλλά καμιά φορά η τύχη σε εγκαταλείπει. Όπως και είναι θέμα εκτελεστικής δεινότητας, αν ο Μπακαμπού θέλει… πέντε τέτοιες φάσεις, για να βάλει ένα γκολ. Αν τα περιμένω όλα από τον Γκάρι Ροντρίγκες την ώρα που ήταν να αποχωρήσει στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου.

Δεν θα… εκτελέσω λοιπόν τον Μίτσελ, ό,τι και να γίνει. Είτε φύγει είτε παραμείνει μέχρι νεωτέρας. Είναι ο τελευταίος που μου φταίει εμένα, σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώθηκε. Τώρα, αν κάποιοι πιστεύουν ότι ο Ολυμπιακός θα βρει το… μεταμορφωτή του και θα παίζει και θα τρέχει ο Μαρσέλο, θα μαρκάρει ο Χάμες και θα γίνει… Τζόλε ο Μποτούτσι, «οκ», να κάνω εγώ το λάθος.

Το θέμα είναι πως το πιο δύσκολο κομμάτι, το έχει η διοίκηση. Για την επιλογή του προπονητή, που θα «χτίσει» τον Ολυμπιακό όπως πρέπει για τη νέα σεζόν. Με την παράμετρο πάντα, της επιλογής παικτών που θα μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και όχι να είναι της… σειράς.