Να περάσει ο πέμπτος για τον Αλμέιδα

Να περάσει ο πέμπτος για τον Αλμέιδα

Κώστας Τσίλης 12:21 - 30.03.2024 / Ανανεώθηκε: 12:21 - 30.03.2024

Ο Αλμέιδα θα έχει μπροστά του Κυριακή βράδυ στην Φιλαδέλφεια τον πέμπτο διαφορετικό προπονητή του Ολυμπιακό και έχοντας βρει την... άκρη με τους προηγούμενους τέσσερις, αυτό που θα μετρήσει (και) τώρα είναι τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει η ΑΕΚ. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Η ΑΕΚ δεν έχει απλώς να παίξει αύριο ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έχει μπροστά της μια εβδομάδα, η οποία μπορεί είτε να την κάνει το απόλυτο αφεντικό για την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος, είτε να την βάλει σε μπλεξίματα. Παίζει Κυριακή με Ολυμπιακό, Τετάρτη με Παναθηναϊκό και ξανά Κυριακή με ΠΑΟΚ.

Οι έξι σίγουροι για την ενδεκάδα της ΑΕΚ με Ολυμπιακό και η πιθανότητα έκπληξης
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

22:09 - 29.03.2024

Οι έξι σίγουροι για την ενδεκάδα της ΑΕΚ με Ολυμπιακό και η πιθανότητα έκπληξης

Ο Αλμέιδα πάρει τις περισσότερες αποφάσεις του για την ενδεκάδα της ΑΕΚ στο ματς με τον Ολυμπιακό, έχει ακόμα κάποιες εκκρεμότητες, ενώ είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο έκπληξης.

Υπάρχει πάντα το κλισέ για το ένα βήμα την φορά. Που είναι κάτι το οποίο προφανώς και έχει και ουσία, καθώς όταν έχεις μπροστά σου ένα ματς με τον Ολυμπιακό, εκ των πραγμάτων είσαι υποχρεωμένος να συγκεντρωθείς μόνο σ’ αυτό. Απλώς αυτή η τριάδα αγώνων που έχει μπροστά της η ΑΕΚ, όχι σε ορίζοντα τριών εβδομάδων, αλλά μόλις επτά ημερών, ίσως κρίνει και ένα ολόκληρο πρωτάθλημα.

Προέχει όμως το ματς με τον Ολυμπιακό. Σε δυο σεζόν που η ΑΕΚ έχει επιστρέψει στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν έχει ακόμα κερδίσει το συγκεκριμένο ντέρμπι για το πρωτάθλημα. Δεν νομίζω πως είναι κάτι που θα παίξει ρόλο σ’ αυτό το παιχνίδι. Ούτε πως είναι κανένα βάρος στα πόδια των παικτών της ΑΕΚ. Αφενός διότι στην Φιλαδέλφεια για το κύπελλο έχουν κάνει μια νίκη και μάλιστα με 3-0. Αφετέρου διότι σε όλα τα παιχνίδια απέναντι στον Ολυμπιακό αυτή την διετία, είτε στη Νέα Φιλαδέλφεια, είτε στο Φάληρο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η ΑΕΚ ήταν καλύτερη από τον αντίπαλό της. Ακόμα και σ’ αυτό που έχασε με 1-3, ήταν μαγική εικόνα το σκορ. Ίσως μάλιστα το χειρότερο παιχνίδι της, ήταν αυτό που κέρδισε με 3-0.

Αντίθετα αυτό που σίγουρα θα παίξει ρόλο σ’ αυτό το ντέρμπι, είναι το πόσο πολύ θα έχει επηρεάσει τον ρυθμό των δυο ομάδων, αυτό το μεγάλο διάστημα της έλλειψης επίσημων παιχνιδιών. Πολύ περισσότερο αυτό αφορά την ΑΕΚ. Πρώτον διότι έχει μείνει μεγαλύτερο διάστημα άπραγη, καθότι ο Ολυμπιακός είχε και το ευρωπαϊκό ματς. Και δεύτερον και κυριότερο, η ΑΕΚ είναι ομάδα που βασίζεται πολύ στον ρυθμό της. Αυτό είναι ένα μεγάλο της όπλο και βασικό πλεονέκτημα έναντι όλων των αντιπάλων της.

Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που ο Αλμέιδα θα προτιμούσε να είχε γίνει κανονικά το ντέρμπι εκείνο το Σαββατοκύριακο που ακατανόητα υπήρξε αίτημα του Πογιέτ για αναβολή. Και ας ήταν δεδομένο πως τότε η ΑΕΚ θα πήγαινε στο ματς με σημαντικές απουσίες. Ενώ τώρα ο Αλμέιδα θα ζοριστεί να επιλέξει ακόμα και ποιοι θα χωρέσουν στην αποστολή. Όμως θαρρώ αν οπωσδήποτε έπρεπε να επιλέξει το ένα από τα δυο, ο Ματίας θα προτιμούσε τον αγωνιστικό ρυθμό από την πληρότητα. Τώρα βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα και η πιθανότητα, να έχει και τα δυο.

Επίσης έχει την σημασία του για αυτό το ντέρμπι, πως ο Αλμέιδα θα βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον Μεντιλίμπαρ. Μπορεί να μοιάζει απίστευτο, ωστόσο είναι ο πέμπτος διαφορετικός προπονητής του Ολυμπιακού, που θα βρει μπροστά του ο Πελάδο. Και ας βρίσκεται στον πάγκο της ΑΕΚ μόλις δυο σεζόν. Από τους προηγούμενους τέσσερις, ο Αλμέιδα έχασε μόνο από τον Μίτσελ. Αλλά με τον Ισπανό είχε προλάβει πρώτο ο Ματίας να του κάνει μια μεγάλη νίκη με 3-0 στο κύπελλο, όπως και ένα σπουδαίο παιχνίδι μέσα στο Φάληρο και ας έμεινε στο 0-0.

Ο μοναδικός από τους τέσσερις προηγούμενους προπονητές του Ολυμπιακού που ο Αλμέιδα δεν κέρδισε, ήταν ο Μαρτίνεθ. Πιθανότατα το ακριβές είναι, πως δεν πρόλαβε να τον κερδίσει. Ένα ματς έπαιξε όλο κι όλο η ΑΕΚ με τον Μαρτίνεθ στον πάγκο του Ολυμπιακού και ήταν εκείνη η ισοπαλία στη Νέα Φιλαδέλφεια φέτος τον Σεπτέμβρη. Ένα ματς που η ΑΕΚ προηγήθηκε στο σκορ, έκανε δυο πολύ καλά 25 λεπτά στην αρχή και στο τέλος του παιχνιδιού, αλλά πλήρωσε την αστοχία της. Όπως πολλές φορές φέτος. Και το… σβήσιμο στον ρυθμό της σε ένα μεγάλο διάστημα του παιχνιδιού. Επίσης όπως πολλές φορές φέτος.

Ο Αλμέιδα γενικώς δεν έχει ξανασυναντηθεί με τον Μεντιλίμπαρ. Πουθενά. Δεν τον ξέρει ως προπονητή. Και έχει και πολύ μικρό δείγμα γραφής στον Ολυμπιακό για να τον «διαβάσει». Από την άλλη μεριά, ο Μεντιλίμπαρ έχει πολύ περισσότερο υλικό για να μελετήσει την ΑΕΚ του Αλμέιδα. Βεβαίως έχει πολλάκις αποδειχθεί, πως ακόμα και αυτή που είχαν διαβάσει πολύ καλά το παιχνίδι της ΑΕΚ, δεν βρήκαν τρόπους για να το εξουδετερώσουν. Ειδικά στα ματς που αυτό το παιχνίδι βγήκε ακριβώς όπως το δουλεύει ο Αλμέιδα.

Ίσως να είναι πιο σημαντικό και να μετρήσει πολύ περισσότερο, το γεγονός πως ο Αλμέιδα μπορεί να μην ξέρει καλά τον Μεντιλίμπαρ αλλά γνωρίζει πολύ καλά την δική του ομάδα. Όπως και τα δεδομένα ενός τέτοιου ντέρμπι. Τα έχει φάει πια με το κουτάλι. Αντίθετα ο Μεντιλίμπαρ έστω και αν έχει μπόλικο υλικό για την ΑΕΚ του Αλμέιδα, θα πρέπει να το μελετήσει παράλληλα μ’ αυτό της δικής του ομάδας, που δεδομένα ακόμα το μαθαίνει. Όχι φυσικά διότι είναι κακός προπονητής, αλλά είναι πολύ λίγο στην ομάδα.

Ο Αλμέιδα τα ντέρμπι πλέον τα ξέρει. Και τον Ολυμπιακό τον ξέρει, παρότι τώρα θα χρειαστεί να τον αντιμετωπίσει με τον πέμπτο διαφορετικό προπονητή, την τελευταία διετία. Προφανώς και σέβεται απεριόριστα και τον αντίπαλο και αυτόν που θα έχει στον πάγκο του. Ξέρει καλά όμως ο Αλμέιδα, πως σε μεγάλο βαθμό το τι θα γίνει την Κυριακή το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα το κρίνει όσα θα κάνει ή δεν θα κάνει η ΑΕΚ. Θα το καθορίσει εν πολλοίς ο ρυθμός που θα έχει ή δεν θα έχει. Η αποτελεσματικότητα που θα έχει ή δεν θα έχει. Εξ ου και πάνω σ’ αυτά δουλεύει επιμελώς.